CEWE Fotolab
Rozdělení objektivů FOTOLAB fotorádce

Jak vybrat objektiv pro fotoaparát: Základní rady

Fotoaparáty disponující bajonetem pro uchycení výměnných objektivů mají nesporné výhody, práce s nimi je flexibilnější. Existuje jich celá řada a v širokém spektru cenových relací – vybere si tedy opravdu každý.  Jaký je ten nejvhodnější objektiv pro vás?

Rozdělení objektivů FOTOLAB fotorádceJedno je jisté při výběru objektivu, obecná rada neexistuje, vždy je nutné vzít v úvahu specifické požadavky a nároky každého z vás. Níže je tedy připraven přehled všech nejběžnějších kategorií výměnných objektivů, u kterých prezentujeme jejich vlastnosti a typické využití. Pak už je rozhodnutí jen na vás.

Co je nutné vědět před koupí

Když si koupíte systémový fotoaparát, zrcadlovku (DSLR) nebo nebo kompakt (CSC), pravděpodobně si ho pořídíte v setu se základním zoom objektivem. Největší výhoda těchto objektivů je dostupná cena, kompaktnost, jistá univerzálnost – za standardních podmínek se s nimi totiž dá fotit mnohé – od dovolené, dětí, domácích mazlíčků, až po zahradní party s rodinou. Sami ale časem můžete zjistit, že narážíte na jeho limity. V kapitolách níže shrnujeme několik významných kategorií objektivů, které dosáhnou mnohem lepších výsledků než základní setové objektivy.

Čtěte na blogu: Canon RF zoom objektivy se světelností f/4

Otázky před pořízením výměnného objektivu

  • Jaký máte rozpočet? Spokojíte se s kompromisním řešením, nebo jste ochotni investovat do maximálního výkonu?
  • Preferujete univerzálnost (zoom varianty) nebo si vystačíte s objektivy o pevně stanovené ohniskové vzdálenosti?
  • Jak moc je důležitá hmotnost a velikost objektivu? Nebude objemnější technika nepříjemnost během dlouhodobějšího focení nebo přesunu fototechniky?
  • Bude objektiv kompatibilní s používaným fotoaparátem (velikost snímače, typ bajonetu/závitu, autofokusový pohon)? Bude nutné si pořídit nějakou redukci pro použití starších objektivů na novější fotoaparáty?
  • Jak často využijete stabilizaci obrazu (objektivy bez stabilizace jsou často výrazně levnější)?
  • Nejdůležitější otázka – Na co budete objektiv používat?

Druhy objektivů dle ohniskové vzdálenosti

Velmi stručně a obecně řečeno ohnisková vzdálenost vypovídá o míře přiblížení fotografovaného objektu, resp. scény. Pokročilí ví, že lepším výrazem než přiblížení je spíše úhel záběru, kdy krátké ohnisko, například 28 mm, má mnohem větší úhel záběru než ohnisko dlouhé, například 300 mm. Ohnisko ovlivňuje i perspektivu. Širokoúhlé objektivy perspektivu zvýrazňují, naopak teleobjektivy potlačují a focené objekty se zdají být blíž u sebe. Pokud si kupujete svůj první lepší objektiv a pokukujete po pevné světelné variantě, pořiďte si objektiv o ohnisku 50 mm. Pozor, přepočtených 50 mm. Co tím myslím? Zásadní je totiž velikost snímače a jeho tzv. crop factor. To je číslo, kterým musíte vynásobit ohniskovou vzdálenost napsanou na objektivu. Podívejte se na tabulku a podle typu vašeho fotoaparátu nezapomeňte vynásobit ohnisko hodnotou v pravém sloupci.

Čtěte také na blogu: „Proč je důležitá velikost snímače fotoaparátu“

Typ snímačeCrop factor
"Palcový" 1"2,7x
M4/32x
Canon APS-C1,6x
Ostatní APS-C1,5x
Full-frame1x

Jako příklad nám poslouží zoom objektiv s ohniskem 18-55 mm nasazený na fotoaparátu Nikon D5600. Ten má crop factor 1,5x. Vynásobíme tedy 18 x 1,5 = 27 mm a 55 x 1,5 = 82,5mm. Získáte tedy zorné pole odpovídající rozsahu 27 – 82 mm. A jaké tedy známe typy objektivů?

Rybí oko
Zkreslují, resp. deformují perspektivu, dosahují úhlu záběru 180°.
Nejčastější ohniska: 8-15 mm
Typické využití: krajina, architektura, reportáž

Ultraširokoúhlé a širokoúhlé objektivy
Nejčastější ohniska: 12-24 mm
Typické využití: krajina, architektura, interiéry

Objektivy se základními ohniskovými vzdálenostmi
Nejčastější ohniska: 24-105 mm
Typické využití: univerzální použití – krajina, architektura/interiéry, portrét, reportáž, a částečně i sport

Teleobjektivy
Nejčastější ohniska: 105-300 mm
Typické využití: krajinný detail, sport, focení zvířat, reportáž

Silné teleobjektivy
Nejčastější ohniska: 300 a více mm
Typické využití: sport, focení zvířat

Portrétní objektivy – Ideální pro práci s malou hloubkou ostrosti

Názory na to, jaké objektivy lze považovat za portrétní se značně liší. Někdo fotí portrét téměř širokoúhlými objektivy, někdo nedá dopustit na telebjektivy. Obecně jsou však za portrétní považovány pevné objektivy (bez možnosti zoomu) zhruba od ohniska 50 mm (na Full Frame snímači nebo kinofilmovém políčku). Mezi jedny z tradičně nejoblíbenějších portrétních ohnisek patří 85 mm, 105 mm a 135 mm. Ty jsou totiž již natolik „dlouhé“, že nezkreslují perspektivu a nabídnou nekompromisní bokeh, tedy rozostřené pozadí – což je právě u portrétu klíčové.

50mm objektivy (35mm na APS-C snímačích) jsou skvělou cestou, jak proniknout do světa portrétu a zároveň jsou mnohem univerzálnější než tradiční portrétní objektivy jako 85mm nebo 135mm – hodí se také pro běžné fotografické žánry jako rodinná fotografie nebo focení dovolené.

FOTOLAB fotorádce portrétní objektiv

Čtěte také na blogu: 5 důvodů proč by 50mm objektiv neměl chybět ve vaší výbavě

Olympus 45mm portrét
Olympus 45mm f1.8 dává po přepočtu ohnisko 90mm
Nikon 85mm portrét
Nikon 85mm f1.8

Nejoblíbenější portrétní objektivy:


Osobní zkušenost – Jana Košťálová, specialistka prodejny FOTOLAB – Billa, Praha 9

Dlouhou dobu jsem fotila se základním zoom objektivem a nad koupí dalšího jsem ani nepřemýšlela. První portrétní objektiv 50mm f/1.8 jsem dostala k Vánocům a rozdíl mě opravdu nadchnul. Fotky byly najednou skvěle ostré a díky rozostřenému pozadí působily daleko profesionálněji. Objektiv už nedám z ruky a koupi podobného světelného objektivu doporučuji každému, kdo chce své fotografování posunout na vyšší úroveň.

Univerzální zoomy

Tady název mluví za vše. Zkrátka zoomy s takovým rozsahem, že se dají použít na focení jak širokých záběrů krajiny, tak zvířat v ZOO. Představa mít jeden objektiv na vše je jistě lákavá pro nejednoho fotografa. Skvělá univerzalita těchto objektivů ale logicky musí být něčím „vykoupena“. Univerzální zoomy na tom nejsou zrovna nejlépe se světelností – jemně rozostřeného pozadí jako např. s portrétními objektivy s nimi dosáhnete pouze částečně. Zrovna ideální nejsou ani pro focení v horších světelných podmínkách bez stativu. Co se týče optické kvality, jsou na tom jednoznačně hůře, než pevné objektivy i světelné zoomy.

Pokud ale hledáte jeden objektiv na vše, univerzální zoom vás nejspíš nezklame. Ušetří vám tahání se s výměnnými objektivy v brašně i jejich zdlouhavou výměnu a navíc jsou zpravidla relativně cenově dostupné.

Světelné zoomy

Světelné zoomy jsou velice zajímavou kategorií, která spojuje výhody pevných a zoomových objektivů. Vynikají jednou zásadní vlastností – i přestože většinou nabízí relativně univerzální rozsah zoomu, stále mají vysokou světelnost (např. f/2.8, některé dokonce f/1.8), díky které s nimi lze fotit i za špatných světelných podmínek a poskytují jemné, rozostřené pozadí, důležité například pro portrét. Optická kvalita je většinou špičková, často srovnatelná s pevnými objektivy.

Teleobjektivy

Teleobjektivy dovolují přiblížit fotografovaný objekt podobně jako třeba dalekohled. Za teleobjektivy jsou považovány zoom i pevné objektivy s ohniskovou vzdáleností delší než 85, resp. 105 mm.

Tento typ objektivů je velmi oblíbený pro focení vzdálených objektů nebo zvířat, která bychom při focení z blízka vyplašili. Oblíbené jsou také pro focení sportu, kde fotografovi umožní pořizovat přiblížené záběry, aniž by překážel na hřišti. Často se ale také používají k focení portrétu – stejně tak jako portrétní objektivy nabízí nízké zkreslení perspektivy a ty světelnější z nich také rozostřené pozadí, které je klíčové například pro portrét. Při focení na vyšší ohniska určitě doporučujeme pořízení modelu vybaveného stabilizací obrazu.

Čtěte také na blogu: Rozdělení objektivů – teleobjektivy

Nikon 70-200 f2.8
Teleobjektivy FOTOLAB fotorádce
Canon 400mm f2.8 Foto: Štěpán Černý
FOTOLAB fotorádce druhy objektivů k zrcadlovce
Canon 400mm f2.8 Foto: Štěpán Černý
Fujifilm 55-200

Nejoblíbenější teleobjektivy:

Makroobjektivy

Objektivy, které dovolují dostat se mnohem blíže focenému objektu. Poskytují zvětšení ideálně 1:1 a větší (velikost foceného předmětu se na snímač promítá ve stejné, nebo větší velikosti, jako je skutečná velikost). Dovolí nám zachytit zvětšené detaily, které mnohdy nelze ani lidským okem rozeznat. Makroobjektivy mají většinou pevnou ohniskovou vzdálenost.

Mnohé zoomové objektivy se chlubí tím, že disponují režimem makro. Často ale jde v podstatě o běžné objektivy, které mají jen částečně zkrácenou minimální zaostřovací vzdálenost. Ne však natolik, aby nabídly takové možnosti, jako plnohodnotný makro objektiv. Za „pravé“ makro objektivy lze považovat takové, které poskytnou zvětšení 1:1 nebo větší (např. 5:1). Tento parametr tedy doporučujeme při výběru makro objektivu pohlídat.

Jak fotit makro
Například na této fotografii jsou dva obyčejné skleněné korálky…

Makrofotografie je žánr, který i ty nejobyčejnější věci v detailním pohledu změní v úžasnou podívanou. Náměty tak můžete najít opravdu kdekoliv. Velice zajímavé jsou například makrofotografie hmyzu. Pro krásný záběr ale stačí například kapka vody nebo skleněný korálek prosvícený světlem.

Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o objektivy se středně dlouhým až dlouhým ohniskem a dobrou světelností, jsou ideální také například pro fotografování portrétů a dalších témat. Nemusíte se tedy bát, že vám doma bude ležet objektiv, který nevyužijete jinak, než pro příležitostné fotografování detailů.

Přečtěte si také:
Makro – aneb jak zachytit detaily
Rozdělení objektivů – makroobjektivy

Makro fotografie
Fotografie makro

Nejoblíbenější makroobjektivy:

Ušetřete s výhodnými sety

Výměnné objektivy i další příslušenství je možné výhodně pořídit v našich výhodných setech v kombinaci s fotoaparátem. Tyto sety sestavují naši odborníci, kteří prověřují dané příslušenství a tím je zajištěna kompatibilita se zvoleným fotoaparátem.

komentářů