CEWE Fotolab

Sony FE 50mm f/1,2 GM RECENZE – Tento objektiv chcete

Sony FE 50mm f/1,2 objektiv s výjimečnou světelností sbírá ocenění a příznivé recenze po celém světě. Zaslouženě – patří totiž mezi nejlepší padesátky vůbec.

Sony A1, FE 50 F1.2 GM.

Až donedávna nemělo Sony základní objektiv řady G Master. Jeho roli zastupoval Sony Zeiss Planar T*FE 50mm f/1.4 ZA. Pak jste si mohli koupit levný Sony FE 50/1,8, nebo můj oblíbený Sony ZEISS Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA. Navíc nemělo ani objektiv se světelností f/1,2 – to vše se mění s příchodem Sony FE 50mm f/1,2 GM.

Sony FE 50mm F1,2 GM je základní pevný objektiv pro plnoformátové, ale i APS-C bezzrcadlovky Sony s bajonetem E. Na APS-C fotoaparátu je to krátký portrétní objektiv s ekvivalentní ohniskovou délkou 75 mm. Vzhledem ke světelnosti je poměrně kompaktní a vyniká špičkovou obrazovou kvalitou. Tu zajišťuje optická soustava využívající speciální optické členy a antireflexní vrstvy Nano AR druhé generace. Tři prvky XA (extrémně asférické) v designu řady G Master dosahují špičkového rozlišení po celé ploše i při maximální cloně F1,2.
Objektiv je utěsněn proti prachu a stříkající vodě. Přední a zadní člen jsou potaženy fluorinovou vrstvou, která odpuzuje vodu, mastnotu a jiná znečištění. Objektiv se snáze udržuje čistý.

Čtěte také na blogu: „Sony A7IV – Představení očekávané novinky“

Specifikace

  • Bajonet: Sony E
  • Zvýšená odolnost vůči prachu a vlhkosti
  • Ohnisková délka: 50 mm (75 mm ekvivalent na APS-C fotoaparátu)
  • Optická soustava: 14 prvků v 10 skupinách, tři prvky XA
  • Antireflexní úprava: Nano AR Coating II
  • Clona: 11-lamelová s kruhovým otvorem
  • Ovládání clony: prstencem I/A ring
  • Přepínač clony: I/A click
  • Zaostřování: čtyři lineární motorky XD (Extreme Dynamic), Linear Response MF manuální zaostřování
  • Nejkratší zaostřovací vzdálenost: 0,4 m
  • Stabilizace obrazu: ne
  • Průměr filtru: 72 mm
  • Rozměry: 87 x 108 mm
  • Hmotnost: 778 g
  • Oficiální stránky: Sony FE 50/1,2 GM 

Objektiv v praxi

Objektiv jsem testoval na fotoaparátu Sony A1, takže jsem mohl prověřit jeho kvalitu na 50 Mpx snímači. Design se neliší od ostatních prime objektivů G Master. Zaujme neobvyklý konkávní přední optický člen.
V přední části je široký prstenec manuálního zaostřování. Přepínat mezi AF a MF můžete přímo na objektivu. Clona se ovládá prstencem, ale můžete ji ovládat i z fotoaparátu, pokud clonu nastavíte do polohy A. Přepínačem můžete nastavit, zda chcete aby clona měla krokový, nebo plynulý chod (vhodné u videa). Dále jsou na objektivu tlačítka paměti zaostření, která lze uživatelsky přenastavit na jinou funkci.

 

Padesátka na Sony
Přední optický člen je konkávní.

K objektivu je dodávána kvalitní robustní sluneční clona s pogumovaným okrajem. Díky pojistce dobře drží na objektivu. Má jednoduchý válcovitý tvar. Průměr filtrové obruby je 72 mm.

Úhel záběru

Úhel záběru je 47°. Objektiv řadíme mezi základní prime objektivy. Ty jsou charakteristické přirozeným podáním perspektivy, podobným tomu, jak ji vnímá lidské oko. I proto se 50 mm objektivy v minulosti používaly jako základní, když jste si pořizovali fotoaparát. Dnes je nahradily univerzálnější zoomy. Pevná padesátka je stále objektivem, kterou by měl mít každý fotograf, nebo ji alespoň vyzkoušet. Častokrát je to první „portrétní“ objektiv s pěkným bokehem.

Flexaret
Dáma s Flexaretem.

U detailního portrétu, tzv. headshot, musíte počítat se zvýrazněním perspektivy. Pro takový záběr je vhodnější objektiv s ohniskovou délkou 85 mm a více. 50 se v portrétní fotografii uplatní při záběrech do pasu a celé postavy.

Základní objektiv je typickým reportážním a dokumentárním objektivem. Využít jej můžete díky špičkovým optickým vlastnostem i při fotografování architektury a krajiny.

Vozík s kávou
Přirozená perspektiva základního objektivu.

Světelnost a její využití

Světelnost F1,2 je nejlepší ze všech GM objektivů Sony a není běžná ani u konkurence. Objektivy s touto světelností řadíme do luxusní kategorie. Za lepší světelnost si připlatíte.
Světelnost využijete následovně:

  • Pro rozostření pozadí a popředí, minimalizace hloubky ostrosti, estetický bokeh.
  • Fotografování za špatných světelných podmínek. Nemusíte použít tak vysokou citlivost ISO, kterou doprovází výrazný šum.
  • Fotografování pohybu s krátkým expozičním časem i za horších světelných podmínek. Např. fotografování tanečního vystoupení v interiéru.
Noční záběr s ISO 160. Luxus díky světelnosti F1,2.

Zaostřování

Sony FE 50mm F1.2 GM je také reportážní objektiv do špatných světelných podmínek, případně i objektiv pro fotografování sportu. Tady ale musíte počítat s tím, že u clony f/1,2 je velmi malá hloubka ostrosti a při focení pohybu je vyšší pravděpodobnost nepřesnosti zaostření. Hodně bude záležet na tom, se kterým fotoaparátem budete fotografovat. Díky 4 motorkům a algoritmu zaostřování s frekvencí 120FPS, máte u Sony A1 a A9 II více než slušnou šanci na úspěch.

Ostření objektivu
Objektiv má 4 lineární motorky.

Nejkratší zaostřovací vzdálenost je 0,4 m od roviny snímače. Poměr zvětšení je tehdy 0,17x (1:5,9). U portrétu můžete pořídit i detailnější záběry.

Linear Response MF je technologie manuálního zaostřování s lineární odezvou. Je elektronická, ale blízká mechanickému manuálnímu zaostřování. Na objektivu nenajdete stupnici zaostřování, protože zde uvidíte v hledáčku nebo na displeji.

Automatické zaostřování s A1 fungovalo výborně. Využil jsem detekci očí. Spolehlivě fungovala i při pohybových záběrech.

Sony GM 50/1,2
Detail portrétu. Detekce očí funguje výborně. Zároveň si všimněte vynikající ostrosti i při plně otevřené cloně.

Optická kvalita

I u tohoto objektivu se potvrzuje, že díky bezzrcadlové konstrukci fotoaparátů a vývoji na poli optiky, lze navrhnout lepší objektivy, než v minulosti. Ostrost je velmi dobrá i při plném odclonění. Kvůli ostrosti tak nemusíte objektiv přiclonit, naplno využijete jeho světelnost a tím vlastně i peníze, které jste do něj investovali. U tohoto objektivu určitě budete chtít využít jeho bokeh, ale použít jej můžete i přicloněný, všude tam, kde se uplatní jeho úhel záběru. Již po mírném přiclonění je brutálně ostrý, stejně jako Sony FE 35/1,4 GM.

Oficiální MTF tabulka ostrosti.

Výborný je přenos kontrastu od nejnižšího clonového čísla. Výjimečně se objeví náznak podélné chromatické vady. Antireflexní vrstvy odvádějí perfektní práci a reflexy vás nepřekvapí ani při slunci přímo v záběru.

Bratislava
Slunce přímo v záběru, ani náznak reflexů.

Sférické zkreslení je poduškovitého charakteru a je mírně nekonzistentní. V rozích je výraznější. Při otevřené cloně je pozorovatelný poměrně silná vinětace, kterou potlačíte přicloněním na f/2. Obě chyby se ale velmi snadno korigují ve fotoaparátu nebo v počítači.

Socha Bratislava
Vlevo záběr bez softwarové korekce vinětace a sférického zkreslení, vpravo upravený záběr. Obraz tím utrpěl jen marginálně.

Také tento objektiv, stejně jako ostatní GM objektivy, má optimalizovaný bokeh. Kroužky rozostřených bodových zdrojů světla mají měkké okraje. Směrem ke krajům obrazu dostávají tvar kočičích očí. Bokeh je neutrální, neruší ani v náročných světelných podmínkách a kontrast objektivu je tak přesně tam, kde má být – na subjektu. 11-lamelová clona si drží kruhový otvor i při f/2,8, kdy se výrazně zmenší deformace kroužků na kočičí oči.

Objektiv má optimalizovaný bokeh s jemným rozostřením okrajů bokehových kroužků.
Ukázka rozostření bodových zdrojů světel při f/1,2.

Shrnutí a hodnocení

Sony FE 50mm F1.2 GM je jedním z nejlepších objektivů na světě. Získal obě nejprestižnější ocenění EISA a TIPA Awards. Zaslouženě. Kvalita a špičková světelnost jsou vykoupeny vyšší cenou, která ale na druhou stranu plně odpovídá optickému výkonu a využitelnosti i na plně otevřenou clonu.
Sony FE 50mm F1.2 GM je kombinací reportážního a částečně portrétního objektivu. Jsou však fotografové, kteří při portrétu preferují právě 50mm objektivy, nebo ještě širší ohnisko. Jako portrétní objektiv se uplatní v interiéru, kde pro 85 a více mm není dostatek prostoru. Osvobozující pro mě bylo fotografovat v noci, z ruky a při nízké citlivosti – bez šumu.
Pokud spojíme jeho nadprůměrně kvalitní bokeh a výhodu při fotografování za špatných světelných podmínek, vychází mi, pro jaký žánr je přímo předurčen. Je to svatební fotografie. A samozřejmě příbuzné žánry, jako fotografování eventů, společenských akcí atd. 

Nakonec bych chtěl, poděkovat trojici dam, jmenovitě Janke, Stanke a Mari, že mi pózovali při testování tohoto objektivu. S nejmodernější technikou jsme se vrátili zpět v čase.

BODOVÉ HODNOCENÍ PRODUKTU: Sony FE 50mm f/1,2 GM

9.4

Obrazová kvalita

9.5/10

Ostření

9.5/10

Natáčení videí

9.5/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

9.5/10

Další výbava a funkce

9.5/10

Poměr cena/výkon

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Nekompromisní obrazová kvalita
  • Rychlé a spolehlivé ostření
  • S ohledem na světelnost malé rozměry
  • Kvalitní utěsněné zpracování
  • Clonový kroužek s možností "declick"

Zasloužilo by vylepšení:

  • Lehká vinětace na otevřenou clonu

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář