CEWE Fotolab
Canon EOS R6 recenze

Canon EOS R6: RECENZE

Canon EOS R6 přináší nový mnoho inovací a novinek do produktové řady fotoaparátů Canon EOS R. Jako první fotoaparát Canon, společně s modelem Canon EOS R5, je osazen snímačem s mechanickou stabilizací obrazu. Výrazným způsobem se zvýšil výkon autofokusu a celková provozní rychlost. Už dle papírových předpokladů máme tu čest s až nečekaně „nabušeným“ přístrojem. Jaká je realita s radostí ověřujeme v praxi.

Canon EOS R6Dlouho jsme neměli v redakci na testování fotoaparát, který vzbuzoval tak velké „vášně“ a zájem ještě před uvedením na trh. O značné popularitě ve fotografické komunitě svědčí i vysoký počet předobjednávek. Recenze Canon EOS R6 se ujal Lukáš Kenji Vrábel, portrétní, svatební a reportážní fotograf a lektor vzdělávacích kurzů.

Se svým názorem přispěje i Michael Jurák, který fotoaparát bude také testovat a doplní níže uvedenou recenzi o své dojmy. Oba dva pak své poznatky shrnou 29. 9. 2020 v průběhu online diskuzního pořadu Spoušť na našem YT kanálu. Nezapomeňte tedy sledovat a připravit si případné dotazy do chatu.

Canon EOS R6 Full Frame bezzrcadlovka byla představena tak trochu ve stínu vybavenějšího a očekávanějšího bratříčka Canon EOS R5. Ačkoliv modelu R6 možná nebylo doposud věnováno tolik pozornosti, s odstupem času se z něj jistě stává stále žádanější fotoaparát. A to nejen díky příznivé ceně, která je jen lehce nad modelem Canon EOS R – prvním modelem, který byl před dvěma lety v této řadě RF bezzrcadlovek představen. Cena začíná na 73990 Kč za samotné tělo, čímž se pro většinu z nás tento fotoaparát stává daleko dostupnějším než vyšší model R5. S modelem Canon EOS R5 má přitom R6 společné některé velmi důležité specifikace, jako je například vestavěná stabilizace v těle nebo výborně fungující systém automatického ostření Dual Pixel CMOS AF II, který umožňuje s vysokou úspěšností sledovat téměř jakýkoliv objekt. Níže si rozebereme, proč Canon EOS R6 rozhodně stojí za pozornost a pro koho je tento bezzrcadlový fotoaparát vhodný.Canon EOS R6 recenze (objektiv Canon RF 100-500mm f /4.5-7.1L IS USM)

Canon EOS R6 – ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Snímač a obrazová kvalita: 20 Mpx senzor, není to málo?

Canon EOS R6 má 20-ti megapixelový snímač. Je to ten stejný, který jsme poprvé viděli v modelu EOS-1DX Mark III. Nabízí se otázka, jestli 20 Mpx rozlišení je dostatečné? To je otázkou priorit. Pokud jste ateliérový fotograf, který potřebuje co největší rozlišení, 20 Mpx pro vás nemusí být dost. To samé, pokud jste zvyklí hodně ořezávat nafocené fotografie, opět uvedené rozlišení nemusí stačit. Pokud jste ale především reportážní fotograf (stejně jako já), 20 Mpx snímač u Canon EOS R6 přináší opravdu hodně výhod. Jedná se např. o úsporu místa na disku, větším množstvím fotek, které se vejdou na kartu, vyšším množstvím fotek ve vyrovnávací paměti (rychlejší zápis) atd.

Snížení rozlišení oproti původnímu EOS R ale také znamená vylepšení dynamického rozsahu a lepšího výkonu při slabém osvětlení (o něco méně šumu). Canon EOS R6 se tak může stát dobrým pomocníkem zejména v situacích při špatném osvětlení, které podpoří ještě rozsah ISO od 100 až do 102 400 (rozšířitelný na 204 800). Velmi dobře použitelné se mi zdálo být ISO až do 25600. Vylepšená rychlost snímače sebou přináší další značné výhody, a to především při použití s elektronickou závěrkou. Jsou totiž minimalizovány výskyty zkreslení, ohýbání nebo tzv. rolling shutter.

Vzorové fotografie pořízené Canon EOS R6

Canon EOS R6 recenze
Canon EOS R6 recenze
Canon EOS R6 recenze
Canon EOS R6 recenze

HEIF: nový obrazový formát, nové možnosti v editaci a ukládání

Canon EOS R6 stejně jako EOS R5 dostávají do vínku nový obrazový formát HEIF převzatý z modelu 1DX Mark III. Tento formát poskytuje 10bitovou kompresi s lepším dynamickým a barevným rozsahem oproti standardnímu formátu JPG, který využívá pouze 8bitové barvy a menší dynamický rozsah.

Soubory HEIF mají ještě nižší rozlišení než C-RAW.

Stabilizace obrazu: účinnost až +8 EV, aneb nikdo více zatím nedosáhne

Poprvé se v modelech EOS (a to u R5 i u R6) objevuje tolik žádaná stabilizace obrazu přímo v těle (jedná se o pěti-osou verzi). Stabilizace byla navržena tak, aby perfektně spolupracovala se systémem IS v RF objektivech. To nám umožní udržet expozici i v řádech několika sekund a přitom stále dosahovat ostrých fotek! Stabilizace samozřejmě funguje i přes RF-EF adaptér s jakýmkoliv starším objektivem s bajonetem EF, anebo s objektivy jiných výrobců.

Při širokoúhlém ohnisku kolem 20mm, při stabilní pozici, z ruky udržíte bez problémů 2 až 4 sekundy.

Autofokus: další významný krok kupředu, citlivost až -6,5 EV

V kombinaci s procesorem Digic X se můžeme těšit z prvotřídních vlastností AF. Canon EOS R5 a R6 jsou první fotoaparáty s novou generací zaostřovacího systému Dual Pixel CMOS AF II, díky kterému dokáží zaostřit za 0,05 vteřiny.

EOS R6 umí navíc zaostřit i při velmi nízké úrovni osvětlení – s objektivem se clonou F1.2 až do -6,5 EV. Samozřejmostí jsou režimy pro automatické sledování obličeje, očí a zvířat. Při testování mě velmi mile překvapilo, že R6 dokáže sledovat oči z daleko větší vzdálenosti než EOS R.

Při fotografování dynamických scén při zápase amerického fotbalu byl autofokus v drtivé většině případů neomylný.

Canon EOS R6 recenze
Canon EOS R6 recenze

Canon EOS R6 recenzeKontinuální snímání: 12 snímků za sek. na mechanickou závěrku

Velmi působivá je možnost kontinuálního snímání až 20 snímků za vteřinu pomocí tiché elektronické závěrky anebo 12 snímků za vteřinu s mechanickou závěrkou, a to i při automatickém ostření v režimu AI-SERVO. Samozřejmě velkou roli přitom hraje již zmíněné relativně „malé“ rozlišení čipu. Z modelu R6 se tak stává skvělý fotoaparát na focení sportu, reportáží, zvířat, celkově na akční fotografii.

Canon EOS R6 dokáže zaznamenat do vyrovnávací paměti v sérii až 200 fotografií v RAWu (nebo více než 1000 komprimovaných RAWů – C-RAW nebo JPG). To je více než dvojnásobné množství oproti Canon EOS R5.

Konstrukce: odolný proti vnějším vlivům, hmotnost pouze 680 gramů

Oproti většímu a robustnějšímu bratříčkovi R5, který má tělo z horčíkové slitiny, má EOS R6 „pouze“ polykarbonátové tělo. Mechanická odolnost, ale i odolnost proti povětrnostním vlivům, je překvapivě na stejně dobré úrovni jako například u 5D Mark IV. Nemusíte se tedy obávat, že by R6 byla nějaká křehotinka. Díky této konstrukci se R6 těší i z příjemně nízké váhy 680 g s vloženou baterií a paměťovými kartami. Přední strana fotoaparátu obsahuje tlačítko náhledu hloubky ostrosti, pomocné světlo AF a tlačítko pro uvolnění objektivů RF nebo redukce RF-EF.Canon EOS R6 recenze

Na horní straně je ovladač pro zapínání a vypínání fotoaparátu, kruhový volič pro přepínání režimů (M,Av,Tv,P atd.), tlačítko spouště, tlačítko M-Fn, tlačítko pro záznam videa, tlačítko lock a dva kruhové voliče, které jsou (ostatně jako většina tlačítka) plně nastavitelné. Mě osobně nejvíce vyhovuje nastavení času u předního kruhového voliče a nastavení clony u zadního. Sami si ale můžete nakonfigurovat např. nastavení clony na přední volič a ISO na zadním voliči. Tlačítko Lock zamkne horní a zadní kruhové voliče, takže nemůžete omylem změnit důležité nastavení fotoaparátu během focení.

Čtěte také na blogu: Recenze Canon EOS R

 

Trochu mě zde mrzí absence displeje a digitální přepínání režimů jako na modelu EOS R nebo R5. U EOS R jsem si zejména zvykl na kombinaci tlačítek Mode + Info, díky kterým jsem rychle přepínal do volitelného módu videa. Na kruhovém voliči je to samozřejmě možné taky, jen se mi to zdá o něco méně pohodlné. Ale i to je otázkou preferencí a někomu určitě může více vyhovovat kruhový volič.

Canon EOS R6 recenze

Zadní strana je totožná s modelem Canon EOS R5. Spoustu fotografů (včetně mě) jistě potěší že chybí dotykový ovladač, který známe z Canon EOS R. Já osobně jsem pro něj postupem času neměl vůbec žádné využití a z doslechu vím, že hodně lidí by místo dotykového ovladače uvítalo joystick pro výběr bodu AF. Tak je zpět! Bohužel po tom, co jsem si zvykl na pohodlný výběr ostřícího bodu pomocí dotyku palcem na pravou část displeje, neměl jsem prozatím využití ani pro joystick. Jak jsem ale psal výše, většina tlačítek a ovladačů se dá nakonfigurovat podle vašich preferencí, takže nelze vyloučit, že i já budu používat joystick, ale pro něco jiného, než je výběr AF bodu.

Canon EOS R6 recenzeDále je na zadní straně otočný displej, jak jsme u Canonu zvyklí, tlačítka Rate a Menu na levé straně nad displejem. Zde přibylo právě tlačítko Rate oproti EOS R a RP. Na pravé straně od displeje se změnil tlačítkový směrový volič na multifunkční kruhový volič, který lze také zmáčknout všemi směry. Tlačítko Q (quick menu) se ze středu tlačítkového voliče přesunulo nad něj, čímž se osamostatnilo. Stejně tak tlačítko lupa má nyní vlastní pozici nad tlačítkem info. Na horní pravé straně zůstávají tlačítka AF-ON (které já mám nadefinované na přepínání ONE-SHOT / AI SERVO), hvězdička a tlačítko na výběr pole pro zaostření.

Canon EOS R6 recenze
Canon EOS R6 recenze

Sloty na dvě paměťové karty

Tolik kritizovaný nedostatek u EOS R byl u obou nových modelů R5 a R6 konečně vyřešen. Konkrétně model EOS R6 má slot na dvě SD UHS II karty, takže můžete ukládat na obě karty současně. To vítají zejména reportážní a svatební fotografové. Díky duálnímu záznamu se totiž snižuje riziko ztráty záznamu některých klíčových a neopakovatelných momentů.

Canon EOS R6 recenze

Nové baterie LP-E6NH: při  reálném focení 1000+ snímků na 1 nabití

Modely Canon EOS R5 a R6 využívají nové baterie LP-E6NH. Dobrou zprávou je, že zvládnou fungovat i s bateriemi LP-E6N (z modelu EOS R) anebo LP-E6, které známe dlouhá léta a já osobně je využívám od modelu 5D Mark II. Baterie s koncovkou NH ale nabízí zvýšenou kapacitu o 14%, dosahují 2130 mAh a stejně tak je možné je využít ve fotoaparátech využívající starší verzi baterie. Stejně tak nabíječky jsou křížově kompatibilní.

EOS R6 jsem měl možnost testovat i s novým bateriovým gripem BG-R10 (stejný využívá i R5). S gripem vydrží fotoaparát příjemně dlouho, ale na můj vkus vás grip ochudí o výhodu lehkého těla.

Max. výdrž akumulátoru (standard CIPA):

  • při focení přes LCD: 510 snímků
  • přes hledáček: 380 snímků

Při častějším focení s kontinuálním snímáním a omezením prohléžení fotek, včetně častého procházení menu, je kapacita minimálně 2násobná – není na místě se zaleknout laboratorních měření, které během focení slibují max. 380 snímků při použití hledáčku.

Canon EOS R6Konektivita: Bluetooth, Wi-Fi, USB 3.1. a HDMI

EOS R6 nabízí možnost bezdrátového připojení přes Bluetooth a 2,4 GHz Wi-Fi. Díky tomu lze fotoaparát snadno připojit k chytrému telefonu, tabletu nebo sítím podporujícím rychlý přenos souborů. Bohužel na rozdíl od R5 zde není možnost 5 GHz Wi-Fi. Dálkové ovládání je možné pomocí aplikace Canon Connect nebo EOS Utility. Připojit fotoaparát k počítači můžete i přes vysokorychlostní USB 3.1. Na boku R6 jsou k dispozici konektory pro připojení mikrofonu, sluchátek, nechybí HDMI.Canon EOS R6 recenze (objektiv Canon RF 100-500mm f /4.5-7.1L IS USM)

Kvalita videa a srovnání s přímou konkurencí

Model EOS R6 na rozdíl od EOS R5 nemá ambice být primárně zaměřený na video. I tak ale nabízí velmi dobré možnosti pro jeho natáčení. 8K záznam do RAWu je sice privilegium modelu R5, u R6 ale můžete využít 4K, 60p, 10 bit a nebo Full HD 120p pro zpomalené záběry. Bohužel 120p beze zvuku, ale nabízí se otázka, jestli by se při takovém zpomalení dal vůbec využít. To jsou parametry, které dalece předčí možnosti dva roky starého Canon EOS R.

K dispozici je stejně jako u modelu EOS R technologie C-Log, která poskytuje více možností při color gradingu v postprodukci.

Porovnání Canon EOS R6 – Sony A7 III – Panasonic S1 v oblasti tvorby videa

Poděkování za vytvoření srovnávacího videa patří SB films.

Závěr

Canon EOS R6 je výkonný stroj vhodný zejména pro reportážní fotografy. Bleskový a přesný autofokus si budete opravdu užívat. Společně s rychlostí až 20 sn. za vteřinu vám už žádný moment neunikne. Vestavěná stabilizace v těle (IS) vám otevře nové možnosti a dovolí fotit ostré snímky i při mnohem delších časech, než jste byli doposud zvyklí. Nové formáty a relativně nízké rozlišení vám pomohou zásadně ušetřit místo na disku. Pohodlné ovládání a přehledné menu je něco, na co jsme u Canonu zvyklí. 4K a Full HD / 120p jsou vítané bonusy, ale ve videu nebude R6 určitě patřit mezi špičku. A konečně jsme se dočkali duálního slotu pro paměťové karty. Pokud vám tedy stačí 20 MP a nepotřebujete 8K, mohl by být Canon EOS R6 ten pravý fotoaparát pro vás.

Canon EOS R6 – ZOBRAZIT NA E-SHOPU

BODOVÉ HODNOCENÍ PRODUKTU: Canon EOS R6

8.6

Obrazová kvalita/snímač

9.0/10

Automatické ostření

9.0/10

Konstrukce

8.0/10

Další výbava a funkce

8.5/10

Hmotnost a manipulace

9.0/10

Video

8.0/10

Poměr cena/výkon

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Excelentní obrazová kvalita
  • HEIF - nový obrazový formát
  • Nízká míra šumu i při vysokých ISO
  • Výrazně vylepšený AF (Dual Pixel CMOS AF II )
  • Stabilizace obrazu (až +8EV)
  • Kvalitní 4K video 60p
  • 2 sloty na SD paměťové karty

Zasloužilo by vylepšení:

  • Konstrukce není na stejné odolnosti jako u R5
  • Chybí vrchní stavový displej

Článek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Lukáš „Kenji“ Vrábel

Jsem lifestylový, produktový, portrétní a svatební fotograf, retušér a lektor. Jsem hrdou součástí týmu SB Corporation a Svatber.cz. Jsem Sigma ambasador, externí redaktor FOTOLAB BLOGu a především zvědavec. Tuto vlastnost považuju za svou nejsilnější superschopnost. Neustále mě totiž nutí učit se nové věci a stavět se novým výzvám.

www.kenji.cz
facebook.com/kenjisshotbook
instagram.com/kenjisshotbook

Přidat komentář