CEWE Fotolab

Jak vybrat fotoaparát: Kompletní průvodce

Rozhodli jste se koupit nový digitální fotoaparát? Po přečtení tohoto článku budete mít jasno v tom, jak postupovat, jaké parametry sledovat a jaký typ fotoaparátu vybrat.

Pokud jste začátečník a vybíráte fotoaparát, můžete se obrátit na známého nebo kamaráda fotografa, zeptat se na nějakém diskuzním fóru, nebo třeba navštívit některou z našich prodejen a získat rady od vyškolených prodejců-fotografů. Problém ale může být v tom, že ne vždy onen kamarád-fotograf poradí dobře. Nemusí znát vaše potřeby a požadavky, často také doporučí něco, co je sympatické jemu, ale pro vás nemusí být ideální. Nejlepší proto bude si ve věcech výběru nové techniky udělat vlastní názor. A přesně to se dnes naučíme.

Jak vybrat fotoaparát?

Pokud vybíráte jednoduchý kompakt nebo ultrazoom, pravděpodobně nebudete podrobně řešit každý detail a vyhraje ten s nejlepšími parametry nebo cenou. Jestli vás ale fotografie baví a pokukujete po pokročilém přístroji s možností výměny objektivů, určitě věnujte více času zkoumání nejenom těl fotoaparátů, ale i tomu, jaké objektivy jsou na daný systém k dispozici.

Fotoaparát před nákupem vyzkoušejte

Jedna věc jsou tabulkové parametry a druhá potom praxe. Často totiž rozhodují maličkosti. Velkou výhodou aktuální nabídky na trhu je to, že už prakticky neexistuje špatný model, který by v něčem zásadně zaostával za konkurencí. Zní to, jako by nešlo sáhnout vedle, ale opak je pravdou.

Sony A7C
Výběr toho správného přístroje přinese radost z focení na mnoho let – nedívejte se jen na parametry.

Ve fotografii totiž platí klasické „sto lidí, sto chutí“ a každému vyhovuje něco jiného. Při pečlivém výběru tak můžete pořídit fotoaparát, který vám bude sedět stejně jako vaše oblíbené triko. Na druhou stranu můžete skončit s přístrojem, který sice bude svými parametry atakovat přední příčky srovnávacích tabulek, ale může vás neustále otravovat například nevhodnou ergonomií.

Výběr si proto rozdělte do dvou částí. Ta první bude teoretická. Určete, jaké máte požadavky, a podle parametrů přístrojů, výběru objektivů, specifických vlastností nebo zkušeností ostatních uživatelů vyberte několik přístrojů. Jak na to si řekneme o pár řádků níže.

Praktická část výběru je potom o tom si přístroj osahat. Vyzkoušet si jeho držení, ovládání, projít si menu – celkově si uvědomit, který fotoaparát prošel nejužším výběrem a je vám nejbližší. Není nic snazšího, než si zavolat do nejbližší prodejny Fotolabu, a domluvit si na vyzkoušení více modelů.

Konstrukce fotoaparátu

Jako naprostý základ lze považovat rozhodnutí, jestli chcete měnit objektivy nebo nebo se spokojíte s fixním řešením. Fotoaparáty tak můžeme rozdělit na systémové a nesystémové.

Nesystémové fotoaparáty, mezi něž řadíme kompakty, superzoomy a klidně i fotomobily, nemají možnost výměny objektivů a použití rozšiřujícího příslušenství je, až na některé pokročilé modely, omezené.

Mezi systémové fotoaparáty řadíme DSLR zrcadlovky a CSC bezzrcadlovky. Oba typy fotoaparátů umožňují výměnu objektivů, což je činí univerzálnějšími a mohou se přizpůsobit různým fotografickým žánrům a situacím.


Rozdělení digitálních fotoaparátů

Systémové a nesystémové fotoaparáty můžeme dále rozdělit do několika kategorií podle typu přístroje a jeho určení. 

  • Základní kompakty – jednoduché levnější fotoaparáty, které jsou postupně vytlačovány fotomobily. Z této skupiny mají největší význam cestovní zoomy s větším rozsahem objektivu.
  • Outdoorové kompakty – podskupina kompaktů, tyto fotoaparáty jsou utěsněné, odolné proti nárazu a častokrát se s nimi můžete i potápět. Nejlepší modely mají také GPS, či hloubkoměr a výškoměr.
  • Pokročilé kompakty – tyto fotoaparáty jsou osazeny větším snímačem a jejich výkon tak převyšuje i ty nejlepší chytré telefony. Hodí se všude tam, kde je málo světla a uspokojí i náročnější fotografy.
  • Superzoomy – odnož kompaktních fotoaparátů. Design je inspirován zrcadlovkami. Vyznačují se velkým rozsahem objektivu. malý snímač svým potenciálem ale uspokojí jen méně náročné fotografy.
  • Pokročilé superzoomy – fotoaparáty s 1” snímačem a poměrně velkým rozsahem objektivu. Díky snímači, skvělé výbavě a dobré ergonomii uspokojí i náročné amatéry. Výborně poslouží jako rodinná videokamera. Jsou to univerzální přístroje, ale bez možnosti výměny objektivu. Mezi pokročilé superzoomy můžeme zařadit i specializované fotoaparáty s malým čipem, ale s extrémním rozsahem objektivu, jako má Nikon P1000.
  • Digitální DSLR zrcadlovky – oblíbená kategorie fotoaparátů s možností výměny objektivů. Obraz je přenášen opticky do hledáčku, pomocí zrcadla, matnice a hranolu. Naleznete zde fotoaparáty všech kategorií.
  • Digitální CSC bezzrcadlovky – jsou systémové fotoaparáty vycházející ze zrcadlovek, ale nemají zrcadlo, matnici ani hranol. Světlo z objektivu jde přímo na snímač a obraz je promítán na displej nebo elektronický hledáček. Tyto fotoaparáty mohou být menší a lehčí. Hledáček nemusí být umístěn nad objektivem. Absence zrcadla umožňuje urychlit sériové snímání. Předností je také zaostřování na snímači, které je přesné a může lépe pokrýt snímanou scénu. Naleznete zde fotoaparáty s Micro 4/3, APS-C i FF snímačem všech kategorií.

Kritéria výběru fotoaparátu

Na co budu fotoaparát používat

Jako první si odpovězte na otázku, co chcete fotografovat a jaké budou mít fotografie využití. Hledáte obrazový zápisník, fotoaparát pro cestování, nebo výkonný rychlý fotoaparát pro ambiciózního fotografa? Nechcete jen fotit ale i natáčet videa? Nebo potřebujete specializovanou výbavu pro konkrétní žánr?

Doporučuji, abyste si své požadavky napsali na papír, ulehčí a urychlí to vybírání.

Pro nenáročného uživatele, co hledá „jen něco lepšího než je mobil“, mám dobrou zprávu – všechny přístroje na trhu nabídnou oproti mobilním telefonům v oblasti fotografie něco navíc. Nejlevnější kompakty rozsah zoomu, pokročilé kompakty navíc lepší fotografie i ve špatném světle, a ty nejlepší fotoaparáty strčí do kapsy skoro každý smartphone. Čímž narážíme na velikost a ergonomii. Telefon máte v kapse pořád, dobrý fotoaparát je sice větší, ale jde vstříc uživateli. Lépe se drží i ovládá, je rychlejší a nad snímky máte mnohem větší kontrolu.

Pokud se chcete fotografování a natáčení věnovat více, sáhněte raději po modelu s možností vyměnit objektiv. Vyhnete se tak situaci, kdy z fotoaparátu příliš rychle vyrostete, nový objektiv udělá často více než fotoaparát.

Velikost snímače a jeho obrazový potenciál

Snímač je srdcem fotoaparátu. Nejdůležitějším parametrem je jeho fyzická velikost. Obecně platí, že čím větší, tím lepší obrazový potenciál. Větší snímače ani tolik nešumí na vysoké citlivosti, kdy v kombinaci se světelným objektivem můžete fotit kvalitní fotky i ve špatném světle, samozřejmě bez blesku.

Velikost snímače ovlivní i to, jak dalece půjde pracovat s hloubkou ostrosti. Čím je snímač větší, tím snazší je dosáhnout malé hloubky ostrosti, kterou doprovází často žádaný bokeh. Pokud budete chtít fotografovat například portréty s velmi výrazně rozmazaným pozadím a popředím na fotoaparátech s menším snímačem (1″, Micro 4/3 a APS-C), bude nutné použít světelné objektivy s delším ohniskem.

Rozmazané pozadí
S full-frame snímačem můžete vytvořit pěkný bokeh i s širokoúhlými objektivy, v tomto případě s 35 mm.

Své přednosti mají ale i menší snímače. Velký snímač znamená těžší techniku a větší objektivy. Velmi zajímavým kompromisem jsou fotoaparáty s Micro 4/3 fotoaparáty Olympus (brzy pod názvem OM System) a Panasonic. Ty jsou lehčí a menší, hodí se na cestování i focení sportu a objektivy váží polovinu oproti těm pro full-frame. Jejich vyšší crop faktor pak prodlouží ohnisko, kdy například 200 mm objektiv bude mít na Micro 4/3 fotoaparátu přepočtené ohnisko 400 mm. Je to o preferencích.

Jaké velikosti snímačů jsou nejvíce rozšířené?

Snímače níže jsou seřazeny od nejmenších po největší.

  • Menší než 1” – používají se v obyčejných kompaktech, superzoomech a mobilních telefonech. Jejich velikost je udávána jako zlomek, například 1/2,3 nebo 1/1,7. Uspokojí nenáročné fotografy. 
  • 1” – tzv. palcový snímač ve skutečnosti nemá úhlopříčku jeden palec, ale i tak je zhruba 4x větší než běžný malý čip. Používá se v pokročilých kompaktech a superzoomech a uspokojí i náročnější fotografy. Práce s malou hloubkou ostrosti je stále oproti větším snímačům limitována, ale výkon na vysoké citlivosti už je mnohem lepší než u miniaturních čipů v mobilech.
  • 4/3 – používá se v Micro 4/3 bezzrcadlovkách, dronech a kamerách. Obrazový potenciál uspokojí i náročného fotografa. Pro dosažení malé hloubky ostrosti potřebujete světelné objektivy. Micro 4/3 (nebo také MFT) fotoaparáty jsou skvělým kompromisem mezi malými rozměry a vysokou technickou kvalitou obrazu. Díky dvojnásobnému prodloužení ohniska jsou oblíbené i na focení sportu nebo wildlife.
  • APS-C – používá se především v amatérských a poloprofesionálních DSLR a CSC, ale také v pokročilých kompaktech. Dobře si vede i za horších světelných podmínek, snáze se zde dosahuje malé hloubka ostrosti.
  • FF (plný formát) – profesionální standard, který se stále více objevuje i v přístrojích pro náročné amatéry. Výborně si vede za horších světelných podmínek. Výborný je také potenciál pro práci s malou hloubkou ostrosti.

Pokud hledáte dobrý výkon, který se schová do kapsy, volte fotoaparáty s palcovým snímačem (1″). Jako kompromis mezi velikostí a technickou kvalitou můžeme považovat fotoaparáty s Micro 4/3 nebo APS-C snímačem. Full-frame přístroje jsou nejvíce rozšířené v profesionálním segmentu, ale mohou po nich sáhnout i nadšení amatéři a všichni, kteří chtějí tu nejlepší možnou kvalitu.

Kromě full-frame fotoaparátů na trhu existují i stroje s ještě větším čipem, tzv. středoformáty. Ty svou cenou sahají do statisíců a používají se často ve vrcholové reklamní nebo módní fotografii.

Čtěte také na blogu: „Kouzlo plného formátu“

U snímače, kromě velikosti, můžete sledovat i dynamický rozsah. Ten je udávaný v hodnotách EV a určuje schopnost snímat široký rozsah jasů, od nejvyšších světel po nejhlubší stíny. Vysoký dynamický rozsah využijete zejména při fotografování krajiny a architektury. Při fotografování za špatných světelných podmínek vás naopak bude zajímat úroveň šumu při středních a vysokých citlivostech ISO. Informace o těchto parametrech můžete najít na webu DxOMark, kde se věnují testování výkonu jednotlivých senzorů.

Čtěte také na blogu: „Proč je důležitá velikost snímače fotoaparátu?“

Objektivy

Při výběru kompaktu bez vyměnitelných objektivů pečlivě zvažte, jaký rozsah a světelnost potřebujete. Ty nejlepší kompakty svým objektivem mohou i překvapit. Například Panasonic FZ2000 nebo Sony RX10 IV používají objektiv renomovaného výrobce s perfektními parametry. Sice je nevyměníte, ale ne každý touží po žonglování s objektivy.

Jiné je to ovšem u zrcadlovek a bezzrcadlovek. Výměna objektivu dává těmto přístrojům obrovskou variabilitu. Při vybírání nového fotoaparátu se nezaměřujte pouze na tělo, objektiv je totiž často důležitější, než samotný fotoaparát. Při výběru systémového fotoaparátu proto zvažte, jaká je na daný bajonet nabídka objektivů. Má výrobce v nabídce všechny objektivy, které do budoucna plánujete koupit? Existují na něj i alternativy výrobců třetích stran Tamron, Sigma, Samyang, Tokina atd. ?

Čtěte také na blogu: „Jak vybrat správný objektiv – všechno, co potřebujete vědět“

Parametry a funkční výbava

Podle toho, co fotografujete, jsou některé parametry důležitější a jiné méně. Na co se při výběru zaměřit?

  • Rychlost a způsob ostření – Novější přístroje disponují asistenty s ostřením na oko, zvířata nebo dopravní prostředky. Jednodušší modely zvládnou maximálně detekci tváří.
  • Rychlost sériového snímání – Plánujete fotit rychlou akci nebo sport? Vybírejte přístroj s rychlým sekvenčním snímáním. Dejte si pozor na udávaný údaj a na stránkách výrobce hledejte podrobné informace. Některé fotoaparáty, hlavně ty od Sony, totiž mají uveden parametr, kterého lze dosáhnout například pouze při nastavení nižší kvality snímku nebo při deaktivaci sledování cíle.
  • Stabilizace – Kromě stabilizace v objektivu, se dnes můžete běžně setkat s funkcí stabilizovaného snímače. Ten má výhodu ve stabilizaci jakéhokoliv nasazeného objektivu, i toho bez stabilizace. Obzvlášť důležitá je stabilizace při focení s dlouhými teleobjektivy.
  • Výdrž baterie – Kompakty a CSC bezzrcadlovky mají kratší výdrž než klasické DSLR. Myslete na to a vybavte se náhradní baterií. To samé platí i při natáčení videí, kdy si náhradních baterek raději vezměte ještě více.
  • Konektivita – Moderní fotoaparáty mají bohaté možnosti bezdrátového propojení s chytrým zařízením. Umí okamžitě posílat pořízené fotografie do smartphonu, fungovat jako dálková spoušť s náhledem nebo dokonce aktualizovat firmware (tohle zvládnou třeba foťáky Nikon Z s aplikací SnapBridge).

Parametrů, které je třeba sledovat, je určitě více. Je na každém z vás, jestli nějakou funkci berete jako nutnost nebo pouze příjemný doplněk. Někdo potřebuje připojit externí mikrofon a sluchátka, někdo zase externí grip. Nebo budete potřebovat nějakou speciální vychytávku?

Například Pixel Shift pro navýšení rozlišení na čtyřnásobek pomocí pohybu senzoru. Ten zvládnou vybrané přístroje Panasonic, Olympus, Sony nebo Pentax. Existují i asistenti pro malování světlem, pro skládání makrofotografií nebo tvorbu timelapse záznamů. Přesně proto je důležité si uvědomit, co máte v plánu s fotoaparátem dělat a podle toho zúžit výběr.

focus shift makro
Funkce focus shift umožňuje snadné fotografování snímků pro skládání makro fotografií. Tato funkce může ušetřit spousty času i peněz za drahé příslušenství.

Ergonomie

Pro pokročilejší fotografy je důležitá ergonomie držení a ovládání. Také zda má fotoaparát možnost uživatelsky nastavit ovládací prvky. K tomu patří také kvalita hledáčku. U optického jeho velikost a pokrytí, u elektronického hlavně jeho rozlišení, případně i překreslovací frekvence. Myslete i na konstrukci displeje, může být pevná, výklopná, nebo se displej může otáčet kolem kloubu.

Fujifilm porovnání
Tři funkčně velmi podobné fotoaparáty, liší se ale odlišným přístupem k ovládání a ergonomii. (Zleva: Fujifilm X-E4, X-T30 a X-S10)

Video

Téměř každý současný fotoaparát funguje také jako videokamera. Konstrukčně nejvhodnější jsou pro video CSC bezzrcadlovky a pokročilé kompakty. Standardem je 4K rozlišení ve 30fps. Ve výkonnějších (a dražších) fotoaparátech pak najdete i 4K v 60 fps nebo vyšším. To využijete pro tvorbu zpomalených „slowmotion“ videí. Výhodou je i možnost nastavit flat nebo log profil pro potřeby postprodukce.

Tip: Na natáčení videí je důležité používat výkonnou paměťovou kartu. Sázkou na jistotu jsou ty od Sandisk. 

Pokud vás video zajímá více, pohlídejte si, jestli fotoaparát natáčí video v 8 bit nebo v 10 bit barvách. Další užitečnou věcí je možnost připojit mikrofon nebo sluchátka pro odposlech. Vloggeři a obecně filmaři by měli určitě klást větší důraz na možnost vyklopení a otočení displeje, a to nejenom do polohy selfie.

Materiály a zpracování

Může se zdát, že kvalitní konstrukci z lehkých kovů, navíc utěsněnou proti prachu a vodě, ocení jen profesionální fotograf. Ale i amatérský fotograf se může dostat do situace, kdy by ocenil kvalitní odolné zpracování. Pokud cestujete, věnujete se turistice nebo obecně fotografujete ve venkovním prostředí, dešti, sněhu nebo prachu se nevyhnete.

V situaci, kde se obyčejný fotoaparát musí schovat do brašny, můžete s utěsněným tělem a objektivem vesele fotografovat dále. Důraz je kladen na objektiv, protože pokud máte utěsněné tělo bez utěsněného objektivu, existuje riziko nejenom poškození objektivu samotného, ale i vniku vlhkosti do útrob fotoaparát skrze bajonet.

Velikost a hmotnost

Pro někoho jsou důležité malé rozměry a nízká hmotnost, i za cenu kompromisu v ergonomii držení. Turista či cestovatel s sebou nechce nosit několik kilogramů techniky. Profesionál na hmotnost a velikost příliš nehledí a je ochoten nosit těžkou výbavu, bez kompromisů v ergonomii či funkční výbavě. Dobře si rozmyslete, jestli chcete fotoaparát, který se schová do kapsy od bundy, nebo jste ochotni s sebou nosit nějakou brašnu nebo batoh. 

Když už jsme u brašen a batohů, výběr nepodceňte. Vybírejte kvalitnější odolný produkt s širokými a pohodlnými popruhy, který vám bude sloužit mnoho let.

Cena

Fotoaparáty jsou dnes mnohem dostupnější a už kolem dvaceti tisíc můžete koupit velmi výkonný přístroj, který vám umožní fotograficky růst. Do rozpočtu nezapomeňte započítat i náklady na příslušenství, jako jsou paměťové karty, náhradní baterie, čistící sada, taška nebo batoh, případně filtry, dálková spoušť, stativ atd.

U systémových fotoaparátů dříve či později zatoužíte po dalším objektivu, případně systémovém blesku. Ušetřit můžete při koupi setů fotoaparátu s objektivem společně s balíčkem příslušenství.

Tip: Možností, jak pořídit techniku levněji, než napovídá doporučená cena, je mnoho. Všechny najdete na stránkách Fotolabu v sekci Akce a slevy.

Na závěr

Při výběru fotoaparátu postupujte pečlivě, dobře zvažte, na jaký typ fotografie se chcete zaměřit, případně jestli hledáte univerzální řešení, které zvládne „od každého něco“. Kvalita dnešních fotoaparátů je ve srovnání s nabídkou přístrojů z dob minulých nesrovnatelně lepší. Základní modely fotí technicky v téměř totožné kvalitě, jako modely vyšší, rozdíl je ovšem v rychlosti ostření, v možnostech sledování cíle, ve kvalitě natáčení videí nebo v možnostech ovládání a jeho přizpůsobení.

Pokud máte omezený rozpočet a chcete se věnovat například portrétní fotografii, raději investujte do špičkového objektivu a základního těla. Naopak pokud chcete fotografovat rychlou akci, využijete fotoaparát s rychlým sekvenčním snímáním a spolehlivým ostřením. Pokud byste měli k výběru fotoaparátu jakýkoliv další dotaz, napište nám, rádi poradíme s výběrem.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář