CEWE Fotolab
CSC vs DSLR

Jsou bezzrcadlovky chytřejší než DSLR? 1. díl

Bezzrcadlová konstrukce CSC fotoaparátů dovoluje implementaci zajímavých funkcí, které dávají fotografům nové možnosti nebo jim usnadňují fotografování technicky těžkých žánrů. Oproti klasickým zrcadlovkám jsou CSC fotoaparáty rychlejší, práce s nimi je snazší a hlavně – jsou velmi chytré.

Začátky CSC fotoaparátů byly krušné a mnoho fotografů logicky upřednostnilo ověřenou zrcadlovku. Technologický pokrok ale naštěstí jen tak něco nezastaví, a současná generace bezzrcadlových přístrojů své předchůdce už v mnoha ohledech překonala. Abychom odpověděli na otázku z nadpisu tak ano, CSC jsou chytřejší než zrcadlovky. Už teď můžeme definitivně říct, že budoucnost fotografie je v bezzrcadlovkách. V tomto krátkém seriálu se zaměříme na unikátní funkce, které sice můžete najít i na některých DSLR, ale nikdy nebudou fungovat tak dokonale, jako na fotoaparátech bez zrcátka.

Pokročilý AF

Asi nejužitečnější vychytávkou bezzrcadlovek, kterou využijí všichni, je vylepšení automatického zaostřování. Oproti zrcadlovkám mají bezzrcadlovky mnohem více zaostřovacích bodů pokrývajících větší plochu záběru. Skutečný pokrok je ale ve využití umělé inteligence a strojového učení. Fotoaparáty dokážou rozeznávat a sledovat nejen obličeje ale i oči. Některé i zvířata, ptáky, auta, motorky, vlaky, letadla nebo objekty, které jim označíte. Automatické zaostřování nikdy nebylo tak inteligentní a přesné.


Canon EOS R6 animal focus
Canon EOS R6 má výborné zaostřování s detekcí zvířat.

Čtěte také na blogu: „Canon EOS R6: RECENZE“

Olympus OM-D E-M1X akční sportovní fotografie
Olympus OM-D E-M1X dokáže rozeznat automobily, motocykly, vlaky a letadla.

Režimy focení 4K Photo / 6K Photo / Pro Capture

Chtěli jste někdy zachytit rychlý děj v ten správný okamžik, např. výstřel z děla? Je to velmi těžké i s použitím sériového snímání. Než fotograf zareaguje, může být pozdě. Prediktivní sériové snímání, které používají CSC fotoaparáty OlympusPanasonic výrazně zvyšuje šanci na úspěch. Funguje tak, že fotograf čeká na vhodný okamžik, přičemž stiskne spoušť do poloviny. Fotoaparát začne snímat, ale fotografie ukládá jen do své mezipaměti. Když dojde k akci, fotograf stiskne spoušť naplno. Fotoaparát v tu chvíli uloží i několik fotografií, které zachytil těsně předtím, než jste stiskli spoušť a přihodí k nim i pár záběrů z momentů po stisku spouště. Vám už stačí pouze stáhnout fotografie a vybrat ten správný okamžik.


Vlhy v letu
Pro Capture na fotoaparátu Olympus OM-D E-M1X používám při fotografování příletu a odletu vlh.
Historická slavnost
Díky prediktivnímu sériovému snímání zachytím každý výstřel.

Focus bracketing / focus stacking

Pro dosažení potřebné hloubky ostrosti je někdy nutné v počítači poskládat fotografii z více snímků, kdy je každý snímek zaostřený na jinou vzdálenost. Tato technika má jméno Focus Stacking a používá se nejčastěji v produktové fotografii a v makrofotografii. Nové CSC fotoaparáty mají zabudovanou automatickou funkci snímání postupně přeostřování záběrů, kterou najdete v nastavení bracketingu neboli expozičního vějíře. Focus bracketing ovšem nepracuje s expozicí, ale se zaostřovací vzdáleností, kdy tento proces maximálně ulehčí a automatizuje


Focus stacking v produktové fotografii
Takto ostrou fotografii je nutné vytvořit z mnoha snímků. Focus bracketing a software fotoaparátu to ale udělá za vás.

High Res Shot

Fotoaparáty vybavené stabilizovaným snímačem dokážou jeho posunem a skládáním fotografií vytvořit snímky v extrémně vysokém rozlišení. Tato funkce se hodí spíše pro statické záběry a je nutné použít stativ. Poslední generace CSC fotoaparátů ale nemají problém s pohybujícím se listím na stromech a fotoaparáty Olympus ani nepotřebují stativ.

Detail 80 MPx fotografie pořízené fotoaparátem s rozlišením 20 MPx. Můžete tak vytvořit výstavní fotografie v šíři dva metry i více.

Čtěte také na blogu: „Sony A7R III RECENZE: velký obraz v malém těle“

Fotoaparát jako webová kamera

Během pandemie vzrostl požadavek na komunikaci po internetu a kamerky zabudované v tělech notebooků nejsou zrovna synonymem kvality. Výrobci fotoaparátů na to rychle zareagovali a vytvořili software, který umožňuje připojení plnohodnotného fotoaparátu k počítači a jeho využití jako webovou kameru. Pokud navíc připojíte k fotoaparátu shotgun mikrofon, získáte tak velmi silnou kombinaci pro komunikaci na internetu, kterou využijete i při natáčení videí. Za sebe doporučuji Rode VideoMic GO, který je dostupný a má velmi dobrý zvuk. Pokud byste potřebovali nahrávat zvuk v náročném prostředí, můžete vybírat z celé řady pokročilých mikrofonů.

Software pro svůj fotoaparát stahujte z těchto odkazů: Canon, Sony, Nikon, Olympus, Panasonic.


fotoaparát jako webkamera
Pokud doplníte fotoaparát o shotgun mikrofon, získáte tak nejenom kvalitní obraz, ale i čistý a vyrovnaný přenos hlasu.

Na závěr

CSC fotoaparáty jsou velmi chytré, rozšiřují funkce známé ze zrcadlovek a přidávají další, úplně nové. V pokračování tohoto článku se více věnuji technickým rozdílům v konstrukci a jejím výhodám u obou formátů: Jsou bezzrcadlovky chytřejší než DSLR? 2. díl“

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář