CEWE Fotolab

Fototip: Fotografování na ledu a sněhu

Chladné období přírodu podstatně mění a přináší zcela nové krásu. Přinášíme vám pár tipů a nápadů na možné zimní motivy.

Když venku klesnou teploty, pro fotografy začíná inspirativní období. Ať už jsou to zasněžené louky a stromy, zamrzlá krajina nebo jemné krystalky ledu na listech a větvích, zima nabízí mnoho dechberoucích fotografických motivů. Představujeme vám inspirativní nápady na fotky s ledem a sněhem – a samozřejě vám dáme vám tipy na focení.

Detailní záběry ledu a sněhu

Focení na ledě je podle nás součástí každého zimního portfolia a každý rok je fascinující.

Ledové krystaly a jinovatka na objektech jsou u fotografů makra mimořádně oblíbené a samozřejmě je lze v chladném období snadno najít. Listí, stébla trávy, větve, okenní tabule nebo ploty jsou místa, kde lze ledové krystaly obzvláště snadno rozpoznat. Zde doporučujeme použít stativ a ostřit ručně.

Jinovatka se ve vlhkém, mlhavém a mrazivém počasí ukládá na nejrůznějších rostlinách a je vždy prvotřídním fotomotivem.

S trochou trpělivosti a instinktu můžete vytvořit dechberoucí fotografie. Doporučujeme rychlý makro objektiv. Pokud to není po ruce, vyzkoušejte, jak si váš smartphone vede při focení detailů. Často překvapivě dobře, tak to vyzkoušejte!

Led se setkává s přírodou

Když déšť při teplotách pod nulou náhle ztuhne, často vznikají ty nejneobvyklejší ledové útvary. Kontrast mezi červenými bobulemi a ledem činí tento motiv obzvláště atraktivním.

Pokud jsou teploty pod nulou, ale nenajdete žádnou zasněženou krajinu, můžete jednoduše fotit i led. Nemyslíme jen na zamrzlou vodu nebo bizarní sochy zamrzlých vodopádů. I v mírných zimách s malým množstvím sněhu se vždy vyskytnou fáze mrazu, které zmrazí déšť z předchozí noci. Mějte oči otevřené a určitě najdete kreativní a úžasné fotografické motivy.

Nezapomeňte zachytit i sníh

Pouze když sníh vypadá jasně bílý, vypadá fotka krásně zimní. Profesionálové využívají histogram ve fotoaparátu k tomu, aby byl sníh co nejbílejší, aniž by došlo ke ztrátě detailů snímku.

Správné zachycení bílého sněhu není vždy jednoduché kvůli různým světelným podmínkám. Zimní fotografie mají často lehký modrý nádech nebo šedý opar, takže sníh prostě nevypadá jako bílý. Aby se zabránilo závoji, profesionálové pořizují fotografie ve formátu RAW, aby následně upravili vyvážení bílé. Alternativně můžete vyvážení bílé naprogramovat přímo na režim „sníh“.

Čtěte také na blogu: „Fotografování v zimě: Tipy, jak si ho užít“

Histogram ve fotoaparátu můžete použít, abyste zajistili, že se neztratí žádné detaily snímku. Ale nebojte se – i bez profesionálního nastavení lze většinu zimních motivů skutečně vyfotit s jakýmkoli fotoaparátem nebo chytrým telefonem. Pro zářivě bílé zimní fotografie snímky při úpravách trochu (nebo více) zesvětlete. Možná právě zimní fotky použijete pro nástěnný kalendář pro následující rok.

Jak chránit sebe a svůj fotoaparát

Při delších fotografických prohlídkách v mrazu byste měli věnovat pozornost několika bodům. Chlad může výrazně zatížit vaše baterie a způsobit jejich rychlejší vybíjení. Udržujte je v teple, aby ztráta výkonu byla co nejnižší. Pokud plánujete delší fotoprocházku, oblečte se do extra teplého oblečení. Pokud vám bude zima, nebudete mít na focení náladu.

Nakonec po návratu nezapomeňte dát svému vybavení dostatek času na aklimatizaci. V opačném případě hrozí nebezpečí, že se vlhkost ve vzduchu shromáždí na vašem studeném fotoaparátu a ve vašem objektivu. Počkejte a uvidíte, a až se přesunete zvenčí dovnitř, nechejte zatím fotografické vybavení v brašně s fotoaparátem.

Výjimečné perspektivy při teplotách pod nulou

Pohled zdola nahoru dává prázdným stromům bez listí, ale se sněhem opět na velikosti.

Nemiřte fotoaparátem na předmět pouze zepředu, ale vyzkoušejte také neobvyklé a odvážně vypadající perspektivy. Obrázky z ptačí nebo „žabí“ perspektivy dodají vašim motivům zcela jinou dynamiku.

Už jste si například někdy lehli do sněhu a fotografovali stromy zdola nahoru? Všimnete si, že stejný motiv může vždy vypadat úplně jinak.

Vyfoťte krásné zimní panorama

Teplé světlo při východu nebo západu slunce dodá vaší fotografii zvláštní nádech. Jako fotograf musíte být na místě včas, abyste našli perfektní pozici – zde na Watzmann v Alpách

Když sníh pokryje oblast jako jedna velká bílá peřina, jednoduché předměty dostanou na vašem obrázku zcela nový význam. Zasněžené ploty, stromy nebo stodoly vyzařují neobyčejné kouzlo. Vytvořte na fotografii struktury a kontrasty. Barvy, zejména odstíny červené, působí o to intenzivněji v bílé, zasněžené krajině. Co takhle zimní panorama? Možná se vaše příští fotka stane vaším dalším fotoobrazem?

Na takové panoramatické fotky z dálky ani nepotřebujete speciální vybavení – pokud máte širokoúhlý objektiv. I ohnisková vzdálenost smartphonů je k tomu většinou naprosto dostatečná. Pokud se rozhodnete pořídit snímek při východu nebo západu slunce se sluncem na fotce, zvolte větší hodnotu clony (např. f/16), aby bylo slunce zobrazeno ve tvaru hvězdy.

Fotografování smartphonem v zimě

Vyjádřete svou chuť do života pomocí selfie. Vybírejte oblečení, které pěkně kontrastuje s modrobílou zimní náladou.

Ne vždy s sebou máte celou fotovýbavu. V mnoha situacích to ani není možné. Je dobře, že vestavěné fotoaparáty v našich chytrých telefonech produkují více než uspokojivé snímky. Většina aplikací pro fotoaparáty navíc již nabízí některé funkce, které přímo opravují klasické problémy při focení na sněhu.

Pravděpodobně nejznámější výhodou smartphonu je, že je snadněji dostupný než jakýkoli jiný fotoaparát, což znamená, že skupinové snímky a selfie lze pořizovat spontánněji a snadněji. Nebojte se ten svůj vydatně využít – selfie s chytrým telefonem velmi často řeknou tolik, co do detailu promyšlená fotka s fotoaparátem. Pokud ovšem plánujete dělat velké tisky, technické kvalitě velkého fotoaparátu se mobilní telefony zatím nevyrovnají.

Přejeme vám hodně úspěchů ve vašem experimentování!

 

Přidat komentář