CEWE Fotolab

Vánoční nákupní fotorádce: Nejlepší fotoaparáty

Nezáleží, jestli chcete udělat radost sobě nebo někomu blízkému – fotografování je perfektní koníček pro každého, který naučí člověka dívat se na svět úplně jiným pohledem. A kdy začít, když ne zrovna o Vánocích? Vybrali jsme ty nejzajímavější fotoaparáty, které vám pomohou růst a hlavně dělat skvělé fotografie i video.

Kompakty a ultrazoomy

Aby to bylo jednodušší, začneme od nižší cenové i funkční třídy, tedy u kompaktů. Jejich vlastností jsou malé rozměry, menší snímač a především pevně uchycený objektiv, který nevyměníte. Při správném výběru však poslouží lépe než například mobilní telefon.

Většina dobrých levnějších kompaktů má oproti smartphonům větší rozsah objektivu, blesk a lepší ovládání. To jsou parametry, které hledáte pro rodinnou fotografii nebo fotografování na výletech a dovolených. Sáhnout samozřejmě můžete i po jednoduchých kompaktech za pár tisíc, ovšem zde bude kvalita obrazu srovnatelná s mobilem vyšší třídy, má smysl si připlatit.

Mezi kompakty se řadí i tzv. ultrazoomy. Ty bývají o něco větší, ale vynahradí to rozsahem přiblížení nebo například hledáčkem. Některé modely od Sony mají dokonce hledáček „vyskakovací“ a fotoaparát se tak stále vejde do větší kapsy.

V rámci kategorie kompaktů samozřejmě najdete značné rozdíly v ovládání i funkcích – je to dáno různou pokročilostí, kdy špičkové modely nabízejí nejen skvělou optiku, ale také další praktické pomocníky. V poslední době je to zejména pokročilé automatické ostření s detekcí a sledováním tváře nebo oka.

Specialitou mezi ultrazoomy jsou fotoaparáty s dlouhým ohniskem a zároveň velmi dobrou světelností. Výsledkem je univerzální přístroj s perfektní obrazovou kvalitou a pokročilými funkcemi. Smířit se však  budete muset s většími rozměry zejména u objektivu, kde zkrátka fyzikální zákony neobejdete. Takřka profesionálním zástupcem této kategorie je ultrazoom Sony RX10 s vynikající kresbou objektivu. Velikostně se již dostáváme na pomezí větších bezzrcadlovek, ovšem tady je objektiv dokonale naladěn na použitý snímač a těžko najdete takový rozsah v podobném balení.

Ultrazoomy jsou oblíbeným nástrojem také u amatérských wild-life fotografů, nejdelší ohniska totiž dokáží přiblížit scénu opravdu hodně a tak po těchto modelech často sahají i astrofotografové, velmi oblíbeným je u této skupiny například Nikon Coolpix P1000 a nebo perfektní Panasonic FZ1000 II vybavený velkým palcovým čipem a bleskovým ostřením.


TIP: Podívejte se, jaké slevy si přiravilo Sony na letošní Vánoce – pozor ale, končí 19.12. 2021.

Společným jmenovatelem pokročilých kompaktů ale nemusí být jen velký zoom. Je jím hlavně velký snímač, nejčastěji palcový nebo i větší, tzv. Micro 4/3 nebo APS-C (čili stejný jako v zrcadlovkách). Ten přináší lepší obraz a méně šumu při fotografování s vyšší citlivostí, což oceníte ve špatném světle. V kombinaci se světelný objektivem se tak jedná o fotoaparáty, které si vezme do kapsy na večírek i profesionální fotograf.


Digitály pro vloggery

Pokud tvůrce požaduje malé rozměry, aby mohl mít digitál stále u sebe, existují speciální kompakty přizpůsobené potřebám kvalitního a snadného natáčení. To znamená upravené ovládání, samostatnou videospoušť, lepší konektorovou výbavu a také širší možnosti nastavení záznamu. Plánujete-li častější natáčení, určitě tuto kategorii nepodceňujte – ovládání je opravdu mnohem pohodlnější.

Pokročilejší tvůrci obsahu ocení vyměnitelné objektivy, díky nimž mají větší kontrolu nad scénou a mohou použít i světelné pevné objektivy. Ty si pak poradí s horšími světelnými podmínkami a umožní pracovat s malou hloubkou ostrosti. Různé objektivy jsou vhodné pro různé scény, avšak v případě videa platí, že základem je kvalitní aparát pro záznam.

Nenápadně jsme se přesunuli na fotoaparáty s vyměnitelnými objektivy. Pod tím si každý pravděpodobně představí klasickou DSLR zrcadlovku, ale začnu jejich evolucí – tzv. CSC bezzrcadlovkami neboli kompakty s výměnnými objektivy.

Kompakty s vyměnitelnými objektivy

CSC bezzrcadlovky stále větším tempem vytlačují klasické zrcadlovky. Naprosto právem – pokud vyberete správně, dostanete stejný (i vyšší) výkon a stejnou kvalitu obrazu jako se zrcadlovkou. Bezzrcadlovky ale mohou být menší, lehčí a také jsou vybaveny mnoha pomocníky pro ulehčení fotografování, a to nejenom pro začátečníky. Například to, že v hledáčku i na displeji vidíte hotovou fotografii, tedy snímek s aktivními korekcemi, nastavenou expozicí a úpravami barev.

Do výběru bezzrcadlovek putuje Canon EOS M50 Mark II, který boduje dobrou cenou, která ale neustopila výkonu fotoaparátu. Jako druhý je Olympus E-PL10 v retro stylu, který je zajímavý svou hravostí. A myslím to doslova, přístroje Olympus totiž disponují celou škálou průvodců, kteří pomohou s vyfocením náročných fotografických témat. Navíc je na něj k dispozici obrovský výběr Micro 4/3 objektivů. Třetí je Fujifilm X-T200, který je perfektním vstupem do světa Fujifilm. Na mysli mám hlavně zástup velmi kvalitních objektivů Fujinon a taky už tak trochu kultovní status řady Fujifilm X.

Retro vzhled je u fotoaparátů oblíbený a uvědomuje si to i Nikon. Ten na to šel opravdu od podlahy. Jako poctu kinofilmovému přístroji Nikon FM2 připravil podle mě nádhernou APS-C bezzrcadlovku Nikon Z fc. Ta navíc retro design posouvá i do samotného ovládání. Je to foťák pro ty, co si chtějí vychutnat každou vteřinu focení.


TIP: Jak vybrat objektiv

Jako poslední vybírám Sony A6400, kterému jsme věnovali prostor v podrobné recenzi. Ten schoval do malého těla velký APS-C snímač, pokročilé ovládání i natáčení videí a pokročilý systém ostření Real-Time AF se sledováním subjektu. Je až s podivem, kolik výkonu a funkcí schovalo Sony do tak malého těla.


DSLR Zrcadlovky

Pro mnoho fotografů je zrcadlovka stále tím nejlepším nástrojem. Obrazový výstup je shodný jako u bezzrcadlovek, stejně tak nabídka objektivů i provozní rychlost. V čem je zrcadlovka lepší než bezzrcadlovka? To musí každý posoudit sám, osobně mám raději pohled do optického hledáčku než na malý displej, na druhou stranu zrcátko znamená větší rozměry a rozhodně se nedá označit za neslyšné.

Stejně jako u bezzrcadlovek, i v této kategorii platí, že najdete fotoaparáty různé úrovně pokročilosti, to se projevuje zejména v ovládání, rychlosti sériového snímání či počtu ostřicích bodů. Vůbec ale nemusíte mít obavu, že by levná zrcadlovka nesplnila očekávání. Výstupem jsou prakticky shodné s pokročilými modely a stejně jako u nich má největší vliv na výslednou fotku objektiv.

TIP: Jaké jsou rozdíly mezi fotoaparáty

Zaklínadlem mnoha pokročilých fotografů je plný formát – pokud netušíte o co se jedná, tak vězte, že mluví o velikosti obrazového snímače, která je shodná s velikostí kinofilmového políčka (36×24 mm). A v tomto případě rozhodně platí okřídlené čím větší, tím lepší.

TIP: Proč je větší snímač lepší

Takový snímač s sebou nese lepší obrazovou kvalitu zejména při horším osvětlení, snadněji s ním rozostříte pozadí na fotografiích a snímky jsou zkrátka po všech stránkách líbivější. Počítejte ovšem s větší velikostí fotoaparátu i objektivů.

Někomu sedne do ruky lépe malá bezzrcadlovka nebo kompakt, jiný cítí jistotu teprve s objemnějším tělem, kde si může pohodlně opřít všechny prsty. Ať už vyberete jakkoliv, dostali jsme se do stádia, kdy na trhu prakticky neexistuje vyloženě špatný fotoaparát. Často pak rozhodují detaily nebo například sympatie k nějaké značce. Pokud ovšem vybíráte foťák výměnnými objektivy, rozhodujte se právě podle nich. Objektiv dělá fotografii a není dobré vybrat fotoaparát, a až potom zjistit, že objektiv který chcete nabízí pouze konkurence.

Tip: Hledáte dárek pro fotografa a nevíte co a jak vybrat? Čtěte článek „Nejlepší dárky pro fotografy“.

Instantní fotoaparáty Fujifilm Instax

Instantní foťáky Instax získávají na popularitě a poměrně nedávno jsme jim věnovali spousty prostoru v zajímavém článku, který se ve dvou dílech podrobně věnuje všem dostupným přístrojům Instax a obsahuje i tipy, jak s Instaxem fotit.

Do tohoto vánočního výběru jsem jako první zvolil, podle mě nejzajímavější modely – digitální LiPlay a Instax Mini 9, který se dá před Vánoci koupit za perfektní peníze.

Pokud by vám ale nestačil formát fotografie Mini, mrkněte na Instax Wide 300, který, jak už název napovídá, pracuje s velkým formátem Wide. Třístovka je už pokročilejším fotoaparátem s bytelným tělem, který nabídne dva různé rozsahy ostření a při použití dodávaní Close-up čočky umí ostřit už od 40 cm. Tenhle foťák vás překvapí nejen velikostí, ale zejména skvělými fotografiemi.

Pro ty, co nechtějí přijít o kouzlo instantní fotografie ani při focení s mobilním telefonem, doporučuji novinku – Přenosnou mobilní bezdrátovou tiskárnu Instax Link Wide. Tiskárny Instax jsou zajímavé svou technologií tisku, kdy fungují prakticky jako otočený skener. Fotka se tedy netiskne, ale vzniká tradiční technologií osvitu filmu, a nepřijde proto o své typické filmové barvy a příjemnou tonalitu.

Přidat komentář