CEWE Fotolab

Vybíráme fotoaparát pro děti

Dostaňte děti ven a ukažte jim svět v jiné perspektivě. Koupí fotoaparátu dáváte dítěti nejen rozhled a smysl pro detail, ale také nástroj k seberealizaci. Dáte mu možnost častěji vyjít ven, do přírody a pořádně si užít i ty na první pohled obyčejné věci kolem sebe.

Navíc pořádného fotografa je dobré vychovávat už odmala. Nemusí hned fotit perfektní fotky, nad kterými bude žasnout celá rodina. Především ho to musí bavit a je jedno, zda fotí na základní kompakt, nebo zkouší první manuální nastavení na pokročilejším fotoaparátu.

Ať už sami fotíte, nebo jste fotografováním nepolíbení, poradíme vám, jaký fotoaparát pro dítě vybrat. Foťáky jsme rozdělili do tří skupin, podle věku dítěte a také náročnosti na funkce přístroje. Fotoaparát může také skvěle posloužit např. rodičům i prarodičům, kvalita bude na běžné rodinné focení naprosto stačit.

TIP: Prohlédněte si nabídku kreativních fotodárků pro malé i velké 

Fotoaparáty pro všechny věkové kategorie

Fujifilm INSTAX Mini 11

Fotoaparáty Instax jsou zábavné, hravé a mají své jedinečné kouzlo. Po stisku spouště totiž do několika krátkých minut držíte v ruce hotovou fotografii. Navíc můžete vybrat přístroj takový, jaký bude přesně vyhovovat stylu malých i velkých fotografů a fotografek. Jeho používání je naprosto jednoduché a zvládne jej úplně každý. 

Fujifilm INSTAX fialový, černý a modrý

 

Do fotoaparátů Instax se používají speciální kazetky s filmy, které se neomezují jen na výběr toho, jestli chcete fotit barevně nebo černobíle. Vybírat totiž můžete z celé řady ozdobných filmů s kreativními okraji. Děti potěšíte filmem s duhovým okrajem nebo s komiksovými motivy. Svou uzdu kreativitě můžete popustit pomocí filmů s imitací mramoru nebo s elegantními černými rámečky.

Pouzdra pro Fujifilm INSTAX 11 Mini

Lomo'Instant Automat Sundae Kids (lens kit)

Filmy INSTAX Mini se používají i v designově vyladěných instantních fotoaparátech Lomo’Instant. Model Automat Sundae Kids se navíc prodává se sadou kreativních objektivů, které skvěle zabaví starší děti i dospělé.

Fujifilm INSTAX Wide 300

Pokud by vám nestačil rozměr fotografie, která se schová do peněženky, sáhněte pro modelu Instax Wide 300. Ten je stejně zábavný a jednoduchý jako Mini 11, umí ale vytvořit velké fotografie, které budou ozdobou každé domácnosti. A protože jsou snímky větší, budete potřebovat kazety s filmem typu Wide.Fujifilm INSTAX WIDE 300 Toffee CAMERA EX D

Fujifilm INSTAX WIDE 300 Toffee CAMERA EX D na e-shopu


Vhodné fotoaparáty pro děti ve věku 3 až 6 let

U menších dětí jde především o zábavu. Fotoaparát by měl být ideálně zajímavý na pohled a zejména odolnější. Pokud po něm dítě nadšeně nesáhne kvůli hezkému vzhledu, třeba s obrázky, pravděpodobně mu jej budete nutit jen těžko. Přece jen chcete, aby se děti pro fotografii nadchly. Jednou se budete radovat z pěkné fotky zahrady, podruhé vás jistě potěší i fotka kočky a části prstu, který dítě nechalo na čočce foťáku.Vybíráme fotoaparát pro děti

Nikon Coolpix W150

Nejen, že děti zaujme svým vzhledem. Tento fotoaparát je skvělý pro celou rodinu, má velmi jednoduché ovládání a zároveň je dostatečně odolný. Několik pádů na zem z výšky až 1,8 metru by ho nemělo rozhodit. Bez obav ho můžete také ponořit do vody, a to až do hloubky 10 metrů. Zvládne mrazivé teploty až do -10 °C. Obzvláště rodiče pak ocení bezdrátové připojení, díky němuž je sdílení fotek velmi snadné.

Nikon Coolpix W150 Backpack Kit
Nikon Coolpix W150 Backpack Kit
Nikon Coolpix W150 Backpack Kit
Nikon Coolpix W150 Backpack Kit

Vhodné fotoaparáty pro děti ve věku 7 až 9 let

Máte doma malého nadšence, který se s foťákem už někdy setkal? Pak doporučujeme fotoaparáty, které už mají mírně pokročilejší funkce, protože si pravděpodobně hravě poradí i s dotykovým displejem, se kterým můžete občas bojovat i vy sami. A co ještě neumí, to se metodou pokus omyl rychle naučí.

Výsledné fotky už budou kreativnější. Foťák totiž z ruky jen tak nedá a bude ho s sebou nosit opravdu všude. Myslete na to a dejte si pozor, ať je darovaný fotoaparát alespoň trochu odolný. Co si budeme povídat, dětem věci z rukou padají neustále.

Olympus Tough TG-6

Fotoaparát je díky své jednoduché obsluze vhodný pro děti a využijí jej i dospělí během trávení dovolených v aktivnějším rytmu (např. zimní sporty, vodáctví, potápění se u moře). Olympus Tough TG-6 je vodotěsný do hloubky 15m, prachotěsný, nárazuvzdorný do 2.1m, odolá tlaku až 100 kg a nezalekne se ani mrazivých teplot.


Fujifilm FinePix XP140

Jako dostupnější alternativu k modelu TG-6 můžete zvážit také zajímavý model Fujifilm FinePix XP140. Nabízí 16,4 Mpx rozlišení, 5x optický zoom, možnost ponoru až do 25m hloubky, odolá pádu z výšky až 1,8 m a nezalekne se ani prachu nebo -10°C mrazu. Fujifilm FinePix XP140


Vhodné fotoaparáty pro děti ve věku 10 a více let

Jak děti postupně stárnou, focení už začínají brát vážněji a často se pro něj silně nadchnou. S fotoaparátem si už zkrátka mohou vyhrát naplno. Ideální čas představit jim nějaká manuální nastavení a základní parametry jako jsou ISO, závěrka a clona. Dotykový displej navíc potěší. S takto vybaveným foťákem už se naučí mít vše zcela pod kontrolou a dělat opravdu pěkné fotky. Vzhledem k tomu, že děti často rády fotí kytky, hmyz a další menší objekty, je alespoň základní režim macro u fotoaparátu téměř nutností. Bez něj budou fotky z blízka správně zaostřené jen těžko.

Sony Cyber-shot DSC-H300

Ideální rodinný fotoaparát za velmi dostupnou cenu vyniká obrovským rozsahem zoomu, vysokou mírou kompaktnosti, při zachování velmi slušné optické kvality. O ostré snímky se postará optická stabilizace 35násobného zoomu. Důležité je, že ovládání je jednoduché a poradí si s ním i začínající uživatelé.

Sony Cyber-shot DSC-H300


Nikon Coolpix B500

Jako alternativu k modelu Sony DSC-H300 můžeme určitě doporučit Nikon Coolpix B500. Ten, kromě atraktivních barev, nabídne dokonce 40x zoom, vychytaný způsob sdílení fotografií SnapBridge a velmi promyšlené a jednoduché ovládání zabalené v kompaktním těle. Začátečníci mohou využít velké množství povedených scénických režimů a potěší i nahrávání videí ve Full HD za pomoci výklopného displeje.

Nikon Coolpix B500


Canon IXUS 285 HS

Canon IXUS je velmi jednoduchý kompaktní přístroj, který je natolik malý, že jej vaše ratolest bude moci mít opravdu neustále u sebe. Je vybaven objektivem s 12x zoomem a dovede natáčet kvalitní Full HD video. Navíc podporuje Wi-fi, Bluetooth i NFC, a umí vyfocené fotografie okamžitě odesílat do chytrého telefonu.

Canon IXUS 285 HS


Panasonic Lumix DC-TZ80

Univerzální foťák s dobrou kvalitou obrazumanuální expozicí. Děti ocení výklopný dotykový displej, který se snadno ovládá. Dokáže zachytit úžasné detaily a přitom si poradí i s horšími světelnými podmínkami při zaznamenání minimálního množství šumu. Ostření je rychlé díky technologii DFD. S funkcí LUMIX 4K PHOTO zachytíte ty nejlepší chvíle v kvalitě 30 snímků za sekundu a uložíte je jako snímek s vysokým rozlišením ekvivalentní 8 megapixelům.

Fujifilm FinePix XP140


Panasonic Lumix DMC-LX15

Panasonic Lumix DMC-LX15

Ideální fotoaparát jak pro děti, tak zároveň i pro jejich rodiče. Jedná se už o přístroj s možnostmi pokročilého nastavení. Slibuje o mnoho lepší obrazový potenciál než mobily díky vysoce světelnému objektivu LEICA DC 24-72mm f/1.4–2.8 a velkému jedno palcovému snímači. To vše v mimořádně kompaktním provedení. Dá se pořídit na hranici okolo 10 000 Kč, což je v poměru cena-výkon velmi přijatelná hodnota.

Panasonic Lumix DMC-LX15Zajímavostí modelu Panasonic Lumix DMC-LX15 je funkce 4K PHOTO (obdobně jako u výše uvedeného modelu TZ80), která umožní zachytit okamžiky ve videosekvenci s frekvencí 30 snímků za sekundu a vybrat nejlepší fotografii až po vyfocení. Snímejte, vyberte zpětně ze záznamu a uložte. Díky režimu 4K PHOTO fotoaparátu LUMIX LX15 pořídíte opravdu nezapomenutelné momentky.


Naučte děti pracovat s kinofilmem

Ne, nemyslím tím naučit děti zakládat film do manuální filmové zrcadlovky. Mám spíše na mysli aspekt focení na kinofilm, který s sebou nese jistou dávku překvapeníučí děti trpělivosti. Přesně toto splňují dostupné jednorázové fotoaparáty vyrobené z recyklovaných materiálů. Ty fungují plně automaticky a po vyfocení posledního políčka filmu pouze zanesete fotoaparát na kteroukoliv pobočku Fotolabu, kde vám fotografie vyvolají. Fotoaparáty navíc skvěle vypadají a udělají radost dětem i zkušenému fotografovi. Jednorázových fotoaparátů je na výběr mnoho druhů a odlišují se designem a použitým filmovým materiálem. A upřímně? Vybírejte očima, ani s jedním totiž neuděláte chybu.

Ilford Black&White Camera XP2 135/24+3

Jednorázové kinofilmové přístroje na e-shopu

TIP: Vaše rodinné fotografie budou naprosto skvělé a jsou vhodné pro velké fotoobrazy či plakáty nebo malou CEWE FOTOKNIHU 

 

Přidat komentář