CEWE Fotolab

Rozdělení objektivů – makroobjektivy

„I naprosto obyčejné věci mohou při detailním pohledu vypadat velmi zajímavě“

Makroobjektivy umožňují fotografovat velice malé objekty detailně. Tyto objektivy slouží převážně k fotografování přírody (hmyzu, květin), ale své využití najdou i při fotografování zátiší nebo portrétů kvůli své vysoké světelnosti.

I když se nejeden zoom objektiv chlubí nápisem MAKRO, většinou to není ideální řešení pro toho, kdo to myslí s makrofotografií opravdu vážně. Jde v podstatě o konvenční objektivy, kde je jen částečně zkrácena minimální zaostřovací vzdálenost.

tamron_sp_90mm_f28
sigma_105mm_macro

Daleko lepších výsledků dosáhnete se specializovanými makroobjektivy nebo při použití mezikroužků.  Makro objektivy jsou sice dražší varianta, ale pokud chcete nekompromisní výsledky, tak je to neodmyslitelná část Vaší fotovýbavy.

Většina běžných makro objektivů je navíc schopna Vám nabídnout vlastnosti, které oceníte i při fotografování dalších žánrů. Jedná se totiž o objektivy s parametry, které jsou ideální i pro fotografování portrétů.

Ohniska typická pro makro objektivy se tedy pohybují od 40 mm do 200 mm a asi nejoblíbenější jsou pak objektivy s ohniskovou vzdáleností kolem 100mm.

IMG_7 (2)
IMG_1212 (2)

Ohniskovou vzdálenost objektivu vybírejte podle toho, jakým motivům se plánujete věnovat. Pokud budete chtít fotografovat převážně květiny, nebo jiné motivy, které nevyplašíte, můžete sáhnout i po objektivech s kratší ohniskovou vzdáleností.
Foto: F.Piwowarczik

Na fotografie hmyzu, motýlů apod. je samozřejmě vhodné použít delší makro teleobjektiv, abyste se nemuseli k fotografovanému objektu tolik přiblížit a nevyplašili ho.

Skvělou alternativou makro objektivů jsou tzv. mezikroužky. Ty jsou zpravidla podstatně levnější a zároveň stále velice kvalitní cestou k makrofotografiím.

0034666l
kenko_krouzky

Takový mezikroužek je v podstatě jednoduchý tubus mezi objektiv a tělo fotoaparátu, který zajistí zkrácení minimální zaostřovací vzdálenosti u prakticky libovolného objektivu. Pro zachování co nejvyšší obrazové kvality je ovšem vhodné kombinovat mezikroužky s objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností, jako jsou například populární „světelné padesátky“.

Osobní zkušenost:
Filip Piwowarczik
Makrofotografie a focení detailů je obrovská zábava. Stačí mít dobrý objektiv, alespoň trochu vědět „jak na to“ a v tu ránu se před vámi otevírá obrovský skrytý svět. Líbi se mi, že i naprosto obyčejné věci mohou při detailním pohledu vypadat velmi zajímavě. Hezké fotky tak můžete pořídit skoro kdekoliv.

Rada navíc: „Kvalitní konstrukce“

Konstrukce a odolnost
mohou být při některých fotografických žánrech velmi důležitou vlastností objektivů.

Je nutné si uvědomit, že objektiv není je tubus s několika čočkami, ale v jeho útrobách je často skryta i jemná elektronika, případně mechanismus stabilizace, nebo zoomu.

olympus
Např. Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 MACRO je jeden z mnoha zástupců macro objektivů, které splňují výbornou konstrukci objektivu.
nikon

Nežádoucí elementy, které se dostanou do útrob objektivu (ať už jde o vodu, nebo třeba zrnka písku, mohou mít vliv na kvalitu snímků, nebo dokonce mohou objektiv nenávratně poškodit.

Před koupí objektivu je tedy dobré myslet i na to v jakých podmínkách bude používán. Pokud budete objektiv vystavovat nadměrné vlhkosti, prachu, nebo dokonce bude muset sem tam vydržet i nějaký náraz – což určitě dobře znají třeba sportovní fotografové, nebo fotografové přírody, určitě se vyplatí připlatit si za lépe konstrukčně řešené objektivy.
Základem by měl být kovový bajonet, tubus z materiálů odolnějších proti mechanickému poškození a utěsnění proti vnikání vlhkosti.

V našem e-shopu máme v nabídce velký výběr makro objektivů všech významných výrobců.

 

Helena Piwowarcziková