CEWE Fotolab

Recenze Tamron 17–50 mm f/4 Di III VXD: Skoro dokonalý společník na cesty

Tamron opět představuje objektiv s ne úplně běžným ohniskem. Pokud fotografové uvidí objektiv s rozsahem 17–50 mm, většině se vybaví základní sklo pro APS-C. Tento model je však plnoformátový.

Technické parametry

Ohnisková vzdálenost: 17–50 mm
Dostupné pro bajonet: Sony E
Konstrukce: 15 členů / 13 skupin
Úhel záběru: 103°41′ do 46°48′
Počet lamel clony: 9
Rozsah clonových čísel: f/4–f/22
Min. ostřicí vzdálenost: 19 cm (17 mm), 30 cm (50 mm)
Průměr závitu pro filtry: 67 mm
Délka × průměr: 114 x 95 mm
Hmotnost: 460 g
Utěsnění proti prachu a vodě: ano
Ostření: AF, manuální
Aktuální cenu najdete na našem e-shopu

Konstrukce a ovládání

Objektiv je velmi kompaktní s minimem ovládacích prvků na těle. Nechybí mu USB port pro aktualizaci a nastavení objektivu, který je typický u modelů z poslední doby. Za zoomovacím kroužkem nalezneme volitelné tlačítko, kterému lze přiřadit jednu z funkcí, a stejně tak můžete nastavit i ostřící prstenec. Optika se skládá z 15 členů ve 13 skupinách a obsahuje tři LD (Low Dispersion), jeden GM (Glass Molded Aspherical) a dva asférické prvky, což je na tak malý objektiv celkem složitá konstrukce a naznačuje dobrou obrazovou kvalitu. Tělo je utěsněno proti vnějším vlivům. Zoom i ostření jsou interní, takže se z objektivu nic nevysouvá. O ostření se stará lineární zaostřovací mechanismus obsahující dva moduly VXD, které pracují v plovoucím systému a jsou ovládány elektronickými impulsy.

V praxi

Vskutku jde o lehký a kompaktní objektiv. Použité materiály nepůsobí nijak levně. Příjemným detailem je, že stejně jako většina objektivů Tamron z posledního období má i tento průměr 67 mm. Ač se to nezdá, ušetří to hodně peněz za nákup další sady filtrů. Světelnost f/4 se může zdát málo, ale myslím, že pro většinu běžných situací je dostačující. Pokud chcete vyfotit portrét, pak na 50 mm je uspokojivý.

Nezklame ani při focení portrétů, a to i s clonou f/4

Optická konstrukce objektivu nabízí vynikající ostrost již při plně otevřené cloně, a to i s takto kompaktní velikostí a hmotností pod 500 gramů. Ostrost je opravdu výborná až do f/14, kde se začíná zhoršovat. Aberace je znát do cca 35 mm, ale to je u širokáčů celkem běžné. Stejné je to i s vinětací, která je zejména na plně otevřenou clonu docela výrazná a mizí až okolo clony f/6,3. Soudkovitost je výrazná především na širokém konci, ale je souměrná. Při focení z úhlu to není až tak viditelné, ale pokud budete fotit pravé úhly přímo, pak je potřeba větší korekce.

Zkreslení a deformace jsou přijatelné i při focení z větších úhlů

Profil objektivu pro postprodukční programy s tím počítá, takže se zapnutou automatickou korekcí si s tím program hravě poradí. Osobně oceňuji příjemné podání barev a kontrastu. Tamron objektivy bývaly poměrně hodně kontrastní, což u novějších generací již neplatí a jsou hezky přirozené. Motory VXD jsou úžasné, ostření je tiché a svižné, bez problémů stíhá i sledování rychle se pohybujících objektů a zaručeně nezklame ani video nadšence. Těm sice může chybět manuální nastavení clony, ale vše ostatní určitě uspokojí i jejich nároky. Každopádně si lze navolit nastavení clony na ostřící prstenec a přepínání funkce prstence zase na volitelné tlačítko.

Focení rychle se pohybujících objektů zvládá bez problémů

Tamron v poslední době také dbá na to, aby jeho objektivy potřebovaly pro zaostření co nejkratší vzdálenost. Hodnotu kolem 20 cm mají spíše modely prémiových řad a s ohniskem přes 20 mm. V ohnisku 16–17 mm se to blíží spíš 30 cm. I když 10 cm se nemusí zdát moc, u focení drobností je to hodně znát. Této vlastnosti využijí nejen produktoví fotografové, ale i videotvůrci.

Hodí se zejména na focení architektury. Zlatá hodinka zvýraznila pěkné podání barev.

Závěrem

Tamron produkuje výborné objektivy, takže i tento kus není žádnou výjimkou. Pro mne je naprosto užasnou věcí to, že ostření i zoom jsou u takto kompaktního objektivu vnitřní. Co mě dále překvapilo, je poměr cena/výkon. Při rozsahu 17–50 na plnoformát neztratil oproti kratším rozsahům (například 17–28 mm, nebo 17–35 mm) na výkonu.

Jako cestovatelský objektiv se neztratí i pokud nemáte v brašně příliš místa

Opravdovou třešničkou na dortu je interní ostření. Je to bezpochyby univerzální základní objektiv. Při cestování, reportáži, focení architektury, nebo jen rodinném fotografování nebudete mít potřebu nasazovat jiný objektiv. Cena je přitom velice příznivá. To vše dohromady tvoří adepta na dokonalý objektiv na cesty. Jelikož by někdo mohl namítnout, že by uvítal kupříkladu lepší světelnost, nebo menší vinětaci, tak je to „pouze“ téměř dokonalý cestovní společník.

Tamron 17–50 mm f/4 Di III VXD

0.00
8.5

Funkce

8.0/10

Konstrukce a ovládání

8.0/10

V praxi

9.0/10

Cena/Výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Vynikající ostrost v celém rozsahu, a to i na plně otevřenou clonu
  • Zpracování a materiály
  • Rychlé a přesné ostření
  • Kompaktní řešení, hmotnost
  • Minimální zaostřovací vzdálenost
  • Průměr filtru 67 mm
  • Přijatelná cena
  • Interní ostření a zoom

Zasloužilo by vylepšení:

  • Trochu výraznější aberace a vinětace
  • Světelnost f/4

 

Miroslav Krejčí

Na fotografování mne baví nejvíce technická část. Testovat limity techniky a její praktické využití. To nejraději zúročuji při focení koncertů a reportáží z akcí.

Přidat komentář