CEWE Fotolab
Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)

Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE

Objektivy Tamron jsou v současnosti velmi respektovanou alternativou pro nabídku objektivů, které nabízí hlavní výrobci fotoaparátů. Radek Caga připravil recenzi Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2, který je vhodný jak na reportážní, portrétní a sportovní fotografii. V menší míře může být využit s úspěchem na krajinu, resp. krajinný detail.

Více než 5 let jsem fotil sport objektivem Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD a byl jsem s ním poměrně spokojený. Měl jsem možnost si vyzkoušet práci s jeho nástupcem na několika vybraných sportovních akcích. Jaké jsou moje dojmy z tohoto objektivu a jak si tento objektiv vedl ve sportu (často v kombinaci s bezzrcadlovkou Nikon Z6) jsem sepsal do této uživatelské recenze.Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (produktová fotografie)

NÁŠ TIP: Prohlédněte si na simulátoru objektivů úhel záběru a přiblížení scény vzhledem k použitému typu snímače fotoaparátu a ohniskové vzdálenosti objektivu.

Simulátor objektivů

Mechanické provedení

V porovnání s předchůdcem doznala verze G2 viditelného zlepšení v konstrukci a použitých materiálech. Pro některé bude určitě zajímavá stativová patka, která je kompatibilní se systémem Arca-Swiss. Jedná se o zajímavé konstrukční řešení, které umožní nasadit objektiv na vybrané hlavy stativů bez nutnosti montáže destičky. Některým fotografům nejspíš bude vadit zoomový prstenec, který je umístěn poměrně hodně vepředu. Mě tato pozice zoomu nevadí.

Výrobce udává, že je objektiv utěsněn proti prachu a vlhkosti, nicméně osobně znám pár fotografů, kteří s tímto objektivem fotili v dešti a přestal jim ostřit (do doby, než pak objektiv vyschl). Tedy bych se na utěsnění proti vodě 100% nespoléhal (nutno podotknout, že objektiv samozřejmě není vodotěsný, tedy všeho s mírou).

Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (produktová fotografie)

Čtěte také na blogu:

JAK VYBRAT OBJEKTIV PRO FOTOAPARÁT

SVĚTELNOST OBJEKTIVU – PROČ JE DŮLEŽITÁ?

Ovládací prvky a firmware

Tento objektiv má 4 přepínače, kterými lze nastavit vybrané parametry:

  • Manuální vs. automatické ostření, což je prakticky standard u všech objektivů.
  • Stabilizace ON / OFF, což je opět standard mezi stabilizovanými skly.
  • Limitace ostřicí dráhy je přepínač, který předchozí generace neměla.
  • 3 módy stabilizace (pozice 1, 2, 3), čímž rovněž předchozí generace nedisponovala. Dá se tím nastavit: 1) standardní režim stabilizace; 2) sportovní režim stabilizace (panning) a 3) priorita stabilizace na úkor hledáčku.
Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (produktová fotografie)
Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (produktová fotografie)

Objektiv mám běžně nasazený na fotoaparátu, zavěšen na popruhu a během manipulace se stává (i několikrát za den), že člověk zavadí o přepínač AF/MF a objektiv omylem přepne na MF. Rovněž mi potvrdili majitelé tohoto objektivu (které osobně znám), že s tímto mají často úplně stejný problém. U předchozí generace si nevybavuji, že by se mi někdy stalo, abych přepínač omylem přepnul.

V porovnání s Nikonem může někomu vadit absence tlačítka pro AF. Všechny prémiové sportovní objektivy značky Nikon mají toto tlačítko na objektivu, dokonce i některé objektivy značky Sigma (např. 70-200 mm f/2,8 SPORT). Tato absence může opět někomu vadit, já to ovšem nepovažuji za žádný závažný nedostatek.

Čtěte také na blogu: Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sports: RECENZE

Objektiv je kompatibilní s USB dokovací stanicí Tamron TAP-in Console, přes kterou je možné aktualizovat firmware, což je nezbytné, pokud tento objektiv máte dlouho (se starým firmwarem) a chcete jej používat např. na bezzrcadlovkách Nikon (Z5, Z6, Z7, Z50). Dále je možné uzpůsobit zaostřování a stabilizaci objektivu (VC). Předchozí generaci Tamronu 70-200 mm f/2,8 VC USD není možné aktualizovat přes toto zařízení. Další výhoda tohoto objektivu je firmwarová kompatibilita s telekonvertory Tamron.

Tamron TAP-01 konzoleOstrost a kresba

Mezi nejsilnější stránky tohoto objektivu určitě patří optická kvalita, která mimochodem i u předchůdce byla velmi dobrá. Kresba je na cloně f/2,8 trošičku měkčí (zejm. na Nikonu Z7 s velmi velkým počtem MPx), ale určitě bez problémů použitelná. Od clony f/4 je obraz skvěle vykreslený s velmi dobrým přenosem kontrastu. Chromatická vada prakticky nepozorovatelná, což už je dnes u moderních objektivů již standard. Kromě toho mě zaujal bokeh, který se mi pocitově líbí více než u předchozí verze tohoto objektivu.

Čtěte také na blogu: Nikon Z7: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Novější specifikace jakýchkoliv objektivů mají v dnešní době velmi dobrou optiku, kterou myslím že nemá smysl dál moc rozebírat a řešit (z pohledu optiky), protože mezi jednotlivými konkurenčními modely nejsou již tak velké rozdíly, jako u starších modelů (kde rozdíly mezi Nikonem a alternativními skly byly markantní). Důležitou úlohu dnes hraje ostřicí systém, na který jsem se během testu zaměřil prioritně.

