CEWE Fotolab
FOTOLAB fotorádce jak vybrat fotoaparát

Výběr ideálního fotoaparátu (nejen) na dovolenou

Chystáte se na dovolenou a chtěli byste si své zážitky uchovat pro pozdější chvíle nebo se pochlubit svým přátelům? Váháte, zda si stačí vzít s sebou pouze mobilní telefon nebo uvažujete o koupi fotoaparátu, díky kterému zůstanou vaše vzpomínky stále jako živé?

FOTOLAB fotorádce jak vybrat fotoaparát
V tomto díle FOTOLAB fotorádce vám představíme jednotlivé kategorie fotoaparátů a popíšeme vám jejich vlastnosti a výhody. A na závěr se podíváme na funkci bezdrátového sdílení prostřednictvím Wi-Fi, která se hodí nejen na dovolené.

Mobilní telefon

První, a zejména v současné době pravděpodobně nejčastější volbou je dokumentování dovolené pomocí mobilního telefonu. Výhoda spočívá hlavně v tom, že mobil máte stále u sebe a pokud jste ve střehu, nic vám neuteče.

Navíc při fotografování mobilem máte možnost vytvářet v dnešní době extrémně oblíbená „selfíčka“. S těmi vám skvěle pomůže držák na telefon tzv. selfie tyč. Díky tomuto držáku se můžete kdykoliv a kdekoliv snadno vyfotit se svými přáteli, aniž byste museli prosit kolemjdoucí o vyfocení a už se vám nestane, že budete na fotografii chybět.

large_shutterstock_248662198

V nabídce jsou však i tradičně trojnohé stativy a držáky, které mají uchycení právě pro smartphone.

Dalším způsobem, jak oživit fotografie z mobilu, je možnost použití nejrůznějších objektivů, které jsou učeny přímo pro mobilní telefony. K dispozici jsou v nejrůznějších variantách, mezi ty nejoblíbenější patří např. širokoúhlé předsádky, tzv. fish eye (objektivy typu „rybí oko“), macro a další.

Kdy mobil nestačí?

Velikou nevýhodou pořizování snímků pomocí mobilu je kvalita fotografií. Samozřejmě, kvalita fotografií pořízených mobilními/chytrými telefony se ze poslední roky rapidně zlepšila. Avšak jak je zákony fyziky dáno, malý snímač a miniaturní optika ukrývající se v útrobách telefonu se kvalitou výstupu nikdy nevyrovná větším snímačům a optice opravdových fotoaparátů. Právě díky většímu snímači obsahují fotografie ze skutečných fotoaparátů mnohem více detailů a rozdíl je ještě znatelnější, fotíte-li večer za šera, nebo v tmavším interiéru. Další nespornou výhodou fotoaparátů oproti mobilním telefonů je možnost optického zoomu (přiblížení obrazu bez ztráty obrazové kvality), kterou u mobilů zkrátka nenaleznete (až na speciální fotomobily).

Pokud tedy rádi prohlížíte fotografie z dovolené na větších obrazovkách, nebo z nich vytváříte fotoknihy, či jiné fotoprodukty, tehdy rozdíl mezi mobilním telefonem a fotoaparátem opravdu oceníte. Nemluvě o tom, že většina mobilů zaznamenává fotografie v rozdílných formátech, což může způsobit problémy při tisku fotografií.

Přečtěte si více o tom, jaké výhody vám přinese velký snímač, který naleznete v pokročilých fotoaparátech.

Jak vybrat správný fotoaparát?

Nejdříve je důležité uvědomit si, co vlastně očekáváte od výsledných fotografií a co s daným foťáčkem chcete fotit. Zda se chcete zvěčnit u vody či dokonce pod vodou, pořizovat kouzelné scenérie navštívených destinací, rodinné záběry na výletech a sportovních akcích či všechny tyto aktivity dohromady.

Základní kompaktní fotoaparáty

Základní kategorii tvoří základní kompakty. Ty jsou určeny především pro méně náročné uživatele, kteří už ale nechtějí fotit mobilem.

kompaktni_fotoaparat

Rozlišením a způsobem použití se od některých mobilních telefonů příliš neliší, ale přesto se jedná o kvalitnější fotografický nástroj, než je mobilní telefon.

Výhodou je především lepší optika objektivu s možností optického zoomu a stabilizace obrazu. Díky tomu můžete přibližovat a oddalovat a na rozdíl od mobilního telefonu, to nebude mít vliv na kvalitu fotografií.

Kompaktní fotoaparáty také dokáží poskytnout pohodlí v podobě rychlého a jednoduchého ovládání – přístroj často stačí jedním tlačítkem zapnout a druhým okamžitě fotit na automatický režim, popř. na přednastavený režim určený pro konkrétní situaci (sport, krajina, portrét a mnoho dalších).

scenicke-rezimy
Scénické režimy vám pomohou dosáhnout lepších výsledků při fotografování specifických situací

Z naší nabídky můžeme doporučit například Canon Ixus 285 HS, který je k dostání v několika barevných provedeních a je určen pro uživatele, kteří se chtějí spolehnout na jeho inteligentní automatiku a nemají touhu provádět složité nastavení.

Canon Ixus 285 HS má velmi slušný 12x optický zoom a nabízí 20 Mpix rozlišení. Je velmi malý, takže nebude problém ho mít neustále při sobě. Tento fotoaparát (a obecně tento typ fotoaparátů) je ideální pro lidi, kteří nepotřebují, a ani nechtějí nic dlouho nastavovat, jejich požadavkem je jen zmáčknout spoušť a okamžitě vyfotit.

Jelikož každému vyhovuje něco trochu jiného, například jiné ovládání, velikost přístroje či jeho barva, doporučuji si prohlédnout celou nabídku těchto nenáročných kompaktů.

Pokročilé kompaktní fotoaparáty

Další velmi zajímavou kategorií jsou pokročilé kompaktní fotoaparáty, u nichž máte k dispozici veškeré možnosti kreativní tvorby, tak jako je tomu u digitálních zrcadlovek nebo CSC fotoaparátů, a přitom se díky svým rozměrům bez problému vejdou i do kabelky nebo větší kapsy. Jak vybrat fotoaparát FOTOLAB fotorádce

Pokročilé kompakty nabízí různé expoziční režimy, od automatiky přes prioritu clony a času až po úplný manuál. Také další hodnoty, jako je ISO, vyvážení bílékorekce expozice, můžete u většiny pokročilých kompaktů nastavovat ručně, a tím dosáhnout výsledků, které budou odpovídat vašim představám.

pokrocily_kompakt_dial

Pokud ale i přesto dáváte přednost automatice, pak tyto kompakty nabízejí velké množství scénických režimů (jako je např. portrét, krajina, makro, noční foto atd.), nebo pohodlný režim inteligentní automatika, který rozezná typ focené scény a sám nastaví ideální nastavení fotoaparátu pro danou situaci. A vy se tak místo na nastavení můžete soustředit na focení a komunikaci s okolím a nezmeškat tak neopakovatelné okamžiky.

Zamyslete se, co od fotoaparátu očekáváte

Některé z pokročilých kompaktů mají velký rozsah optického zoomu, a vystačíte si s nimi na focení všeho od makro záběrů, přes focení rodiny a dětí, až po focení vzdálených zvířat v safari.

Jiné pokročilé kompakty nenabídnou tak obrovský rozsah zoomu, jako výše zmíněné. Nabídnou místo toho běžný rozsah, který vám bude stačit na většinu situací, navíc však s výhodou vysoké světelnosti objektivu. Ta vám dovolí fotit vynikající snímky i za velmi špatných světelných podmínek, případně dosáhnout efektu rozmazaného pozadí (tzv. bokeh), který je velmi oblíbený např. u portrétů.

Mezi kompaktními fotoaparáty s výkonným objektivem, nabízejícími extrémní přiblížení i rozšířené funkce fotografických režimů, bych určitě vyzdvihl fotoaparáty Sony řady Cyber-shot. Vynikající poměr cena/výkon poskytuje např. oblíbený Sony DSC-HX60.

sony_dsc-hx60

sony_dsc-hx60_2

Skvělou výbavu nabídne také aktuální model z dílny značky Panasonic. Kapesní ultrazoom LUMIX DMC-TZ70 jako jeden z mála fotoaparátů této velikosti nabídne kromě masivního zoomuelektronický hledáček.

Panasonic_lumix_dmc-tz70_1

Pokud ovšem dáváte přednost kvalitě a nikoliv přiblížení objektivu a důležitější je pro vás světelnost než zoom, měli byste sáhnout spíš po pokročilých kompaktech s větším 1″ snímačem a kvalitním, světelným objektivem. Do této kategorie spadají např. fotoaparáty z řady Canon PowerShot G, ze které bych doporučil především PowerShot G9 X Mark II, nebo o něco starší verzi PowerShot G9 X, která se nyní dá koupit za opravdu zajímavou cenu. Nabídku velmi podobných fotoaparátů naleznete také v portfoliu značky Sony – a to v podobě řady fotoaparátů Sony RX100, stejně tak jako LUMIX LX15 od Panasonicu.
O této nejvyšší kategorii kompaktních fotoaparátů a jejich výhodách jsme psali v tomto článku.

BRIDGE FOTOAPARÁTY

Pod označením „bridge“ se skrývají fotoaparáty, které svou konstrukcí i schopnostmi balancují na hraně kompaktních fotoaparátů, systémových fotoaparátůdigitálních zrcadlovek.

bridge_fotoaparaty

Bridge fotoaparáty většinou disponuji celou paletou možností nastavení a poskytují funkce a konstrukční vlastnosti, které ocení i nároční uživatelé a zapálení fotografové. Většinou jsou vybaveny také elektronickým hledáčkem.

Na rozdíl od systémových (CSC) fotoaparátůzrcadlovek nemají tyto přístroje výměnné objektivy. Většinou jsou vybaveny výkonným objektivem, který pokrývá široký rozsah ohniskových vzdáleností. Lze je tedy použít od širokoúhlých záběrů krajiny, přes portréty a dokumentární snímky až po fotografie vyžadující veliké přiblížení teleobjektivu, jako je sport nebo divoká zvěř. A to vše je možné i bez řady různých objektivů.

nikon-coolpix-p900-objektiv

Právě univerzálnost těchto fotoaparátů, často ve spojení s moderními technologiemi (Wi-Fi, GPS, NFC, video ve vysokém rozlišení apod.), z nich dělá dokonalé společníky na cestách.

Čtěte také: K čemu jsou užitečné bezdrátové technologie ve fotoaparátu?

Oblíbenými zástupci této kategorie jsou například Sony Cyber-Shot HX400, Panasonic LUMIX FZ82, který patří mezi naprostou špičku této kategorie, nebo Nikon COOLPIX P900rekordním 83x zoomem.

Jejich nevýhodou, oproti CSCzrcadlovkám, je velikost snímače, která je blíž kompaktům. Obrazová kvalita je sice často vynikající, ale na své vyspělejší kolegy přece jen trochu ztrácí.

Outdoorové (odolné) kompakty

Zvláštní kapitolou jsou outdoorové fotoaparáty, se kterými můžete fotografovat v extrémních povětrnostních podmínkách a hlavně pod vodou, což je neocenitelné především při dovolené u moře.

Nejste si jisti, zda si raději pořídit akční kameru, nebo např. outdoorový foťák? Přečtěte si náš článek Pořídit foťák nebo akční kameru?

Jedním z nejoblíbenějších fotoaparátů z kategorie odolných outdoorových fotoaparátů stojí za zmínku zejména bych se ráda zastavila u modelu Olympus TG-5, který nabídne vodotěsnost do 15 metrů hloubky, odolá pádům z 2,1 metrů, a nemusíte se bát s ním vyrazit ani na zimní lyžovačku, jelikož umí fotit v mrazech až -10°C.Kompaktní vodotěsný fotoaparát do terénu

Velice příjemná je také jeho nadprůměrná světelnost, která se pohybuje v rozsahu f/2-4,9. Zvláště pod vodu opravdu oceníte tuto vlastnost, nebudete muset tak výrazně zvyšovat citlivost ISO nebo užívat blesk.

Pokud byste se s investicí do odolného fotoaparátu chtěli vejít do 10 000 Kč, Fujifilm FinePix XP120 nebo Olympus TG-870 rovněž nabídnou odolnou konstrukci, objektiv s obdobným rozsahem zoomu, ale podstatně menší světelností. Pokud tedy plánujete fotoaparát často používat ve zhoršených světelných podmínkách (v šeru, pod vodou, nebo ve vnitřních prostorách), doporučil bych sáhnout po dražším modelu se světelným objektivem.

Pod vodou můžete fotit i s běžným kompaktem, který umožňuje vyšší světelnost objektivu (kvůli zhoršeným světelným podmínkám, které se pod vodou vyskytují), a to za pomoci podvodních pouzder.

aquapack428_1_z1

Podvodní pouzdra pomohla zachránit nejeden fotoaparát před utopením. Dají se také využít i jako ochrana při letním sjíždění řeky.

Kompaktní systémové fotoaparáty (CSC fotoaparáty/bezzrcadlovky)

Systémové fotoaparáty neboli CSC jsou velmi výkonné fotoaparáty kvalitou srovnatelné s digitálními zrcadlovkami. Stejně jako u zrcadlovek lze systém rozšířit o výměnné objektivy nebo jiné příslušenství.

Rozdělení objektivů FOTOLAB fotorádceČtěte také: Jaké výhody vám přinesou výměnné objektivy?

 

Jejich výhodou je velikost – CSC fotoaparáty jsou znatelně lehčí a kompaktnější. A to samé platí i pro objektivy, které jsou pro tyto fotoaparáty určeny. Ty mohou mít i poloviční rozměry a hmotnost v porovnání s objektivem pro zrcadlovku, který disponuje stejnými vlastnostmi.

Často bývají vybaveny i těmi modernějšími funkcemi, jako je Wi-Fi, NFC, GPS, nebo různými pokročilými obrazovými efekty.
Nezřídka jsou designově propracovanější a hezčí na pohled.

V této kategorii si můžete vybrat od levnějších modelů, které jsou určené pro hobby fotografy a nabízí užitečné funkce jako je inteligentní automatický režim, scénické režimy nebo dotykový displej výklopný o 180° pro snadné focení selfies, až po profi modely, konstrukcí připomínající digitální zrcadlovky.

CSC_2

Tento typ fotoaparátů ocení všichni, kdo chtějí odlehčit svou fotobrašnu a zároveň zachovat vysokou kvalitu svých snímků (ta je totiž naprosto srovnatelná s kvalitou fotografií z digitálních zrcadlovek).

Jedním z nejoblíbenějších základních, až středně pokročilých modelů současnosti je Olympus OM-D E-M10 Mark II, který nabídne kvalitu fotografií i videa srovnatelnou s většími a těžšími zrcadlovkami, účinnou 5osou stabilizaci snímače, množství programovatelných funkčních tlačítek, kvalitní kovové zpracování nebo Wi-Fi pro snadné propojení s chytrým telefonem.

Přečtěte si také naši podrobnou recenzi Olympus OM-D E-M10 Mark II

Nabídku podobných modelů naleznete i u konkurence. Například Fujifilm X-A3 o něco vyšší obrazovou kvalitu (díky většímu APS-C displeji), dotykový displej otočný o 180°, na druhou stranu ale nenabídne 5osou stabilizaci snímače. Dále jistě stojí za zmínku Alpha a6000 od společnosti Sony, která nabízí podobné funkce i obrazovou kvalitu a nyní se dá koupit za velmi výhodnou cenu.

x-m1_1

U CSC fotoaparátů vyšší třídy již nalezneme rychlejší automatické ostření, kvalitnější zpracování těla fotoaparátu a širší možnosti nastavení. Mezi nejoblíbenější pokročilé modely CSC fotoaparátů patří například Fujifilm X-T2 a velice podobný, byť o některé funkce ochuzený Fujifilm X-T20, který ale navíc nabídne dotykový displej. Z nabídky pokročilých „bezzrcadlovek“ dále jistě stojí za zmínku například Olympus OM-D E-M5 Mark IIOlympus OM-D E-M1 Mark II, Sony Alpha a6300 s kvalitním 4k videemSony Alpha a6500, která navíc nabízí 5osou stabilizaci snímače.

Pokud vyžadujete nejvyšší možnou obrazovou kvalitu, doporučujeme fotoaparáty z řady Sony Alpha A7, které jako jediné nabízí velký Full Frame snímač, díky kterému poskytují vynikající výsledky i za zhoršených světelných podmínek, vysoké rozlišení a dynamický rozsah.

Digitální zrcadlovky (DSLR)

Digitální zrcadlovky (DSLR) díky většímu snímači poskytují maximální obrazovou kvalitu, možnost rozšíření celého systému o objektivypříslušenstvípohodlný úchop – ne každému se totiž menší fotoaparát dobře drží v ruce. U nejnovějších zrcadlovek jsou již standardem moderní funkce jako je Wi-Fi, NFC, GPS, nebo různé pokročilé obrazové efekty. Stejně jako CSC fotoaparáty, i mezi zrcadlovkami naleznete vše od základních modelů, u kterých je kladen důraz na jednoduchost ovládání, kreativní funkce a malé rozměry, až po profesionální přístroje nabízející nejvyšší obrazovou kvalitu i rychlost, minimální odezvu, možnost plného manuálního nastavení a množství ovládacích prvků.

Canon_EOS_1100D_in_use_Female_Youth
Mezi největší výhody digitálních zrcadlovek patří možnost použití nepřeberného množství doplňkového příslušenství, zejména objektivůblesků.

NIK0424_GEAR_SLIDER-LENSES_V3

K dispozici je ovšem i nepřeberné množství drobného příslušenství, které pomáhá k lepším fotografickým výsledkům nebo slouží k pohodlnějšímu ovládání nebo přidá fotoaparátu specifické vlastnosti. Mezi takové příslušenství patří například UVpolarizační filtry, bateriové gripy nebo třeba bezdrátové a GPS adaptéry a dálkové odpalovače externích blesků.

Kromě toho zrcadlovky disponují snímači větších fyzických rozměrů (až do velikosti 24 x 36 mm, tedy velikosti kinofilmového políčka), které poskytují vysokou kvalitu obrazuznatelně lepší výsledky při použití vyšších citlivostí ISO např. při fotografování za šera. Také optický hledáček zrcadlovek poskytuje přirozenější plynulý obraz.

Nejlevnější zrcadlovka Canon EOS 1300D
Základní digitální zrcadlovky jsou dnes opravdu cenově dostupné. Canon EOS 1300D včetně objektivu lze pořídit již za méně než 11 000 Kč.

Díky masové oblibě těchto fotoaparátů lze mezi digitálními zrcadlovkami najít cenově dostupné a snadno ovladatelné modely, určené zejména začátečníkům i plně profesionální fotoaparáty nekompromisních parametrů. V této kategorii snad neexistuje model, který nelze doporučit.

Oblíbený model pro začátečníky Nikon D3400 je k dostání i v atraktivní červené barvě.
Profesionální přístroj reprezentující nejvyšší kategorii, Nikon D5

 

Akční kamery

Akční kamery svými rozměry předurčené, abyste je mohli mít všude s sebouzachytit tak každou akci. Většinou jsou dodávány s ochranným pouzdrem, které zajistí voděodolnostpáduvzdornost, takže se svou akční kameru nemusíte bát vzít s sebou ani např. na zimní lyžovačku, nebo na kolo. Některé z nich jsou dokonce odolné i bez krytu (např. GoPro HERO5 Black, GoPro HERO5 Session).

Většinou disponují pevným, ultra-širokoúhlým objektivem bez možnosti optického zoomu (výhoda pro sport a akci, ale nemožnost detailnějších záběrů). Displej je malý, nebo žádný. Obrovskou výhodou akčních kamer jsou jejich malé rozměry a snadná obsluha.
Díky obrovské nabídce dalšího příslušenství, lze akční kamery používat při celé řadě aktivit. K dispozici je nepřeberné množství držáků, popruhů, plováků a mnoho dalšího.

Nejste si jisti, zda si raději pořídit akční kameru, nebo např. outdoorový foťák? Přečtěte si náš článek Pořídit foťák nebo akční kameru?

GoPro HERO5 Black

Špička na trhu akčních kamer. Kvalitní 4K video (30 fps), Full HD video (120 fps), 2‘‘ dotykový displej, GPS, voděodolnost do hloubky 10m bez potřeby ochranného pouzdra, konektor pro USB-C a mnoho dalšího.

GoPro HERO5 Black Session

GoPro HERO5 Session je malá, ale šikovná. Podporuje 4K video o 30 fps či Full HD při 90 fps. Díky ultra širokému objektivu, hlasovému ovládání a vodotěsné konstrukci s kamerou zachytíte vaše adrenalinové zážitky vždy snadno a v perfektní kvalitě.

Olympus TG-Tracker

Neobyčejně odolná a flexibilní akční 4K videokamerou s vestavěným LED reflektorem, výklopným LCD displejem, Wi-Fi a 5osou stabilizací obrazu.
Olympus TG-Tracker je vodotěsný do 30m, mrazuvzdorný do –10°C, nárazuvzdorný do 2,1m, tlakuvzdorný do 100kg a prachotěsný.

Niceboy VEGA5

Odolná akční kamera s nativním 4k 30p videem. Nabízí elektronickou stabilizaci obrazu, vestavěnou Wi-Fi, a bohatou výbavu již v základním balení.
VEGA5 nabízí jeden z nejlepších poměrů cena/výkon v současné nabídce akčních kamer.

Funkce WI-FI a její využití

Pokud si pořídíte fotoaparát s funkcí Wi-Fi, můžete své snímky okamžitě sdílet a chlubit se jimi na různých sociálních sítích. Nebo své snímky pohodlně, bez jakýchkoliv kabelů, přenesete do paměti tabletu, smartphonu nebo PC.

wifi_1

A jak to funguje v praxi?

Jste na dovolené, vidíte krásný západ slunce, vyfotíte jej a chcete se ihned pochlubit svým přátelům na Facebooku. To by s běžným fotoaparátem znamenalo, že ho musíte připojit k počítači, fotku uložit a teprve potom jí dál poslat do světa. Pokud ovšem máte po ruce smartphone, nebo tablet s operačním systémem Android, nebo iOS (mobilní windows bohužel často není podporován) a váš fotoaparát je vybaven funkcí Wi-Fi je to jednoduché.

Do chytrého telefonu stačí stáhnout aplikaci výrobce fotoaparátu a ten pak podle instrukcí spárovat s chytrým zařízením. Některé fotoaparáty jsou vybaveny i technologií NFC, takže spárování lze provést pouhým přiložením přístrojů k sobě. Každá aplikace pak nabízí několik možností, jak s fotkou, kterou si z fotoaparátu do smarphonu stáhnete, naložit. Zpravidla nechybí možnost publikování na nejoblíbenějších sociálních sítích, odeslání emailem nebo pouhé uložení v paměti smartphonu.

Funkci Wi-Fi lze využít k focení selfie nebo skupinek, ve kterých nechcete chybět. Váš telefon totiž může sloužit jako dálková spoušť. Na jeho displeji pak vidíte náhled displeje fotoaparátu, můžete na něm měnit nastavení fotoaparátu a samozřejmě i pořídit fotografii či video.

hqdefault
z6dwifi1

Pokud máte radši papírovou formu pohledu, můžete dokonce přes aplikaci CEWE FOTOSVĚT poslat pohled po celé EU.

mobilní aplikace

Tato aplikace umí udělat z vašich fotografií také kryty na mobil, kalendáře, CEWE FOTOKNIHU a v neposlední řadě samozřejmě i klasické fotografie.

Váš fotoaparát nemá Wi-Fi? Nezoufejte!

Pokud ale vlastníte přístroj, který funkci Wi-Fi nemá, nezoufejte. Nabízí se tu další možnost, jak na tyto funkce dosáhnout.

Jednou z nejlevnějších variant jsou EyeFi karty, které mají v sobě zabudovanou Wi-Fi. Pokud tedy vložíte tento typ karty do svého fotoaparátu či videokamery, vytvoří si svou vlastní Wi-Fi síť. Můžete tedy své fota bezdrátově stáhnout do PC či chytrého telefonu. Nachází se zde ale dvě nevýhody, a to v možnostech stahování. Nelze totiž stáhnout více souborů najednou. Druhá nevýhoda je v rychlosti přenosu, je totiž pomalejší než u běžného stahování přes kabel či za pomoci čteček.

flashair

Ušetřete tisíce na fotovýbavě!

Mějte přehled o všech právě probíhajících akcích, díky kterým můžete ušetřit tisíce na fotovýbavě! Stačí sledovat naši aktualizovanou stánku:

 


pavla-hrebenovaTento článek pro vás připravila:
Pavla Hřebenová
vedoucí prodejny FOTOLAB.cz – Česká Lípa

Přidat komentář