CEWE Fotolab

Jak na video? Videokamera nebo fotoaparát?

Dnešní doba nabízí velice široké spektrum přístrojů, kterými lze pořídit velice zajímavé a kvalitní videozáznamy. Jaké jsou však výhody různých přístrojů a čím se od sebe liší?

Ohlédneme-li se několik let zpátky, výběr byl daleko jednodušší.  V minulosti  zákazníci vybírali na základě typu kazet, které se vkládali do videokamery, výdrže baterie nebo dle hmotnosti kamery.

Současná situace na trhu, který nabízí téměř vše, co si člověk může přát a v různých cenových relacích, je pro zákazníka mnohem zrádnější. Parametry přístrojů jsou daleko vyspělejší, než v dřívějších letech a proto je nutné více studovat a zajímat se, co vlastně která funkce umí, znamená a proč tomu tak vlastně je. Neopomínejme software, tak i hardware výbavu.


Zaměřme se na výběr aparátů podle potřeb zákazníka a požadavků na videozáznam. Jedním z hlavních parametrů je velikost a typ snímače (čipu).

Při výběru přístroje je nutné zohlednit velikost obrazového snímače, jelikož ta rovněž ovlivňuje finální výsledky obrazu. Rozměr čipu opět pozitivně ovlivňuje hladinu šumu a současně také ovlivňuje poměr a míru hloubky ostrosti.

Obecně snímač převádí světlo do digitálního signálu. Typ snímače CCD najdeme spíše u levnějších zařízení, zatímco typ CMOS je používán ve vyšších modelech aparátů s vyšší cenou. Tento typ je více preferován zákazníky z důvodu vyšší citlivosti v horších světelných podmínkách, což snižuje hladinu digitálního šumu. Navíc CMOS technologie čipů umožňuje natáčet videosekvence ve FullHD rozlišení, což CCD snímače neumožňují.

Zejména pro záznam videosekvencí je dobré zohlednit při výběru typ stabilizace. Vždy je lepší zvolit mechanickou, nebo také optickou stabilizaci před verzí digitální

Záměr nejen u fotografií ale i u videozáznamu je mít obraz zcela ostrý. U ostření můžeme pozorovat výrazný rozdíl mezi běžnými fotoaparáty a kamerami, které se využívají výhradně na záznam videosekvencí. Nicméně nejen rychlost ostření je důležitá. Musíme vzít v úvahu i přesnost ostření.

posuv-snimace

Jak to funguje? Princip digitální stabilizace se zakládá na ořezávání obrazu, což dle mého mínění určitě není žádoucí věc, především u natáčení videa. Mechanickou stabilizaci máme ve dvou formách provedení. Optická stabilizace stabilizuje optickou soustavu aparátu. Druhá možnost je stabilizace snímače. Zajímavý typ stabilizace je 5-ti osý stabilizátor ve vybraných přístrojích např. značky Olympus nebo tzv. BOS –Balanced Optical Stabilization stabilizátor u značky SONY.

U videokamer je přeostřování na různé objekty nebo při přibližování zcela běžné. U fotoaparátů je to s přeostřováním mezi různými vzdálenostmi nebo objekty výrazně horší. Fotoaparáty jsou dimenzované k velmi rychlému jednorázovému ostření při fotografování, nikoli při pořizování videozáznamu.

  • Kompaktní digitální fotoaparáty
  • CSC – systémové digitální fotoaparáty
  • Digitální zrcadlovky
  • Videokamery

Pro běžného uživatele, který chce nahrávat kratší videa je kompaktní fotoaparát dostačující volbou. Většina modelů, má také samostatné tlačítko pro spuštění nahrávání. Tedy stačí jediný stisk a můžete natáčet.

Chceme-li chce snadno ovladatelný fotoaparát, který odvede poměrně dobrou práci nejen u fotografií, ale i u videozáznamu, velmi dobrou volbou mohou být některé modely kompaktních fotoaparátů v zajímavých a rozsáhlých cenových relacích.

V případě vyššího důrazu na obrazový výstup jak u fotografií, tak u videozáznamu se nabízí volba v systému kompaktních fotoaparátů s výměnnými objektivy – CSC – např. 

80045262_(1)_z1

Zachovávají si malé rozměry a váhu, tudíž jsou snadno přenosné, nehledě na podobnou ovladatelnost jako u kompaktních fotoaparátů. Další předností je možnost volby doplňků pro focení i natáčení různých scén.

V této kategorii si zákazník na současném trhu vybere veliké množství nejen cenově dostupných přístrojů, ale i zcela profesionálně vybavených modelů.

Kategorie digitálních zrcadlovek (DSLR), jako např.

jsou a jistě i nadále budou zárukou vysoké kvality zpracování přístroje i skvělého obrazového výstupu, který je v oblasti videosekvencí srovnatelný s kamerami.

Ovšem u digitálních zrcadlovek jsme se setkávali obvykle s mnohem obtížnějším ovládáním nejen při samotném snímání fotek, ale především při videozáznamu. Přeostřování v průběhu natáčení videa nebylo donedávna běžným jevem.

V této oblasti se zasloužil o největší progres Canon, který svými zrcadlovkami 100D700D a vyššími, případně novějšími modely umožnil ostřit  na objekty průběžně a to i při používání zoomu. Videu se musely přizpůsobit i objektivy, přičemž u Canonu je nalezneme s označením STM. Pozadu však nezůstává ani další výrobce DSLR fotoaparátů, Nikon.


Poslední možností jsou videokamery. Jedná se o přístroje, které jsou na rozdíl od fotoaparátů primárně určeny k záznamu videa. Proto jsou kamery stále tou nejvíce žádanou a komfortní volbou pro zákazníka nejen z hlediska ergonomie, ovládání, ale také nabízených funkcí a parametrů.

Mezi velmi oblíbenou značku videokamer patří značka Panasonic. V současné době nabízíme např. Panasonic HC-VX870 nebo vyšší model Panasonic HC-VX980

Software je navržen přímo pro podmínky videozáznamu. Uživatelské rozhraní je tvořeno s důrazem na tvorbu videozáznamu bez dalších, pro kamery zbytečných položek. Na trhu je v současnosti mnoho výrobců běžných i outdoorových kamer.

Mezi nejznámější patří Sony, Panasonic nebo Canon, odolné modely nabízí značka GoPro, Lamax nebo opět Sony. Konkrétní model můžeme vybírat nejen na základě vlastní zkušenosti, ale i podle portfolia nabízeného příslušenství.

Dalšími faktory jsou samozřejmě cenová dostupnost a nároky na obrazový i zvukový výkon, kde můžeme volit od amatérských až po zcela profesionální videokamery.

Tip: I natočené záběry můžete archivovat ve své CEWE FOTOKNIZEzde si můžete stáhnout bezplatný program FOTOLAB Můj Fotosvět

Přidat komentář