CEWE Fotolab

Nikon představil dostupný světelný zoom Nikkor Z 28-75 mm f/2,8

Nikon nečekaně uvedl nový objektiv s nejpoužívanějším rozsahem od širokého záběru po krátké portrétní ohnisko. Výjimečný je svou konstantní světelností f/2,8 v celém rozsahu. Přišel ovšem o odznáček stříbrného „S“, což je obdoba zlatého proužku známého z objektivů pro DSLR. Jak se to projeví na jeho výkonu zatím nevíme, známe ale parametry a cenu, která je ve srovnání s profesionálním Nikkor Z 24-70 f/2,8 perfektní.

Ještě včera ráno jsem četl tweet uživatele Nokishita, který je zdrojem tzv. rumors o chystaných produktech Nikon. Neuběhl ani den a nový objektiv Nikkor Z 28-75 mm f/2,8 už můžete předobjednat. Je to zajímavé, protože obvykle známe roadmapu objektivů třeba na rok dopředu. Kolem tohoto objektivu se zároveň strhla zajímavá vlna diskusí. Někteří totiž tipovali, že se jedná o spolupráci s firmou Tamron, a to kvůli velmi oblíbenému Tamron 28-75mm f/2.8 Di lll RXD, který svými parametry jakoby novému Nikonu z oka vypadl. Bohužel pro majitele přístrojů s bajonetem Z je světelný Tamron k dispozici pouze pro bajonet E. 

Druhým důvodem diskuse byly povzdechy nad tím, proč Nikon uvádí další objektiv zrovna v tomto rozsahu, když už máme k dispozici objektivy Nikkor Z 24-70mm f/4 S, Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S a také nedávno představený Nikkor Z 24-120mm f/4 S, který se ještě ani nestihl dostat do rukou fotografů. Já si myslím, že to Nikon nemohl udělat lépe.

roadmapa Nikon Z
Takto vypadá aktualizovaná roadmapa objektivů pro Nikon Z

Nikkor Z 28-75 mm f/2,8: Technické specifikace

Ohnisková vzdálenost: 28-75 mm (DX ekvivalent cca 42-112 mm)
Dostupné pro bajonet: Nikon Z
Konstrukce: 15 členů ve 12 skupinách, z toho 1 Super ED, 1 ED a 3 asférické optické členy (ASPH)
Úhel záběru: FX: 75 ° až 32°, DX: 53 ° až 21°
Počet lamel clony: 9, kruhová clona
Rozsah clonových čísel: f/2,8 až 22
Min. ostřící vzdálenost: 19 cm na ohnisku 28 mm, 39 cm na 75 mm, zvětšení 1:2,9
Průměr závitu pro filtry: 67 mm
Hmotnost: 565 g
Průměr x délka: 75 mm × 120,5 mm
Utěsnění proti prachu a vodě: Ano

Pohled do technických parametrů odhalí, že je objektiv opravdu svým optickým návrhem i nejkratší zaostřovací vzdáleností shodný s objektivem Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD. To vůbec není špatně, zmiňovaný objektiv jsem sám vlastnil a až na lehce nervózní bokeh jsem si neměl na co stěžovat.

K zamyšlení je to, že se Nikon vydal cestou první generace objektivu Tamron a nezvolil inovovanou verzi G2. Ta řeší právě kvalitu bokeh a rychlost ostření. Přemýšlel jsem nad tím. Jediná věc, která mě napadla byla, že se Tamron raději podělí o optický návrh objektivu, který už oficiálně nevyrábí. To nic nemění na to, že jak systém ostření, tak speciální optické členy, jsou u „novinky“ z pera Nikonu. Mohou tak výrazně vylepšit chování svého vzoru. Navíc s ohledem na dnešní dobu, kdy všichni výrobci řeší nedostatek součástek, je nějaká forma spolupráce nasnadě. Vraťme se ale ještě na chvíli ke trojici objektivů, kterou nový Nikkor Z 28-75 mm f/2,8 rozšiřuje.

fotky Nikon 28-75 mm
Portrét na f/4 při 75 mm. Fotka z webu Nikon.cz sice utrpěla komprimací JPEG, ale ostrost i tak vypadá dobře. I bokeh vypadá subjektivně lépe než u Tamronu, což by mohlo potvrzovat použití lepší optiky.

Nikon Z 24-70 f/4 S je relativně malý a lehký objektiv, který je navíc perfektně ostrý. Někdo ale nepotřebuje špičkovou ostrost řady S-Line a preferuje reportážní světelnost f/2,8. Tou samozřejmě disponuje objektiv Nikon Z 24-70 f/2,8 S, ale ten je určen pro ty nejnáročnější situace a odpovídá tomu i cena. Nikon Z 24-120 f/4 S pak hraje svou vlastní ligu a boduje rozsahem i slušnou světelností.

Novinka tak nastupuje s jiným rozsahem, kdy odlišnosti hledejte hlavně na širokém konci. Mezi 24 a 28 mm je totiž větší rozdíl, než si většina lidí představí.  Mnoha fotografům ale 28 mm bohatě stačí. Pro představu, je to nejpoužívanější standardní ohnisko na fotoaparátech mobilních telefonů. To hlavní je ale světelnost f/2,8 v celém rozsahu ve spojení s malými rozměry a nízkou hmotností. Objektivu ani nechybí utěsnění proti prachu a vodě a má mít minimalizovaný focus breathing pro potřeby filmařů.

Objektiv na natáčení produktu
Nejkratší ostřící vzdálenost 19 cm na 28 mm bude zajímavá pro focení atraktivních detailů i na natáčení produktových videí.

Cena 26 990 Kč je pak třešničkou na dortu a objektiv tak jako poslední dílek puzzle dokonale zapadá mezi své kolegy. Jasně, Tamron pro Sony je stále levnější a cena jen lehce přes dvacet tisíc je určitě jeden z důvodů jeho úspěchu. Podle zkušeností s předchozími objektivy pro Nikon Z mám ale tušení, že bude lehce vyšší cena naprosto opodstatněná zpracováním i optickými kvalitami. Recenzi vám přineseme co nejdříve!

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář