CEWE Fotolab
Nikon MB-N10

Nikon MB-N10 – BATTERY PACK PRO NIKON Z6 / Z7: RECENZE

Nikon MB-N10 battery grip pro fotoaparáty Nikon Z6 a Z7 prodlužuje přibližně dobu provozu fotoaparátu 1,8x, čímž získáte zároveň i lepší vyvážení při práci s dlouhými teleobjektivy a při komponování na výšku. Postřehy z používání si pro vás připravil Jaromír Kadeřábek.

Nikon MB-N10
Nikon MB-N10

Velmi dlouhých 15 měsíců trvalo společnosti Nikon, než byla schopna dodat na trh Battery Pack MB-N10 pro své bezzrcadlovky Nikon Z6 a Nikon Z7, jakožto přídavný zdroj energie. Po celou tu dobu, kdy občas unikl nějaký ten obrázek připravovaného příslušenství, se vedly bouřlivé diskuse ohledně celkového pojetí, které se vymyká běžným standardům. To, že půjde o kontroverzní výrobek bylo zřejmé už ze stanoviska firmy. A my se nyní podíváme podrobněji jaké výhody a nevýhody toto svérázné řešení přináší.

Nikon MB-N10Zkušenosti s Nikon MB-N10

Battery Pack je napájen až dvěma dobíjecími bateriemi Nikon EN-EL15b. Zařízení podporuje i starší typy baterií EN-EL 15a a EN-EL 15. Zde však musíme počítat s o něco menší celkovou výdrží a nemožností přímého nabíjení pomocí konektoru USB typu C. K tomuto způsobu totiž potřebujeme sítový zdroj-nabíječku EH-7P, který je součástí balení k Nikon Z7, nebo v případě Z6 si tento zdroj dokoupit jako volitelné příslušenství. Z výše popsaného je zřejmé, že takto nabíjet lze jen poslední nový typ baterií EN-EL15b. Samotný proces nabíjení dvou zcela vybitých baterií takto v Packu trvá cca 5 hodin a 10 minut. Pihou na kráse je i nutnost mít vlastní fotoaparát vypnutý. Battery Pack lze vsunout do prostoru bateriové šachty vlastního fotoaparátu pouze pokud demontujeme spodní dvířka. Toto řešení není nic nového a evokuje tak doby minulé, kdy se tímto způsobem aplikoval přídavný grip některých fotoaparátů. Demontovaná dvířka vložíme do uzpůsobeného prostoru v noze Packu. Je to praktické a elegantní řešení, kdy se nemusíme obávat ztráty demontovaných dvířek. Samotné zajištění je řešeno přes šroub stativového závitu pomocí dvou tvarovaných matic. Jedna je umístěna klasicky na zadní straně uprostřed a druhá je excentricky na přední straně. Samotné spojení je velmi pevné a ani po nějaké delší manipulační době se mi nestalo, že by docházelo k povolování spoje.

Nikon MB-N10
Nikon MB-N10

MONTÁŽ

Co se týče samotné montáže, pokud používáte adaptér FTZ, doporučuji Battery Pack nasazovat bez tohoto adaptéru, aby bylo zajištěno dostatek místa pro prsty a následné potřebné síly k utažení obou matic. Po nasazení samozřejmě nic nebrání nasazení FTZ adaptéru.

POUŽITÍ PŘI PRÁCI S TELEOBJEKTIVY

Kromě logického navýšení energie (cca 1,8x) za pomocí dvou baterií firma Nikon doporučuje použití tohoto Battery Packu i v případě, že používáte těžší teleobjektivy. Zde musíte počítat s nárůstem hmotnosti o 300 g (samotný Battery Pack), či 460 g (BP + dvě baterie EN-EL 15b). To byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl tento výrobek vyzkoušet. Při spojení s těžkým teleobjektivem jsou větší váha a rozměry fotoaparátu jedině ku prospěchu věci. A opravdu, okamžitě se celá sestava stává vyváženější. Nejenom, že i v případě větších rukou máte najednou oporu pro malíček, ale změní se i těžiště držení. Zde je jasné, že různé náhražky třetích stran ve formě destiček mají ke komfortu plnohodnotného stisku daleko. Na druhou stranu, pokud není vaší prioritou focení s delším těžkým objektivem, tak držení samotné Z6 není vůbec žádný ergonomický problém a k pořízení tohoto výrobku budete mít logicky o důvod méně. Zůstane tu důvod pouze navýšení provozní doby o jednu baterii.

Fotografie pořízené s Nikon Z6 a Nikon MB-N10

Nikon MB-N10 + Nikon Z6
Nikon MB-N10 + Nikon Z6
Nikon MB-N10 + Nikon Z6
Nikon MB-N10 + Nikon Z6

Největší přínos spatřuji pro uživatele, kteří často točí video, či pořizují dlouhé časosběry. Zde je totiž parádní vychytávka „hot swap“, která umožňuje vyměňovat postupně baterie, kdy jedna se vždy mění a druhá zajišťuje energii kupříkladu při natáčení dlouhých videí.

