CEWE Fotolab

TOP 10 objektivů pro NIKON zrcadlovky

Výběr správného objektivu se snadno může proměnit v hledání jehly v kupce sena, obzvláště pokud ne zcela rozumíte všem jejich parametrům a vlastnostem. Proto jsme pro vás připravili, na základě našich a zákaznických zkušeností, výběr TOP 10 objektivů pro zrcadlovky Nikon, které jsou v současnosti v prodeji.

Pro digitální zrcadlovky Nikon existuje široká nabídka příslušenství, která čítá cca 90 nativních objektivů, které v současnosti lze pořídit jako nové. K tomu, když se připočte nabídka již nevyráběných objektivů a těch z produkce neoriginálních výrobců (např. značky Sigma, Tamron, Tokina), dostáváme se již do hodnot počítaných ve stovkách kusů. Ať už se jedná o špičkové Nikon Full Frame fotoaparáty nebo levnější modely se snímačem velikosti APS-C (tzv. DX formát), vždy je pro ně k dispozici obrovské množství skel, kterými se dá fotit.


Čtěte také na blogu:

JAK VYBRAT OBJEKTIV PRO FOTOAPARÁT 

SVĚTELNOST OBJEKTIVU – PROČ JE DŮLEŽITÁ? 

TOP 10 OBJEKTIVŮ PRO ZRCADLOVKY CANON 


Nikon 50mm f/1.8G AF-S

Pro formáty: DX i Full Frame
Typ objektivu: Pevný
Vhodný pro žánr: Portrét, Reportáž
Cena: 6 190 Kč

Nikon 50mm f/1.8.G AF-S na e-shopu 

Povinný základ pro nádherné portréty

Tato pevná padesátka je důkazem, že vynikající objektiv vůbec nemusí udělat vítr v peněžence. Jedná se o nejčastější objektiv, který si začínající fotografové koupí, pokud chtějí prostě lepší fotky např. své rodiny či svých přátel. Není divu. Nikon 50mm f/1.8G AF-S je navzdory své nízké ceně velmi kvalitní sklo. Jeho hlavní předností jsou vysoká rozlišovací schopnost již od nízkých clon, vysoká světelnost, která vám umožní pořídit ostré a skvěle prokreslené snímky i za velmi špatného osvětlení, aniž byste to museli přehánět s hodnotou ISO.
Avšak to, co začínající fotografy zcela nadchne, je výborný bokeh neboli podání rozostřených částí obrazu (popředí, pozadí), jež se na fotografiích objeví při focení na nízká clonová čísla (+/- 1,8 až 2,8) v kombinaci s dostatečně velkou vzdáleností fotografovaného objektu/osoby od pozadí (čím je větší, tím více se pozadí rozostří).

PORTRÉTNÍ OBJEKTIVY NIKON 

Nikon 85mm f/1.8G AF-S

Pro formáty: DX i Full Frame
Typ objektivu: Pevný
Vhodný pro žánr: Portrét
Cena: 13 490 Kč

Nikon 85mm f/1.8G AF-S na e-shopu

Vynikající kontrast a bokeh

Všechny vlastnosti, kterými zaujme pevná padesátka, model Nikon 85mm f/1.8G AF-S ještě podtrhuje, a proto se stává naším druhým tipem pro focení portrétů. Díky delšímu ohnisku se snáze dá dosáhnout velmi rozostřeného pozadí. Optická kvalita tohoto modelu je na vynikající úrovni. Objektiv nabízí jedno z nejlepších podání bokehu, jaké můžete na trhu najít. Práce s hloubkou ostrosti je u Nikonu 85mm f/1.8G AF-S čirá radost. Za bokehem nijak nezaostává ani vysoký kontrast a ostrost, zejména při mírném zaclonění.
Na velmi dobré úrovni je také jeho zpracování, kolem bajonetu je dosazeno gumové těsnění. Objektiv si zachovává přitom velmi dobrou kompaktnost. Zmínit se musíme také o velmi přesném automatickém ostření, díky němuž je práce s objektivem velmi efektivní.

Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II AF-S DX

Pro formáty: DX
Typ objektivu: Zoom
Vhodný pro žánr: Univerzální
Cena: 13 990 Kč

Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II AF-S DX na e-shopu

Spolehlivý parťák na cestování

Ne vždy dokážeme odhadnout, na jaké krásy světa narazíme na svých výletech a cestách. Není tedy vždycky možné sáhnout po specializovaném objektivu, proto se každému fotografovi hodí alespoň jeden univerzální zoom, který dokáže pokrýt ohniska jak pro krajinné celky a portrét, tak pro fotografování na větší vzdálenost. Objektiv Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II AF-S DX si ceníme pro jeho značný rozsah ohniskových vzdáleností a z něj vyplývající všestrannost. Vydržíte s ním celý den na cestách, aniž byste museli sahat po jiném objektivu. V celém rozsahu ohnisek dokáže nabídnout velmi solidní kontrast, ostrost i podání neostrých částí snímku (v rámci své kategorie ultrazoomy).
Objektiv je dostatečně robustní, a přesto lehký. Autofokus pracuje rychle, přesně a hlavně tiše. Redukce vibrací funguje také výborně a umožní vám pořizovat ostré snímky často i bez použití stativu, např. za horšího osvětlení. Což se velice hodí, protože ty nejzajímavější momenty často přichází ve chvíli, kdy světlo není ideální. Výrobci se u modelu Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II AF-S DX podařilo najít ideální kombinaci solidního výkonu, vynikajícího zpracování a příznivé ceny.

OBJEKTIVY NIKON PRO KRAJINU 

TIP: Vaše fotografie jsou vhodné pro velké fotoobrazy či plakáty nebo CEWE FOTOKNIHU

Nikon AF-S 105mm f/2.8G IF ED VR MICRO

Pro formáty: DX i Full Frame
Typ objektivu: Pevný
Vhodný pro žánr: Makro, Portrét
Cena: 24 490 Kč

Nikon AF-S 105mm f/2.8G IF ED VR MICRO 

Makroobjektiv kralující už víc než dvanáct let

Abychom mohli fotografovat opravdu detailní záběry bezobratlých živočichů, květin či jinak malých předmětů, potřebujeme objektiv s poměrem zvětšení nejméně 1:1. Na trhu je spousta zajímavých objektivů různých značek, my však musíme vyzdvihnout jeden jediný – Nikon AF-S 105mm f/2.8G IF ED VR MICRO. Je na trhu už více než 12 let a podává špičkový výkon i na aktuálních zrcadlovkách.
Jde o vůbec první makroobjektiv na světě, který byl vybaven pokročilou redukcí vibrací, takže i z ruky za horšího osvětlení jím můžete pořizovat velmi ostré snímky, aniž byste museli neúměrně zvyšovat ISO. Ostrost je už při mírném zaclonění vynikající a podání bokehu krémové, takže ho využijete i pro portréty. Ohnisková vzdálenost 105mm je ideální pro fotografování většiny malých předmětů a živočichů. Poměru zvětšení 1:1 dosáhnete s dostatečným odstupem od fotografovaného objektu, takže si objektivem nestíníte. Pro focení pohybujících se živočichů, například včel nebo šídel, využijete rychlý a přesný autofokus. Objektiv je skvěle zpracovaný a jeho jediná nevýhoda je mírně vyšší hmotnost oproti konkurentům. Ta je však bohatě vynahrazena ostatními kvalitami této slavné „stopětky“. Více se dozvíte v naší recenzi.

OBJEKTIVY NIKON PRO MAKRO

Čtěte také na blogu: Makro – aneb jak zachytit detaily

Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX

Pro formáty: DX
Typ objektivu: Pevný
Vhodný pro žánr: Portrét, Reportáž
Cena: 4 790 Kč

Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX na e-shopu 

Objektiv, který změní začátečníkovi život

Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX je jeden z nejlevnějších objektivů pro zrcadlovky Nikon a spolu s portrétní padesátkou patří mezi nejčastější objektivy, které si začátečníci kupují jako alternativu k setovému objektivu. Jeho vlastnosti totiž dokáží zcela změnit výstupy, na které jsou uživatelé zvyklí ze základních setových objektivů. Objektiv se samozřejmě nemůže měřit ve všech parametrech se skly, za které dáte desítky tisíc korun, přináší však velmi vysokou přidanou hodnotu vzhledem ke své atraktivní ceně.
Díky vysoké světelnosti je velmi vhodný do interiérů, kde vykouzlí skvělé snímky plné barev i kontrastu, a to i při nižší hladině osvětlení. Na nízkou clonu má velmi příjemný bokeh, takže focení zátiší i portrétů bude zcela jiný zážitek než se setovým objektivem. Na Nikonu 35mm f/1.8G AF-S DX se výborně naučíte pracovat s hloubkou ostrosti.

PORTRÉTNÍ OBJEKTIVY NIKON 

Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

Pro formáty: DX
Typ objektivu: Zoom
Vhodný pro žánr: Architektura, Krajina, Reportáž
Cena: 10 990 Kč

Skvělá volba pro krajinu, architekturu a reportáž

Tamron přišel v roce 2017 na trh s inovovanou verzí své ultra-širokoúhlého zoomu a zodpovědně musíme říci, že se mu velmi povedl. Každý, kdo rád fotí zejména krajinu, architekturu (vč. interiérové fotografie), bude nadšen. Zaprvé nejširším rozsahem ohniskových vzdáleností mezi ultra-širokoúhlými objektivy, při relativně slušné světelnosti. Přímo při focení si tak můžete ladit kompozici přesně podle svých představ. Objektiv vykazuje velmi nízké zkreslení i na nejširším ohnisku (ideální pro architekturu). U reportážních fotografií oceníte nový HDL motor pro automatické zaostřování. Za zmínku také stojí výkonný stabilizátor obrazu, díky kterému budete sahat po stativu méně častěji. Objektiv je utěsněný proti prachu a vlhkosti, takže se s ním nemusíte bát pustit i do náročnějších podmínek. Opticky je na velmi slušné úrovni a jeho cena není nijak dramaticky vysoká.

Nikon 70-300mm f/4.5–6.3G ED AF-P DX VR

Pro formáty: DX
Typ objektivu: Zoom
Vhodný pro žánr: Zvířata, Sport
Cena: 10 490 Kč

Nikon 70-300mm f/4.5-6.3G ED AF-P DX VR 

Slušný základ pro milovníka focení života v přírodě

Objektiv Nikon 70-300mm f/4.5–6.3G ED AF-P DX VR řadíme do našeho výběru, protože tvoří výbornou kombinaci dostupné ceny, vysokého ohniskového dosahu a výborné kompaktnosti. Tento objektiv vás vtáhne do focení akčních záběrů, zvířat a vůbec všeho, k čemu se nelze bezprostředně přiblížit.
Tento nový model nabízí velmi solidní ostrost v celém rozsahu ohnisek, tedy od portrétních 70 milimetrů až do plného zazoomování na 300 mm, které využijete při fotografování sportu nebo třeba ptactva. Skvělým výstupům napomáhá také rychlý autofokus AF-P a spolehlivá stabilizace obrazu. Díky plastové konstrukci je objektiv velmi lehký, což jen zvyšuje jeho výbornou použitelnost za každé příležitosti.

OBJEKTIVY NIKON PRO SPORT 

Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR

Pro formáty: DX i Full Frame
Typ objektivu: Zoom
Vhodný pro žánr: Zvířata, Sport
Cena: 37 990 Kč

Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR 

Objektiv pro dokonalé snímky zvířat, sportu

Pokud to fotograf myslí vážněji s tvorbou zachycování dění ve volné přírodě, velmi rychle zjistí, že je prakticky nezbytností pořídit si objektiv s delšími ohniskovými vzdálenostmi. Focení wildlife je celkově náročná disciplína, jelikož zvířata bývají často velmi plachá a v mnoha případech není snadné se dostat do jejich blízkosti. Objektiv lze využít i pro focení sportu, vzhledem k nižší světelnosti spíše outdoorové druhy.
Díky velkému rozsahu zoomu je jeho užití mnohem flexibilnější, než u pevných teleobjektivů. Nutno podotknout, že jsou na trhu objektivy s o trochu větším rozsahem, jak na delším, tak kratším konci ohniskových vzdáleností (např. Tamron/Sigma 150-600mm). Opticky ale nedosahují zcela kvalit Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR.
Velmi ostrý obraz v centru fotografie (i v krajích) a slušný bokeh na nízkých clonách vám umožní pořizovat snímky zvířat, o kterých jste vždy snili. Objektiv je podstatně větší a těžší než levné teleobjektivy, v kvalitě obrazu i mechanického provedení je však převyšuje o několik tříd.

OBJEKTIVY NIKON PRO WILDLIFE 

Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2

Pro formáty: DX i Full Frame
Typ objektivu: Zoom
Vhodný pro žánr: Portrét, Zvířata, Reportáž, Sport
Cena: 36 490 Kč

Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 

Portrétní šampion nejen na svatbu a sport

V našem výběru nesmíme vynechat ani světelný teleobjektiv, který vám umožní pořizovat portréty s krásně rozostřeným pozadím a fotografovat i v horším světle. Takový je Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2, který za velmi zajímavou cenu, vzhledem k obdobným nativním objektivům, nabízí vysokou kvalitu i náležitý komfort při fotografování.
Objektiv je vhodný pro každého, kdo hledá naprosto nekompromisní ostrost i podání bokehu. Vhodný je jak pro statické, tak dynamické scény. Rozsah ohnisek 70-200mm s clonou 2,8 je velmi populární např. u svatebních, sportovních fotografů či novinářů, kteří potřebují operativně měnit ohniskové vzdálenosti při zachování vysoké konstantní světelnosti. Mechanické zpracování je u Tamronu na velmi vysoké úrovni.  Automatické ostření a stabilizátor obrazu funguje skvěle. Zkrátka vše, co potřebujete pro kvalitní zachycení v proměnlivých podmínkách, najdete právě v tomto skle.

PORTRÉTNÍ OBJEKTIVY NIKON 

Nikon 8-15mm f/3.5-4.5 E ED AF-S Fisheye

Pro formáty: DX i Full Frame
Typ objektivu: Zoom
Vhodný pro žánr: reportáž, krajina, astrofoto, experimenty
Cena: 39 490 Kč

Rybí oko v nejlepší formě

Na konec si necháváme objektiv, který nesmí minout žádného milovníka experimentální fotografie, či nevšední perspektivy. Objektivy s ultraširokými ohnisky jsou někdy konstruovány tak, aby podaly značně zkreslenou perspektivu. Označovány jsou jako tzv. „rybí oka“, kterým je i náš doporučovaný objektiv Nikon 8-15mm f/3.5-4.5. Zejména na Full Frame zrcadlovkách dostanete s tímto objektivem do záběru téměř vše najednou. Jistou lahůdkou je totiž možnost vytvoření 180 stupňového kruhového záznamu obrazu. Přiblížit se můžete až na vzdálenost 16 cm od roviny snímače.
Vlastnictví tohoto objektivu je snad „povinností“ pro všechny, kteří touží po unikátních fotografiích krajiny za denní i noční doby (včetně např. hvězdné oblohy), nebo například koncertů, architektury, sportovní reportáže. Objektiv je zpracován špičkově, s odolností proti prachu a vlhkosti. Je ostrý po celé šířce záběru. Amatéři si s ním užijí spoustu kreativní zábavy a profesionálové si ho oblíbí pro jeho unikátní vlastnosti.

OBJEKTIVY NIKON PRO KRAJINU 

SLEDUJTE AKTUÁLNÍ AKCE PRO NIKON 

Přidat komentář