CEWE Fotolab

Jak na perfektní fotografie ptáků v letu se Sony

Léto už je téměř u konce a do přírody pomalu prostupují vřelé podzimní barvy. Začíná období, kdy se někteří ptáci stěhují za teplem. Zajímavé ovšem je, že některé druhy se naopak ze severních států přemisťují k nám. Toto aktivní období je skvělou příležitostí k tomu, abychom vytasili fotoaparát a pokusili se zachytit dynamické fotografie ptáků v letu.

Pták v letu
Sony Alpha A9 II, 600mm, 1/4000s, f/4, ISO4000

Nejedná se o snadnou disciplínu, ale moderní technika dokáže zásadně ulehčit práci. Fotograf volně žijících zvířat Petar Sabol používá ke své práci fotoaparáty řady Sony Alpha. Poslední generace Sony A7r IV, A9 IIAlpha 1 jsou totiž vybavené systémem ostření, který automaticky detekuje a sleduje zvířata, v našem případě ptáky. Petar nám přiblížil důležitá nastavení, s pomocí nichž dokáže opeřené kamarády zachytit v akci.

„Fotografování ptáků za letu vyžaduje cvik a dobrou znalost systému automatického ostření fotoaparátu, který používáte.“ říká Petar.

Tuto dovednost dokonale ovládá díky tomu, že pořídil tisíce snímků, a pro zachycení ptáků za letu má svůj spolehlivý postup nastavení fotoaparátu. „Fotoaparát používám v režimu průběžného ostření AF-C a mám nastavenou velikost L oblasti flexibilního bodového ostření. Případně také používám režim ostření Zóna, aby bod ostření měl pro sledování ptáka, který se v oblasti záběru pohybuje, určitý prostor,“ vysvětluje.

Pták v letu
Sony Alpha A9 II, 600mm, 1/6400s, f/4, ISO1250

Využijte systém ostření na maximum

Jedním z často přehlížených nastavení automatického ostření v nabídce fotoaparátů Sony Alpha je citlivost automatického ostření. Toto nastavení určuje, jak citlivě automatické ostření reaguje na změny ve scéně – tedy překrytí fotografovaného subjektu. S nastavenou hodnotou 5 bude automatické ostření extrémně citlivé a bude se neustále přizpůsobovat a měnit. Při fotografování letících ptáků ponechává Petar vždy nastavení citlivosti automatického ostření na nejnižší hodnotě 1. Tím se automatické ostření nijak nezpomalí, ale bude fungovat tak, že se zaměří pouze na první sledovaný objekt.

Čtěte také na blogu: Jak nastavit fotoaparát krok za krokem

I kdyby se mezi objektivem a letícím ptákem na chvíli něco mihlo, například větev stromu nebo dokonce jiný pták, nedojde v automatickém ostření k žádnému náhlému posunu nebo změny sledovaného subjektu. Toto nízké nastavení citlivosti ostření umožňuje pořizovat neuvěřitelné snímky ptáků prolétajících zalesněnou oblastí nebo nad loukami s vysokou trávou.

Ostření je jen začátek

Pohyb ptactva v letu je velmi rychlý a my tento pohyb potřebujeme ideálně zmrazit v čase. Fotoaparát proto nastavte do manuálního nastavení clony a času, volbu citlivosti nechejte na automatice, fotoaparát se tak postará o změny světelných podmínek. Clonu nastavte tak, aby byla maximálně otevřená, potřebujete totiž ke snímači dostat maximum dostupného světla. Čas závěrky by se měl pohybovat minimálně na hodnotě 1/2000s. Na pomaleji letící ptáky může stačit i čas trochu delší, ale už kolem 1/1000s budete mít některé snímky rozmazané. Není neobvyklé jít s časem i na 1/4000s nebo rychlejší. Vysokých citlivostí se bát nemusíte, i hodnota ISO6400 bude na BSI-CMOS full-frame snímačích fotoaparátů Sony vypadat skvěle.

Letící pták
Sony Alpha A9 II, 600mm, 1/3200s, f/4, ISO2000

Jak to dělají profíci

Poslední tip patří mezi pokročilé techniky a je jím nastavení ostření na palec. To funguje tak, že ostření nebude fungovat klasicky namáčknutím spouště do poloviny, ale využijete pro něj tlačítko AF-ON na palci. Na fotoaparátech Sony jej nastavíte následujícím způsobem:

  1. Jděte do Menu, Nastavení snímání 1 > AF2 (6/15), zde nastavte položku AF se spouští na „Vypnuto“.
  2. Ověřte nastavení tlačítka AF-ON. V základu je nastaveno na ostření, pokud jste ale jeho funkci změnili, jděte do Menu, dále do nabídky Nastavení snímání 2, zde najděte položku Vlastní klávesa (9/11), vyberte režim fotografie a zvolte nastavení tlačítka 1 (AF-ON) na funkci AF-ON.

Nyní máte fotoaparát dokonale nastavený. Ostření bude probíhat po celou dobu držení tlačítka AF-ON a vy budete pouze mačkat spoušť v tom pravém okamžiku. Nezapomeňte na výběr správného objektivu. Pro focení ptactva bývá ohnisko 200 mm nebo 300 mm nedostatečné, a proto doporučuji sáhnout po delší variantě, například Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS nebo Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS.

Přidat komentář