Autofokus

Ostřicí systém jsem se snažil otestovat co nejvíce to šlo . Zkoušel jsem i jiný objektiv (stejný model, jiný kus) od kamaráda (2 roky ho intenzivně používal), abych srovnal 2 rozdílné kusy.

Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)

Back focus / Front focus (BF / FF)

Ani jeden ze dvou testovaných objektivů netrpěl na BF ani FF. Pokud by náhodou touto závadou trpěl, tak je tady možnost seřízení přes zmíněnou Tamron TAP-in Console.

Rychlost ostření

Objektiv ostří celkem svižně, ale ne tak rychle jako konkurence od Nikonu. Prostor ke zlepšení zde stále ještě trochu je, nicméně rozhodně se nejedná o žádnou závažnou nevýhodu, protože i tak Tamron stíhá ostřit během dynamických sportů (auta na horizontech, wakeboardisty apod.).Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)

Přesnost ostření na zrcadlovce vs. bezzrcadlovce

Na bezzrcadlovce ostřily oba testované kusy velmi dobře a oba prakticky stejně. Rozdíl jsem zpozoroval až na zrcadlovce, na které ve stejné situaci ostřil jeden z testovaných kusů lépe (s vyšší úspěšností atd.), než-li druhý. Konzistentnost ostření v režimu AF-C byla u jednoho ze dvou kusů tedy viditelně horší a část fotek není ani trochu ostrá. Těžko říct, čím byly tyto rozdíly způsobené, zda-li nejsou tyto objektivy „kusově náchylné“ apod. Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)

Sledování objektů v režimu AF-C

V režimu AF-C jsem měl na Nikonu Z6 velmi dobrou úspěšnost správného zaostření na rally, ovšem na cyklistickém závodě nebo na Stunt ridingu („akrobacie na motorkách“) byla přesnost zaostření horší. Objektiv (resp. objektiv v kombinaci s bezzrcadlovkou) hůře sledoval nepředvídatelný pohyb (přestože jsem fotil na ostřicí oblasti, nikoliv tracking). Fotky byly sice na první pohled ostré, ale mnoho z nich na 100% zvětšení vykazovaly mírnou neostrost.Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)Během cyklistického závodu jsem chtěl fotit za jízdy i nějaké detaily na hlavy cyklistů, nicméně na ně objektiv nemohl zaostřit. Tuto nevýhodu bych normálně dával za vinu spíše bezzrcadlovkám Z6 a Z7, na kterých jsem to testoval, nicméně v porovnání s mou Sigmou 135 mm f/1,8 ART ostří Tamron na bezzrcadlovkách bohužel o něco hůř. Tyto menší nevýhody ovšem nemusí všem vadit a rovněž se projeví jen někdy.

Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)Shrnutí

Co se mi líbí:

  • Lepší konstrukce v porovnání s předchozí generaci Tamronu 70-200 mm f/2,8 VC USD.
  • Stativová objímka s uchycením na systém Arca-Swiss.
  • Přepínání mezi režimy stabilizace (které jsem nestihl srovnat, nicméně je dobré, že něco takového tady je a fotograf si tak může zvolit na základě své priority).
  • Velmi dobrá kresba, která je rozhodně plnohodnotně použitelná už od clony 2,8 v celém rozsahu ohnisek.
  • Velmi dobrý přenos kontrastu v běžných světelných podmínkách.
  • Chromatická aberace buď žádná, nebo zcela minimální.
  • Zajímavé podání bokehu, které se mi líbí.
  • Autofocus je o něco rychlejší, než u předchozího modelu.
  • Kompatibilita s bezzrcadlovkami Nikon (s novým firmwarem).
  • Možnost aktualizace firmwaru „doma“ (bez nutnosti posílat do servisu apod.) za použití TAP console.
  • Kompatibilita s telekonvertory Tamron.
  • Utěsnění proti vlhkosti (ale moc bych na to nespoléhal).
  • Velmi příznivá cena v porovnání s konkurentem Nikonu – Nikon 70-200 mm f/2,8 VR FL.
Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)
Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)
Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)
Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE (ukázková fotografie)

Co se mi nelíbí:

  • Často dochází během nošení k náhodnému přepnutí přepínače AF / MF.
  • Nemá tlačítko pro AF, jako přímí konkurenti (Nikon, Sigma sport).
  • Někomu může vadit zoomový prstenec, který je umístěn hodně vepředu.
  • Sledování v režimu AF-C sice není špatné, ale prostor ke zlepšení zde stále ještě je, zejména na bezzrcadlovkách.
  • Ostří pomaleji než Nikon 70-200 mm f/2,8 VR FL.

Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2
ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Čtěte také na blogu:

Miniseriál „TOP OBJEKTIVY“ – přehled zpracovaných dílů

TOP 10 OBJEKTIVŮ PRO ZRCADLOVKY CANON

TOP 10 OBJEKTIVŮ PRO ZRCADLOVKY NIKON

TOP 10 OBJEKTIVŮ PRO SONY FULL FRAME BEZZRCADLOVKY

NEJLEPŠÍ ULTRAZOOMOVÉ OBJEKTIVY


Článek pro vás připravil Radek Caga:

Již více než 10 let se zabývám fotografováním sportu a částečně také přírody. Po celou dobu co se věnuji fotografování používám fotoaparáty značky Nikon. Aktuálně jsem si oblíbil bezzrcadlovku Nikon Z6.

https://www.instagram.com/radekcagaphotography/

https://www.facebook.com/radekcaga.photo/

www.radekcaga.cz