CEWE Fotolab

Sony A6400 RECENZE – Osvědčená klasika

APS-C fotoaparáty Sony řady A6000 je na trhu hned několik. Dokonce se stále prodává i ten původní. Testovaný A6400 se od něj na první pohled zas tak výrazně neliší, pod pokličkou ale schovává kompletně přepracovaný hardware a nezapomnělo se ani na utěsnění proti prachu a vodě. Sony A6400 jednoduše míří výše.

Specifikace

Sony A6400 je APS-C bezzrcadlovka s bajonetem E. V řadě A6XXX je to střední model, umístěný mezi základním Sony A6100 a nejvyšším modelem Sony A6600. Osvědčený 24,2 Mpx snímač doplňuje procesor Bionz X. Systém ostření nazvaný 4D FOCUS nabízí nadstandardních 425 bodů. Používá fázovou detekci i detekci kontrastu. Za tuto technologii získalo Sony ocenění TIPA 2020. Rychlost sériového snímání je až 11 obr./s. Video je v 4K rozlišení s 30fps.
Hledáček má spíše průměrné rozměry i rozlišení, ale je rychlý. 3″ dotykový displej s rozlišením 921 600 bodů je plně výklopný. Konektorová výbava zahrnuje HDMI, starší USB 2.0 (s možností nabíjení baterie) a 3,5 mm audio vstup. Bezdrátové propojení s chytrými zařízeními zajišťují Wi-Fi a Bluetooth.

Sony A6400 vs A6000
Design je prakticky stejný jako u modelu A6000 z roku 2014. Je to rangefinder-like bezzrcadlovka s hledáčkem v rohu.
  • Snímač: 24,2 Mpx APS-C CMOS Exmor®
  • Procesor: BIONZ X
  • Bajonet: Sony E
  • IBIS stabilizace obrazu: ne
  • Rozsah závěrky: 1 / 4000-30 s., X-sync 1/160 s.
  • Citlivost: ISO 100-32000 (rozšířená až ISO 102 400)
  • Měření expozice: 1200-zónové
  • Zaostřování: 4D FOCUS, 425 bodů fźovej detekce a 425 bodů s detekcí kontrastu
  • Sériové snímání: až 11 obr./s.
  • Hledáček: OLED 2 359 296 bodů
  • Displej: 3 „výklopný dotykový displej s rozlišením 921 600 bodů
  • Vestavěný blesk: ano
  • Video: 4K UHC 30fps, Full HD 120fps
  • Paměťové médium: Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick Micro (M2), SD, SDHC (splňující standard UHS-I), SDXC (UHS-I), microSD, microSDHC, microSDXC
  • Konektory: Micro USB 2, micro HDMI (typ D), 3,5 mm audio-in
  • Bezdrátové připojení: Wi-Fi®, IEEE 802.11b / g / n (pásmo 2,4 GHz), Bluetooth® Standard ver. 4,1 (pásmo 2,4 GHz), NFC
  • Napájení: baterie NP-FW50, 410 cyklů
  • Rozměry: 120 x 67 x 60mm
  • Hmotnost: 403g (včetně baterie a karty)

Fotoaparát v praxi

Ergonomie a ovládání

Ergonomie držení je díky velkému gripu poměrně dobrá. Přístroj je ale nízký a tak ho budete držet spíše třemi prsty plus palcem. Malíček se nemá o co opřít. To je ale daň za kompaktní rozměry a neberu to jako chybu. Pokud budete používat větší objektivy, budete držet sestavu především za ně. Kvůli malým rozměrům působí fotoaparát trochu jako hračka, ale nemusíte mít strach – hořčíkové tělo s utěsněním proti prachu a vodě je zpracované odolně a kvalitně.

Sony A6400 bajonet
Při pohledu zepředu oceníte malé rozměry a minimalistický design
Sony A6400 kolečka
Sony se podařilo na malou plochu dostat sáňky, blesk, roller i hledáček. Fotoaparátu v tomto ohledu prakticky nic nechybí.
Alpha A6400
Druhý roller je na zadní části, zároveň funguje jako směrový volič s přednastavenými funkcemi. Tlačítko record umístěné na pravé straně je hůře dostupné.

Malé rozměry způsobují, že i ovládací prvky jsou spíše menší. Ne že by se fotoaparát ovládal špatně, ale chce to trochu zvyku a v zimních rukavicích i trpělivosti. Ovládání fotoaparátu je klasické a využívá dva rollery, které jsou umístěny na palci. Programovat můžete celkem osm funkčních tlačítek. Přiřadit k nim lze kterákoliv z 89 funkcí. Taková úroveň „customizace“ byla vždy spíše otázkou profesionálních fotoaparátů a u A6400 rozhodně potěší. Velmi užitečná je možnost naprogramovat zvlášť funkce pro fotografování, video a přehrávání. Menu je staršího typu s horizontálním rozložením. Nové vertikální menu se zatím dostalo pouze do nejvnovějších full-frame přístrojů. Můžete si vytvořit i vlastní podmenu do kterého můžete vybrat až 30 položek. Displej přístroje je sice dotykový, ale je spíše nevyužitý. Pro pohyb menu nebo v nabídkách je nutné používat tlačítka.

Čtěte také na blogu: „Sony A7C: RECENZE“

Hledáček a displej

Hledáček je svým rozlišením a rozměry průměrný, ale postačuje. O celkově dobrý dojem se zasluhuje hlavně vysoká obnovovací frekvence a s ní spojená plynulost. Nastavit můžete 60 nebo 120 fps. Pozor, při 120 fps se ovšem lehce zhorší kvalita zobrazení. Zadní displej má nestandardní panoramatický formát a je výklopný. Vyklopit se dá i do polohy selfie, nad tělo fotoaparátu. Při nastavování není dotykový displej využit naplno, při fotografování ale ano. Funguje jako touchpad při focení pomocí hledáčku, dále je zde funkce pro dotykové zaostřování touch focus, dotyková spoušť touch shutter a touch tracking pro označení objektu, který má být sledován.

Sony dotykový displej
Možnosti polohování displeje jsou bohaté. Sice se nedá úplně otočit a schovat, ale zase je při natáčení a focení vždy v rovině s objektivem.
A6400 vlogging
Displej lze překlopit pro vlogging a focení selfie snímků.

Zaostřování

Automatické zaostřování je velkou předností testované A6400. Sony jej označuje jako 4D FOCUS. Téměř se neliší od toho, co známe z full-frame modelů řady A7. Pokrývá 84% plochy a je hybridní. Kombinuje 425 bodů s fázovou detekcí a 425 bodů s detekcí kontrastu. Dobře proto zvládá i kontinuální zaostřování a sledování objektů. Real-time Tracking využívá prvky umělé inteligence a strojového učení. Při focení opakovaných témat se proto zvládne fotoaparát „učit a zlepšovat“. Při focení lidí, ale i zvířat, využijete dobře fungující detekci obličeje a očí. Při detekci očí si uživatel může vybrat, zda má být sledováno pravé nebo levé oko. Jedinou vadou, na jinak skvělém zaostřování, je jeho výkon za špatných světelných podmínek. Citlivost je jen -2EV a to při AF-S zaostřování a použití světelného objektivu.

Silniční kolo
Kontinuálni zaostřovaní se sledovaním objektu je rychlé a přesné.

Při manuálním zaostřování můžete použít funkci lupy a zvýraznění zaostřených hran (focus peaking).

Sériové snímání

Fotoaparát zvládá až 11 obr./s., ale bez kontinuálního zaostřování. S ním je to 8 obr./s. Výrovnávací paměť pojme cca 116 snímků ve formátu JPG a 46 snímků ve formátu RAW. To je plně dostačující pro běžné akční fotografování.

Zpracování obrazu

Fotografovat můžete do formátů RAW a JPG. RAW je 14-bitový a je možné jej vyvolat přímo ve fotoaparátu. Při fotografování do formátu JPG můžete využít 10 obrazových profilů, 13 obrazových efektů a množství kreativních stylů. Optimalizátor dynamického rozsahu nastavitelný v 5 krocích vám pomůže s expozicí světel a stínů. Se zpracováním obrazu se tak můžete vyhrát do sytosti. Algoritmy zpracování obrazu jsou převzaty z plnoformátových bezzrkadloviek Sony.

Obrazová kvalita

Obrazový potenciál použitého snímače uspokojí i náročnější fotografy. Fotoaparát jsem testoval s objektivy Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS a Sony E 50mm F1,8 OSS. Dynamický rozsah snímače je velmi dobrý. S RAW soubory se pracuje dobře, je v nich dostatek obrazových informací pro práci s expozicí, zlepšení kresby ve světlech a stínech. Při silnějším vytahování stínů je nárůst šumu jen malý. Překvapivě hodně prostoru je pro korekci přepalů. Barvy jsou přirozené, mírně zvýšená je saturace oranžové a červené. Automatické vyvážení bílé je mírně studenější, což lze snadno korigovat.
V otázce množství šumu při vyšších citlivostech řadím použitý snímač stále k těm nejlepším v kategorii APS-C. Pouze trochu lepších výsledků podle mě dosahují fotoaparáty Fujifilm, ale v praxi bude rozdíl zanedbatelný. Pokud snímáte do ISO 1600, nemusí vás šum při běžném focení trápit vůbec. Právě na této citlivosti se začíná objevovat lehký šum ve stínech. Toho si ale všimnete při 100% zvětšení a například při tisku nebo při běžném prohlížení bude šum prakticky nepozorovatelný. Při ISO 3200 není šumu o hodně více než při ISO 1600. Výrazný je až při ISO 6400, což je pro mě osobně u Sony A6400 horní hranice použitelnosti. Nouzově jde určitě využít i ISO12800. Třeba pro použití na internetu, nebo pro tisk momentek na menší formáty papíru.

Čtěte také na blogu: „Proč je důležitá velikost snímače fotoaparátu“

Umělecká instalace
Pružnost RAW souborů je velmi dobrá.
Fotografie snímaná při ISO 6400. Šumu je sice více, ale ve třídě APS-C nemám výhrady. I na vysokou citlivost si A6400 drží přesné barvy a má dostatek dynamického rozsahu.

Video

Sony A6400 mikrofon
Fotoaparát je vybaven inteligentní ISO paticí a umožňuje použít XLR adaptér

Sony A6400 má nadstandardní video výbavu. 4K video je převzorkované z 6K rozlišení, díky čemuž má jemnější detaily a je méně náchylné na moiré. 4K UHD video je natáčeno při 30 fps. Full HD video lze natáčet při 120 fps. Natáčet můžete i časosběrná videa. Náročnější mohou použít S-Log a colorgradovat v počítači.  Záznam je ale osmibitový a osobně bych preferoval některý z méně dynamických profilů. HLG (hybrid log gamma) potěší zase majitele televizorů s funkcí HDR. Vide můžete zaznamenat ve formátech XAVC S a AVCHD.

4D zaostřování funguje i ve videu, uživatel může využít sledování objektu, detekci obličeje a očí, dokonce i u zvířat. Přeostřování mezi objekty je standardně nastaveno na dobrou rychlost, není ani moc rychlé nebo pomalé a hlavně je perfektně plynulé. Displej výklopný směrem nahoru umožňuje použít přístroj jako vloggovací kameru. Pokud bude chtít uživatel použít externí mikrofon, musí počítat s tím, že potřebuje držák nebo klec, aby mu při vloggovaní nezakrýval displej. Výhledu na něj může bránit i objektiv s větším průměrem.

Přímo v přístroji je možné zaznamenávat až 5x zpomalené nebo až 60x zrychlené video, oboje v rozlišení Full HD. K této funkci se rychle dostanete na voliči programů má samostatnou položku S & Q. Pomocí aplikace Imaging Edge ™ Webcam využijete Sony A6400 i jako kvalitní webkameru.

Škoda, že přístroj nemá stabilizovaný snímač. Ne všechny objektivy mají zabudovanou optickou stabilizaci. K dispozici je elektronická stabilizace, ale při ní dochází k ořezu záběru. Pro plnohodnotné využití A6400 jako kamery doporučuji gimbal. Druhým neduhem by pro někoho mohl být přítomný rolling shutter efekt, který při natáčení rychlých specifických scén může rušit.



Závěr a hodnocení

Sony A6400 je fotoaparát střední poloprofesionální třídy, určený pro mírně pokročilé a pokročilé fotografy. Je tím pravým nástupcem legendárního a stále prodávaného modelu A6000. Má kvalitnější tělo, podstatně lepší automatické zaostřování, kvalitnější hledáček, dotykový displej s lepším systémem vyklápění, větší buffer a 4K video. Přibyla možnost nabíjení přes USB a Bluetooth.

Konkurenční výhodou celé řady APS-C bezzrcadlovek Sony je portfolio dostupných objektivů. Díky E bajonetu můžete na všech APS-C bezzrcadlovkách Sony používat APS-C i FF objektivy. Nejen od Sony, ale i Zeiss, Sigma, Tamron, Tokina, Viltroch, Samyang atd.

Sony A6400 je i velmi dobrá videokamera s bohatou funkční výbavou a uspokojí i náročnější tvůrce. Nechybí S-log, HDR HLG. 4K video využívá celou plochu snímače a je převzorkované z vyššího rozlišení. Díky výklopnému displeji a vstupu pro externí mikrofon se dobře uplatní i jako vloggerská kamera.

Celkově je fotoaparát osvědčeným standardem. Vyzdvihnout musím rozměry, obrazovou kvalitu, automatické zaostřování a možnost nabíjení přes USB. Chybí mi IBIS stabilizace a lepší využití dotykového displeje při ovládání.

BODOVÉ HODNOCENÍ PRODUKTU: Sony Alpha A6400

8.6

Obrazová kvalita/snímač

9.0/10

Ostření

9.5/10

Video

9.0/10

Konstrukce

8.5/10

Ergonomie a ovládání

8.0/10

Další výbava a funkce

8.5/10

Poměr cena/výkon

8.0/10

Potěšilo nás:

  • Malé rozměry
  • Kvalitní utěsněné tělo
  • Vysoká obrazová kvalita
  • Nabíjení přes USB
  • Kvalitní 4K 30p video
  • Výborné ostření
  • Výklopné LCD i na vlogging
  • Bohaté možnosti přizpůsobení

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence stabilizace v těle
  • Malá tlačítka
  • Nepřehledná menu
  • Horší AF-C za špatného světla
  • Rolling shutter v rychlém videu

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář