CEWE Fotolab

Moderní bezdrátové technologie ve vašem fotoaparátu

Dnešní fotoaparáty už dokážou nabídnout i nejmodernější možnosti bezdrátového připojení, zapisování souřadnic a mnohé další. Ale co si pod pojmy jako WiFi, NFC, GPS ve fotoaparátu představit?

wifi_gps_nfc_2

Pro někoho jsou zkratky WiFi, NFC nebo GPS úplně běžné pojmy, pro jiného zase španělská vesnice. Co tedy čekat, pokud je fotoaparát některou, nebo všemi těmito funkcemi vybaven, a k čemu slouží tyto funkce v praxi?

NFC (Near Field Communication)

NFC je zkratkou z anglického pojmu Near Field Communication a jde o moderní technologie, která nám umožňuje bezdrátově přenášet data mezi elektronickými zařízeními na krátkou vzdálenost. S funkcí NFC se můžeme setkat nejen u fotoaparátů, videokamer, mobilních telefonů, tabletů nebo PC. Běžně se s NFC setkáváme i při bezkontaktních platbách na platebních terminálech.

Sony NFC

A k čemu slouží NFC ve fotoaparátu?

Pokud je fotoaparát touto funkcí vybaven, můžeme fotografie i videa přenášet bezkontaktně do jiného zařízení. Například do tabletu, PC či smartphone – samozřejmě pod podmínkou, že koncové zařízení také podporuje funkci NFC. Možná si říkáte: „K čemu mi to je, když mohu fotografie přetáhnout do tabletu pomocí USB kabelu?“ Ano, samozřejmě můžete, ale pomocí funkce NFC je tento krok pohodlnější a rychlejší. USB kabel nemáte vždy po ruce a nebo jste ho možná již dávno ztratili. Pokud máte chytrý telefon nebo tablet s funkcí NFC, můžete své fotografie „přetáhnout“ do mobilu nebo tabletu pouze dotykem těchto přístrojů.

nfc-samsung

Funkce NFC je taky často využívaná pro spárování smartphonu (tabletu) s fotoaparátem. Prostřednictvím NFC lze například jednoduše nastavit WiFi připojení bez zadávání hesel, přístupových kódů apod. Stačí jen přiložit k sobě smartphony a fotoaparát a tyto přístroje si mezi sebou předají informace a provedou všechna potřebná nastavení.

Jak můžeme využít tuto funkci v praxi? Jste na dovolené, na výletě nebo na nějaké akci a potkáte své známé, které jste dlouho neviděli. Protože rádi fotíte, určitě nosíte svůj fotoaparát běžně u sebe, a tak si uděláte pár společných fotek na památku. Fotky máte ve fotoaparátu, ale co s nimi? Vezmete si na přátelé emailové adresy a budete doufat, že nezapomene fotky poslat? Zbytečná starost – pokud máte fotoaparát s funkcí NFC můžete pouhým dotykem dvou elektronických zařízení fotografie přenést do smartphonu Vašich přátel.

Wi-Fi

WiFi je vyspělá bezdrátová technologie a možnost jejího využití se již stává standardem moderních digitálních fotoaparátů.

wifi_1

Běžně se setkávám s tím, že mnoho lidí předpokládá stejné možnosti využití jako v mobilních telefonech, tabletech či PC. Ale to je bohužel většinou mylná představa.
Pokud je fotoaparát vybaven funkcí WiFi, neznamená to, že můžete surfovat na internetu jako u mobilního telefonu. Digitální fotoaparáty (až na výjimky) nejsou vybaveny operačním systémem a možností instalace aplikací, internetovým prohlížečem apod. K brouzdání na internetu se tedy s fotoaparátem nedostanete.

A přes to WiFi není u fotoaparátů zbytečnost. Naopak přináší nové a velmi zajímavé možnosti při ovládání a sdílení fotografií i videa.

Jedním z možných využití vestavěné WiFi je například okamžité sdílení fotografií na sociálních sítích. Pomocí WiFi můžete fotografie přenášet do smartphonu, tabletů či PC bez nutnosti použití USB kabelů.
A moje nejoblíbenější využití – fotoaparát vybavený funkcí WiFi můžete dálkově ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu.

wifi_gps_nfc_5

V praxi to funguje tak, že ze spárovaného „smart“ zařízení se stane dálkové ovládání, včetně displeje. Nejen, že tak můžete na dálku stisknout spoušť fotoaparátu, ale zároveň na displeji smartphonu vidíte co fotíte. V některých případech lze ovládat i další funkce jako je zoom, nastavení fotoaparátu nebo přepínání mezi fotografováním a natáčením videa.

olympus_e-m10_fotolab_blog (11)

Propojení pomocí WiFi se mi osvědčilo například při focení skupinových fotek – fotoaparát připevním na stativ, pomocí WiFi ho propojím se svým smartphonem a fotografuji stiskem tlačítka na mobilním telefonu. Navíc pomocí WiFi mohu okamžitě své snímky a videa sdílet na sociálních sítích.
Rychlé, jednoduché a elegantní řešení.

GPS (globální družicový polohový systém)

Funkce GPS je zkratkou z anglického Global Positioning systém a jde o radionavigační systém pro určení polohy a času kdekoli na Zemi s přesností do deseti metrů.

wifi_gps_nfc_2
shutterstock_GPS

Funkce GPS ve fotoaparátu bohužel není stavěná na to, aby vás navigovala k památkám a turistickým atrakcím. Ale i přes to jde o výborného pomocníka, nejen pro vášnivé cestovatele.
Ptáte se jak funguje vestavěný GPS modul ve fotoaparátu v akci?

Pokud máte zapnutou funkci GPS, fotoaparát zaznamenává souřadnice ke každému snímku, který vyfotíte.
Častý dotaz zákazníků: „Souřadnice se mi vpíší přímo do fotografie? To budu mít znehodnocené fotky!“
Ne, na výsledné fotografii jako takové nejsou souřadnice vidět. Ty se zapisují do EXIF dat. Tedy do informací o souboru, které jsou skryté a zobrazují jen pouze editory a prohlížeče fotografií apod.

exif-viewer-photo

V těchto informacích lze najít i další užitečné informace o snímku např. informace o datu pořízení, použitém nastavení a expozičních hodnotách, informace o použití blesku a někdy i další.

U některých fotoaparátů s vestavěným GPS modulem se můžeme setkat i s pojmem GPS kompas. Kompas zaznamenává, jakým směrem byl namířený objektiv při focení a díky interní databázi turisticky zajímavých míst nám zároveň napíše, jakou památku či místo zrovna fotíme.

Sony_GPS_Map_View

exilim_ex_h20g3

Pokud tedy hodně a často cestujete, nemusíte si pamatovat, které místo jste zrovna fotili – fotoaparát (nebo software s ním dodávaný) Vám to poví.

Přidat komentář