CEWE Fotolab
5 tipů na cestovatelskou fotografii

5 tipů pro cestovatelské fotografy

Máte pas plný razítek a nejcennějším suvenýrem, který si vždy přivezete, jsou fotografie? Máme pro vás několik rad na vaše cesty za focením.

Ať už se chystáte na daleké dobrodružství na opačném konci světa nebo je váš cíl mnohem blíž – třeba v naší krásné České republice – těchto 5 rad a tipů vás může posunout zase o kus dál ve vaší fotografii.

5 tipů na cestovatelskou fotografii

1. Příprava před cestou

Nezáleží na tom, jestli plánujete cestovat s partou přátel nebo sami, ale hlavně nepodceňujte přípravu. Zvolte si zajímavé lokace na focení a poznačte si je na mapě. Každý den si budete moci připomenout vaše původní plány.

Jděte na jistotu! Skvělý pomocník je aplikace Google Street View. Je zdarma ke stažení pro váš mobilní telefon a pomůže vám prozkoumat zajímavé lokace k focení z pohodlí domova z pohledu 360 stupňů – tedy kolem dokola. V klidu si tak před cestou můžete naplánovat, odkud co budete fotit a na místě nebudete ztrácet čas.

Vezměte si cestovního průvodce – může vás i zachránit. Během vašich cest se nejednou jistě dostanete do situace, která se dá nazvat dobrodružství. Nechceme nic přivolávat, ale můžete ztratit telefon s důležitými kontakty, zabloudit, nebo se dostat do nepříjemné konfrontace s místními, kterým nebudete rozumět ani slovo. Průvodce většinou má základní slovník, důležitá telefonní čísla a adresy na ambasádu či turistické centrum a samozřejmě také mapu.

Čtěte také – 10 inspirativních lokalit na focení v Česku


2. Cestujte jen nalehko

Proč byste si měli ničit záda těžkou fotografickou technikou? Zabalte si jen to, co opravdu využijete. Kromě digitálních zrcadlovek jsou tu i menší a lehčí alternativy – pokročilé kompaktyCSC fotoaparáty (tzv. bezzrcadlovky). Ty poskytují brilantní obrazovou kvalitu, umožňují výměnu objektivů a veškerá pokročilá nastavení stejně jako zrcadlovky. Máte tak plnou kontrolu nad výslednou fotkou.

Pro běžné focení je vždy dobré mít s sebou zoom se základním rozsahem, nebo světelný objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností. Například pro focení krajiny, města a architektury jsou nejoblíbenější širokoúhlé zoom objektivy. Pokud se chystáte fotit vzdálené objekty, nebo se ve fotografii rádi soustředíte na detaily, jistě ve své fotovýbavě oceníte teleobjektiv.

Díky ušetřené váze pak můžete přibalit například náhradní baterii, polarizační filtr, nebo lehký stativ.

Víc toho pravděpodobně nebudete potřebovat – nakonec budete rádi za lehký batoh při vašich výšlapech.

Čtěte také – Podrobný průvodce výběrem fotoaparátu

5 tipů na cestovatelskou fotografii

3. Využijte slunce a jeho nejlepší hodiny dne

Jak zlatá hodina tak modrá hodina jsou pro fotografa tím největším darem. Ráno to sice znamená trochu si přivstat, ale stojí to za to! Uvidíte sami.

Zlatá hodina je první a poslední hodina slunečního světla během dne. Co se děje se světlem? Jeho síla dosáhne určitého fotografického efektu – kontrast scény je nižší, tím pádem stíny jsou méně tmavé. Naopak světlo vycházejícího slunce zajistí teplé barvy, což celkově zvýší sytost barev vaší fotografické scény. Chcete změnu? Věnujte jeden východ slunce časosběru a zachyťte tak, jak se scéna postupně zalívá sluncem minutu po minutě.

Modrá hodina většinou začíná 30 – 45 minut po západu slunce. To se samozřejmě může lišit podle lokality a ročního období. Při modré hodince můžete krásně zachytit například městskou scénu z vyhlídky či dobře osvětlené budovy nebo řeku uprostřed města.

5 tipů na cestovatelskou fotografii

4. Mějte úctu

Ptejte se na svolení před tím, než někoho vyfotíte. Je to základní fotografické pravidlo – obzvlášť to platí v místech, která jsou pro místní obyvatele posvátná nebo velmi soukromá. Dbejte na to, aby se necítili kvůli vašemu focení nepříjemně. A bonus navíc? Možná že vás díky vašemu chování příště pustí zase o kousek blíž do míst, kam jiní se svým fotoaparátem nemohli.

Čtěte také –  TIP, jak archivovat vaše fotografie z cest?

5 tipů na cestovatelskou fotografii

5. Nezapomeňte na fotku s místním

Nejsme žádní velcí zastánci focení selfie ani samospouště při focení sebe sama – ale až budete po nějakém čase přemítat, kde jste byli a co jste zažili, fotografií s místními obyvateli z vašich cest si budete určitě vážit. Vyfoťte se například se svým hostitelem, u nějž jste nocovali, nebo s kouzelným mužem, který vám ukázal na ulici něco neuvěřitelného. Taková památeční fotka pro vás bude i po letech mít velký význam.

Přidat komentář