CEWE Fotolab

Sony FE 35 mm f/1,4 GM: RECENZE – Profesionální reportér i portrétista

Klasické reportážní ohnisko 35 mm s vysokou světelností, navíc zabalené v kompaktním balení. Zkratka GM, tedy „G Master“, slibuje vysoký optický výkon a perfektní kontrolu nad optickými vadami. Naplní Sony FE 35 mm f/1,4 GM naše očekávání?

Sony FE 35 mm F1,4 GM je mírně širokoúhlý pevný objektiv pro plnoformátové a APS-C bezzrcadlovky Sony s bajonetem E. Na APS-C fotoaparátu je nutné přepočítat ohnisko 1,5x crop faktorem a dostanete tak standardní ohnisko 52,5 mm. Mám ohnisko 35 mm rád. Hodí se v místech, kdy je padesátka moc dlouhá a zároveň nepotřebujete nutně fotografovat široké záběry v omezeném prostoru. Toto ohnisko dokáže vyprávět příběh. Hodí se i při focení portrétu, kdy chcete zasadit fotografovanou osobu do určitého kontextu a prostředí. Tomu se také říká enviromentální portrét. Znám fotografy, kteří mají 35 mm objektiv na fotoaparátu s nadsázkou „přilepený“.

Specifikace

Optická soustava objektivu
Schéma optické soustavy
  • Bajonet: Sony E
  • Odolnost: Odolnost vůči prachu a vlhkosti
  • Ohnisková délka: 35 mm (52,5 mm ekvivalent na APS-C fotoaparátu)
  • Optická soustava: 14 prvků v 10 skupinách, dva prvky XA a jeden ED člen
  • Antireflexní úprava: Nano AR Coating II
  • Clona: 11-lamelová s kruhovým otvorem
  • Ovládání clony: Prstenec přímo na objektivu / z těla
  • Přepínač clony: Kroková, lineární
  • Zaostřování: Dva lineární motorky XD (Extreme Dynamic), Linear Response MF manuální zaostřování
  • Nejkratší zaostřovací vzdálenost: 0,27 m
  • Stabilizace obrazu: ne
  • Průměr filtru: 67 mm
  • Rozměry: 76 x 96 mm
  • Hmotnost: 524 g

Objektiv v praxi

Sony FE 35 mm F1,4 GM
Objektiv je překvapivě kompaktní a poměrně lehký. Průměr filtru je jen 67 mm.

Design a ergonomie

Zpracování objektivu odpovídá profesionální třídě. Hmotnost je příjemná, pár gramů nad půl kilogramu. Designem objektiv nijak nevybočuje z řady GM. Kromě zaostřovacího kroužku je tu i clonový. Přepínačem lze nastavit, zda má být jeho chod plynulý nebo po krocích. Pokud ho nastavíte do polohy A, ovládáte clonu z fotoaparátu. Plynulé a tiché nastavení clony využijete při natáčení videa. Nastavení tuhosti chodu clonového prstence je tak akorát. Nikdy se mi nestalo, že bych clonu omylem změnil nebo naopak bojoval s odporem clonového kroužku. Na straně objektivu je přepínač AF / MF a jedno funkční tlačítko. Standardně slouží k zamknutí zaostřování, ale ve fotoaparátu mu můžete přiřadit i jinou funkci.

Objektiv na video
Clona se ovládá prstencem, ale je možné ji ovládat i z těla fotoaparátu. Přepínač slouží k ovládání chodu clonového prstence a můžete přepínat mezi krokovým a plynulým režimem.

 

35mm na Sony
Na boku je přepínač AF / MF a tlačítko AF-L.

K objektivu je dodávána kvalitní robustní sluneční clona s pogumovaným okrajem. Díky pojistce dobře drží na objektivu. Má jednoduchý mírně zkosený tvar. Průměr filtrové obruby je 67 mm.

Sluneční clona
Sluneční clona je robustní. Přední část je pogumovaná.

Úhel záběru

Úhel záběru je 63 °, což je mírně širokoúhlý záběr. Objektiv je kompatibilní i s APS-C fotoaparáty Sony. Ekvivalentní ohnisková délka pro APS-C je 52,5 mm a úhel záběru 44 °. Na APS-C tak objektiv můžeme považovat za základní.

35 mm ohnisko je jedno z nejuniverzálnějších. V minulosti bylo běžné na předchůdcích dnešních kompaktů, například Minolta Hi-Matic, Olympus XA, či Canonu Canonet. Perspektiva je jen mírně zvýrazněna, proto se hodí i na portréty v prostředí a v interiéru. Jinak je to ale typické ohnisko pro street fotografii, reportáž a dokument. Využití najde v přírodě i městském prostředí.

Most SNP Bratislava
Mírně široký úhel záběru najde využití při focení městských scenérií.
Jarmark
Dokument, reportáž, street foto. Při focení těchto žánrů je testovaná 35ka jako ryba ve vodě.
Občas se můžete setkat s obtížně definovatelným termínem „3D pop“. Toto je příklad – díky silnému kontrastu ostré části fotografie a jemnému bokehu subjekt „vystupuje“ z fotografie. A ta ostrost!

Světelnost a její využití

Světelnost F1,4 má využití při fotografování reportáži za špatných světelných podmínek. Nejvíce se jí ale potěší fotografové portrétů a detailů. Na full-frame fotoaparátu můžete výrazně rozostřit pozadí. Velkou devízou tohoto objektivu je kvalita rozostřeného pozadí. V Sony totiž upravili optický návrh tak, aby bokeh nerušil, měl pravidelný tvar a správný kontrast.

Portrét v interiéru
Světelnost využijete při fotografování za horších světelných podmínek.
Ježíš Kristus na křížku
Při fotografování na kratší vzdálenost budete odměněni pěkným bokehem. Může za to světelnost a hlavně kvalitní optika.

Zaostřování

Dva lineární motorky XD (Extreme Dynamic) zajišťují rychlé zaostřování a změnu směru zaostřování. XD technologie dokáže pohybovat i těžkými skupinami čoček. Ostření je rychlé, spolehlivé, překvapí i nejkratší zaostřovací vzdálenost pouhých 27 cm. Dostanete tak měřítko zvětšení 1:4, což není na focení detailu vůbec špatné. V ekosystému Sony rozhodně existují ještě rychlejší objektivy, ale testovaná 35ka vás omezovat nebude.

O manuální ostření se stará systém Linear Response MF. Zaostřování sice probíhá „po drátě“, tedy elektronicky, ale velmi se přibližuje odezvě a linárnímu chodu klasických manuálních objektivů. Jistá odezva tady stále samozřejmě je, ale zároveň se jedná o jeden z nejlepších systémů manuálního ostření v této třídě. Při návrhu objektivu se myslelo i na filmaře, ostřící kroužek má správný odpor a dá se s ním velmi pohodlně a precizně ostřit během natáčení videí. Focus breathing je ale přítomen, a například Sony A7 IV umí tuto chybu opravit automaticky.

Čtěte také na blogu: „Sony A7 Mark IV: RECENZE – Mnohem víc než základ“

Focení makra
Fotografie detailu z nejkratší vzdálenosti 27 cm.

Obrazová kvalita

Sony používá softwarovou korekci chyb objektivů i ve formátu RAW. V programu Lightroom Classic CC, který používám, se dá vypnout, a lze tak zjistit jaký objektiv skutečně je. Bez korekce má objektiv nepatrné soudkovité zkreslení, které ve skutečnosti není nutné korigovat. Při plně otevřené cloně je vidět slabá vinětace s plynulým přechodem, o kterou se s přehledem postará software.

Při plně otevřené cloně je střed nadprůměrně ostrý. Směrem ke krajům se ostrost zhoršuje jen velmi málo. Překvapením je, že ani v nejzašších rozích není vidět větší pokles ostrosti. Vrcholu dosahuje objektiv při f/5,6, kdy je ostrost po celé ploše vynikající.

Sony FE 35/1,4 GM je jeden z nejostřejších objektivů, který jsem testoval.

Cihlová zeď
Výborná ostrost na „plnou díru“ i v rozích obrazu.

Díky antireflexním vrstvám druhé generace a speciálním optickým členem je přenos kontrastu vynikající. S objektivem se proto dobře pracuje i v protisvětle. Výborná je odolnost proti vzniku nežádoucích odlesků.

Objektiv má blízko k základnímu objektivu a proto umí slušně rozostřit pozadí. Bokeh je speciálně optimalizován, rozostřené bodové zdroje mají mírně měkké okraje. Kroužky se směrem k okrajům deformují do tvaru elipsy. Osobně se mi bokeh líbí, má charakter starších objektivů.

Estetická kvalita rozostřeného pozadí jde ruku v ruce s ostrostí a přenosem kontrastu.

Při fotografování bodových zdrojů světla potěší 22-paprskové hvězdičky, počet paprsků je dán 11 lamelovou clonou.

Bratislava
Detail nočního záběru s pouličním osvětlením. Bodové zdroje světla vytvářejí 22-paprskové hvězdičky.

Závěrečné hodnocení a galerie snímků

Sony FE 35 mm F1,4 GM je špičkový profesionální objektiv s výbornou ostrostí, minimálním sférickým zkreslením a relativně malou vinětací. Kvalitní je i mechanické zpracování. Navíc je poměrně kompaktní a to i ve srovnání s konkurenčními objektivy stejných parametrů.

Mírně široký úhel záběru je oblíbený v reportážní fotografii, street fotografii a při focení enviromentálního portrétu. Výborná je i světelnost, kterou využijete v horších světelných podmínkách, nebo kvůli bokehu. Tomu výrobce věnoval speciální péči a je to znát. Pozadí fotografií má velmi příjemný nerušivý charakter, který dává snímkům specifické kouzlo. Díky výborné ostrosti najde uplatnění i při fotografování krajiny a architektury nebo při potřebě fotografovat široké záběry při focení produktů. Já nemohu jinak, než jej doporučit. Cena je vyšší, ale naprosto odpovídá kvalitám objektivu – je to jedna z nejlepších „pětatřicítek“ vůbec.

Bodové hodnocení: Sony GM FE 35mm f/1.4

9.3

Obrazová kvalita

10.0/10

Ostření

9.5/10

Natáčení videí

9.0/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

9.5/10

Další výbava a funkce

8.5/10

Poměr cena/výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Nekompromisní obrazová kvalita
  • Manuální ostření s rychlou odezvou
  • Perfektní zpracování a utěsnění
  • Clonový kroužek s možností declick
  • S ohledem na parametry dobrá hmotnost a rozměry
  • Učebnicový bokeh, kterému nechybí charisma

Zasloužilo by vylepšení:

  • Lehká vinětace na otevřenou clonu
  • Focus breathing

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář