CEWE Fotolab
letní focení výbava

Fotografování v létě: na co se žánrově zaměřit

Zatímco na jaře se příroda probouzí, v létě už je její rozkvět v plném proudu. Lidé si užívají dovolených, kulturních a jiných festivalů, účastní se svateb. Města se částečně vylidňují a působí tak o něco klidnějším dojmem. Sepsali jsme pro vás několik tipů na to, co by si v létě neměl hledáček vašeho fotoaparátu nechat ujít.

letní focení starterpackFestivaly a koncerty

Léto je obdobím venkovních hudebních koncertů a nejrůznějších festivalů (od kulturních po gastronomické). Tematické festivaly, jako například Animefest, můžete využit jako jedinečnou příležitost pro focení zajímavých kostýmů. Fotit netradiční pochoutky zase můžete třeba na festivalu mořských plodů.

krab na festivalu mořských plodů

Velkým lákadlem pro každého fotografa jsou také mezinárodní festivaly zaměřené na tradiční kulturu a jídla různých států – vyfoťte si červené sukně španělského flamenca nebo unikátní šperky v čínském stylu, a to vše aniž byste museli opustit své domovské město.

Užijte si atmosféru letních koncertů a pořiďte si fotky na památku i do portfolia. Pár tipů na focení koncertů najdete v našem článku Focení koncertů: rady a tipy pro lepší fotky.

Extra tip: Na přelomu jara a léta se každoročně koná festival ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS. Článek a rady, jak ohňostrojné show co nejlépe vyfotit, jsme pro vás také připravili.

Příroda

Teplé letní počasí vám dovolí strávit poměrně dlouhou dobu v přírodě – ať už v lese, u řeky, nebo v horách. Využijte tuto příležitost pro pořízení záběrů, které se nachází na odlehlých místech nebo zachycují přírodní jevy, které během jiných ročních období nemáte možnost často, či vůbec, pozorovat – například přicházející bouřková oblačnost.

Letní bouřky

Nejlepší čas pro focení krajiny je tzv. „zlatá hodinka“. Tedy hodina po východu slunce a hodina před západem. Světlo je v tomto období měkčí a rozptýlenější, což zajistí krásné a rovnoměrně exponované snímky. Využijte i dlouhé stíny v kompozici snímku.

Můžete také použít polarizační filtr, který vám lépe vykreslí oblohu, dodá kontrast mezi ní a bělavými mraky. Dále odstraňuje veškeré odrazy světla od předmětů, povrchu. Nejvíce znatelné u vodní hladiny, povrchů ze skla, či obdobně lesklých materiálů. Zajistí také, aby  povrchy objektů, které nemají silnou odrazivost, například listy rostliny, měly nasycenější barvy.

Objektivy pro fotografování krajiny v e-shopu 

Hmyz

Žádné jiné roční období se nemůže pochlubit takovým množstvím nejrůznějšího hmyzu jako jaro a pak následně léto. Ale i přesto, že většina z nás spíše bere hmyz jako „nutné zlo“, zkuste se k němu postavit kreativněji.

Focení hmyzu

Běžte s foťákem ven a nezapomeňte také makro objektiv, pokud máte nějaký v zásobě. Případně si jej můžete zapůjčit v naší Fotolab půjčovně. Hmyz je totiž perfektním objektem pro focení s makroobjektivy. Broučci, motýli, vážky ve spojení s barevnými kytkami nebo čerstvě zeleným listím vypadají opravdu úchvatně.

Svatby

Léto je období svateb, tedy si můžete zkusit vyfotit průběh svatebního obřadu (např. jako druhé housle pro hlavního fotografa) a třeba se pro tento žánr nadchnete takovým způsobem, že se z toho stane příležitostný přivýdělek, či práce na plný úvazek. Profesionální svatební fotografie vyžadují hodně zkušeností a také speciální vybavení, ale pokud budete fotit bez vysokých nároků, stačí vám k tomu foťák a objektivy, které používáte běžně.

Čtěte na blogu: 10 tipů pro lepší svatební fotografie
Jak pořídit nejlepší svatební portréty

nevěsta a ženich po svatběSvatby jsou zárukou krásné lokality a spousty úsměvů – to vše můžete využít pro tvorbu reportážních fotek „trochu jinak“. V neposlední řadě pak potěšíte kamarády a příbuzné pěknými a vtipnými záběry ze svatby měsíce předtím, než uvidí výsledek práce profesionálního fotografa.

TIP: Doporučujeme instantní fotoaparáty pro vaše jedinečné okamžiky  


ČTĚTE TAKÉ NA BLOGU: Proč si koupit Instax nebo Polaroid? 


Prázdná města

Kombinace letních dovolených a ranních východů slunce je jako stvořena pro focení prázdných ulic a náměstí, které jsou normálně přeplněné lidmi. Dejte si budík a vyrazte za časného rána do města – budete příjemně překvapeni, jak pohádkově vypadají prázdné ulice zaplněné pouze jemným světlem vycházejícího slunce.

Městská scéna  

Portréty v přírodě

Letní pole květin nebo obilí poslouží jako výborné pozadí pro tvorbu vzdušných, lehkých a světlých portrétů. Pokud chcete fotit při denním světle, nezapomeňte na hluboké stíny, které se mohou objevit na obličeji. Jsou důsledkem vysoké polohy slunce a jeho silnějšího záření.

portrét se slunečnicemiZkuste fotit spíše ve stínu nebo během zlaté hodinky. Ovšem i velké polední stíny mohou sloužit jako námět pro fotku – ať už fotíte stín člověka, nebo třeba stromu. Dbejte na to, aby byl objekt focení osvětlený zezadu. Pak dosáhnete nejdelších a nejpůsobivějších stínů.

Zkuste si s fotkami stínů trochu pohrát a dejte je do černobílých odstínů barev. Výsledkem bude zajímavý a neobvyklý záběr.

Portrétní objektivy na e-shopu


TIP: Nezapomeňte na odraznou desku a další příslušenství

 

 

Přidat komentář