CEWE Fotolab

Kouzlo analogu: Insta fotky s fotoaparáty INSTAX 1. díl

Analogová fotka má spousty tváří a jedna z nich je ve formě instantní fotografie. Pokud máte rádi nenahraditelné kouzlo a barvy klasického filmu, nemusíte hned pořizovat letitou kinofilmovou zrcadlovku a předělávat koupelnu na temnou komoru.

Kouzlo analogové fotografie

Instantní fotografie je klasickou formou focení, při kterém se film na krátký okamžik osvítí světlem procházejícím skrze objektiv. O délku osvícení se postará závěrka. Rozdíl mezi klasickým filmem a instantním filmem je ale v tom, co se děje po vyfocení snímku.

Při vyvolávání filmu potřebujete celou řadu vybavení. (Creative Commons, Autor: Philip Dygeus)

Klasický film musel po vyfocení putovat do temné komory. Tam se za pomocí vývojky, přerušovače a ustalovače vyvolal. Výsledkem byl negativ, se kterým, abyste získali kýženou fotografii na papíře, bylo nutné dále pracovat. A to se bavíme o vyvolání černobílé fotografie, ta barevná je mnohem komplikovanější.

Je to krásný a místy obtížný proces. Ten může být pro někoho příjemnou formou odpočinku a pro druhého frustrující zkušeností, při které musí hlídat a čas jednotlivých kroků a teplotu prostředí i použité chemie.

Zrcadlovka Canon
Zdroj: Wikimedia Commons

Instantní fotografie ale funguje jinak. Nebudeme se dnes bavit o „instantních“ tiskárnách a digitálních foťácích se zabudovanou tiskárnou, kde jen dvě minuty sledujete, jak to v přístroji hrká a vrže, a výsledkem je výtisk malých rozměrů. Dnešním tématem jsou fotoaparáty Fujifilm Instax, které ctí tradiční postupy.

Pod fotografií je prostor na vaše poznámky. Má ale ještě jednu důležitou funkci.

Když se totiž podíváte na hotovou fotografii z Instaxu, můžete si všimnout, že je pod fotkou prostor, do kterého si můžete napsat své poznámky. Je to ale i zároveň malá „kapsa“, ve které se ukrývá chemie pro vyvolání. Po vyfocení fotografie totiž film projede mezi dvěma válečky, ty vytlačí chemii po celé ploše snímku a spustí tak jeho vyvolání. Bez práce, naprosto automaticky. Vy pak pouze zhruba tři minuty sledujete, jak se vám fotka doslova objevuje před očima.

Pořádně protřepat

Určitě jste setkali s tím, že se čerstvě vyfocenou instantní fotografií třepalo. V anglicky mluvících zemích se dokonce v minulosti říkalo „Shake it like a Polaroid picture“. Ve skutečnosti mělo ono třesení smysl jen pro úplně první Polaroid. U těch se film dodával v uzavřených pouzdrech. Samotný film byl napuštěný chemií, která otřesně smrděla. Zápach po nějakém čase vyprchal sám, ale lidé se naučili, že lze proces urychlit právě třesením.

Tip: U novějšího typu instantní fotografie pomáhá správnému vyvolání teplo. Proto pokud fotografujete v zimě, fotku po vyfocení raději na pár minut schovejte do kapsy. Teplota okolo 5°C zpomalí proces vyvolání a fotografie mohou mít menší kontrast. Opravdu mrazivé teploty hluboko pod nulou mohou vyvolání snímku úplně zastavit.

Jaký instantní fotoaparát vybrat?

V článku „Proč si koupit INSTAX nebo POLAROID?“ jsme si přiblížili, jaké typy instantních fotoaparátů existují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a zároveň představili jednotlivé výrobce. Pro pořádek jen v rychlosti zopakuji, jaké jsou možnosti, pokud se chcete ponořit do světa instantní fotografie.

Každý si s instantní fotografií okamžitě spojuje Polaroid. Přístroje Polaroid se v jejich aktuální podobě vrací ke kořenům, ale i přesto nebudou tím, čemu se budu věnovat nejvíce. Nejsou to špatné fotoaparáty, několik mi jich prošlo rukama během testování. U Polaroidu ale musíte počítat s vysokou cenou jedné fotografie (cca 60Kč), menším výběrem formátů, příslušenství i filmů a nižší kvalitou samotných fotografií – fotky z Polaroidu jsou více lomo, mají méně kontrastu a používají lesklejší papír. Kombinace těchto věcí ze mě dělá fanouška Instaxu, ostatně doma jej používáme už několik let. Proč?

  • Nízká cena jednoho výtisku – cca 20Kč
  • Možnost vybrat si ze tří velikostí fotografií
  • Větší odolnost proti mrazivým teplotám – Polaroid je citlivější
  • Přístroje různých barev, tvarů i funkcí. Vyberete hravý Instax Mini 11 nebo seriózního retro krasavce Mini 40?
  • Velký výběr filmů – černobílé i barevné filmy s různými rámečky
  • Spousta příslušenství – brašny, poutka, plechové krabičky, alba, kolíčky…
Jaký vybrat Instax?
Digitál nebo analog? Malý, střední nebo velký? Výběr Instaxů je parádní, to svoje si najde každý.

Tři možnosti, tři odlišné postupy, jak získat insta fotky

Všechny instantní fotoaparáty můžeme rozdělit do tří kategorií. Tedy abych to upřesnil, jen dva z nich jsou skutečně fotoaparáty, třetím typem jsou přenosné tiskárny. Ty od Instaxu jsou ale výjimečné v tom, že používají stejný typ filmu a téměř stejný proces vyvolání, jako klasické fotoaparáty.

  • Klasické analogové instantní fotoaparáty – Jen stisknete spoušť a fotoaparát se postará o zbytek. Fotky si nemůžete vybrat nebo je před vyvoláním upravit. Osobně to beru jako výhodu – je to pravá instantní fotografie. Kvalita obrazu je vysoká, fotky mají parádní kontrast a barvy. Navíc rozlišení přes 300dpi umožňuje snadnou digitalizaci a zvětšení fotek.
  • Digitální instantní fotoaparáty – Digitální fotoaparáty kombinují malý kompakt s tiskárnou. Jenže u Instaxu se nebavíme o klasické tiskárně, protože fotografie vzniká stejně jako u analogového stroje osvitem filmu. V tomto se Instax výrazně odlišuje od konkurence. Vysoká kvalita fotky je tak zachována, jedinou nevýhodou je trochu horší kvalita ve špatném světle. Výhodou je možnost fotky před vyvoláním vybrat, promazat nebo upravit.
  • Přenosné instantní tiskárny – Tiskárny Instax jsou vlastně velmi podobné digitálním instantním fotoaparátům Instax, pouze přišly o displej a fotoaparát. Tuto úlohu přebírá na svá bedra váš mobilní telefon. Fotka se opět vyvolává osvícením filmu, nepřijdete proto o filmový vzhled a barvy.
instax link liplay wide
Digitální Instaxy zastupují Link, Link Wide, LiPlay a čtvercová tiskárna Share SP-3

Který typ byste si vybrali vy? Já měl původně trochu obavy z kvality fotek digitálních variant Instaxu. Mohla za to spíše negativní zkušenost s ostatními digitálními insta fotoaparáty, které k tisku používají technologii ZINK nebo zabudovanou termosublimační tiskárnu. Moje testování mě ale vyvedlo z omylu, kvalita je dobrá – podívejte se na následující srovnání:

Úplně vlevo je fotografie pořízená digitálním Instax LiPlay. Ostatní snímky jsou z analogových Instaxů.

Fotografie úplně vlevo je pořízena přístrojem Instax LiPlay, po ní následují analogové foťáky Instax MINI, SQUARE a WIDE. Tím se zároveň dostáváme k dalšímu tématu, a to je velikost fotografii a s nimi spojená velikost přístroje. Varianty jsou tři:

  • Mini fotografie se vejdou do peněženky a jejich velikost je podobná vizitce.
  • Square film je oblíbený pro svůj čtvercový formát s poměrem stran 1:1. Ten zpopularizoval hlavně Instagram. Tento formát otevírá nové možnosti pro kompozici vašich fotek – čtvercovým fotkám sluší i tzv. „středovka“.
  • Wide je největší formát v systému Instax. Fotografie pořízené na tento formát zachytí nejvíce detailů a jsou nejkvalitnější. Počítejte ale s většími rozměry přístroje.

Pojďme si nyní představit všechny modely Instax, výběr je široký a dá se v něm snadno ztratit. Přístroje si rozdělíme podle velikosti použitého filmu a začneme od konce – tím největším. Ke každému navíc přidám krátkou recenzi a postřehy z praxe.

Pokud vás zajímají hlavně menší fotoaparáty Square a Mini, můžete zamířit rovnou do druhé části této série. V opačném případě čtěte dál.

Instax na filmy „Wide“

Pokud chcete fotografovat na největší formát filmu „wide“, vybírat můžete mezi klasickým fotoaparátem Instax Wide 300 nebo přenosnou tiskárnou k mobilnímu telefonu Instax Link Wide.

Instax Wide 300

Instax Wide je poměrně velký, určitě si na něj pořiďte brašnu.

Instax Wide 300 je stálicí mezi velkými Instaxy. Nabídne odolné tělo, pohodlné držení, výkonný blesk a možnost nastavení „Dark“ a „Light“, které slouží pro vyfocení fotografií High Key a Low key. Na zadní straně najdete malý displej, který funguje jako počítadlo. Objektiv má dva režimy, kdy můžete přepínat mezi ostřením v rozsahu 0,9 m – 3 m nebo 3 m až nekonečno. Rozsah ostření můžete rozšířit pomocí Close-up čočky, která posune nejkratší zaostřovací vzdálenost na 40cm. O napájení se starají 4 AA baterie, které vydrží opravdu dlouho a ve spodní části přístroje nechybí závit na stativ. Instax Wide 300 tak patří mezi analogové Instaxy s nejbohatšími možnostmi vlastního nastavení.

Instax Wide 300 doporučuji všem, kteří chtějí kvalitní velké fotografie a netrápí je větší rozměry přístroje. Instax Mini má výhodu, že jej můžete mít pořad s sebou a schová se téměř kamkoliv. Instax Wide si už ale zaslouží vlastní brašnu nebo pouzdro. Instax Wide 300 můžete v e-shopu Fotolab koupit i v setu s filmy. Vyplatí se to, filmy v setu vychází cenově o polovinu levněji.

Instax Link Wide

Tiskárna Instax Link Wide je zpracována velmi bytelně a vybírat můžete ze dvou barevných provedení.

Instax Link Wide je novinka mezi Instaxy. Jedná se o přenosnou tiskárnu, která se dá propojit s chytrým zařízením. Pro Android i iOS je k dispozici aplikace „Link WIDE“. Dejte si při stahování pozor na správnou verzi. Fujifilm si bohužel pro tiskárny nepřipravil jednu sdruženou aplikaci, ale každé zařízení používá vlastní.

V aplikaci můžete na fotografie aplikovat různé filtry, obrázky otáčet, ořezat nebo upravit jejich kontrast, jas a saturaci. Kromě běžného tisku se dají vyrobit koláže nebo si můžete stáhnout „templates“ a do fotografií přidat ozdobné nápisy, rámečky a nálepky. Specialitou je pak přidání QR kódu přímo do výtisků. Ten může odkazovat na web, video nebo obsahovat tajnou zprávu.

Tiskárna Instax Link Wide fotky na film ve skutečnosti netiskne, ale používá technologii osvitu. Znamená to, že nepřijdete o typické filmové barvy. Počítejte ovšem s tím, že na displeji telefonu bude fotka vypadat jinak než na papíře. V aplikaci můžete aplikovat automatické korekce a použít nový režim „bohatého“ tisku. Režim „instax-Rich“ je schovaný v nastavení a po nainstalování je aktivní. Doporučuji jej ponechat zapnutý, kontrast i barvy výsledných fotek je pak o něco lepší. Těm, co preferují lomo vzhled, naopak doporučuji režim „instax-Classic„.  Nemusíte se bát používat ani automatické korekce – aplikace to s nimi nepřehání a úpravy jsou provedeny dobře.

Celkově jsem byl s novou tiskárnou spokojený a mohu ji doporučit. Vytkl bych ji pouze jedinou věc – starší MicroUSB pro nabíjení. Nový oboustranný odolný konektor USB-C by byl lepší.

Filmy a příslušenství pro Instax Wide

Pro Instax Wide je bohužel o něco menší výběr filmů s barevnými okraji než pro Mini a Square. Vybírat můžete z těchto filmů:

  • Klasický Wide film s bílým okrajem – Ten můžete pořídit buď po deseti kusech nebo výhodněji po dvaceti kusech.
  • Wide Film s černým okrajem – Lesklý černý okraj vypadá elegantně a luxusně. Velmi na něm vyniknou fotografie krajiny nebo architektury.
  • Černobílý Wide film – Pokud je vašemu srdci bližší černobílá fotografie, sáhněte po tomto filmu. Fotografie mají dobrý kontrast a minimální barevný nádech.

K Instax Wide si můžete pořídit i album na dvacet fotografií z umělé kůže. Pokud rádi tvoříte a vyrábíte si vlastní alba nebo scrapbooky, hodit se vám budou ozdobné nálepkypapírové výřezy.

Černobílý instax film
Černobílé fotografie z filmu monochrome mají pouze lehký nádech do modré barvy a velmi pěkný kontrast.

Na závěr

Instax Wide je skvělý formát pro ty, kteří chtějí vysokou kvalitu obrazu a možnost se kreativně vyřádit. Určitě jej doporučuji i pro tvorbu alb. Rozlišení výtisků je navíc vysoké a fotografie není problém naskenovat a zvětšit. V druhém díle miniseriálu o instantních fotoaparátech Instax se podíváme na zoubek modelům SQUARE a MINI. Ty sice fotografují menší formáty, ale vše vyvažují svou hravostí a malými rozměry. Na druhé části pilně pracuji a bude připravena za pár dní!

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář