CEWE Fotolab

Focení koncertů: rady a tipy pro lepší fotky

Focení koncertů je krásná fotografická disciplína patřící k těm složitějším. Vyznačuje se často nedostatkem světla, rychlými změnami jeho intenzity i barevných odstínů. Hudebníci jsou většinou „v pohybu“. Článek vám poradí při výběru vhodné fototechniky a celkově přinese několik rad pro úspěšné fotografování koncertů.

Fotka fanoušků na koncertu

Než se vydáte fotit koncert

Zjistěte si, zda není pořadatelem akce zakázáno (či omezeno) fotografování. Jestliže ano, je nutné si zařídit akreditaci, k jejíž získání může být cesta klikatá. Mnohým fotografům „prochází“, když si sebou vezmou méně nápadné fotoaparáty. Omezení ze strany pořadatelů jsou totiž zaměřeny v některých případech na velikost techniky: např. DSLR = zákaz, „menší“ technika tolerována.
Místo koncertu je vhodné si dopředu prohlédnout, pokud to situace dovolí. V klidu si tak naplánujete pozice, ze kterých bude nejvhodnější fotografovat. Skvělé snímky pořídíte pod pódiem, ale i ze stran, či zezadu (záleží samozřejmě, kde všude vás pořadatelé pustí). Při focení koncertů se dostanete do několika typů prostředí: a) exteriérová pódia (ve dne odpadá problém s nedostatkem světla), b) interiérová pódia (kluby, festivalové haly).

Pomoci s přípravou může i např. YouTube, kdy pokud se vydáte např. na koncert v rámci turné, je možné si prohlédnout scénář (průběh koncertu) předchozích akcí, který se může do určité míry opakovat (z větší části se nemění, neplatí to vždy samozřejmě).
Pozor na laserové systémy! Na hudebních koncertech se můžete někdy setkat sice s efektivní světelnou podívanou, ale může být někdy destruktivní pro čip vašeho fotoaparátu. Existuje již celá řada fotografů, kterým laser poškodil čip fotoaparátu. To je ale ještě to nejmenší, pokud používáte foťáky s optickým hledáčkem, může teoreticky dojít k poškození vašeho zraku. Solidní pořadatel hudební akce „nepustí“ laser pod určitou výšku mezi publikum. Fotografové se ale mohou pohybovat občas i tam, kde běžný návštěvník ne, myslete tedy i na tyto situace.
Určitě budete přemýšlet nad otázkou, jakou fototechniku si vzít sebou. Odpověď je rozvedena níže v článku.

TIP: Zda techniku vložíte raději do fotobatohu nebo fotobrašny může napovědět příspěvek na našem blogu: Fotobrašna nebo fotobatoh?

Výběr fototechniky

Fotografování hudebních koncertů prověří důkladně vaši fotovýbavu, doporučujeme následující.

Používat fotoaparáty,
a) které si skvěle poradí s šumem (obecně lze říci, že čím novější model, tím vhodnější; nejlepší variantou budou čipy velikosti Full Frame, či alespoň APS-C).
b) které budou kvalitně ostřit v horších světelných podmínkách (přesně a rychle).

Doporučená fototechnika: zrcadlovky

Full Frame

Nikon D850 cena 79 990 Kč
Canon 5D IV cena 77 390 Kč

APS-C zrcadlovky (varianta s omezeným rozpočtem)

Canon 80D cena 27 690 Kč
Nikon D7200 cena 16 990 Kč

Doporučená fototechnika: Systémové kompakty CSC

Sony A7 Mark III cena 59 990 Kč
Fujifilm X-T3
cena 39 990 Kč

Uvedené ceny platné k 1. 2. 2019.

Můžete samozřejmě fotit také s formátem čipu menším než APS-C, musíte ale počítat s o něco větším množstvím šumu, především u nižších řad fotoaparátů a vyšších hodnot ISO.

Používat objektivy, které mají co nejlepší světelnost (tj. čím nižší clonové číslo, tím lépe; cca 2,8 a nižší). Použitím nízkých clonových čísel docílíte kratšího času závěrky (pohyb snadněji „zmrazíte“), zároveň hodnotu ISO nebude třeba tak často šponovat do vysokých čísel, což znamená přijatelnou úroveň šumu. Dalším benefitem je snadnější dosažení rozmazaného popředí či pozadí.
Na koncertech využijete celé spektrum ohniskových vzdáleností od ultra-širokoúhlých skel po teleobjektivy, záležet bude na zvoleném stanovišti pro focení.

Doporučené objektivy:

Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD
cena 12 890 Kč

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART
cena 19 490 Kč

Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2
cena 38 490 Kč


3) Blesk
využijete jen minimálně, častokrát vůbec (pravidla pořadatelů), klidně jej nechte doma. Jeho použití stejně ničí vytvořenou světelnou atmosféru, účinkující by mohl negativně ovlivnit atd. Obdobně je to se stativem, jsou jen výjimky, kdy ho budete chtít využít, resp. budete moci.

Fotka kytaristy na koncertě

Jak nastavit fotoaparát na focení koncertů?

Správná otázka, na kterou není snadné dát univerzální a rychlou odpověď. Je to z důvodu často měnících se světelných podmínek, které dokáží ošálit i sofistikované expozimetry fotoaparátů. Pokud nejste úplný začátečník, zkuste následující postup, či někoho zkušenějšího poproste s nastavením fotoaparátu:

  • fotografujte v režimu nastavení Manuál „M“,
  • nastavení času: u pohybujících se hudebníků čas min. 1/160 sek. a kratší (je nutné zohlednit i ohnisko, čím delší, tím kratší čas bude zapotřebí),
  • nastavení clonového čísla: čím nižší číslo lze nastavit, tím nižší hodnoty ISO dosáhnete, resp. kratší čas závěrky,
  • ISO nastavte na fixní hodnotu např. 1 000 – 1 600 (platí pro nízkou hladinu osvětlení), či použijte tzv. Automatické ISO, které hodnotu dopočítá automaticky na základě vámi nastavené hodnoty času a clony (expozičních zkoušek se ze začátku nevyhnete),
  • white balance na hodnotu AUTO
  • foťte do formátu RAW, který díky své „pružnosti“ může zachránit při editaci nepřesné měření expozice fotoaparátu, či nepřesné nastavení white balance,
  • zaostřování volte buď jednorázové, nebo průběžné dle potřeby, s jedním AF bodem (automatický výběr AF bodu by nemusel přinášet uspokojivé výsledky).

Čtěte také na našem blogu:

O umění koncertní fotografie s fotografem Janem Nožičkou

 

Přidat komentář