CEWE Fotolab

Vánoční nákupní fotorádce: Nejzajímavější doplňky k fotografování

Kromě fotoaparátů samotného můžete potěšit sebe nebo své blízké užitečným doplňkem k fotoaparátu, mobilnímu telefonu nebo kameře. Vybrali jsme ty nejzajímavější výrobky, které zaručeně oslaví úspěch.

Příslušenství pro každý den focení

Doplňky do fotografické brašny by měly být především praktické a potřebné. Postupem let si každý fotograf vytvoří rozsáhlou sadu nejrůznějšího specifického příslušenství, které používá a vyhovuje mu. Někdy však může minout i zajímavé kousky, protože je ještě nevyzkoušel – podobnou zkušenost mám například s popruhy přes jedno rameno s upnutím do stativového závitu digitálu – v určitých situacích velmi praktické.

Každý fotograf ocení kvalitní popruh, který spolehlivě unese digitál a zároveň bude pohodlný. Přesně takové mám (nejen já) zkušenosti s popruhy Peak Design, které jsou z velmi pevného a příjemného materiálu s odolnými přezkami. Specialitou Peak Designu jsou tzv. kotvičky, které upevníte na digitál a zaháknete do popruhu – snadno jej pak v případě potřeby odepnete a můžete ho stejným způsobem upnout na jiný popruh nebo například vestu.

Čtěte také na blogu: „Mám zvolit fotobrašnu nebo fotobatoh?“

Trochu problematičtější může být výběr fotobrašny nebo fotobatohu, protože je potřeba přemýšlet i trochu do budoucna. Tedy konkrétní kousek vybírat nejen s ohledem na aktuální vybavení, ale také s vědomím budoucího rozšíření techniky. A po čem sáhnout? Tak na tuto odvěkou otázku si budete muset odpovědět sami, jelikož každé má svoje – brašna je pohotová a rychlá, batoh zase pohodlný a unese víc. Velmi populárním a praktickým je opět kousek od Peak Designu, a to batoh Everyday Backpack, který je v menší 15l verzi nebo jako plnohodnotný každodenní 30l batoh.

Často podceňovaným doplňkem je mikrofon, a to především u těch, kdo začínají stále častěji koketovat s videem. Vestavěné mikrofony u fotoaparátů jsou spíše pro orientační nahrávání zvuku, než aby je bylo možné využívat pro plnohodnotný záznam zvuku – samostatný mikrofon je velkým pomocníkem. Výrobci na tyto videografy samozřejmě myslí a stále častěji se objevují mikrofony určené právě pro popsané použití.

TIP: Jak na video

Jednou z osvědčených značek, která přichází s různými zlepšováky je Rode – tradiční výrobce mikrofonů, který se přizpůsobil poptávce a uvedl několik zajímavých kousků. U těch pokročilejších je součástí balení i odpružené uchycení Rycote Lyra – jakási kolébka pro mikrofon, která eliminuje přenos vibrací skrze samotné tělo aparátu. Velmi praktickým kouskem, zejména při natáčení rozhovoru, je malý klopový mikrofon, který perfektně zachytí a přenáší projev mluvčího, aniž by zaznamenával ruchy pozadí.

A když už jsme u videa, pomineme-li promyšlený videozáznam kvalitní kamerou nebo fotoaparátem, je tu stále řada situací kdy se hodí malá akční kamera. Díky velikosti ji upevníte kamkoli – od zápěstí přes přilbu až po kapotu auta – a odolné provedení ji ochrání před deštěm i nečistotami.

Pro méně adrenalinový záznam videa pomocí fotoaparátu nebo kamery, například v mobilu, je perfektním nástrojem tzv. gimbal. To je tříosý motorizovaný stabilizátor, který posune vaše videa nebo vlogy na úplně novou úroveň. Zde určitě sáhněte po osvědčené značce DJI, která má řadu zkušeností nasbíraných mimo jiné i při výrobě dronů.

S přibývajícími fotografiemi obvykle rostou nároky na datový prostor pro jejich uložení. Řešení pro archivaci a ukládání finálního výběru fotek by si měl každý fotograf promyslet a striktně jej dodržovat. Ovšem na cestách je to všechno trochu jinak a rozhodně se bude hodit externí disk pro rychlou zálohu – v tomto případě nemá smysl uvažovat o ničem jiném než o rychlém, tichém a odolném SSD disku.

Nejinak jsme na tom my fotografové s paměťovými kartami, ty jsou již prakticky spotřebním materiálem a se stále rostoucí kapacitou rostou i jejich přenosové rychlosti.

Dalším doplňkům bychom se mohli věnovat opravdu dlouho, ovšem jedná se už většinou o takové kousky, které si chce fotograf vybrat spíš sám, protože má určitou představu o tom, co mají splňovat a jak by měly fungovat. Typickým zástupcem může být kruhové světlo vhodné pro portréty nebo makro, které však krajinář jen stěží využije. Podobné to bude i se světelnou LED trubicí, která dokáže věrně simulovat různá prostředí (maják sanitky, plamen ohně apod.) a uplatnění najde zejména u inscenované fotografie a natáčení videí.

Kdybyste si však opravdu nevěděli rady, vězte že kvalitním filtrem rozhodně nic nezkazíte a ocení jej každý fotograf. Typů filtrů je několik, ty nejpoužívanější jsou však polarizačníneutrální šedý. Pro lepší orientaci a jistý výsledek výběru sáhněte po osvědčených tradičních výrobcích, jako je B&W, Hoya, Polaroid nebo VFFoto.

TIP: Přečtěte si návod, jak vybrat dárek pro fotografa, článek obsahuje i zajímavé tipy na výrobky!

Přidat komentář