CEWE Fotolab

Sigma 30 mm f/1.4 DC DN: RECENZE – Je na něj spolehnutí

Sigma se svou trojicí objektivů pro nejrozšířenější systémy bezzrcadlovek s APS-C nebo Micro 4/3 snímačem udělala pořádný vítr. Všechny jsou skvěle zpracované, opticky povedené, utěsněné proti prachu a vodě a navíc levné. Testovaná třicítka leží přesně mezi 16mm a 56mm objektivem a po nasazení na fotoaparát s APS-C snímačem vykouzlí ohnisko 45 mm s přirozenou perspektivou, která vtáhne do děje!

Technické parametry:

Sigma 30mm recenze f/1,4

Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Dostupné pro bajonet: Fujifilm X, Sony E, Canon EF-M, Micro 4/3
Konstrukce: 9 členů v 8 skupinách
Úhel záběru: 48,2° (na testovaném APS-C čipu)
Počet lamel clony: 9
Rozsah clonových čísel: f/1,4, minimální clona f/16
Min. ostřící vzdálenost: 30 cm
Stabilizace: Ne
Měřítko zvětšení: 1:7
Průměr závitu pro filtry: 52 mm
Délka x průměr: 74 mm x 65 mm
Hmotnost: 275 g
Utěsnění proti prachu a vodě: Ano

Objektiv Sigma 30 mm f/1,4 DC DN můžete koupit na bajonet Fujifilm X, Sony E, Micro 4/3Canon EF-M

Konstrukce a ovládání

Třicítka svou velikostí leží mezi 56 mm a 16 mm objektivem. Není ani velká, ani vyloženě malá. Spíše jednodušší optická konstrukce se ale postarala o nízkou hmotnost pod tři sta gramů. Na testovacích fotoaparátech Fujifilm X-H2s a X-S10 seděla dokonale a dobře by si rozuměla i s menšími Micro 4/3 přístroji, kde se svým přepočteným ohniskem 60 mm poslouží i jako kratší portrétní objektiv. I přes označení contemporary je zpracování objektivu špičkové. Kovové prvky doplňují hodnotně působící plasty a objektivy nechybí ani utěsnění proti prachu a vodě včetně těsnění kolem bajonetu.

Test Sigma 30mm f/1,4 DC DN

Jediným ovládacím prvkem je široký kroužek ostření. Ten je vyroben z plastu, není náchylný na ulpívání prachu a když už, tak se snadno čistí. Jeho chod chválím stejně jako u objektivů z této série. Odezva je rychlá, chod naprosto tichá a hladký, odpor je nastaven ideálně.

Sigma 30 mm f/1.4 DC DN v praxi

Ostření objektivu je naprosto srovnatelné s nativními objektivy Fujifilm. Pevně věřím, že by se stejně dobře objektiv choval i na fotoaparátech s bajonety Sony E nebo MFT. Problém jsem neshledal ani při použití kontinuálního ostření na super-rychlé vlajkové lodi Fujifilm X-H2s. Během přeostřování z krátké vzdálenosti na dlouhé lehce docházelo k posunu ohniska, tzv. focus breathing.

Ostrost objektivu
f/11 je vrcholem ostrosti po celé ploše snímku. Po této hodnotě už začne nastupovat difrakce.

Při manuálním ostření jsem oceňoval hlavně příjemný chod a celkovou šíři ostřícího kroužku. Na fotoaparátech Fujifilm by mohla uživatele teoreticky potrápit absence clonového kroužku. Osobně ale stejně raději používám nastavení pomocí zadního kolečka. Jediná věc, která mě při práci trochu scházela, byla absence přepínače mezi AF a MF. Pro toto nastavení budete muset vždy vstupovat do rychlého menu. 

Čtěte také na blogu: Sigma 56 mm f/1,4 DC DN: Recenze – Konkurenti, bojte se!

Přepal ve světle
Fotografie JPEG z fotoaparátu Fujifilm X-S10. Priorita clony s korekcí expozice na nule. Přepalu na tváři jsem si bohužel v hledáčku nevšiml, ostrost i bokeh je ale perfektní.

Optický výkon objektivu je, stejně jako u jeho dvou kolegů, perfektní. Už na otevřenou clonu dosahuje objektiv výborné ostrosti, kdy je zajímavé, že okrajové části ani rohy fotografie za středem nijak výrazně nezaostávají. Pro výrazný nárůst celkového mikro kontrastu (vnímán právě jako ostrost), je třeba clonit na f/2,8, kdy vrcholu dosahuje objektiv na f/5,6. To je dobré, protože má na otevřenou clonu objektiv výborný charakter pro focení portrétů, kdy vás nebude zbytečně nutit retušovat například jemné chloupky na obličeji.

Barevný papoušek
Při přiblížení na 100% se na clonu f/2,8 můžete kochat i těmi nejmenšími detaily v peří papouška.

Clonová čísla do hodnoty f/2 doprovází poměrně výrazná, ale zároveň pravidelná a snadno opravitelná vinětace. To samé mohu říci o přítomnosti chromatické aberace, která za sebou po korekcích nezanechává zubaté artefakty. Ta se ztrácí kolem f/5,6. Velmi dobře si objektiv poradí i s protisvětlem, které sice doprovodí jemný odlesk, neklesá však kontrast a kresba si zachová potřebnou hloubku. Difrakce, tedy ztráta ostrosti způsobená příliš zavřenou clonou, nastupuje až u f/13. S ohledem na minimální clonu f/16 je to skvělý výsledek.

Čtěte také na blogu: Sigma 16 mm f/1.4 DC DN: Recenze – ART v převlečení

Nejkratší zaostřovací vzdálenost Sigma 30 mm.
Nejkratší zaostřovací vzdálenost je jen průměrná.

Bokeh objektivu není ničím specifický a to je jen dobře. Neruší, není zbytečně kontrastní a kolečka se k okrajům pouze lehce mění v kočičí oči. Celkově na mě rozostřené oblasti působí dospělým dojmem moderního objektivu. Distorze objektivu je s ohledem na použité ohnisko spíše zanedbatelná. Linie jsou rovné a jen lehké soudkovité zkreslení během mžiku opraví software, což se nijak výrazně neprojeví na celkové ostrosti obrazu.

Pivní zahrádka
Testoval jsem během dovolené 🙂

Na závěr

Sigma umí. A umí vyrobit nejenom opticky vyrovnané a skvělé ostré objektivy, zvládne je udělat tak, aby nezruinovaly vaši peněženku. Na testovaném objektivu jen těžko najdu nějakou výraznou vadu. Ano, někomu by mohl vadit absolutně minimalistický přístup k ovládání a hlavně majitelé přístrojů Fujifilm budou podvědomě občas sahat po clonovém kroužku. To hlavní – zachycení technicky špičkových fotografií – zvládá ale objektiv na jedničku a já jej mohu pouze a jen doporučit.

Bodové hodnocení: Sigma 30 mm f/1.4 DC DN

9.1

Obrazová kvalita

9.0/10

Ostření

9.5/10

Natáčení videí

8.5/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

9.0/10

Další výbava a funkce

8.0/10

Poměr cena/výkon

10.0/10

Potěšilo nás:

  • Vyrovnaná ostrost napříč celým obrazem
  • Krásný charakter na otevřenou clonu
  • Prémiové zpracování (i přes zařazení do contemporary line)
  • Rychlé a přesné ostření
  • Sluneční clona v balení
  • Skvělá cena

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence extra ovládacích prvků

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář