CEWE Fotolab

Recenze Sony Alpha A6700: Král je mrtev, ať žije král

Jsou to již 4 roky, co společnost Sony uvedla na trh model Alpha A6600, jejich vlajkovou loď mezi fotoaparáty APS-C. Na jeho následovníka jsme si museli opravdu pár let počkat. Každopádně Sony Alpha A6700 je na světě a měl jsem tu čest, abych se mu podíval na zoubek. Tak schválně, čím nás překvapí či okouzlí, a v neposlední řadě, udolá konkurenci?

Technické specifikace

Typ fotoaparátu: Bezzrcadlovka
Bajonet: Sony E
Obrazový snímač: APS-C, 26 Mpx, BSI-CMOS, 23,5 x 15,6 mm
Efektivní rozlišení: 26 Mpx, 6 192 x 4 128
Sloty pro paměťovou kartu: 1x UHS-II SD
Hledáček: 2,35 mil. bodů, 0,7x OLED,
Displej: 3″, plně kloubová dotyková obrazovka, 1,04 mil. bodů.
Typy závěrky: 30–1/4000 s (mechanický), 30–1/8000 s (elektronický)
Sekvenční snímaní: 11 snímků za sekundu (mechanické nebo elektronické)
Pracovní rozsah měření expozice: více, střed, bod, průměr, zvýraznění
Množství AF bodů: 759
Typ AF: fázová detekce
Citlivost ISO: ISO 100–32 000 (standardní); ISO 50–102 400 (rozšířená)
Stabilizace: 5osá IBIS 5
Natáčení videa: 4K 120fps, Full HD 240fps
Konektivita: WIFI, Bluetooth ver. 4.2
Výdrž baterie dle CIPA: 570 (LCD), 550 (EVF)
Materiál těla: hořčíková slitina, odolnost proti prachu a vlhkosti
Rozměry: (š×v×h): 122,0 x 69,0 x 75,1 mm
Hmotnost: 493 g (včetně baterie a karty)

Konstrukce a ovládání

Stejně jako většina fotoaparátů v této cenové kategorii má Sony A6700 tělo z hořčíkové slitiny, které snese i hrubší zacházení. Taktéž by mělo být odolné vůči prachu a vlhkosti. Je příjemné do ruky a díky robustnímu gripu máte pocit, že vám nevypadne. Horní deska je čistá, zarovnaná, bez hranolu pro hledáček. Sony u všech modelů APS-C dává hledáčky na boční stranu těla, jedná se o takzvaný styl dálkoměru. Díky tomu jsou kompaktnější než fotoaparáty konkurence. Všechna tlačítka jsou pěkně po ruce, takže foťák lze pohodlně ovládat jednou rukou.

Další vítaná změna se týká 3” LCD displeje. Ten je nově plně kloubový, s rozlišením 1,04 mil. bodů. Lze ho vyklopit o téměř 180° a poté otočit o 270°, díky tomu jej můžete nasměrovat v podstatě kamkoliv. Ideální pro selfie a vlogování. Displej je možné složit čelem k tělu pro ochranu před poškrábáním. Další výhodou je poměr stran displeje. Nyní je to 3:2 namísto 16:9, což poskytuje znatelně větší obraz jak pro kompozici, tak pro přehrávání. Hledáček dokáže běžet rychlostí 60 nebo 120 snímků za sekundu. Pokud použijete rychlejší obnovovací režim, nedojde k žádné zjevné změně rozlišení náhledu, ale výdrž baterie se sníží.

Možnosti v menu jsou seřazeny lépe než u A6600. Za mě je menu rozhodně přehlednější, než jak tomu bylo u dřívějších modelů. Uživatelé Sony s ním určitě nebudou mít sebemenší problém.

Sony α6700 má vstup pro mikrofon a sluchátka, konektor micro HDMI a port USB typu C. Ten je zároveň kompatibilní se standardním USB napájením a USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) pro přenos dat. Jelikož USB-C slouží k napájení baterie, můžeme fotoaparát dobíjet v terénu pomocí powerbanky. Přechod na USB-C znamená, že foťák není kompatibilní s žádnými dálkovými ovladači, které využívaly USB Micro-B/Multi na předchozích modelech Sony. Absence IR přijímače je též vylučuje. Problém vyřešíte aplikací v mobilu (Sony Imaging Edge), která vám vše vynahradí.

Jedno mínus jsem i tak zaznamenal. Alpha A6700 má pouze jeden slot pro paměťovou kartu SD (UHS-I/II).

V praxi

Novější procesor přináší lepší výkon při ostření a rozpoznávání zaostřeného objektu než u jeho předchůdce. Systém detekce objektů je zde stejný jako u Sony A7R V. Dokáže rozpoznat a sledovat např. lidi, ptáky, auta, vlaky a další objekty. Fotoaparát disponuje různými možnostmi nastavení ostření AF, AI detekce nebo i trackingu. Systém AF v pohodě funguje i při horším světle, cca -3 EV (s objektivem f/2). Neměl jsem čas všechno důkladně vyzkoušet, ale co jsem stihl, to mě přesvědčilo. Doposud jsem nepracoval s fotoaparátem, který by měl takhle rychlý a přesný autofokus! Jakmile se chytí objektu, na který zaostří, plynule ho sleduje při pohybu a drží se jako klíště. To je funkce, kterou Sony momentálně dominuje nad všemi ostatními značkami. Jediné, co mi hodně chybělo, byl joystick pro nastavení oblasti/bodu ostření.

Automatický výběr ostření za nedostatečného osvětlení funguje rychle a spolehlivě

Kvalita obrazu je velice dobrá a rozlišení 26 Mpx je pro snímač APS-C solidní, ale u nejvyššího modelu v téhle cenové kategorii bych ho čekal větší. Přeci jen je na tom aktuální konkurence v tomto ohledu o něco lepé. JPEG výstup je dobrý, krásně se daří automatickému vyvážení bíle. Mimochodem, vyvážení bílé zaznamenalo opravdový posun vpřed. Sony α6700 má velmi pěkné barvy přímo z fotoaparátu nejen venku, ale i v interiérech nebo stínech. Předchozí modely s tím měly trochu problém.

Na ISO 5000 šum není nápadný

Výkon při vysokém ISO odpovídá rozlišení 26Mpx, APS-C senzoru. Jemné detaily jsou krásně zachovány až do ISO 1600, po překročení této hodnoty se postupně ztrácí. Ale přijde mi, že Canon R7 s vyšším rozlišením je na tom se šumem stejně a Fujifilm X-T5 dokonce lépe. Při focení do RAWu očekávejte, že vytáhnete tři až čtyři další kroky detailů ze stínů, než bude šum na obtíž. Umožní vám to fotografovat kontrastnější scény a v postprocesu je doladit. Lepších výsledků docílíte jen s full frame snímačem.

Barvy vynikají i za sporého podzimního světla

Alpha A6700 má také funkce pro vlogging, známé z fotoaparátu ZV-E1. Převzorkuje video 4K 60fps a 4K 24fps ze záznamu 6K, podporuje 10bitové barvy 4:2:2, nabízí kódování XAVC S ALL-I a využívá téměř celou šířku snímače. Můžete nahrávat 4K 120fps s 1,3násobným ořezem. Konečně je možné dělat i časosběry přímo ve fotoaparátu.

Foceno z ruky, večer

Jak se dalo čekat, A6700 má stejnou 5osou stabilizaci obrazu jako A6600, ale s jedním vylepšením. Při natáčení využívá Active SteadyShot, funkci elektronické stabilizace navrženou pro zlepšení kvality záznamu, když je kamera v pohybu. Pro nenáročné uživatele, jako jsem já, je tahle stabilizace dostačující pro běžné nahrávání krátkých rodinných videí přímo z ruky.

Dobrá detailizace u kontrastních scén

Závěr

Hlavním lákadlem tohoto fotoaparátu bude zaručeně skvělé automatické ostření a úžasné video. Je poznat, že firma Sony udělala vše pro to, aby nabídla daleko lepší a konkurenceschopnější fotoaparát s APS-C senzorem. Modernější snímač a procesor, vylepšené video, nejnovější systém automatického ostření doplněný o rozpoznávání objektů AI a dokonalejší ovládání jsou toho důkazem. Stále jde o špičku ve své kategorii. Osobně bych rád viděl trochu lepší hledáček a joystick na změnu ostřícího bodu, ale toho se možná dočkám příště.

Velký dynamický rozsah: detaily jsou zachovány ve stínech i ve světlech

Sony α6700 je výkonný a odolný fotoaparát, který se hodí jak pro portrétní a krajinářské fotografie, tak pro cestování s vlogováním a filmováním. Díky jeho nenápadným rozměrům ho budete mít stále po ruce.  Kvalita obrazu, možnosti videa a automatické ostření jsou špičkové, lepší než u většiny konkurence. Ergonomie těla je promyšlená, drží se pohodlně a nechybí mu ani široký výběr zajímavých objektivů. Sony Alpha A6700 je solidní volbou od fotografie až po video.

Sony α6700

0.00
8.8

Funkce

9.0/10

Konstrukce a ovládání

8.5/10

V praxi

8.5/10

Cena/Výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • 5osá stabilizace senzoru
  • Kompaktní odolné tělo
  • Přední kolečko
  • Výklopný LCD displej pro video a selfie
  • Vysokokapacitní baterie řady Z
  • 10bitové nahrávání v téměř plné šířce až 4K 60fps
  • Zpomalené přehrávání 4K 120fps
  • Vylepšený systém menu

Zasloužilo by vylepšení:

  • Chybí joystick na výběr ostřicích bodů
  • Zastaralý EVF
  • Pouze jeden slot pro SDXC kartu

Marcel Jašek

Fotím a pohybuji se kolem fotografie zhruba od svých dvaceti. Za ty roky mám osobní zkušenosti s různými značkami a typy foťáků. Když mi čas dovolí, hltám recenze nejrůznější fototechniky a sleduji novinky napříč značkami.
Momentálně používám bezzrcadlovky Canon a Fuji.
Nikdy ode mě neuslyšíte, že jsem fotograf, nejradši si fotím do šuplíku, výjimečně pro kamarády či známé. Focení je zábava, pokud nejsem zrovna někde s kamarády na pivku či na skejtu, najdete mě ve městě s fotoaparátem v ruce.

Přidat komentář