CEWE Fotolab

Recenze Sony 20 mm f/1.8 G: nebo také „géčko“ s kvalitou GM

Pro plnoformátové fotoaparáty s bajonetem Sony E je v rozsahu 20 mm spousta skvělých objektivů a jedním z nich je i 20 mm f/1.8 G, který může být díky vysoké světelnosti užitečný při fotografování za horších světelných podmínek. Vzhledem k tomu, že často fotím v šeru bez stativu, jsem rád, že jsem mohl toto sklo osobně otestovat.

Konstrukce a ovládání

Pozdější řada objektivů série G má stejnou kvalitu provedení jako řada GM. Takže pokud jste na tuto řadu zvyklí, víte, co můžete očekávat a nic vás nerozhodí. Zaostřovací kroužek je dobře tlumený kvalitním pogumováním. Velkým plusem při manuálním ostření je lineární vazba. To znamená, že otočení prstence od minimální zaostřovací vzdálenosti (19 cm) do nekonečna zabere vždy 180° bez ohledu na to, jak rychle jím otáčíte.

Když vypnete foťák, objektiv si zapamatuje poslední zaostřovací polohu a zůstane tak do dalšího zapnutí. Na objektivu se dále nachází clonový kroužek, pro její ruční nastavení, a nalevo klasický přepínač mezi automatickým a manuálním ostřením. Vnější plasty jsou vyrobené z polykarbonátu a hned na první dotek působí opravdu kvalitně. Sluneční clona je jednodušší stejně jako u řady GM, nemá zámek aretace, tudíž si na ni musíte dávat pozor. Co mě u ní příjemně překvapilo, je semišový vnitřek, který zmírní odlesky. Sony 20 mm f/1.8 G má jednu specifickou vlastnost, a to je vnitřní zaostřovací člen, který se trochu hýbe, když objektiv není v pohotovosti na foťáku. Nemusíte se ničeho obávat, nejde o vadu.

V praxi

Autofokus je podle standardů Sony. To znamená: přesný a rychlý. Zaostřování je naprosto tiché, což ocení zejména tvůrci videí. Výhodou světelnosti f/1,8 je, že AF nemá problém zaostřovat i při večerních scénách. Za použití objektivu s podobným ohniskem, ale se světelností f/2,8, by bylo zapotřebí ostřit manuálně, zde jsem toto řešit nemusel.


Sony 20 mm f/1.8 G má výborný kontrast napříč celým rozsahem, a to už od clony f/1,8. Stejně je tomu i s ostrostí. Na cloně f/2,8 produkuje ostré fotky přes celý obraz. Rohy jsou nejlepší na f/4, ale neznamená to, že na nižších hodnotách jsou nějak špatné, to vůbec! Vinětace je viditelná hlavně při plně otevřené cloně. Maximální zvětšení 1:4 je velmi praktické pro světelné 20mm sklo (lepší než 1:6 Sony FE 24 mm f/1.4 GM), umožňuje fotit jednodušší makro záběry.


Zjistil jsem, že bez ohledu na to, zda používáte nebo nepoužíváte sluneční clonu, může se objevit malý červený závoj, který se promění v duhový artefakt ve tvaru půlměsíce. Stává se to kvůli silnému světelnému zdroji, který můžete mít ve fotografované scéně. Ale to je asi to nejhorší co se vám může přihodit. Při mírném překomponování záběru se této vady zbavíte.


Objektiv vykazuje mírné vlnité zkreslení, nejčastěji viditelné na dlouhých rovných hranách a plochách. V Sony na to mysleli, a tak má tento model v sobě zabudovaný opravný profil pro JPEG i RAW, takže softwary pro postproces nebudou mít s opravou problém.
Co se týče bokehu, 20mm světelný objektiv by měl „papírově“ dosahovat parádních výsledků a svým způsobem tomu tak je, ale má to jeden háček – malá hloubka ostrosti se nejlépe vytváří, když jsme co nejblíže fotografovanému objektu. Podle mě toto sklo není hlavním kandidátem na „portrétní“ pozadí, avšak bokeh má příjemný, prakticky srovnatelný s tím, jaký vytváří Sony 35 mm f/1.4 GM.

Závěr

O Sony 20 mm f/1.8 G se stěží dočtete něco negativního a má to své opodstatnění. Ostrost je víc než dostatečná, má velmi dobrou odolnost vůči odleskům, ovladatelnost je stejná jako u řady GM a co je hlavní, cena není přehnaně vysoká.
Nějaká negativa ale přeci jen zmíním, např. silnější vinětaci na f/1,8 a vlnité zkreslení. Vinětace není horší než u konkurenčních modelů a zkreslení se dá lehce opravit, takže jde jen o lehké nedostatky.


Za předpokladu, že bych hledal světelný 20mm objektiv, pak by Sony 20 mm f/1.8 G  byl číslo 1 na mém seznamu potencionálních kandidátů. Nemyslím si, že někdo z konkurentů by na tom byl lépe. Zároveň by pro mou peněženku bylo těžší připlatit si za prémiové sklo Zeiss Loxia 21 mm f/2.8.

Sony FE 20mm f/1.8 G

0.00
9.5

Obrazová kvalita

10.0/10

Ostření

9.5/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

9.5/10

Cena/výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Ostrost a kontrast
  • Hmotnost
  • Poměr cena výkon
  • Odolnost vůči odleskům

Zasloužilo by vylepšení:

  • Vinětace na f/1,8
  • Viditelnější zkreslení před korekcí

 

Marek Ševc

Fotografovaniu sa venujem 10 rokov, najradšej zachytávam opustené miesta alebo stroje ale nepohrdnem ani krajinárskou fotografiou alebo portrétom, dôležité je mať dobré svetlo.

Přidat komentář