CEWE Fotolab
Canon RF f/4

Canon RF zoom objektivy se světelností f/4

Canon představil koncem června 2021 objektiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Doplnil tak dvojici objektivů RF 24-105mm F4L IS USM a RF 70-200mm F4L IS USM se světelností f/4. Nyní je tedy ideální čas si říct o těchto třech objektivech něco více.

Každý výrobce se snaží mít kompletní portfolio objektivů. Canon rychle doplňuje objektivy pro svůj nový systém EOS R. Častokrát jsou v portfoliu objektivy, které se navzájem doplňují více, než jiné. Jednou z takových řad objektivů jsou profesionální zoomy s průměrnou světelností f/4. Poskytují stejnou kvalitu zpracování i obrazu jako známější zoomy se světelností f/2,8. Canon má samozřejmě v nabídce i tyto verze. Proč si pak vybrat objektivy s o něco horší světelností?

Recenze Canon RF 70-200mm f/4

Objektivy se světelností f/4 jsou levnější, ale co je důležité, mají znatelně menší rozměry a nižší hmotnost.

Je množství žánrů, kde světelnost f/2,8 nevyužijete. Typicky se jedná o fotografování krajiny, architektury, kde se jen málo využívá malá hloubka ostrosti. Jejich fotografové ale mohou mít vysoké nároky na kvalitu. Proto zde vedle profesionálních transfokátorů se světelností f/2,8 máme i profesionální verze se světelností f/4.

Světelnost je konstantní v celém rozsahu objektivu, při zoomování se tak nemění expoziční hodnoty. Horší optické kvality se nemusíte bát. Objektivy s clonovým číslem 4 jsou stejně kvalitní jako objektivy f/2,8. Rozdíly nejsou ani v kvalitě mechanické konstrukce a využití speciálních optických členů.

Proč tři zoomy?

Některé objektivy tvoří tzv. „Svatou trojici“. Těch trojic je více, mohou to být pevné objektivy i transfokátory. Společné pro ně je, že pokrývají tři základní ohniskové vzdálenosti. Širokoúhlou, základní a „tele“. U transfokátorů je to pokrytí ohnisek od superširokoúhlý až po delší „telezoom“. Canon má u bajonetu RF dvě trojice, jednu se světelností f/2,8 a druhou se světelností f/4. Obě patří do profesionální třídy označené písmenem „L“.

Superširokouhlé transfokátory jsou oblíbené při focení krajiny, architektury, reportážích. Základní transfokátory jsou nejuniverzálnější. No a telezoomy se uplatní při focení detailů, portrétů, sportu, zvířat. Kdo chce být univerzální, potřebuje všechny tři.

Canon RF 14-35mm f / 4L IS USM

Nejširokouhlejší zoom pro fotoaparáty EOS R. Čerstvá novinka potěší zejména fotografy krajiny, architektury, dokumentaristy-street fotografy.

Canon RF 14-35mm F4L IS USM

  • Vysoce kvalitní ultra-širokoúhlý objektiv s rozsahem ohniskových vzdáleností 14-35 mm
  • Konstantní světelnost f/4
  • 3 asférické členy a 3 členy s velmi nízkým rozptylem (UD), z nichž je jeden zároveň asférický i UD, zajišťují maximální rozlišení po celé ploše snímku
  • Optická stabilizace obrazu +5,5 EV nebo +7 EV při použití s ​​tělem vybaveným interní stabilizací (IBIS)
  • Motor Nano USM zajišťuje rychlé, plynulé a tiché zaostřování – ideální pro natáčení videa
  • Ovládací prstenec umožňuje přímé nastavení času, clony nebo citlivosti
  • Nejkratší zaostřovací vzdálenost 0,2 m při zvětšení 0,38x
  • Nanostrukturní povrchová úprava SWC a antireflexní úprava ASC (Air Sphere Coating) předchází odleskům a závoji, jež zhoršují kvalitu snímku
  • Závit na předním členu umožňuje snadné používání filtrů

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Základní zoom je velmi všestranný díky praktickému rozsahu. Je to ideální cestovatelský objektiv, který zvládá fotografování krajiny, architektury, ale také portrétů, detailů, zátiší.

  • Mimořádně všestranný objektiv, zoom v rozsahu 24 – 105 mm pokrývá širokoúhlé, standardní i mírné „tele“ vzdálenosti
  • Pevná a odolná konstrukce odolná vůči povětrnostním vlivům
  • Minimální zaostřovací vzdálenost 45 cm
  • 9-lamelová clona příjemný bokeh
  • Výkonná stabilizace obrazu (až +5EV)
  • Asférické prvky objektivu a prvky UD zaručují výjimečnou ostrost
  • Rychlý a tichý Nano USM pro brilantní výsledné fotografie
  • Ohromující zaměření na detail, hloubka a ostrost díky vlastnostem modelové řady L
  • Díky fluorové ochranné vrstvě předního a zadního prvku objektivu se snadno čistí

Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Teleobjektiv najde využití při fotografování detailů krajiny a architektury, sportu, zvířat, rostlin a samozřejmě i portrétů.

Tip: Přečtěte si podrobnou recenzi objektivu Canon 70-200mm f4L IS USM na CEWE blogu

Recenze Canon RF 70-200mm f/4

  • Teleobjektiv pro všestranné použití, praktický s profesionálním přiblížením
  • Pevná a odolná konstrukce, spolehlivý výkon
  • Čtyři čočky UD s vrstvou Air Sphere Coating korigují aberace
  • 9-lamelová clona s konstantní úrovní f/4 zajistí vynikající bokeh efekt, dokonce i při zaostření na nejkratší vzdálenost 0,6 m
  • Dva motorky Nano USM přinášejí úžasně rychlé a tiché nepřetržité zaostřování na zcela nové úrovni, keré oceníte při fotografování i filmování
  • Speciální kompaktní konstrukce
  • Tento objektiv řady L se vyznačuje ochranou proti povětrnostním vlivům a flurovou povrchovou úpravou, která poskytuje ochranu před prachem a vodou, jakož i nátěrem odolným vůči vysokým teplotám, který v slunečném počasí odráží teplo
  • Výkonná stabilizace obrazu (až +5EV)

Recenze Canon RF 70-200mm f/4

Všechny tři objektivy mají filtrový závit 77mm, proto nemusíte kupovat několik filtrů s různým průměrem.

Porovnání základní parametrů vybraných Canon RF objektivů

rozměry hmotnost jiné
RF 14-35mm f/4L IS USM 84,1 x 99,8 mm 540 gramů průměr filtru 77 mm
5,5-kroková stabilizace pro záběry bez chvění
makro 0,38x
RF 15-35mm F2.8L IS USM 88,5 x 126,8 mm 840 gramů průměr filtru 82 mm
5-kroková stabilizace pro záběry bez chvění
makro 0,21x
RF 24-105mm F4L IS USM 83,5 x 107,3 mm 700 gramů průměr filtru 77 mm
5-kroková stabilizace pro záběry bez chvění
makro 0,24x
RF 24-70mm F2.8L IS USM 88,5 x 125,7 mm 900 gramů průměr filtru 82 mm
5-kroková stabilizace pro záběry bez chvění
makro 0,30x
RF 70-200mm F4L IS USM 83,5 x 1193 mm 695 gramů průměr filtru 77 mm
5-kroková stabilizace pro záběry bez chvění
makro 0,28x
RF 70-200mm F2.8L IS USM 89,9 x 146 mm 1070 gramů průměr filtru 77 mm
5-kroková stabilizace pro záběry bez chvění
makro 0,23x

Pro někoho je samozřejmě důvodem pro volbu méně světelných objektivů i jejich nižší cena. Nižší světelnost se projeví při snaze o co nejmenší hloubku ostrosti a při fotografování za špatných světelných podmínek. Vybrat si objektivy s nižší světelností nemusí být kompromisem ani pro ty, co potřebují malou hloubku ostrosti, například při fotografování portrétů. Tam je také tak nejlepší koupit si speciální portrétní objektiv. Rozdíl v ceně mezi trojicí objektivů s f/4 a s f/2,8 je téměř 80 000 Kč.

Objektivy se světelností f/4 váží dohromady 1935 gramů, objektivy se světelností f/2,8 až 2810. To je rozdíl téměř 1 kg. Ušetříte i místo v brašně nebo batohu.

Na závěr

Canon má zkompletované obě řady profesionálních zoomů. Je na konkrétním uživateli, čemu dá přednost. I když trojice představených objektivů má světelnost f/4, nemusíte se bát jejich využití ani za horších světelných podmínek. Všechny mají optickou stabilizaci obrazu. Ta dokáže spolupracovat s IBIS stabilizací ve fotoaparátech EOS R5 a R6. Tyto fotoaparáty mají navíc výborné snímače s nízkým šumem i při vyšších citlivostech.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář