CEWE Fotolab
Nikon CSC

Nikon Z6: Výhody a nevýhody v akční fotografii

Nikon Z6 je v mnoha ohledech špičkový fotoaparát, který zdatně sekunduje svému sourozenci Nikon Z7. Radek Caga, sportovní a reportážní fotograf, v článku shrnuje silné i slabé stránky Nikonu Z6 (nejen) při focení dynamických scén.

Předně si musíme říci, že Nikon Z6 není primárně určen pro náročné nasazení v žánrech jako je sport, dynamická reportáž, zejména na profesionální (nejvyšší) úrovni. Pokud se „smíříte“ s některými kompromisy, poté lze konstatovat, že poměr výkon – cena je zde velmi příznivý. Každý fotograf má však jiné nároky, a z tohoto důvodu přináším přehled postřehů, které jsem získal během dlouhodobého užívání Nikon Z6, i s odkazem (porovnáním) ke klasickým digitálním zrcadlovkám. Věřím, že mnohým to může pomoci při rozhodování o vhodnosti pořízení Z6.

Elektronický hledáček (EVF)

První odlišnost Nikonu Z6 od zrcadlovek je elektronický hledáček, se kterým se spojuje mnoho pozitivních, ale také i negativních vlastností.

Výhody EVF

  • Zesiluje jas při fotografování v noci, takže i ve tmě je v něm obraz poměrně dobře vidět.
  • Funkce „aplikace nastavení pro živý náhled“ (viz. Menu D8 ve verzi FW 3.0). Pokud je funkce aktivována, tak v hledáčku vidíte reálnou fotku (z pohledu expozice atd.) ještě před tím, než ji vyfotíte. Z počátku jsem tuto funkci nevyužíval, nicméně aktuálně ji mám zapnutou.
  • Možnost prohlížení fotek v hledáčku, což se může hodit během slunečného dne, kdy se v displeji odráží nežádoucí odlesky apod.
  • Fotíte-li do APS-C módu, pak je zcela jednoznačnou výhodou zobrazení v hledáčku, protože máte obraz přes 100% šířku hledáčku. Připomínám jen, že v APS-C módu máte rozlišení snímače cca 10 Mpx (oproti 24 Mpx ve standardním režimu Full Frame). V tomto má výhodu Nikon Z7 (recenze) díky dvojnásobnému rozlišení čipu. Při cropu na APS-C „zůstává“ rozlišení velmi příjemných 20 Mpx.

Nevýhody EVF

  • Zpoždění zobrazení obrazu v hledáčku je asi obecná nevýhoda všech fotoaparátů, které nemají optický hledáček. U některých fotoaparátu je zpoždění velké, u některých neviditelné, ale reálný čas zobrazuje pouze fotoaparát s optickým hledáčkem. Nikon Z6 má zpoždění hledáčku zcela minimální, a i když se to k optickému hledáčku dost přibližuje, stále to není 100%tní. Co je však pozitivní, tato jistá nevýhoda mě u 95% fotek sportu absolutně vůbec nevadí. Problémy jsem zaznamenal akorát při fotografování panningu dlouhým časem, kde zkrátka se zrcadlovkou mám viditelně vyšší úspěšnost ostrých fotek, protože sportovce vidím v optickém hledáčku v reálném čase a mohu ho tedy přesně sledovat i během rychlého pohybu.
  • EVF se aktivuje na základě přiložení oka k čidlu (čidlo je nad EVF) a jeho aktivace je ve standardním režimu dostatečně rychlá. Nevýhoda tohoto zobrazení nastane až tehdy, přepne-li se fotoaparát do režimu spánku, protože z probuzení už aktivace hledáčku trvá nějakou tu cca 1 sekundu, což už může být pro někoho hodně. Na prvním závodě se mi stalo, že jsem nevyfotil auto, které rychle přijelo. Byl jsem zvyklý z optického hledáčku, který byl připravený vždy a všude. Časem se na to ale určitě dá zvyknout a hlavně čas po kterém přejde fotoaparát do režimu spánku se dá v menu prodloužit.
Fotografie z nočního závodu Světového Poháru ve skocích na lyžích. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Fotografie z nočního závodu Světového Poháru ve skocích na lyžích. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.

Ostřící systém

U bezzrcadlovek je k dispozici revoluční ostřící systém, který rovněž výrazně odlišuje tuto koncepci od zrcadlovek.

Výhody ostření

  • Velmi přesné a precizní ostření díky tomu, že bezzrcadlovka ostří přes snímač. Vzhledem k této technologii ostří navíc všechny body velmi dobře (nikoliv jen ty středové, jak tomu bylo u mnoha zrcadlovek).
  • FTZ adaptér funguje na všech objektivech, které mám a nebo které jsem měl půjčené, velmi dobře (praktická zkušenost s objektivy Nikon, Sigmy ART, Tamron 70-200mm f/2,8 VC USD G2).
  • 273 ostřících bodů, které jsou rozmístěny po celé ploše snímače.
  • Citlivost AF je udávaná -6 EV, což se hodí pro fotografování ve zhoršených světelných podmínkách. V halách apod. se s tím fotí výborně, v noci v téměř absolutní tmě se to občas nechytalo, asi stejně tak, jako zrcadlovka D750.
  • Možnost ostření na oko (které funguje pouze v celoplošném módu ostření).
  • Mám mimo jiné objektiv, který na zrcadlovce (D750 i D600) vykazoval výrazný BF (Nikon 24mm f/1,8 ED G). Při nasazení na Z6 ostřil precizně bez jakékoliv korekce. (Po servisním zásahu v Nikonu už ostří skvěle i na zrcadlovkách).
Žádný problém s ostřením, který by stál za řeč nemám s Nikonem Z6 ani na rally. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Žádný problém s ostřením, který by stál za řeč nemám s Nikonem Z6 ani na rally. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.

Nevýhody ostření

  • Sledování objektu a ostření na oči patří mezi moderní funkce bezzrcadlovek. Tento způsob funguje hezky, pokud máte na snímku 1 osobu, která nemá ničím zakryté oči. Jakmile toto ostření aktivujete např. na florbalu, jste prakticky bez šance zaostřit to, co chcete. Není ovšem nutné propadat panice, protože Nikon Z6 disponuje celou řadou jiných režimů ostření, které jsou dle mého názoru (a zkušeností z praxe) podstatně vícé vhodné a spolehlivé pro fotografování pohybu. Osobně jsem si pro sport oblíbil režimy Wide-S a Wide-L, na kterých mám vysokou úspěšnost přesného zaostření.
Díky fantastickému rozložení AF bodů lze fotit zajímavé kompozice, ve kterých jsou sportovci záměrně komponováni do rohů apod. Musím rovněž podotknout, že i rohové body jsou plnohodnotné a opravdu fungují velmi dobře (je akorát potřeba fotit s TOP objektivy, které mají výbornou kresbu po celé ploše snímače), není to tedy žádný reklamní tahák. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Díky fantastickému rozložení AF bodů lze fotit zajímavé kompozice, ve kterých jsou sportovci záměrně komponováni do rohů apod. Musím rovněž podotknout, že i rohové body jsou plnohodnotné a opravdu fungují velmi dobře (je akorát potřeba fotit s TOP objektivy, které mají výbornou kresbu po celé ploše snímače), není to tedy žádný reklamní tahák. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
I poměrně velké detaily z bezprostřední blízkosti zvládá Z6 velmi dobře. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
I poměrně velké detaily z bezprostřední blízkosti zvládá Z6 také velmi dobře. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.

Obrazový snímač a zpracování obrazu

Výhody obrazového snímače

  • Věrohodnost barev a vyvážení bílé v automatickém režimu.
  • Nízký šum na vysoké ISO (viditelné zlepšení oproti D750).
  • Vysoký DR a to nejen na ISO 100, ale hlavně celá křivka DR je v porovnání s jinými fotoaparáty na tom velmi dobře i na vysokých citlivostech ISO a právě to je pro mne důležitý parametr pro sportovní a reportážní fotografii.
  • Rozlišení 24 Mpx je pro sport podle mě tak akorát (ani moc a ani málo).

Nevýhody obrazového snímače

  • O žádné nevím.
Jedna z výhod, kde využijete tento výborný obrazový snímač jsou haly, ve kterých je málo světla. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Jedna z výhod, kde využijete tento výborný obrazový snímač jsou haly, ve kterých je málo světla. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Rovněž noční focení není pro Z6 žádná překážka. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Rovněž noční focení není pro Z6 žádná překážka s použitím vyššího ISO. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.

Rychlost snímání a buffer

Výhody

  • Vyrovnávací paměť buffer doznala dalšího pokroku, se kterým možná i souvisí rychlé paměťové karty (zatím používám XQD), které stíhají během sekvence snímky částečně ukládat.
  • 12 fps považuji za nadstandard v této cenové kategorii fotoaparátů (pozn.: 12 fps je pro 12 bitový RAW; pro 14 bitový RAW se max. frekvence sníží na max. 9 fps).

Nevýhody

  • Režim sekvenčního snímání H* je uváděn jako tzv. rozšířený. Už v názvu jde z toho možná vydedukovat, že se bude jednat o nějaký druh kompromisu. Zásadní omezení, které režim označován jako „H*“ má, a o kterém se nikde moc nepíše, je obraz v hledáčku. V úvodu článku jsem psal něco o zpoždění zobrazení hledáčku, které jsem v podstatě chválil, nicméně toto se týkalo samotného zobrazení. Standardní režimy zobrazení (do 6 fps v režimu „H“) fungují tak, že vidíte v hledáčku reálnou aktuální scénu, během expozice blackout a opět reálnou scénu (tzn. cyklus velmi podobný zrcadlovce). Tento cyklus se opakuje v průběhu držení spouště. V režimu H* ovšem funguje hledáček zcela odlišně. Z počátku sice reálnou scénu vidíte, ale jakmile začnete fotit v sekvenci 12 fps, tak nevidíte reálné zobrazení ale předchozí snímek, který jste vyfotili. Ačkoliv se tato vlastnost může jevit jako děsivá, tak bych jen ze své praktické zkušenosti chtěl poznamenat, že v praxi se negativně projeví na minimu snímků. Pouze při extrémně rychlém a nepředvídatelném pohybu v extrémní blízkosti fotografa to je určitý druh problému. Na druhou stranu těch 12 fps považuji stejně jako benefit v této cenové kategorii a do 6 fps se s tím dá fotit zcela bez problémů.
12 fps se určitě hodilo na Judo, které bylo pohybově dosti nepředvídatelné. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
12 fps se určitě hodilo na Judo, které bylo pohybově dosti nepředvídatelné. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Tam, kde mě Z6 příjemně překvapila asi nejvíc, byl florbal. Se Z6 se mi tam fotilo moc hezky. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Tam, kde mě Z6 příjemně překvapila asi nejvíc, byl florbal. Se Z6 se mi tam fotilo moc hezky. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.

Display

Výhody

  • Výborné zpracování, odolnost, a to i přesto, že je display výklopný.
  • Dotykové ovládání je určitě příjemné a přináší nové možnosti ovládání resp. hlavně prohlížení. Já osobně moc dotykový display nevyužívám, asi ze zvyku ze zrcadlovek.
  • Ostření přes display funguje stejně dobře (hlavně rychle), jako přes hledáček. Toto je výrazná výhoda Nikonu Z6 oproti starším zrcadlovkám Nikon (D750 apod.). Velmi jsem si tuto vlastnost oblíbil pro situace, ve kterých fotím s nadhledem nebo z minimální výšky souběžně s terénem, aby fotografovaný objekt maximálně vynikl. Za mě určitě velké plus a čím déle mám Z6, tím více této možnosti využívám.

Nevýhody

  • Pro fotografování s nadhledem je možnost vyklopení displeje jen cca 45°.
Pro zachycení netradiční kompozice fotím často zarovno se zemí a přes výklopný display. Výklopný display a systém ostření přes snímač je u Z6 pro mne jako jedna z největších výhodných vlastností. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
Pro zachycení netradiční kompozice fotím často od země a přes výklopný display. Výklopný display a systém ostření přes snímač je u Z6 pro mne jedním z největších benefitů. Použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART.
 Tento snímek jsem pořídil na startu lyžařského závodu. Opět jsem fotil přes display, ale tentokrát jsem s foťákem mířil nahoru, abych fotce dodal zajímavý úhel pohledu. Použitý objektiv Nikkor 24mm f/1,8 ED G (F mount s FTZ adaptérem).
Tento snímek jsem pořídil na startu lyžařského závodu. Opět jsem fotil přes display, ale tentokrát jsem s foťákem mířil nahoru, abych fotce dodal zajímavý úhel pohledu. Použitý objektiv Nikkor 24mm f/1,8 ED G (F mount s FTZ adaptérem).

Ergonomie a provozní vlastnosti

Výhody

  • I když se jedná o poměrně malé tělo (což je aktuálně asi trend v oblasti bezzrcadlovek), tak se díky dobrému gripu a prostoru pro prsty skvěle drží.
  • Tlačítko ISO je v blízkosti spouště (dle vzoru D5 atd.).
  • Velmi příjemný a výrazně zlepšený chod voliče expozičních režimů (v porovnání s D750).
  • Joystick na přepínání AF bodů.
  • Absence tlačítka pro AF režim (je třeba ho namapovat na nějaké funkční tlačítko).
  • Tlačítka Fn1 a Fn2 na dobrém místě (i když se to může zdát jako standard, tak ne všichni výrobci bezzrcadlovek toto mají).
  • Zachování stavového displeje (hodně jsem si na něj zvykl ze zrcadel, mnoho bezzrcadlovek jiných výrobců tento display nemá).
  • Na expozičním voliči přibyl uživatelsky nastavitelný režim U3, což opět velmi chválím.
  • Typ baterie shodný se zrcadlovkami D750 apod. (na sport mám v pohotovosti 4-5 baterií stejného typu do jakéhokoliv svého fotoaparátu).

Nikon Z6Nevýhody

  • Přestože má Z6 na první pohled poměrně velké možnosti nastavení funkcí na tlačítka, tak počet programovatelných tlačítek není úplně velký (v porovnání s D5, D6). Tuto skutečnost ovšem mohou částečně kompenzovat některé objektivy s bajonetem „Z“, které mají programovatelné ovládací prvky navíc. Tyto objektivy já prozatím nemám.
  • Díky malé velikosti se špatně drží s velkými a těžkými objektivy (Nikon 300 mm f/2,8 VRII apod.). Jistou možností, jak tento nedostatek řešit, je pořízení bateriového držáku Nikon MB-N10 (recenze). Jistou slabinou může být, že nemá ovládací prvky, což bude vadit nejvíce těm, kteří hodně fotí na výšku.
  • Všechna tlačítka z levé strany zmizela, což může někomu vadit (já osobně s tím problém nemám).
  • I když stavový display zůstal zachován (což je určitě výhoda), tak na něm ubylo mnoho důležitých údajů jako např. AF režim, což mne trochu mrzí.
  • Pouze 1 slot na paměťovou kartu.
  • Výdrž baterie je v porovnání s D750 znatelně nižší.

Ostatní funkce

Existuje na Nikon Z6 několik zajímavých funkcí, které mne zaujaly a rád bych je ještě zmínil.

Výhody

  • Možnost „hvězdičkování“ fotek, která je převzata z profesionálních modelů zrcadlovek, určitě potěší.
  • Režim multiexpozice má podstatně více možností, než je tomu na zrcadlovkách střední třídy.
  • Stabilizace obrazu není pro sport úplně nezbytně nutná, nicméně tím, že je stabilizace na snímači, má člověk najednou stabilizovaný jakýkoliv objektiv, což rozhodně není na škodu.

Nevýhody

  • V režimu multiexpozice se nedá fotit do formátu RAW.

Čtěte také na blogu:

NIKON Z6: UŽIVATELSKÁ RECENZE JAROMÍRA KADEŘÁBKA

VÝBĚR FOTOAPARÁTU: ZRCADLOVKA NEBO BEZZRCADLOVKA?

Závěr

Nikon Z6 má několik nevýhod, které mohou někoho odradit od jeho častějšího nasazení v akčnějších žánrech, jako je např. fotografování sportu. Je zcela jasné, že pro velkou část uživatelů však bude Nikon Z6 plně dostačující. Bezzrcadlovka Nikon Z6 je tedy podle mého názoru v poměru cena / výkon rozhodně výtečný fotoaparát. Čím déle Nikon Z6 mám, tím více jsem si na něj zvykl, a i s odstupem času mi velmi vyhovuje. Pokud tedy máte D750 nebo nějaký jiný podobný fotoaparát, tak přechod na Z6 mohu za sebe doporučit. Všechny snímky v tomto článku jsou foceny na maximálně otevřenou clonu, což byla f/1,8. Mám rád co nejvíce oddělené pozadí a pak také mnoho snímků bylo pořízeno ve velmi špatných světelných podmínkách. Díky přesnému ostření Nikonu Z6 se zkrátka nebojím mít plně otevřenou clonu kdykoliv, kdekoliv a za jakékoliv situace.


Článek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu Radek Caga:

Již více než 10 let se zabývám fotografováním sportu a částečně také přírody. Po celou dobu co se věnuji fotografování používám fotoaparáty značky Nikon. Aktuálně jsem si oblíbil bezzrcadlovku Nikon Z6.

https://www.instagram.com/radekcagaphotography/

https://www.facebook.com/radekcaga.photo/

www.radekcaga.cz

 

komentářů

  • Diky za tento článek. Mam sice Z7,ale uz od prvni chvile foceni ji zbozňuju.Jeste stale vychytavam,jak nejlépe zvládnout letovky ptáků a nepredvidatelny pohyb ptaku,s tim jeste bojuju,jak nejlépe fotoaparat nastavit,aby byl výsledek.
    S puvodnim apsc jsem tohle vsechno fotila.

    • Dobrý den, Katko,
      děkujeme za komentář. U Nikon Z7 se nabízí také možnost využití cropu snímače na aps-c velikost – stále zůstává slušné rozlišení. Přejeme hodně zdaru při zdokonalování nastavení Vaší fototechniky. Viktor F.