CEWE Fotolab

Rozhovor s absolutním vítězem soutěže CEWE Photo Award 2021 Manfredem Vossem


Vynikající a působivý snímek „Frozen Lighthouse“, jehož autorem je Manfred Voss, byl zvolen odbornou porotou jako absolutní vítěz soutěže CEWE Photo Award 2021. Přečtěte si v rozhovor s autorem o tom, co pro výslednou fotografii musel udělat a jak vlastně vznikla.

cewe photo award

Co pro vás znamená cena CEWE Photo Award? A jaký je to pocit být ve finále deseti nejlepších účastníků, ze kterých se pak určí hlavní vítěz?

Samozřejmě naprosto skvělý. Když vám přijde e -mail s informací o takovém umístění, nemůžete to nejprve pochopit. Alespoň u mě to tak bylo. Až po několika hodinách jsem si pomalu uvědomil, že jsem vlastně dosáhl tak skvělého umístění, a že jsem ve finále. Nyní, když jsem ve finále, jsem si teprve uvědomil skutečnou velikost a důležitost soutěže. Bylo odesláno tolik neuvěřitelně dobrých fotografií. Takže si myslím, že bylo také hodně štěstí, že jsme se dostal tak daleko.

Bylo pro vás soutěžní motto „Our world is beautiful“ v tomto zvláštním roce 2021 také jakousi inspirací? Hledáte a rád zachycujete, jak je, řekněme, na světě krásně? Nebo pro vás heslo znamená něco úplně jiného?

Heslo „Our world is beautiful“ by se dalo popsat jako motto mé fotografie. Vědomě se snažím zachytit krásu a jedinečnost našeho světa na fotkách. V krajinářské fotografii to není nijak zvlášť obtížné, protože naše země je prostě nádherná. Pro většinu fotografů krajiny je to pravděpodobně velké štěstí a motivace zároveň: zažít tyto okamžiky na vlastní kůži, vyfotografovat je a nakonec je moci ukázat ostatním.

Jak byla vaše fotografie vytvořena? Jaká byla největší výzva při fotografování? A jak jste ji zvládl?

Myslím, že u fotek zvláštních povětrnostních událostí jsou vždy momenty, které nelze naplánovat, a které je pak nutné zvládnout na místě.

V případě mé fotografie to byl rozhodně led, který byl skutečnou výzvou. Asi týden jsme měli silnou a neustálou bouři ze severovýchodu s teplotami pod bodem mrazu. V důsledku toho tyčící se vlny zasáhly přístavní zařízení i maják v Sassnitzu s velkou silou, a o něco později zamrzly, když stékaly dolů.

Co jsem nevěděl bylo, že nejen maják, ale i celé molo přístavního zařízení bylo pohřbeno pod silnou vrstvou ledu. K majáku se dostanete pěšky, i přes léto, asi za 15 minut. Ale v tomto ledovém počasí mi to trvalo asi 40 minut, než jsem se dostal k majáku. Druhý den ráno, když byl tento snímek pořízen, čekala další překážka, kterou je třeba překonat: výzva nyní spočívala v tom, dostat se na maják i za tmy.

Myslím si, že takové situace v krajinné fotografii v zásadě nejsou neobvyklé. Hodnota fotografie pro mě nespočívá pouze v samotném úspěšném obrázku, ale také v krásné a často vzrušující cestě k němu.

Jak tvorba probíhala a jaké vybavení jste použil?

Bylo pro mě důležité fotit nad kameny, aby maják nebyl příliš zakrytý ledovými balvany. Maják jsem vyfotografoval teleobjektivem Nikkor 70-200 f2,8 a fotoaparátem Nikon D850.

Proč jste si vybral právě tuto scénu?

Na obrázku se mi líbí zejména pomíjivost a jedinečnost okamžiku. Bylo působivé sledovat, jaká nádherná ledová socha se z tohoto umělého majáku vytvořila.

Jak důležité je pro vás fotografování obecně? Jakým způsobem byl například váš život dosud s vámi?

Fotografuji od dětství. Zpočátku na analogový, později digitální fotoaparát. Fotografování je pro mě vyvážením hektického tempa a nedostatku času v našem moderním světě. Když fotím, jsem úplně sám se sebou.

CEWE je zkratka pro hmatatelné fotografické produkty, jako je CEWE FOTOKNIHA. Jak cenná je pro vás fotka, kterou si můžete fyzicky osahat? A co děláte s vlastními fotkami?

Už jsem z cest vyrobil pár fotoknih. Fotokniha vrací krásné vzpomínky zpět do života.

Moje fotky lze zakoupit na různých online platformách. Myslím, že je to velmi zvláštní ocenění obrazu a jeho motivu, když je vytištěn a zavěšen na zeď. Okamžik, kdy takový obrázek rozbalíte a poprvé se na něj podíváte, je vždy nepopsatelný. I doma máme samozřejmě na stěnách vytištěné některé mé fotky.

Přidat komentář