Zde si dovolím poznámku, že by bylo ideální, kdyby se baterie z každé strany vkládaly stejnou montážní orientací. Pro orientaci kapacity baterií slouží tlačítko CHECK, umístěné na zadní straně Battery Packu. Po jeho aktivaci se rozsvítí zelenožluté diody v maximálním počtu tří kusů pro každou baterii zvlášť, podle stavu nabití, či vybití. Baterie jsou označené písmeny A a B. Protože na samotném fotoaparátu na horním stavovém displeji je piktogram znázorňující pět dílků, nevidím důvod, proč firma nepoužila stejný počet diod pro každou baterii i na těle packu pro jasnou grafickou shodu. Nebo jinak, Nikon má k dispozici technologii na principu OLED panelů, které vidíme kupříkladu na dražších objektivech S pro Zetka. Bylo by hezké, mít místo diod malý displej, jenž by ukazoval po aktivaci shodný počet dílků dle kondice baterie, jako na stavovém displeji fotoaparátu.  Při druhém namáčknutí by se zobrazil přesný stav obou baterií v procentech. Energeticky nenáročné, vizuálně elegantní a funkčně by to byla krásná inovace, leč výrobně dražší. Proč o tom takto fantazíruji? Inu proto, že ačkoliv máme v Packu baterie dvě, přesný stav baterie v procentech a počet snímků na baterii se dozvíme až v menu fotoaparátu, a to pouze u baterie v šachtě A, která je prioritní. Teprve po vyndání baterie A se zobrazí informace o baterii B. To je důsledek tohoto konstrukčního řešení, kdy chybí speciální kontakty, které by zajišťovaly diagnostiku obou baterií zároveň v menu fotoaparátu. Na druhou stranu to má právě onu výhodu v jednoduché výměně baterií za chodu, bez nutnosti demontáže Battery Packu.

Celou dobu záměrně píši o Battery Packu a ne o gripu a stejné označení používají i firemní materiály. A nyní si řekneme proč. To že nejde o plnohodnotný grip zjistíme už při prvním pohledu, či kontaktu s tímto výrobkem. Jde totiž vyloženě pouze a jenom o bateriový držák, který nemá vertikální spoušť ani joystick pro výběr ostřících bodů. Zkrátka chybí jakékoliv ovládací prvky pro focení na výšku a není pro toto držení ani ergonomicky tvarován.

Nikon MB-N10Proto se Nikon drží označení Battery Pack. A právě absence těchto ovládacích prvků se stala terčem negativních ohlasů, ze stran uživatelů, nebo i těch případných potencionálních zájemců o tento výrobek. Tímto krokem se jinak zajímavý výrobek po více jak ročním čekání degradoval opravdu jen na úroveň držáku baterií, což je s ohledem na konkurenci Sony a Canon velká škoda. Tedy tak to vnímám i já osobně. Jinak samotné zpracování je naprosto precizní a poctivé a těžko mu něco mechanicky vytknout. Zkrátka jde o utěsněný magnéziový skelet typický pro Nikon. Ochrana před prachem a stékající vodou vykazuje stejnou odolnost jako samotný fotoaparát a přidává na profesionálnosti sestavy jako celku.

Závěr 

Díky absenci vertikálních ovládacích prvků bude tento výrobek nedocenitelný zejména pro ty, kdo točí dlouhá videa. Po poslední aktualizaci firmware pro Nikon Z6 a Z7 práce s videem dostává nový profesionální rozměr a výměna baterií za chodu bez přerušení je klíčová. Pro ostatní uživatele, kteří docení hlavně kompaktní rozměry a video není primární záležitostí, nebude tento výrobek patrně na seznamu plánovaných investic. Já osobně jsem si tento Battery Pack i přes výhrady nakonec pořídil, a to z několika důvodů. Téměř neustále pracuji s teleobjektivy a byl jsem doslova šokován, jak se změnilo těžiště po přidání MB-N10 a mám opravdu příjemný pocit i při focení s těžkým firemním Nikkor AF-S 180-400 f/4 E TC 1.4 E FL ED VR. Nikon MB-N10I přes to, že mi opravdu chybí vertikální ovládací prvky, a to hodně, má pořízení tohoto Packu smysl, byť je to hodně subjektivní záležitost. V neposlední řadě i velmi intenzivní focení v přírodě není pro Battery Pack a dvě EN-ELb žádný problém. A nemusím myslet na to, že mi v klíčové situaci dojde baterie. Výrobek jako takový není bez chyb, ale v tuto chvíli (leden 2020) k Zetkům nic lepšího není k mání. Pokud jste vyznavačem videa, či máte podobné zaměření jako já, chybu v podobě pořízení MB-N10 neuděláte.


Jaromír KadeřábekČlánek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

Jaromír Kadeřábek

Přidat komentář