CEWE Fotolab

Sigma 56 mm f/1,4 DC DN: Recenze – Konkurenti, bojte se!

Sigma 56 mm se vyrábí na celou řadu bajonetů. S ohledem na použité ohnisko jsem se ovšem nemohl zbavit potřeby jej srovnávat s objektivem Fujifilm XF 56mm f/1.2 R. Přispělo i to, že jsem testoval variantu přímo pro bajonet X. Ustojí objektiv s cenou něco málo přes deset tisíc srovnání s téměř třikrát dražším konkurentem? Výsledky jsou překvapivé!

Technické parametry:

Recenze Sigma 56 mm f/1,4

Ohnisková vzdálenost: 56 mm
Dostupné pro bajonet: Fujifilm X, Sony E, L-mount, EF-M, Micro 4/3
Konstrukce: 10 členů v 6 skupinách
Úhel záběru: 26.9° (na testovaném APS-C čipu)
Počet lamel clony: 9
Rozsah clonových čísel: f/1,4, minimální clona f/16
Min. ostřící vzdálenost: 50 cm
Stabilizace: Ne
Měřítko zvětšení: 1:7.4
Průměr závitu pro filtry: 55 mm
Délka x průměr: 60 mm x 67 mm
Hmotnost: 280 g
Utěsnění proti prachu a vodě: Ano

Objektiv Sigma 56 mm f/1,4 DC DN seženete na bajonet Fujifilm X, Sony E, Micro 4/3, L-mountCanon EF-M

Konstrukce a ovládání

Spíše širší než delší objektiv je i přes označení Contemporary špičkově zpracovaný. Částečně kovové a částečně plastové tělo působí v ruce hodnotným a zároveň poměrně těžkým dojmem. Dojem z hmotnosti, způsobený malými rozměry a velikostí přední čočky, vyvrací jednak mé měření (či spíše vážení), a jednak i tabulka technických parametrů. Hmotnost se totiž zastavila pod hodnotou tří set gramů.

Uživatelé Fujifilmu asi budou trochu zklamaní z nepřítomnosti clonového kroužku. Mě to osobně nevadí, clonu i čas raději nastavuji standardně otočnými kolečky na palci a ukazováku. Je to ale něco, s čím je třeba počítat. Celkově byste na objektivu nenašli žádný extra ovládací prvek, chybí dokonce i přepínač typu ostření. U portrétního objektivu mě to ale netrápí tolik, jako u širších nebo makro objektivů. Hlavně při práci s moderními bezzrcadlovkami se stejně raději spolehnu na systém zaostřování na oko foceného.

Komentář si tak zaslouží jenom prstenec elektronicky napojeného manuálního ostření. Ten má při manuálním ostření odezvu srovnatelnou s objektivy Fuji a jeho chod mi přijde nastavený snad ještě lépe. Samozřejmě nemá dorazy, ale jde naprosto hladce, bez pazvuků „plast na plast“ a s ideálně nastaveným odporem.

Čtěte také na blogu: Sigma 30 mm f/1.4 DC DN: RECENZE – Je na něj spolehnutí

V technických specifikacích sama Sigma píše o základním, či chcete-li částečném utěsnění proti prachu a vodě. Kolem kovového bajonetu těsnění nechybí a asi bych to uzavřel tím, že deště se bát nemusíte, v „průtrži mračen“ bych ovšem objektiv i s fotoaparátem raději schoval do brašny.

Sigma 56 mm f/1,4 DC DN v praxi

Jako první začnu ostřením. Testoval jsem jak na novince Fujifilm X-H2s, který je synonymem rychlosti, tak na trochu starším, ale stále velmi dobrém Fujifilm X-S10. Na X-H2s nemám výtek, a ačkoliv není rychlost 100% srovnatelná s nativními skly, při práci vás objektiv rozhodně omezovat nebude, hlavně pokud bychom se měli bavit o portrétní fotografii.

Portrét staršího muže
Bokeh má příjemný charakter i v rozích snímku

Na X-S10 už objektiv tak přesvědčivý nebyl a jsem rád, že jsem měl možnost testovat i na novince X-H2s. Zaslepen výkonem novinky jsem stihnul zapomenout, jak ostřili fotoaparáty Fujifilm starší generace. Takže ostření hodnotím pouze pozitivně a nemám k němu výhrady. Brzdou bude pouze fotoaparát, případně nedostatky v odladění firmware, které ale, když už náhodou nastanou, Sigma vždy hbitě vyřeší. Pojďme na to hlavní – obrazovou kvalitu!

Hlava mi nebere, jak se Sigmě povedlo vyrobit tak ostrý a opticky vyvážený objektiv, navíc za takové peníze.

Tady se hodí použít slovní obrat „padla mě čelist“. Hlava mi nebere, jak se Sigmě povedlo vyrobit tak ostrý a opticky vyvážený objektiv, navíc za takové peníze. Často hovořím o tom, že objektiv za deset tisíc nemůže fotit jako objektiv za dvacet. Myslím, že výjimka potvrzuje pravidlo a Sigma 56 mm opravdu sahá svým optickým výkonem daleko výše, než by napovídala cenovka.

Africké banány
Fotografie JPEG se simulací filmu Provia. S vyvážením bílé se testovací Fujfilm trochu zapotil.

Sám jsem velmi dlouho fotografoval na fotoaparáty Fujifilm a jejich 56mm Fujinon patřil mezi mé oblíbence. Až na drobný rozdíl v hloubce ostrosti mezi objektivy nevidím rozdíl a při nahlédnutí do mých archivů se mi zdá Sigma snad i lepší, hlavně na v otázce kontroly optických vad.

Portrét ovce
Objektiv je nádherně ostrý a ani přesto neztrácí „3D efekt“. Obraz nikdy není plochý a subjekty vyloženě vystupují ze scény.

Tentokrát ani nebudu řešit výkon na různá clonová čísla. Jednoduše shrnuto, tato Sigma byla zkonstruována pro focení na otevřenou clonu. Přesně toto je podle mě pro APS-C přístroje důležité. Ano, na f2,8 trochu získá, ale pro portrétní focení je kresba na f1,4 jako stvořená. Ostrost je výborná, ale obraz není plochý, subjekty doslova „vystupují“ z fotografií. Rozostřené pozadí a popředí je krásně jemné, nemá zbytečně mnoho kontrastu a netahá na sebe pozornost. Sigma 56 mm se v tomto projevuje jako dospělý objektiv s výrazně vyšší cenou. Stejně chválím i odolnost proti optickým vadám a skvěle si poradí i při focení v protisvětle. Jakkoliv bych chtěl na objektivu za deset tisíc hledat nějaké chyby, nedaří se mi to.

Čtěte také na blogu: Sigma 16 mm f/1.4 DC DN: Recenze – ART v převlečení

Kresba objektivu
Při zaclonění na f2,8 se už tak ostrá kresba ještě zlepší.

Na závěr

V minulosti jsem testoval mnohem dražší a papírově lepší objektivy, i přesto mám pocit, že je tato Sigma skoro až zadupe do země. Jasně, Fujifilm 56 mm f1,2, se kterým jsem podvědomě srovnával, ostří trochu rychleji, je o chlup lépe zpracovaná a má clonový kroužek. Testovaná Sigma je ale za dané peníze absolutně bez chyb a kdyby nesla odznáček Sigma ART, vůbec ničemu by to nevadilo. Jeden pomyslný bod dolů za clonový kroužek, jinak hodnotím neobvykle vysoko a Sigma 56 mm f/1,4 DC DN si to rozhodně zaslouží.

Bodové hodnocení: Sigma 56 mm f/1,4 DC DN

9.4

Obrazová kvalita

10.0/10

Ostření

9.5/10

Natáčení videí

9.0/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

9.5/10

Další výbava a funkce

8.0/10

Poměr cena/výkon

10.0/10

Potěšilo nás:

  • Výborné zpracování
  • Nekompromisní ostrost
  • Celková optická kvalita
  • Malé rozměry i váha
  • Výborná cena

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence clonového kroužku (varianta pro Fujifilm)

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář