CEWE Fotolab
CANON EOS M6 II recenze

Nákupní fotorádce: Nejlepší dárky pro fotografy

Spojit výběr dárku s koníčkem obdarovaného je ta nejlepší možná strategie. Co když se ale člověk splete a nakoupí něco, co se fotografovi nehodí? V tomto článku najdete nejenom tipy, co koupit, ale hlavně rady, jak bez odborných znalostí vybrat ten správný dárek pro všechny fotografy a fotografky!

Objektiv

Začneme tím nejlepším – objektivem. Ten je nejdůležitější součástí fotoaparátu s výměnnými objektivy. Pokud víte, jaký fotoaparát fotograf používá, a nebo ještě lépe – přesný typ objektivu je součástí dopisu pro Ježíška, máte vyhráno. Pokud ale tyto informace neznáte a chcete přesto někoho doopravdy překvapit, čtěte dál.

Padesátka Canon
Objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM je skvělý portrétní objektiv pro začínající fotografy, kteří fotí na zrcadlovky Canon. Stojí jen něco málo přes tři tisíce.

Při výběru objektivu je důležité dbát na volbu správného bajonetu. Vy si potom pouze u nás na e-shopu zaškrtnete daný filtr „Bajonet objektivu“. Nemusíte nutně znát přesný typ fotoaparátu, stačí vědět jeho značku a řídit se následujícími tipy. Já budu předpokládat, že o fotografické technice nevíte vůbec nic a vy si z textu vyberte to potřebné.

Jak vybrat objektiv pro fotografa?

  • Jako první určíme, jestli fotograf používá zrcadlovku nebo tzv. bezzrcadlovku. Když z vypnutého fotoaparátu sundáte krytku objektivu a podíváte se do hledáčku, co vidíte? Pokud je tam černo, jedná se o CSC bezzrcadlovku, pokud vidíte nějaký obraz i když je přístroj vypnutý, držíte v ruce DSLR zrcadlovku.

  • Typ fotoaparátu známe, jako další určíme značku a správný bajonet. U některých značek může výběr lehce zkomplikovat velikost snímače uvnitř fotoaparátu. Obecné pravidlo zní, pokud se zdá fotoaparát malý a lehký s hmotností do půl kilogramu, bude se pravděpodobně jednat o menší APS-C fotoaparát. Pokud víte, že obdarovaný do techniky investoval značný obnos peněz, fotoaparát je mohutnější a váží něco mezi půl kilem až kilem (i více), bude to tzv. full-frame.

    Věc se má tak, že APS-C objektivy s full-frame těly kompatibilní nejsou, ale naopak, tedy full-frame na APS-C ano. Jestli si nejste jistí, zjistěte typ přístroje a napište nám buď do diskuse pod článek nebo přímo kolegům, kteří vám rádi poradí.

    Nyní se vrhneme na jednotlivé značky a bajonety, které používají:
    • Canon DSLR ZrcadlovkyEF-S“ pro APS-C a „EF“ pro full-frame.
    • Canon CSC Bezzrcadlovky – EF-M“ pro APS-C a „RF“ pro full-frame.
    • Nikon DSLR– „Nikon F“ – Pokud má objektiv v názvu zkratku DX, je pro APS-C, pokud ne, je pro full-frame.
    • Nikon CSC– „Nikon Z
    • Sony CSC– „Sony E
    • Fujifilm CSC– „Fujifilm X
    • Panasonic a Olympus CSC – Pokud je přístroj kompaktní a lehký, používá bajonet „Micro 4/3„. U Panasonicu se ale setkáte i s většími a těžšími full-frame přístroji, ty používají bajonet „L-mount

  • Typ fotoaparátu, jeho značku, možná i jeho přesný typ a hlavně bajonet známe, jdeme vybrat objektiv. Zde stačí odhadnout, na jaký žánr fotografie se fotograf zaměřuje (a nebo chcete, aby se zaměřovat začal 🙂 ). Pro tyto případy jsme na e-shopu roztřídili objektivy podle jednotlivých žánrů:
  • A to je vše, teď už jen vyberte ten pravý. A kdybyste se přeci jenom netrefili, nepoužité a nepoškozené zboží vám rádi vyměníme. Já jsem ale přesvědčený, že vyberete správně.

Systémový blesk

Externí blesk je vděčný dárek. Posune focení na další úroveň a otevře fotografům nové možnosti. Blesky mají ještě jednu výhodu – i kdyby už jeden měl, blesky se dají propojit a odpalovat dálkově. Někteří fotografové pracují s mnoha blesky zároveň.

Blesk opět vyberete podle typu fotoaparátu. Zde je to jednoduché, u každého blesku je napsáno, pro jakou značku fotoaparátu je vyroben. My jsme na e-shopu opět připravili jednoduchý filtr, kdy v nabídce blesků zvolíte značku pomocí „Blesk pro“ v levém sloupci.

Čtěte také na blogu: „Jak vybrat externí blesk pro fotoaparát“

Stativ

Stativ potěší každého fotografa. Využití najde v široké řadě žánrů, používá se při focení krajin, architektury, noční oblohy, produktu nebo prostě kdekoliv, kde chce fotograf dělat dlouhé expozice. Absolutní sázkou na jistotu jsou stativy Manfrotto, ale chybu neuděláte ani s jinými značkami. U stativu je důležitým parametrem nosnost, která by měla být zhruba dvojnásobná vůči váze techniky. Pokud obdarovaný fotograf často používá rozměrné dlouhé teleobjektivy, určitě zvolte masivnější stativ – uvedu pár příkladů pro různé kategorie:

Cirkulární polarizační filtr nebo UV filtr

Kvalitní polarizační filtr udělá radost každému fotografovi. Znáte fotografie z katalogu cestovních kanceláří, které zdobí naprosto průzračná vodní hladina a nebe zase hluboká modř? Takhle to ve skutečnosti nevypadá, toto všechno má totiž na svědomí polarizační filtr. Odstraní odlesky na nekovových površích, zmatní plochy a zlepší kontrast.

UV a ochranné filtry slouží ve světě digitální fotografie čistě jako ochrana proti poškození. Při pádu fotoaparátu na zem schytá největší ránu filtr a ne hrana objektivu. Velmi často to odnese filtr za pár stovek a ne objektiv za mnoho tisíc.

Při výběru je důležité dbát na správný průměr obruby objektivu. Ten najdete po sundání krytky objektivu a je označen symbolem pro průměr Ø s číslovkou. Nejčastěji se setkáte s průměry 58 mm, 67 mm a 72 nebo 77 mm. Vždycky je lepší koupit filtr co největší, protože na menší objektivy se dá nasadit pomocí adaptéru. Toto neplatí pro UV filtry, u těch se většinou volí velikost přesně na míru a na objektivu zůstává nasazen neustále.

Náhradní akumulátor

Náhradní akumulátor je nenápadný kousek příslušenství, který sice nezpůsobí takový „wow efekt“, jako třeba nový objektiv nebo stativ, ale věřte, že si na vás obdarovaný jednoho dne v dobrém vzpomene. Záložní baterka se hodí každému, důležité je ale vybrat tu správnou přesně podle typu fotoaparátu. Použijte proto postup, který jsme aplikovali při výběru objektivu. Osobně preferuji originální akumulátory, které jsou zárukou maximální možné kapacity i funkčnosti v náročných podmínkách. Akumulátory můžete vybírat přímo v našem e-shopu Fotolab.cz.

K akumulátoru navíc přihoďte i nabíječku. A ne jen tak ledajakou. Za sebe doporučuji rychlou duální chytrou nabíječku s indikací nabití akumulátorů Hähnel proCUBE2.

Hähnel proCUBE2 - duální univerzální nabíječka
Hähnel proCUBE2 nabíjí rychleji než originální nabíječka, zvládne rovnou dvě baterie naráz a skvěle vypadá.

Paměťové karty

Paměťových karet není nikdy dost. Nejčastěji se setkáte s SD kartami, v profesionálních přístrojích pak XQD a CFexpress kartami. Pokud neznáte typ fotoaparátu, použijte návod z části o objektivech a v technických parametrech na našem webu zjistěte typ používané paměti. Některé přístroje používají sloty na karty dva a oba mohou být jiné. Například Nikon ve své řadě Z používá kombinaci CFexpress karty s klasickou SD kartou.

Pokud vybíráte kartu do novějšího moderního přístroje, který navíc dokáže nahrávat kvalitní video, volte kartu rychlejší a s kapacitou alespoň 64GB. Jestliže si nevíte rady, napište nám a s výběrem pomůžeme.

Fotobrašna nebo fotobatoh

Málokterý fotograf má jenom jednu fotobrašnu nebo jeden fotobatoh. Já mám doma třeba tři kousky a to ani nepočítám malá pouzdra na objektivy, karty a bateriové záblesky. Při různých příležitostech využívám všechny. Fotografických brašen, ledvinek, batohů a pouzder je nepřeberné množství. Jak vybrat tu pravou? Rozhoduje velikost i množství přepravované techniky.

Pokud se jedná o dárek, vybírejte raději trochu dražší značkové kusy, které mají zabudovanou pláštěnku a najdete v nich spousty chytrých řešení, kapes a jiných vychytávek. Opět se s vámi podělím o pár tipů, ale vybrat můžete cokoliv, co je vám blízké designem i provedením.

Kompaktní fotoaparát

Mnoho fotografů s sebou na kolo, motorku nebo jen tak na výlety nechce tahat těžkou zrcadlovku. Je velká, těžká a je to prostě zavazadlo navíc. Kdežto malý kompakt, navíc vybavený velkým čipem (to aby si fotograf nestěžoval na technickou kvalitu fotek), ten se vejde i do kapsy od bundy nebo do malého pouzdra, které se schová kamkoliv. My jsme si pro tyto případy nachystali filtr na eshopu, který vám ukáže všechny kompakty s velkým snímačem v naší nabídce. Vybírat můžete podle sympatií k dané značce, všechny fotoaparáty v tomto výběru totiž „stojí za to“.

Ricoh GR street
Mohl jsem vybrat snad už legendu Sony RX100 ale chci abyste byli originální. Ricoh GRIII je neprávem opomíjený fotoaparát, který v sobě schovává snímač jako v zrcadlovce zkombinovaný s perfektním širokým objektivem. Je to sen skoro každého street fotografa.

Tip: Na Vánoce jsme si ve Fotolabu připravili celou řadu akcí na sety a těla fotoaparátů, všechny najdete přehledně na stránce „Akce Fotolab“.

Instantní fotoaparát

Okamžitá fotografie baví úplně každého a je to jeden z nejvděčnějších dárků nejenom pro fotografy. Jen zmáčknete spoušť a za pár minut v ruce držíte hotovou fotografii. Je na tom něco kouzelného a zábavného. Pro fotografy je to i způsob, jak navazovat nové kontakty. Hodí se na běžné focení, cestování ale i při práci jako forma reklamy. Každého asi napadne jako první Polaroid, ale ten nepatří mezi nejlevnější a stejně tak i jedna fotka s cenou okolo 60 Kč k focení neláká tolik, jako Fujifilm Instax s fotkou za dvacku. Ten navíc fotí o kvalitnější snímky.

Kromě klasických fotoaparátů můžete fotografy obdarovat i přenosnou bezdrátovou tiskárnou pro mobilní telefon. Ta používá stejnou technologii osvitu filmu jako fotoaparáty, nepřijdete proto o oblíbený filmový vzhled snímků.

Pokud vás instantní fotoaparáty zajímají více, přečtěte si miniseriál „Kouzlo analogu: Insta fotky s fotoaparáty INSTAX“

Sázka na jistotu

Nevíte co vybrat? Našel jsem několik produktů, které se dají opravdu označit jako „sázka na jistotu“ a potěší všechny fotografy i fotografky.


Na závěr

Být v nějaké oblasti laikem a vybrat dárek pro profíka není lehká disciplína. Já si ale myslím, že to po přečtení předchozích řádků zvládnete a o to větší bude překvapení a radost při předávání.

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář