CEWE Fotolab

Nikon Z7: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Na konci srpna roku 2018 společnost Nikon vyslyšela volání nejen skalních příznivců této značky a představila fotoaparáty Nikon Z7 a Z6, které jsou prvním počinem Nikonu v segmentu systému bezzrcadlových Full frame fotoaparátů. Od sebe se liší především svoji cenou, rozlišením a citlivostí snímače, rychlostí kontinuálního snímání, počtem AF bodů. Rozměrově i vzhledově jde o přístroje naprosto totožné. V dnešní recenzi se zaměříme na zhodnocení kvalit dražšího modelu Z7.

Nikon Z7 disponuje 45,7 Mpx obrazovým snímačem CMOS s technologií přímého osvětlení fotodiod. Čip je stejného rozlišení i parametrů jako u zrcadlovky Nikon D850. Rovněž nemá low-pass filtr a proto je ostrost na maximální úrovni. ISO v nativním rozsahu 64–25600 lze rozšířit na hodnoty ISO 32–102400 v rozšířeném modu. Shodné je i video v rozlišení 4K bez přepočtu. Zcela nově je zde použit nový obrazový procesor Expeed 6. Další novinkou vzhledem k absenci zrcátka je i hybridní systém automatického zaostřování, který automaticky přepíná mezi automatickým zaostřováním s fázovou detekcí v obrazové rovině a automatickým zaostřováním s detekcí kontrastu.

Nikon Z7 + Nikkor 24-70mmf/4 S

Citlivost automatického ostření je až -4EV (stejná jako u stávajících zrcadlovek tzn. od -4EV). Autofokus používá 493 bodůpokrývá 90% senzoru. V praxi lze říci, že body jsou rozmístěny tak, že v podstatě lze zaostřit kdekoliv na celé ploše snímku. Třešničkou na dortu zmíněného řešení je i to, že citlivost a přesnost ostření je na každém bodu stejná. Firma Nikon překvapila i novou konstrukcí bajonetu typu Z, který je vzdálen pouhých 16 milimetrů od snímacího čipu a má průměr 55 milimetrů (pro ilustraci F bajonet má 44 milimetrů). Výhodou tohoto řešení je možnost zkonstruovat velmi světelné objektivy (běžně f/1,2, ale i světelnější). A jeden s unikátní světelností f/0,95 i rozměry je již na cestě a bude se jmenovat Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct. Kromě toho u Z objektivů bude i rychlejší ostření. Dalším rozdílem je 11 komunikačních pinů vůči běžným 8. Nebudu počítat nyní 10 pinové objektivy, kde 2 piny slouží ke komunikaci s Telekonvertorem. Položka v menu Z7 zcela jasně nabádá, k čemu bude sloužit.

zdroj: https://www.nikon.cz/

Piny navíc budou umožnovat bezproblémovou komunikaci mezi objektivem a tělem. V současnosti Nikon představil tři nové objektivy, z nichž dva jsem měl k dispozici. Jaký na mne udělaly dojem se dozvíte o nějaký řádek níže. K dispozici je důležitá součást celého systému, a to adaptér bajonetu FTZ, díky němuž lze používat bez omezení všechny objektivy s ostřícím motorem ve svém těle. Objektivy, které nemají v sobě zabudovaný ostřící pohon jsou kompatibilní, ale nelze využít autofokus a některé funkce budou muset být nastaveny dodatečně v těle fotoaparátu (např. stabilizace, která potřebuje znát ohniskovou vzdálenost objektivu, kterou u některých starších modelů nedokáže načíst). Další výhoda velkého bajonetu je v pevném spojeni pomocí čtyř zarážek oproti stávajícím třem u bajonetu F.

Provedení a manipulace

Nikoho již zřejmě nepřekvapí, že výrobci u bezzrcadlovek kladou důraz na kompaktnost a skladnost celého systému vzhledem k danému výkonu. Nikon Z7 má rozměry (Š x V x H) cca 134mm x 100,5mm x 67,7mm. Navzdory relativně menším rozměrům se drží Z7 velice komfortně, díky masivnímu hluboce zapuštěnému gripu a ergonomicky řešené opěrce na palec. Celkově je fotoaparát z odolné magnéziové slitiny se zvýšenou odolností proti prachu a nepříznivému počasí, což zaručuje stejnou odolnost jako Nikon D850. Příjemná je i hmotnost 675 g. Subjektivně je držení jisté a s originál Z objektivy dokonale sladěné. Logickou výhradu lze mít k držení pouze ve spojení s velkým světelným objektivem, které působí poněkud nevyváženě. Zadní straně dominuje výklopný dotykový displej 3,2 palců (8cm) s extrémně jemným rozlišením 2100000 bodů. Pozorovací úhly i čitelnost na sluníčku je tradičně výborná. Odezva na dotyk rovněž. Přístroj má i OLED stavový displej zobrazující základní informace, taktéž s výbornou čitelností. Vzhledem ke konceptu bezzrcadlovek jsme omezeni schopnostmi elektronického hledáčku. Toto řešení má své výhody i nevýhody. Při prvním pohledu do tohoto hledáčku jsem zažíval určitý pocit jistého rozčarování. Sice jde o špičkový elektronický hledáček s obřím rozlišením 3686000 pixelů s fluorovou vrstvou, ale přeci jen poslední generace zrcadlovek zajištuje luxusní pozorovací zážitek. Pořád jsem měl pocit, že svět sleduji jako přes nějakou kvalitní počítačovou animaci. Po určité době jsem si zvykl a užíval si výhod, které toto řešení přináší. Jinak obraz je ostrý a jasný, každá změna nastavení je ihned patrná před namáčknutím spouště. Samozřejmostí je i 100% zobrazení scény a zvětšení 0,8x. Hledáček obsahuje skleněné asférické optické členy a ochranné vrstvy, které eliminují vznik závoje a reflexů. Na rozdíl od mnoha konkurentů, hledáček také nezhoršuje rozlišení během nepřetržitého zaostřování či během sériového snímání.
Také má vysokou obnovovací frekvenci a nedochází k žádnému cukání. Přestože osobně dávám stále přednost optickému hledáčku, po určité době jsem byl spokojen hlavně s možností přidat si do hledáčku vodováhu, histogram a jiné „užitečnosti“. Upřímně jsem byl nadšen možností dokonalého vidění scény za šera (až tmy) a následně i precizního zaostření. Toto prostě u optického hledáčku není možné, neboť obraz je bez úprav. Fotoaparát postrádá vestavěný blesk, což je už také standardem poslední generace zrcadlovek.  K dispozici je podpora rádiového pokrokového bezdrátového osvětlení, které umožňuje flexibilní fotografování s více blesky. Veškeré tlačítka jsou umístěna na pravé straně a nastavení přístroje lze výborně zvládat jednou rukou. V duchu ergonomické inovace jde i umístění změny citlivosti na pravou horní stranu, jak jej známe např. z modelu Nikon D850. Funkční tlačítka jsou umístěna napravo u bajonetu. Pokud jde o levou stranu, pak na horní straně dominuje otočný volič, který nově obsahuje dokonce tři uživatelské banky v podobě písmen U. Tak to se opravdu povedlo. Tímto řešením odpadá jakékoliv zdlouhavé nastavování pro rozdílné situace (změny WB, režim ostření apod.). Nemohu opomenout jednu z obrovských výhod modelu Z7 / 6 a to, že se může pochlubit vestavěnou redukcí vibrací čipu. Systém stabilizace zajištuje korekci pohybu v pěti osách. Účinnost redukce vibrací je dle technických specifikací srovnatelná se zkrácením času závěrky až o přibližně 5 EV. Toto mohu prakticky potvrdit a ve spojení s objektivy bajonetu Z je obraz v hledáčku nejen pevný jako skála, ale je reálné fotit i časy okolo půl vteřiny a výsledná fotografie je stále dokonale ostrá. Vypnutí a zapnutí stabilizátoru lze samozřejmě uživatelsky měnit v menu. Pokud je objektiv osazen vlastní stabilizací, lze docílit zapnutím stabilizace čipu ještě o něco lepších hodnot (pozn.: stabilizační výkony obou jednotek VR se ale nesčítají). Systém redukce vibrací funguje bez omezení i pro objektivy připojené přes adaptér bajonetu FTZ. Vyskytlo se již mnoho diskuzí, kdy se probírala kompatibilita neoriginálních objektivů. Osobně jsem zkoušel několik objektivů od Sigma, a pracují bez jakéhokoliv omezení. A navíc i zde platí, co jsem psal o stabilizaci. Tamron jsem nezkoušel.
Fotoaparátu nechybí vstup a výstup na mikrofon, HDMI výstup a také USB-C pro nabíjení a přenos dat, což je novinka. Nechybí Wi-Fi a jiné možnosti konektivity. Nyní se podíváme na snad nejvíce diskutované téma, vzbuzující vášně hlavně v diskusních fórech. Začneme paměťovou kartou. Ta je jedna a je typu XQD. Nikon slibuje možnost užití i CFexpress, avšak po upgrade firmwaru. Ačkoliv jsou karty typu XQD léty prověřeny, sám mám stejnou zkušenost, a jsou velmi spolehlivé, určitě lze vystopovat i nějaký ten chybný kus. Nikdy od doby Nikon D4 se mi žádná XQD karta nepokazila, a to ji vyndávám a různě s ní pracuji téměř každý den. To o SD kartách prohlásit rozhodně nelze. Takže za mě Nikon volil cestu menšího zla. Karta je opravdu rychlá a to co nevidět bude nová generace s daleko větší rychlostí. Navíc lze přehazovat do nových generací zrcadlovek s možností prohlížení, editace a naopak. To je šikovné kupříkladu máte-li jako druhé tělo Nikon D850. Určitě by přístroji této třídy slušely karty dvě, o tom není pochyb. Faktem je, že ve své D850 používám také, a to hlavně kvůli rychlosti pouze slot XQD. Chápu, že svatební fotografové uroní slzu, ale zkrátka určitý kompromis vzhledem k velikosti a možná i vzhledem k výpočetní úspoře prostě je. Další věc, která vyvolala vlnu negativ je výdrž baterie. V Nikonu Z7 je použit nový optimalizovaný akumulátor typu EN-EL 15b, který je zaměnitelný za starší typ EL-EN 15(a). Osobně jsem jej zkoušel a normálně funguje, jen nemá takovou výdrž jako akumulátor nový. Z toho vyplývá, že se tímto problémem firma zabývala, a do do Z-ka dala prostě to nej, co má v tuto chvíli k dispozici. Přesto byl každý zklamán hodnocením CIPA o výdrži baterie pouhých 330 snímků na jedno nabití. To prakticky odpovídá první generaci SONY. Nyní SONY garantuje jednou tolik. A jak je to praxi? Bezzrcadlovky obecně z principu na tom s výdrží budou poněkud hůře, to je věc jasná. Nicméně těch 330 snímků je snad ten nejhorší možný scénář, který byl testován. Naštěstí praktické zkušenosti jsou jiné a používáním se mohou dost lišit. Mě však zajímalo běžné použití, na které jsem zvyklý. Fotoaparát jsem nechával stále zapnutý, v terénu jsem prohlížel fotky, třídil je a výsledek okolo 600 snímků na jedno nabití. A to není tak špatné, jak se předpokládalo. Sice je to stále výrazně méně než u zrcadlovky, ale stačí si uvědomit nutnost jiné spotřeby energie vzhledem k napájení. Ono, když na zrcadlovce máte spuštěný LV, ruku na srdce, také to má jinou spotřebu z akumulátoru. A to nemusím zmiňovat, že LV je u bezzrcadel mnohem lépe využitelný. Také bych si přál větší výdrž, ale to v tuto chvíli není vzhledem k rozměrů a zachovaní kompatibility akumulátorů možné. V terénu lze využít nově možnosti dobíjení z power banky.  A výrobce slibuje také moznost připojení bateriového držáku, kde bude napájení ze dvou baterií, což výrazně prodlouží životnost přístroje. Celkově k provedení těla nelze mít výhrady, je opravu pevné a dokonale řemeslně zpracováno s výbornou ovladatelností. Ostatně celkové řešení nebude způsobovat skalním příznivcům značky žádné problémy, je to Nikon se vším všudy.

Kvalita fotografii a focení v praxi

Obrazový výstup Nikon Z7 je podobný jako u Nikon D850, ale nikoliv stejný. Čeho si všimneme, je obrovský dynamický rozsah, ne-li dokonce lepší, určitě ne horší jak u přeborníka D850. Další věc je šum. Rád si počkám na laboratorní testy, i zde jsou výsledky vynikající. Nicméně mám dojem, že šumové zrno je o něco hrubší a víc viditelné než v případě D 850. Na druhé straně výstupy ze Z7 jsou daleko bohatší na informace v barvách (při stejném nastavení), fotka doslova svítí a je nasycená barevnou škálou. Rovněž pleťové odstíny jsou asi ty nejlepší, co jsem dosud viděl. Dokonce i hranová ostrost mi přijde lepší u novinky. To jsou první dojmy a sám se těším na laboratorní rozbor. Jedna věc je jistá, výstupy z Nikonu Z7 jsou na špičkové úrovni a budou dosahovat medailových pozicí.

Testovací snímky (náhled. rozlišení)

Nikon Z7 + FTZ + Nikkor AF-S 500mm f/5.6 E ED PF VR; 1/500, f/5,6, ISO 800
Nikon Z7 + FTZ + Nikkor AF-S 500mm f/5.6 E ED PF VR; 1/1600, f/5,6, ISO 1250
Nikon Z7 + FTZ + Nikkor AF-S 500mm f/5.6 E ED PF VR; 1/400, f/5,6, ISO 2500
Nikon Z7 + Nikkor Z 35 mm f/1.8 S; 1/400, f/1,8, ISO 1000

Snímají frekvence dosahuje až 9 snímků za sek. Zde musíme počítat s omezením 12 bitového RAW a absencí průběžného měření expozice. Pokud stačí 8 snímků za sek., pak můžeme využít 14bitové soubory RAW, opět bez průběžného měření expozice. Bez omezení s expozicí a s 14bitovými soubory docílíme rychlosti 5,5 snímků za sek. To je rozdíl oproti D850, který bez omezení zvládá 7snímků za sek. a s bateriovým gripem za použití velké baterie EL-EN 18 také shodně 9, ale bez omezení. Také vyrovnávající paměť má Nikon Z7 menší. V čem má Z7 navrch je možnost výběru elektronické a mechanické závěrky. Mechanická je testována na 200000 cyklů a lze ji šetřit volbou závěrky elektronické a tím i naprosto bezhlučného fotografování. To je opravdová výhoda v diskrétních situacích, či u plachých zvířat. Nevýhoda elektronické závěrky obecně je možnost deformací při focení rychle se pohybujících motivů při krátkých časech závěrky. Uživatelsky lze nastavit i tvz.  black-out, což skvěle umožnuje sledovat fotografovanou scénu. Doplňkových možností a vůbec nastavení je opravdu široká škála a projití všech, včetně nastavení videa, by vyžádalo mnohem více testovacího času, než mi bylo umožněno s touto horkou novinkou. Upozorňuji, že jsem měl k dispozici finální výrobek, ale protože je velmi frekventovaný a není dosud v prodeji, čas byl neúprosný. Tak se podíváme ještě na ostření, které je velmi svižné, ale co hlavně, naprosto přesné! Ať už jsem fotil do kteréhokoliv místa výsledkem byla při dodržení parametrů vždy ostrá fotka. A to i s extrémně světelnými objektivy. Tak to se mi líbí věru hodně. Možná pocitově mi přišla akvizice zaostření na D850 na křížových bodech o chlup rychlejší, ale rozhodně ne přesnější. Konečně opravdová svoboda kompozice, jakou prostě se zrcadlovkou není možno tak elegantně vytvořit. A hlavně s minimální odpadovostí. Také ostření v šeru bylo spolehlivé už jen díky tomu, že přes bezzcadlovku jsem viděl kam vůbec ostřím. Toto řešení má ale opět nevýhodu v určité časové prodlevě aktivace hledáčku. A to jak při spuštění přístroje, tak po přiložení oka, kdy senzor spustí hledáček. Na druhou stranu jsou bezzrcadlovky, kterým to trvá mnohem déle. Takže z pohledu technologického jde o velmi rychlý náběh. Zde si musí každý vybrat své priority.

Objektivy

Tak nyní trošku obecně, asi každý pochopil, proč firma Nikon se vydala cestou konstrukce většího bajonetu, s jinou sečnou délkou. Kromě mechanické pevnosti to bude znamenat zlom v konstrukci nových objektivů. Samozřejmě související s větší světelností, objektivy s delší ohniskovou vzdáleností bude možné vyrobit menší a lehčí. Nikon představil tři Z-etkové objektivy a to základní se zoomem Nikkor Z 24-70mm f/4 S, širokoúhlý objektiv Nikkor Z 35mm f/1.8 S a základní objektiv Nikkor Z 50mm f/1.8 S. Při představení zavládla určitá vlna nevole, že to vlastně nejsou ty slibované objektivy s ultra-světelností. Pravda nejsou, ale jsou relativně cenově dostupné a s naprosto fantastickou obrazovou kvalitou. Výrobní standardy jsou ještě přísnější, než u objektivů se zlatým proužkem s mnohem větší cenou. To dokazuje, že to firma Nikon myslí s touto koncepcí vážně a vidí v ní budoucnost.

Základní zoom Nikkor 24-70mm f/4 S

Jde o vysouvací konstrukci, kde k aktivaci objektivu je potřeba posunout kroužek do pracovní polohy. Výborné řešení a unikátní skladnost. Samotný zoom prstenec má příjemný chod, včetně ostřícího kroužku. Plášť je z magnézia a sluneční clona plastová, samozřejmostí je stejné utěsnění jako v případě těla Z7. Objektiv je velmi kompaktní, lehký, a to i díky logicky horší světelnosti 4. To, že nejde o žádné nucené zalepení díry na bajonet Z se lze přesvědčit ihned při focení. Objektiv zaostřuje velmi rychle, přesně a hladce (Nikon použil nový krokový motorek pro AF), stabilizace je řešena v těle fotoaparátu. Na tubusu není klasické okénko zobrazující zaostřovací vzdálenosti. Kresba a ostrost je parádní ve všech ohniskových vzdálenostech, a to jak v centru, tak na krajích již od plného odclonění. Zacloněním se situace příliš nemění, až na o něco lepší vykreslení okrajů obrazu. Při ceně 16 000 Kč ve zvýhodněném setu je poměr cena vs. výkon / přidaná hodnota bezkonkurenční. Ostatně doporučuji porovnat s ekvivalentem Nikkor AF-S 24-70mmf /2.8. Starší verze nemá oproti Nikkor 24-70mmf/4 S absolutně šanci, a i ta nová s VR se musí hodně snažit (na 70mm mi přijde f/2,8 verze měkkčí). Rozdíl je v rychlosti. Světelnější varianta (mnohonásobně dražší) zaostřuje rychleji a v případě potřeby lze u ní použit clonu 2.8. Pro běžné uživatele bude však Z verze daleko lepší volbou, a to nejen z hlediska ceny. To jen pro ilustraci, aby bylo jasno, že nejde o žádný béčkový objektiv.

Širokoúhlý Nikkor Z 35 mm f/1.8 S

V podobném duchu mohu pokračovat i o tomto objektivu. Precizní provedení s úžasně jemným ručním ostřením. Rychlé ostření díky novému krokovému motoru. Fantastický přenos kontrastu a výborná ostrost už na cloně 1.8, a to i v rozích. Opět cenově dostupné sklo, těším se na srovnání všech verzí s tímto ohniskem na bajonet Nikon, ať už v Z nebo F provedení. Vůbec nepochybuji, že přes svojí nižší cenu bude atakovat nebo dotahovat ty nejlepší. I zde platí, co v případě základního zoomu, výborný poměr cena vs. výkon/přidaná hodnota.

Teleobjektiv Nikkor AF-S 500mm f/5.6 E ED PF VR

Společně s novinkami jsem měl možnost přes adaptér FTZ vyzkoušet i v současnosti nejlehčí pětistovku na trhu Nikkor AF-S 500f/5.6 E ED PF VR s fresnelovým členem. Díky tomu je její provedení nesmírně kompaktní a lehké s váhou okolo 1,5 kg, což v této kvalitě dosud nebylo možné. Samozřejmostí je dokonalé provedení spolu se zvýšenou odolností proti prachu a nepřízni počasí. Rovněž disponuje všemi vymoženostmi, jako je tomu obvyklé u top objektivů té nejvyšší kategorie. Objektiv je vybaven elektromagnetickou clonou, fluoritovými nátěry, výkonná stabilizací a rychlým ostřením, jakožto standard pro profesionální nasazení. S telekonvertorem TC1.4lll jsem jej nezkoušel. Opticky bude patřit určitě mezi ty nejlepší. Zkreslení jsem žádné nepozoroval. Fotky jsou dokonale ostré i na plnou díru, hezký bokeh a skvělá stabilizace. Ostří od 3 metrů, což je na malé pěvce ideální vzdálenost. Objektiv mne zaujal jak svojí kvalitou, tak hlavně manipulovatelností při tomto ohnisku a to tak, že si zaslouží svůj prostor v samostatném testu.

Závěr

Seznámení s Nikonem Z 7 a vůbec celým systémem byl krátký, ale velice intenzivní. Osobně to vidím tak, že se nepíše nekrolog pro vyspělé zrcadlovky, které stále mají co nabídnout, hlavně ve formě výdrže akumulátoru a oba systémy tu nějakou dobu vedle sebe budou koexistovat. Nicméně Z naznačuje směr a možnosti, kam se bude vývoj ubírat. Přesto, že v něčem mají zrcadlovky náskok a převahu, s používáním Z7 jsem si uvědomil limity které klasické zrcadlovky mají a bezzrcadlovky jim budou šlapat na paty, a navíc už nyní mají možnosti, které s klasickou zrcadlovkou prostě nejsou možné. Nikon Z7 mě nezklamal svojí kvalitou výstupu, jedná se opravdu o to nejlepší, co lze z Nikon stáje pořídit. Nadchnul mě svojí chutí, entusiasmem pro pokračování v další fotografické éře. Největší smysl Z7 dává ve spojení s objektivy Z svojí nekompromisní kvalitou, s kompaktnějším provedení. Přiznám se, že hodnocení s ohledem na D850 není jednoduché, protože jde jen o preference, který přístroj si zvolit. V tuto chvíli jde o fotoaparáty, které mají to nej z obou světů.

Testovací snímky (plné rozlišení; detaily nastavení dostupné v EXIF)
Nikon Z7 + FTZ + Nikkor AF-S 500mm f/5.6 E ED PF VR (zdroj: J. Kadeřábek)
Nikon Z7 + Nikkor Z 35 mm f/1.8 S (zdroj: J. Kadeřábek)
Nikon Z7 + FTZ + Nikkor AF-S 500mm f/5.6 E ED PF VR (zdroj: J. Kadeřábek)
Nikon Z7 + FTZ + Nikkor AF-S 500mm f/5.6 E ED PF VR (zdroj: J. Kadeřábek)
Nikon Z7 + Nikkor 24-70mm f/4 S (zdroj: CEWE FOTOLAB)
Nikon Z7 + Nikkor 24-70mm f/4 S (zdroj: CEWE FOTOLAB)
Nikon Z7 + FTZ + Nikon 105mm f/1,4 AF-S E ED (zdroj: CEWE FOTOLAB)
Nikon Z7 + FTZ + Nikon 105mm f/1,4 AF-S E ED (zdroj: CEWE FOTOLAB)

Hodnocení produktu: Nikon Z7

9

Obrazová kvalita / snímač

10.0/10

Rychlost

8.0/10

Video

9.0/10

Konstrukce

8.5/10

Další výbava a funkce

9.5/10

Poměr výkon / cena

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Obrovské rozlišení
  • Odolnost proti prachu a stékající vodě
  • Nízký šum
  • Extreémní vykreslení detailů
  • Vynikající reprodukce barev
  • Moderní výbava a funkce
  • Potenciál bajonetu Z
  • Kompatibilita se staršími objektivy přes adaptér
  • Stabilizace čipu
  • Bezhlučné snímání

Zasloužilo by vylepšení:

  • Pouze jeden slot pro kartu
  • Výdrž akumulátoru
  • Vyšší pořizovací cena

Jaromír KadeřábekČlánek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

 

Jaromír Kadeřábek

Přidat komentář