CEWE Fotolab

Rozdělení objektivů – teleobjektivy

Teleobjektivy
„Buďte blíže k zajímavým okamžikům vašeho života.“

Jako teleobjektivy označujeme zoom objektivy nebo objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností, pokud je ohnisková vzdálenost delší než 85mm.

Například objektivy na fotografiích výše jsou teleobjektivy o ohniskové vzdálenosti 70-200 mm f/2.8 a 70-200 mm f/4

Zjednodušeně se dá říci, že teleobjektivy jsou takové objektivy, které nám dokáží přiblížit fotografovaný objekt a fungují do určité míry podobně jako třeba dalekohled.

fotolab teleobjektiv
fotolab teleobjektiv

Teleobjektivy lze samozřejmě využít pro celou škálu fotografických žánrů. Nejčastěji jsou pak používány pro fotografování sportů nebo fotografování zvířat a dalších témat, kdy se nemůžeme přiblížit k fotografované scéně osobně, ale musíme si jí přiblížit s pomocí optiky objektivu.

fujifilm_xf_14x
ex2xiii_z1

Pomoci mohou i telekonvertory, které je možné použít pro další prodloužení vzdálenosti objektivu. Nejčastěji používané jsou telekonventory 1.4x2x. Jedinou nevýhodou je jejich kompatibilita pouze s vybranými objektivy.

Právě podle žánru a podmínek, ve kterých budete teleobjektiv používat, bychom jej měli vybírat.

Při fotografování sportu a zejména toho, který se odehrává uvnitř v halách a tělocvičnách, se bude hodit lepší světelnost (nejlépe nižší než f/4) – kvůli horším světelným podmínkám, které tam často panují.

V každém případě se pak vyplatí investovat do teleobjektivu vybaveného stabilizací obrazu. Teleobjektivy jsou totiž náchylnější k „roztřesení“ obrazu a vzniku rozmazaných snímků.

Teleobjektivy se často hodí i k focení různých detailů, nebo portrétů – zde se opět bude hodit co nejnižší světelnost. Naopak k focení krajiny, interiérů, architektury a reportáže se většinou nehodí a pro tyto účely se spíše používají širokoúhlé objektivy.

mr2

Osobní zkušenost:
Slečna Jana
Ráda fotím
svého psa při jeho divokých hrách v parku. Proto jsem si ke své zrcadlovce pořídila teleobjektiv, díky kterému si ho dokáži pořádně přiblížit a nemusím za ním běhat, abych ho měla alespoň přes půl fotky. Jsem ráda, že jsem při výběru myslela i na rychlost ostření a trochu si připlatila – zjistila jsem, že se to opravdu vyplatí.
 

Rada navíc: „Crop faktor“

Při výběru objektivu je dobré myslet na to, jaký máte vlastně fotoaparát. U zrcadlovek se snímačem velikosti APS-C (DX), nebo u tzv. kompaktů s výměnnými objektivy, je potřeba ohnisko objektivu přepočítat určitým koeficientem, abyste zjistili skutečný úhel záběru. To kvůli menšímu čipu, který vidí jen část obrazu, který k němu objektivem „doputuje“.


Abyste se dozvěděli, jaký úhel záběru bude mít objektiv na vašem fotoaparátu, použijte tento přepočet:

  • Full-frame (FX):
    1x – tzn. nic se nemění a 100mm objektiv opravdu poskytuje úhel záběru odpovídající ohnisku 100mm
  • APS-C (DX):
    1,5x až 1,6x – tzn. 100mm objektiv bude poskytovat úhel záběru odpovídající ohnisku cca 150mm
  • Micro 4/3:
    2x  – tzn. 100mm objektiv se chová jako 200mm objektiv, přibližuje tedy jednou tolik

Pokud nevíte, jaký snímač je ve Vašem fotoaparátu s výměnným objektivem, poradíme Vám na kterékoliv prodejně FOTOLAB.cz a pomůžeme vybrat ideální objektiv pro Vaše potřeby.

Helena Piwowarcziková

Přidat komentář