CEWE Fotolab

Sony A1: RECENZE – To nejlepší v nenápadném balení

Sony A1 je vlajkovou lodí výrobce. Spojuje v sobě obrovské rozlišení i vysokou rychlost. Konstruktérům v Sony se podařilo odstranit téměř všechny nedostatky bezzrcadlovek. Navzdory skvělým parametrům se ale i tady najde pár chybiček.

nejlepší fotoaparát Sony
A1 – vlajková loď Sony.

Sony A1 je nejvyšším modelem řady Alpha. Je to hybridní model, který potěší fotografy i videotvůrce. Ty první svým 50 Mpx snímačem, sériovým snímáním frekvencí až 30 obr./s. a luxusním hledáčkem. Filmaře zase 8K 30p a 4K 120p videem.

Mistovským dílem je mechanická závěrka s x-sync 1/400 s. Velmi rychlé čtení a zpracování dat ze snímače potlačilo většinu neduhů i u elektronické uzávěrky. Konečně s ní lze fotografovat i s bleskem. Minimalizoval se rolling shutter efekt a pryč jsou problémy s flickeringem.

Technické parametry Sony Alpha A1

  • Snímač: Stacked 50,5 Mpx FF CMOS Exmor RS
  • Procesor: Dual Bionz XR
  • Bajonet: Sony E
  • Stabilizace obrazu: IBIS (in-body image stabilization) s účinností až 5,5 EV
  • Rozsah uzávěrky: 1/8000-30 s. (1/32 000 s v režimu el. uzávěrky), X-sync 1/400 s. (1/200 v režimu el. uzávěrky)
  • Citlivost: ISO 100-32000 (rozšířená až ISO 102 400)
  • Měření expozice: 1200-zónové
  • Souborový formát: RAW, JPG, HEIF
  • Zaostřování: 4D FOCUS, 759 bodů fázové detekce a 425 bodů s detekcí kontrastu
  • Sériové snímání: až 10 obr./s. v režimu mechanické uzávěrky a až 30 obr./s. v režimu el. uzávěrky
  • Hledáček: OLED 9,44 milionu. bodů
  • Displej: 3” výklopný dotykový displej s rozlišením 1 440 000 bodů
  • Vestavěný blesk: ne
  • Video: 8k 30FPS, 4K UHC 120FPS, Full HD 120FPS
  • Paměťové médium: Dual SD/CFexpress Type A (podpora UHS-II)
  • Konektory: SuperSpeed ​​USB 10Gb/s (USB 3.2), HDMI, 3,5mm audio-in/audio-out, LAN (1000BASE-T, 100BASE-TX, 10BASE-T)
  • Bezdrátové připojení: Wi-Fi®, IEEE 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth® Standard ver. 5,0 (pásmo 2,4 GHz/5 Ghz), NFC
  • Napájení: baterie NP-FZ100, 530 cyklů (dle standardu TIPA), možnost dobíjení přes USB
  • Rozměry: 128,9 x 96,9 x 80,8 mm
  • Hmotnost: 737g (včetně baterie a karty)
  • Aktuální cenu a skladovou dostupnost najdete v e-shopu Fotolab.cz

Sony A1 v praxi

Konkurenční Canon EOS R3 a Nikon Z 9 designem přiznávají, že jsou to profesionální fotoaparáty určené do akce. Jsou velké a mají integrovaný vertikální grip. Na první pohled prostě víte, s čím máte tu čest. Sony jde ale jiným směrem. A1 se příliš neliší od ostatních plnoformátových fotoaparátů Alpha. Pokud na něm nemáte velký objektiv, působí nenápadně. Má to své výhody i nevýhody, například ten, kdo chce Sony A1 používat s velkými objektivy, může pro zlepšení ergonomie sáhnout po vertikálním gripu Sony VG-C4EM. Ze zmiňovaného Canon R3 nebo Nikon Z 9 vertikální grip nijak neodmontujete, u Sony máte možnost volby.

Tip: Netýká se to sice testovaného Sony A1, ale i přesto bych rád upozornil na zimní cashback akci Sony, díky které můžete získat například Sony A7 III nebo A7R IV za velmi solidní cenu. Pozor, cashback končí 15.1. 2022, to je za pár dní!

Možná ale právě kvůli návrhu těla, mi fotografování se Sony Alpha A1 nepřišlo tak výjimečné, jako bych očekával od fotoaparátu s danými parametry. Aktuálně fotografuji se Sony A7 III, proto si občas dovolím oba fotoaparáty porovnat, a to i přestože nejsou zdaleka ve stejné kategorii. Mají ale společnou základní DNA, která je nepřehlédnutelná. Sony A1 je nejenom svou cenou úplně jiná liga – je to fotoaparát na steroidech.

Sony A1 snímač
Design Sony A1 vychází z modelu A9 II, některé ovládací prvky jsou ale upraveny.
Sony A1 voliče
Každé volné místo je obsazeno ovládacími prvky. Grip je největší, jaký na fotoaparátu Sony najdete.

 

Sony Alpha 1 hledáček
Rozložení ovládacích prvků na zadní straně je takové, na jaké jsou uživatelé plnoformátových fotoaparátů Sony zvyklí.

Ergonomie držení a ovládání

Sony A1 má nejlepší ergonomii držení i ovládání ze všech bezzrcadlovek Sony. Využito je každé místečko. Potěší možnost uzamykání otočných voličů. Z toho nejlepšího, co Sony nabízí, chybí jen rychlé přepínání mezi foto a video režimy tak, jak to má novinka Sony A7 IV. Věřím, že jej za několik let uvidíme na A1 II. Oproti mému A7 III je ovládání o třídu lepší. Většina ovládacích prvků je uživatelsky nastavitelná.

Nové menu Sony
Nové menu je přehlednější a lze ho ovládat i dotykově.

Displej

Displej je jen výklopný, což je jedno z mých největších zklamání u tohoto modelu. Nemůžu ho využít při fotografování na výšku nebo při natáčení. Mohl by být otočný, nebo ještě lépe výklopný ve dvou osách, tak jako to umí například Fujifilm X-T4 nebo Nikon Z9. Nemá ani špičkové rozlišení, tady Sony zbytečně šetřilo.

Vyklápění displeje Sony
Displej je výklopný jen v jedné ose, ani jej nelze překlopit o 180°.

Hledáček

Sony A1 má jeden z nejlepších EVF hledáčků vůbec. Standardně se překresluje frekvencí 120FPS. Při sériovém snímání jej můžete přepnout na 240 FPS bez blackoutu, tehdy ale jas i rozlišení o něco poklesne. Chcete-li si naplno užít 9,44 Mpx rozlišení, musíte přepnout překreslování na 60 FPS, to je ideální režim při fotografování statických scén.

Čtěte také na blogu: „Sony FE 50mm f/1,2 GM RECENZE – Tento objektiv chcete“

Tak jako u jiných bezzrcadlovek Sony Alpha, i zde při namáčknutí spouště a aktivování zaostřování klesne reálné rozlišení obrazu v hledáčku. U mého Sony A7 III je to tragédie. Obraz je rozpixelován a často se vyskytuje výrazné moiré. U A1 se to děje také, po namáčknutí klesne rozlišení obrazu na 3,69 Mpx. Obraz je sice stále dostatečně jemný a moiré se objevuje jen zřídka, ale i tak je to zbytečné omezení. Více se mi líbí přístup, ve kterém si hledáček drží snímkovací frekvenci a rozlišení nehledě na okolnosti.

EVF Sony
Hledáček s rozlišením 9,44 Mpx je luxusní. Schéma optiky hledáčku.

Mechanická závěrka

Mechanická závěrka fotoaparátu je mistrovské dílo. Nejenže je tišší, než u ostatních modelů Sony, ale je neskutečně rychlá. Díky tomu je synchronizace s bleskem 1/400 s.

Elektronická závěrka

U mého Sony A7 III mám s elektronickou uzávěrkou problém. Čtení dat ze snímače je pomalé. Problémy jsou s flickeringem i rolling shutter efektem. Sony A1 je i v režimu elektronické závěrky famózní. Čtení dat je velmi rychlé, přibližuje se tomu, co čekáme v budoucnosti od globální uzávěrky. Nejsou problémy s flickeringem ani rolling shutter efektem. Dokonce můžete použít blesk, což většina fotoaparátů v režimu el. uzávěrky nedokáže. Nejkratší synchronizační čas je 1/200 s. Za vším stojí vrstvený snímač s rychlým odečítáním dat a dvojice procesorů Bionz XR. U A1 tak můžete ponechat zapnutou el. závěrku ve většině situaci.

Zaostřování

Systém automatického zaostřování A1 funguje v podstatě stejně, jako u ostatních modelů současné generace. Oproti A9 II a A7R IV přibyla detekce očí u ptáků. A oproti mému Sony A7 III je to generační rozdíl, zejména při kontinuálním přeostřování s využitím detekce obličeje a očí. Sony A1 je jednoduše suverénnější, přesnější, odpadu je méně. Fotoaparát dokáže detekovat lidi, zvířata i ptáky.

Čtěte také na blogu: „Jak na perfektní fotografie ptáků v letu se Sony“

O sledování různých objektů se stará Real Time Tracking. Zaostřovací body pokrývají 92% plochy snímače, takže až téměř ke kraji. Citlivost AF na světlo je slabší než u konkurence, jen -4EV. Té se daří tento parametr rok od roku zlepšovat. U nového Nikonu Z9 je to -8EV. Automatické zaostřování funguje výborně. Když jsem testoval Canony R5 a R6, bylo jejich zaostřování ještě o něco lepší. Přivítal bych snazší přepínání mezi detekcí lidí, zvířat a ptáků. Sony aktuálně začíná inovovat starší objektivy G master tak, aby dokázaly rychleji zaostřovat s A1, A7s III a A9II. Prvním objektivem je nedávno představený FE 70-200/2,8 GM OSS II. Můžeme tak očekávat postupné zlepšování výkonu automatického zaostřování.

Portrét s výrazným bokeh
S výborně pracující detekcí obličeje a očí se můžete plně soustředit na fotografování. Jedna z předností nejnovějších bezzrcadlovek.

Sériové záběry

Brutální výkon se projevuje na parametrech sériového snímání. V režimu mechanické uzávěrky je to velmi slušných 10 obr./s. a až 30 obr./s. v režimu el. uzávěrky. A to při plném rozlišení, kontinuálním zaostřování a průběžném měření expozice. Vyrovnávací paměť pojme až 155 snímků v komprimovaném formátu RAW. Pokud chcete fotografovat do nekomprimovaného formátu, sníží se frekvence na 20 obr./s., což je stále vynikající parametr. U objektivů výrobců třetích stran je maximální frekvence “jen” 15 obr./s.

 O hladkost obrazu v hledáčku se postará zobrazovací frekvence až 240FPS. Sony A1 v mnohém nahradí akční model A9 II, ale díky prakticky dvojnásobnému rozlišení je univerzálnější. Do bufferu se vejde až 400 záběrů ve formátu JPG Fine, 238 záběrů ve formátu 12-bit RAW, 96 záběrů v bezztrátově komprimovaném RAW-e a do 82 záběrů v nekomprimovaném RAW-e.
Abyste v režimu el. uzávěrky věděli, že vůbec fotografujete, při každé expozici se objeví kolem obrazu bílý rámeček.

Konektivita

Sony A1 konektory
Konektorová výbava je bohatá.

Sony A1 je poměrně kompaktní fotoaparát a proto je až s údivem, kolik konektorů na něm naleznete. Hezky pod zámkem je ukryta dvojice slotů pro karty CFexpress Type A nebo SD UHS-II. Použít můžete oba typy karet, ale s SD kartami počítejte se sníženým výkonem při sekvenčním snímání a pomalejší vyprazdňování vyrovnávací paměti.

K počítači se připojíte přes vysokorychlostní USB 10 Gb/s (USB 3.2), přes který i můžete nabíjet baterii přímo ve fotoaparátu nebo v přídavném gripu. HDMI je plné velikosti, typu 2.1. Sony A1 používá novou chytrou patici blesku, ke které můžete připojit dodatečné příslušenství, například adaptér pro použití XLR mikrofonů.

Nechybí ani 3,5 mm audio vstup a samozřejmě i výstup na sluchátka. Dále zde naleznete PC konektor pro připojení studiových blesků a síťový konektor LAN (1000BASE-T, 100BASE-TX, 10BASE-T). Nakonec je i starší MicroUSB konektor pro připojení kabelové spouště. Bezdrátové připojení zabezpečuje Wi-Fi s NFC a Bluetooth ver. 5,0.

Sony A1 v kleci
Fotoaparát lze, přes HDMI port, propojit s profesionálním chytrým telefonem Xperia Pro.

Obrazová kvalita

50 Mpx rozlišení je na úrovni středoformátových fotoaparátů a bude stačit téměř každému. Při fotografování ze stativu je k dispozici také funkce hi-res pro snímání s rozlišením 200 Mpx. 50 Mpx potěší fotografy přírody, architektury, profesionální produktové fotografie nebo makra. Dává také dostatek prostoru pro ořez. V režimu APS-C můžete využít crop 1,5x pro prodloužení ohniska objektivů a přitom vám zůstane dostatek megapixelů i pro velkoformátový tisk.

Čtěte také na blogu: „Sony FE 35 mm f/1,4 GM: RECENZE – Profesionální reportér i portrétista“

Sony A1 má výborný dynamický rozsah. I zde odvádí skvělou práci technologie vrstveného snímače a dvojice výkonných procesorů. S RAW soubory se pracuje dobře . Snáze se obnovuje kresba ve stínech, než ve světlech, proto je lepší exponovat na světla. Ani při agresivní úpravě stínů se v nich neobjevuje banding (pásky).

Úprava RAW
RAW bez úprav.
Úprava světel a stínů
RAW po úpravě expozice, světel a stínů.

Pojďme se podívat na šum. Do ISO 1600 se jím není třeba zabývat. Při 100% přiblížení je vidět mírný šum při ISO 3200. U ISO 6400 šum nepřehlédnete, ale jeho úroveň je stále poměrně nízká. Díky vysokému rozlišení se šum téměř ztratí při výtiscích o velikosti 70×50 cm. Je zde i dostatek prostoru pro odšumování. Použitelné je i ISO 12 800. To je na snímač s tak vysokým rozlišením perfektní výkon. ISO 25 600 již nedoporučuji, pokud chcete tisknout fotografie středního formátu (A3). Při ISO 32 000 úroveň šumu přebíjí detaily. Vyšší citlivosti nemá smysl ani zkoušet.

ISO 25600 Sony
100% přiblížení fotografie na ISO 25600. Pro mě nejvyšší použitelná citlivost.

Snímač fotoaparátu získal 98 bodů v testu dxomark.  Zařazuje se tak mezi nejlepší na trhu.

Výborné skóre 98 bodů. Zdroj: dxomark.com.

Čtěte také na blogu: „Jak vybrat fotoaparát: Kompletní průvodce“

Video

Sony A1 má všechny předpoklady být skvělou profesionální kamerou. Zvládá 8K (7680 x 4320) 30p video, což je 4x větší rozlišení než u 4K. 4K video je s frekvencí až 120p a lze jej přehrávat až 5x zpomalenou rychlostí.

V režimu Super35 je 4K video přepočítáváno z 5,8K rozlišení, díky čemuž poskytuje ostřejší detaily. Využít můžete gama křivky S-Log2 a S-Log3. Podporovány jsou také barevné prostory S-Gamut, S-Gamut3 a S-Cinetone přebraný z kamer FX6 a FX9. Sledování očí funguje i ve videu, v 8K i 4K 120p rozlišení.

Čtěte také na blogu: „Sony FE 135/1,8 GM: RECENZE – Ostrý jako břitva“

Pokud máte HDR televizor, využijete HLG 10-bit 4:2:2, maximum získáte z výstupu HDMI. Na rekordér můžete zaznamenat 16-bitový RAW. Video v RAW můžete ukládat také na kartu, ale pouze ve 4K rozlišení.

Chlazení přístroje je konstruováno tak, aby rozptylovalo efektivně teplo i při natáčení do 8K. Natáčení se tak zastaví až po více než půlhodině natáčení. Dejte si ovšem pozor i na paměťové karty, pro 8K rozlišení je nutné použít výkonné a kvalitní CFExpress typ A.

Na závěr

Fotoaparát Sony A1 je jako BMW řady 5. Na první pohled poměrně nenápadné, pohodlné, a když se vozíte po městě, jeho charakter se neprojeví. Při běžném fotografování si užíváte komfortní ovládání, výborné zaostřování a luxusní hledáček. Plný potenciál fotoaparátu se projeví až při akčním fotografování, tedy když dupnete na plyn.

Že je to výjimečný fotoaparát si uvědomíte v některých situacích, při kterých vám umožní Sony A1 fotografovat jinak, než jste byli zvyklí. Například fotografování s bleskem v režimu tiché závěrky. Díky brutálnímu výkonu je pryč většina neduhů el. uzávěrky a živého náhledu.

Čtěte také na blogu: „Sony A7 Mark IV: RECENZE – Mnohem víc než základ“

Sony A1 v sobě spojuje vysoké rozlišení a rychlé sériové snímání. Zároveň je to také špičková 8K kamera. Je jen velmi málo věcí, které bych mohl přístroji doopravdy vytknout. Mně chybí plně otočný displej a citlivější zaostřování. Možná by mu prospěly i větší rozměry. Vlajková loď by podle mě měla mít až dokonalou ergonomii a profíci zas tak moc na malé rozměry nehledí. Podsvícení tlačítek by bylo třešničkou na dortu. Ale to je čistě můj subjektivní názor a jiným fotografům může více vyhovovat kompaktnost fotoaparátu i jednodušší způsob vyklápění LCD.

Sony A1 je ukázka budoucnosti digitální fotografie a ostatním výrobcům trvalo dlouho, než se tomuto CSC dělu přiblížili. Jeho síla tkví ve vrstveném snímači a nekompromisním výkonu. To umožňilo odstranit některé nedostatky bezzrcadlovek a navíc posunulo vpřed jejich celkové schopnosti. To dokazuje i nový Nikon Z9, který vrstvený snímač využil ještě víc, a zcela odstranil mechanickou závěrku, Sony A1 by ji vlastně také mít nemusel.

Bodové hodnocení produktu: Sony Alpha A1

9.1

Obrazová kvalita/snímač

10.0/10

Ostření

9.5/10

Video

9.5/10

Konstrukce

9.0/10

Ergonomie a ovládání

9.0/10

Další výbava a funkce

9.5/10

Poměr cena/výkon

7.0/10

Potěšilo nás:

  • Obrazový výstup
  • Ergonomie ovládání, včetně nového menu a lepšího využití dotykového ovládání
  • 5-osá stabilizace
  • 10-bit 8K video
  • 4K 120p zpomalené video
  • Minimalizace neduhů elektronické uzávěrky
  • Automatické zaostřování, detekce obličeje a očí i u zvířat
  • Hledáček s vysokým rozlišením a rychlým překreslením
  • Rychlost sériového snímání
  • Duální CFexpress/SDXC sloty

Zasloužilo by vylepšení:

  • Při 30 obr./s. snímá pouze do komprimovaného formátu RAW
  • Méně citlivý AF
  • Menší výdrž baterie
  • Displej je jen výklopný
  • Pokles rozlíšení obrazu v hledáčku při zaostřování

Všechny fotografie pořízené Sony Alpha A1

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

komentářů

  • Profesionální uživatel – kterému přístroj vydělá na své náklady, tak cenu samozřejmě neřeší, protože jde o naprosto skvělý foťák! Pro nás ostatní fotografy za cenu 193 990,- vč. DPH (tělo) se jedná o velmi drahou “hračku” o které se většině lidem může nechat jen zdát – (osobně jsem pouze hobby fotograf). Česko má ve světové ekonomice status montovny, takže tohle “DĚLO” je určeno pro bohatší státy a jejich majitele 😁 Navíc v covidové krizi snad každý šetří na výdajích, takže budeme se muset spokojit s tím, co momentálně doma máme 👍

    • Přesně tak, tvrdím to já a i kolega Karol – fotografujte s tím, co máte k dispozici. Oko a cit pro kompozici fotoaparát nedělá a dokud vás váš fotoaparát v ničem neomezuje, tak je lepší se zaměřit spíše na špičkovou optiku. Sony A1 si ale ještě donedávna hrál svou vlastní ligu a je to vyjímečný fotoaparát, který si vysokou cenu dokáže obhájit. Všichni jsme ale zvědaví, jak tímto segmentem zamává nový Nikon Z9.