CEWE Fotolab

Fujifilm X-T200 – recenze kapesní bezzrcadlovky

Do rukou se nám nedávno dostala letošní novinka Fujifilm X-T200. A k tělu na vyzkoušení hned tři objektivy, jeden tzv. setový zoom a dvě pevná skla. Už při prvním osahání se nám foťák jevil jako skvělý nástupce X-T100. Jak dopadlo testování se dozvíte v recenzi. Několik nedostatků jsme přeci jen našli. Za nás ale nic významného.

Technické parametry si můžete přečíst úplně všude, takže jenom krátce:

  • Moderní systémová bezzrcadlovka s novým APS-C CMOS snímačem s rozlišením 24,2 Mpx a výměnnými objektivy.
  • Vylepšený elektronický hledáček, snímání rychlostí až 8 sn./s, 4K video, výklopný a otočný LCD s dotykovým ovládáním.
  • O provoz se stará nový výkonný procesor, zrychlilo se zpracování dat a zlepšila se funkce autofokusu. Fázové AF body jsou pochopitelně téměř po celém obrazovém snímači.
  • Fotoaparát disponuje pokročilou detekcí obličeje a očí. K záznamu dat slouží paměťové karty typu SD.
  • Fujinon XC 15-45mm f/3,5-5,6 OIS PZ je stabilizovaný zoom objektiv, dodávaný v základním setu s tělem X-T200 a dalšími modely.
  • Fujinon XF 23mm f/2 R WR a Fujinon XF 50mm f/2 R WR jsou světelné objektivy s pevným ohniskem pro APS-C bezzrcadlovky Fujifilm.

Tolik základní popis, pojďme fotografovat. Nebudu se věnovat úvahám, jestli je 24 Mpx dostatečné rozlišení a jestli stačí rychlost sériového snímání. Zaměřím se na osobní dojem a výkon při praktickém použití, ovládání a celkový pocit z tohoto přístroje, plus srovnání testovaných objektivů.

Konstrukce a ergonomie

Už na první pohled je dvoustovka příjemně malá a velmi dobře zpracovaná. Líbí se mi jednoduchá, kovová konstrukce bez zbytečných designových kudrlinek. Všechny povrchy působí příjemným dojmem, pogumované gripy se dobře drží a střídání materiálů odpovídá logice držení a ovládání.

Ovládací prvky mají perfektní rozmístění, odpovídající velikost a přiměřený chod. Pokud bych měl popsat první dojem, zvolil bych slovo solidní. Fotoaparát je doslova kapesní, ale přitom pevný a není přehnaně odlehčený. Nemám rád plastové bubliny, u kterých postrádám jistotu držení a vnímám jakýsi pocit nekvality. U fotografického vybavení dávám konzervativně přednost konstrukci „kov a sklo“. To se Fujifilmu opravdu povedlo.

Bezzrcadlovka X-T200 bude vynikající společník na pochůzkovou fotografii typu street foto, kde oceníte nenápadnou velikost ale i poctivost konstrukce a přesné ovládání. Další výhodou, a to zejména u těla a dvou pevných objektivů, je zvýšená odolnost proti povětrnostním vlivům. Fotografování v dešti či prašném prostředí tak nebude limitem.

Výklopný a dotykový LCD displej je příjemný bonus pro snímání z nezvyklých úhlů pohledu, případně od pasu. Antireflexní úprava LCD je velmi slušná a displej je dobře čitelný. Elektronický hledáček bych označil za průměrný, rozlišení, odezva i celková kvalita zobrazení víceméně odpovídá dané cenové třídě. Velikost obrazu (ekvivalentní zvětšení cca 0,62×) je ale malá. Poznámka k baterii – každou fotovycházku ukončilo její vybití.

Obrazový výkon

Pořízené fotografie jsou prokreslené ve světlech i stínech, s plnou paletou polotónů a množstvím detailů. To znamená, že fotoaparát správně měří expozici a použitý snímač má vysoký dynamický rozsah. Používal jsem segmentové měření expozice, které se chovalo naprosto standardně a v případě, že jsem měl na expozici jiný názor, použil jsem dobře dostupnou korekci expozice.

Ostření fungovalo spolehlivě, volba zaostřovacího bodu byla rychlá a pohodlná. Využíval jsem ostření AF-S, jeden zaostřovací bod a expoziční režim A – priorita clony. Vzhledem k tomu, že jsem nefotografoval sport, spíše než rychlé sériové snímání a AF-C ostření, jsem uvítal masivní ovládací prvky na horní straně přístroje. Byl to pro mě velmi příjemný návrat v čase a tento jako by „analogový“ způsob ovládání mě doslova bavil. Po nasazení pevných objektivů se to celé posunulo ještě dál a musím říct, že přesně takto si to retro představuju.

Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200

Fotograficky jsem vyrostl na FM2 od Nikonu a manuálních AIS objektivech. Takže takový „coming home“. Není to pochopitelně náhoda, Fujifilm správně vsadil nejen na retro vzhled, ale i na retro (nebo, chcete-li, klasické) ovládání. Na venek retro fotoaparát, uvnitř moderní vybavení a pokročilé technologie. Palec nahoru. Co na Fujifilmu miluju, je volba barevných profilů s odkazem na barevné negativní a pozitivní filmy Fuji. Nejen to názvosloví Provia, Velvia, Astia… Ještě ke všemu sedí charakter obrazového podání profilů: Provia – standard, Velvia – vivid atd.

Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200
Fujifilm X-T200

Citlivost a míra šumu

Při předjarní toulce Prahou mě dostihl soumrak, ideální situace pro test chování snímače ve špatných světelných podmínkách. Fotografoval jsem jeden z vchodů do baziliky Sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Jako typický turista, tedy bez stativu, odkázaný na volbu zvýšených citlivostí. To, jak přístroj situaci zvládl je další dobrá zpráva. Odstup signál šum je velmi dobrý, což můžete posoudit na přiložených snímcích.

Fotografoval jsem při citlivostech od ISO 400 do ISO 12 800. Do ISO 3 200 je úroveň rušivého šumu velmi nízká, od ISO 6 400 se šum stává více viditelným, ale snímky jsou pořád velmi dobře použitelné. Na ISO 12 800 je množství šumu už poměrně vysoké, ale rozhodně žádný průšvih. Na tento parametr jsem jako uživatel profesionálních full frame fotoaparátů poměrně citlivý, na druhou stranu vnímám jasný rozdíl velikosti snímačů a taky ceny. Ve fotosvětě prostě fotoaparáty za 20 tisíc a za 100 tisíc nefotografují stejně, což je ale v pořádku.

Fuji X-T200 – ISO 400
Fuji X-T200 – ISO 800
Fuji X-T200 – ISO 1600
Fuji X-T200 – ISO 3200
Fuji X-T200 – ISO 6400
Fuji X-T200 – ISO 12 800

A teď to nejlepší na konec – při všech testovaných vyšších citlivostech je barevné podání velmi přesné, bez barevných nádechů, zůstává výborná i rozlišovací schopnost a hranová ostrost. Jednotlivé motivy, tvary a barvy na kostelních vratech jsou velmi přesně vykreslené a celková obrazová kvalita je hodně vysoká. A to je další palec pro X-T200.

Objektiv Fujinon XC 15–45 mm F3,5–5,6 OIS PZ

Setový objektiv je vybavený optickým stabilizátorem a motorovým pohonem zoomu, jak napovídají zkratky OIS a PZ v názvu. Světelnost nevybočuje v rámci kategorie, objektiv je příjemně malý a lehký. Motorové zoomování je výhodou pro natáčení videí, v rámci fotografování to ale není úplně můj šálek kávy

Fujifilm X-T200

Konstrukce odpovídá ceně, což se bohužel nedá říct o optickém výkonu. Rozlišovací schopnost objektivu je stěží průměrná a neodpovídá kvalitě těla. Pokud si koupíte základní set, vřele doporučuji co nejdříve dokoupit některé z pevných skel Fujinon. Obrazová kvalita takové sady se dostane na úplně jinou úroveň.

Objektiv Fujinon XF 23 mm F2 R WR

Pevný reportážní objektiv s vysokou světelností a efektivním ohniskem 35 mm je vynikající. Má příkladně zpracované kovové tělo, clonový kroužek, utěsnění proti povětrnostním vlivům, hliníkový bajonet a v ceně i sluneční clonu.

Fujifilm XF 23 mm f/2 R WR

Obrazová kvalita je prvotřídní. V tomto malém kousku kovu a skla se skrývá velká síla. Dovedu si představit minimalistickou fotografickou sadu do městské džungle: tělo Fujifilm X-T200 + objektiv Fujinon 23 mm F2. Opuštěné továrny na předměstí už čekají …

Objektiv Fujinon XF 50 mm F2 R WR

Pevný portrétní objektiv s vysokou světelností a ekvivalentním ohniskem 75 mm je rovněž vynikající. Perfektní kovové tělo, clonový kroužek, utěsnění proti vlhkosti a prachu, hliníkový bajonet a funkční sluneční slona.

Fujifilm XF 50 mm f/2 R WR

Perfektní optická kvalita v kompaktním provedení. V případě, že na výlet za urbexem pozvete i kamarádku, doporučuji přidat tento objektiv do fotobrašny. Portréty, které pořídíte, budou famózní – takhle se to má dělat.

Fuji XT 200 + 15–45 mm

Fuji XT 200 + 23 mm
Fuji XT 200 + 15–45 mm

Verdikt

Fujifilm X-T200 je perfektní příklad, že retro design a jednoduché ovládání nemusí nutně znamenat málo vybavený fotoaparát. V modelu, který je k nerozeznání od předchůdce, se skrývá vynikající obrazový senzor, rychlý autofokusový modul, pokročilá softwarová řešení, 4K video a hlavně výkonný procesor.

V malém, solidně působícím a odolném těle je velký obrazový výkon. Zejména ve spolupráci s pevnými objektivy z portfolia Fujifilm je obrazová kvalita výborná. Ovládání je intuitivní a vzhledem k rozměrům považuji dvoustovku za ideální fotoaparát na výlety, streetfoto nebo jenom na odpolední procházku.

Jako motorkář potřebuji nějaký malý, výkonný fotoaparát, který se vleze např. do tankvaku.  Pokud hledáte kompaktní, přenosnou, ale výkonnou bezzrcadlovku, pak je Fujifilm X-T200 správná volba.

Hodnocení produktu: Fujifilm X-T200

Product Price
8.6

Obrazová kvalita / snímač

9.0/10

Rychlost

8.5/10

Video

8.0/10

Konstrukce

9.0/10

Další výbava a funkce

8.5/10

Poměr výkon / cena

8.5/10

Potěšilo nás:

  • kvalitní obrazový snímač
  • slušný odstup signál/šum + výborný Noise Reduction
  • příkladná konstrukce a zpracování těla
  • retro „analogové“ ovládání
  • barevné profily a systém správy barev
  • pevné objektivy Fujinon

Zasloužilo by vylepšení:

  • elektronický hledáček, zejména velikost obrazu
  • výdrž baterie je pouze průměrná
  • kvalita setového zoom objektivu

Příspěvek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

MICHAEL JURÁKMichael Jurák

CEWE FOTOLAB produktový specialista a expert na fototechniku
Kromě milovaného fotografování mám rád přírodu, hory, lesy, rybaření. Přes léto jezdím nejraději na horském kole a v zimě na snowboardu, rád se i projedu na motorce. Focení není pro mě jen koníček, ale dá se říci posedlost.

 

Přidat komentář