CEWE Fotolab

Sigma 16 mm f/1.4 DC DN: Recenze – ART v převlečení

Sigma v minulosti přišla s řadou malých APS-C objektivů se světelností f/2,8 zařazených do řady ART. Opticky vůbec nebyly špatné. Zpracováním by ale pasovaly spíše do „spotřební“ série Contemporary. Nová trojice objektivů s f/1,4 a ohnisky 16 mm, 30 mm a 56 mm svým zpracováním i optikou odpovídají řadě ART, označeny jsou ale stříbrným „céčkem“. Tak jak to tedy je?

Technické parametry:

Recenze Sigma 16 mm f/1,4

Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Dostupné pro bajonet: Fujifilm X, Sony E, EF-M, Micro 4/3
Konstrukce: 16 členů v 13 skupinách
Úhel záběru: 68,1° (na testovaném APS-C čipu)
Počet lamel clony: 9
Rozsah clonových čísel: f/1,4, minimální clona f/16
Min. ostřící vzdálenost: 25 cm
Stabilizace: Ne
Měřítko zvětšení: 1:9.9
Průměr závitu pro filtry: 67 mm
Délka x průměr: 91 mm x 72 mm
Hmotnost: 397 g
Utěsnění proti prachu a vodě: Ano

Objektiv Sigma 16 mm f/1,4 DC DN můžete koupit na bajonet Fujifilm X, Sony E, Micro 4/3Canon EF-M

Konstrukce a ovládání

Z v úvodu jmenované trojice objektivů je šestnáctka nejtěžší, nejdelší a má největší průměr. I tak je rozměrově ideální právě v kombinaci s Micro 4/3 nebo APS-C bezzrcadlovkami. Není to totiž tak, že by byla vyloženě velká, to jsou spíše objektivy 56 mm a 30 mm tak malé. V ohledu zpracování je objektiv „ARTka“ jako vyšitá a odznáček „contemporary“ si rozhodně nezaslouží. Velmi pevné tělo je kombinací plastů a kovu, celek působí hodnotným dojmem.

Přístav pro lodě
Na f/8 jsou krásně ostré i rohy a snímek vykazuje minimum optických vad.

Objektivu nechybí ani utěsnění proti prachu a vodě a potěší i malé detaily, například gumová obruba v přední části pod sluneční clonou, která ještě více zlepšuje držení. Sluneční clonu mimochodem dostanete přímo v balení a je asi jedinou malou vadou na kráse celého objektivu. Ne že by neplnila svůj účel, pouze jsem měl při jejím nasazování a sundavání strach o to, jestli celý úkon přežije ve zdraví. Časem ale asi trochu povolí.

Automobil Porsche
Zde je krásně vidět, jak dokáže „odpíchnout“ pozadí i takto široký objektiv s f/1,4 na APS-C čipu.

Extra ovládací prvky na objektivu nenajdete. Mrzet to může maximálně uživatele Fujifilmu zvyklé na clonový kroužek. U takto širokého objektivu bych sice uvítal alespoň přepínač mezi AF a MF, ale nedá se nic dělat, Sigma šla cestou elegantního minimalismu. Největší část tubusu objektivu tak zabírá kroužek ostření. Ten má příjemný povrch, který se navíc snadno čistí. Jeho chod je učebnicový a ačkoliv se jedná o elektronicky přenášené ostření, jeho odezva je rychlá a problém nebudou mít ani filmaři.

Čtěte také na blogu: Sigma 30 mm f/1.4 DC DN: RECENZE – Je na něj spolehnutí

Sigma 16 mm f/1,4 DC DN v praxi

Sešla se mi doma celá trojice objektivů a já jako první otestoval ten s 56 mm. Recenzi najdete na našem blogu. Proč o tom ale mluvím? Portrétní objektiv nastavil laťku nebezpečně vysoko a já jsem stejně perfektní výsledky čekal i od testované šestnáctky. Asi už se teď hrozíte s čím přijdu, ale nebojte se. Sigma si standard udržela a ačkoliv se pár chybek najde, všechny budou smeteny ze stolu při pohledu na více než dobrou cenu a zohlednění širokého ohniska, které je ve srovnání s delšími objektivy kolem padesáti milimetrů přeci jen náročnější na výrobu i samotný optický návrh. Než se ale dostanu k obrazové kvalitě, je třeba zmínit ostření.

Jak dělají ovce?
Ostření je rychlé a přesné.

Testoval jsem variantu pro Fujifilm, a to jak na starším X-S10, tak na zbrusu nové vlajkové lodi s extra rychlým vrstveným snímačem Fujifilm X-H2s. A ještě že tak. Na novice totiž Sigma fungovala takřka dokonale a plně tak vyrovnává výkon nativních objektivů Fujinon. Dle zkušeností uživatelů na internetu (pátral jsem) dosahuje stejně dobrých výsledků i na populárním Sony E a Micro 4/3 fotoaparátech Olympus a Panasonic. Pevně věřím, že bude objektiv oblíbený mezi filmaři. Během přeostřování totiž téměř vůbec nedochází k posunu ohniska, tzv. focus breathing. Že je jinak ostření naprosto tiché ani není nutné připomínat.

Grafitti
Zkreslení objektivu je díky pevné konstrukci a dobrému optickému návrhu skvěle zvládnuté.

A obrazová kvalita? Sigma mě vůbec nezklamala, naopak. Výrobci bezzrcadlovek přicházejí se stále dražšími a dražšími objektivy, a mám na mysli i ty pro APS-C formát, ale Sigma ne. Ta jde proti proudu. A navíc tak, že na tom vydělá pouze a jen uživatel. Optický výkon objektivu totiž opět sahá výše, než by cena okolo deseti tisíc naznačovala. Už na otevřenou clonu f/1,4 je středová ostrost výborná a ačkoliv jsou rohy horší, rozhodně se nebavíme o nepoužitelnosti nebo zdvojených hranách. Přítomna je ovšem slabá pravidelná vinětace, kterou úspěšně automaticky zkrotí software.

Staré domy
I na f/5,6 jsou rohy jako břitva.

S čím je třeba na otevřenou clonu počítat je aberace ve výrazně kontrastních částech obrazu. Žádná hrůza se nekoná a po použití kapátka je výsledek bez artefaktů. Už tak dobrá ostrost objektivu se po zaclonění rozšíří i do okrajových částí snímku, kdy vrcholu dosahuje v rozsahu f/5,6 až f/11. Difrakce se projevuje minimálně od f/13.

Čtěte také na blogu: Sigma 56 mm f/1,4 DC DN: Recenze – Konkurenti, bojte se!

Zkreslení objektivu je s ohledem na použité ohnisko v toleranci a s přehledem se o něj postarají softwarové korekce. Zajímavý by mohl být objektiv i pro astrofotografy, vada koma se projevuje jen lehce a to až při úplném okraji. Celkově bych optický výkon zhodnotil slovy ostrý, vyrovnaný a univerzální.

Karavan Airstream
Objektiv je dost malý i na použití v ulicích města.

Na závěr

Sigma u mě získává mnoho plusových bodů. U drahé optiky za desítky tisíc korun člověk tak nějak automaticky čeká, že bude téměř perfektní. Tady se ale bavíme o objektivu se světelností f/1,4 za cenu jen lehce přesahující deset tisíc. A to nejlepší na tom je, že bych chválou nešetřil ani v případě mnohem ambicioznější cenovky. Sigma 16 mm f/1.4 DC DN je špičkově zpracovaná, skvěle zaostřuje a ještě lépe fotí. Dokáže vytvořit fotografie plné dobrého kontrastu, ostrosti a kvalitně rozostřeného pozadí i popředí, a to i při focení na plně otevřenou clonu. Nebude vám házet klacky pod nohy přílišným množstvím optických vad a nezklame vás ani při tisku na velký formát fotografie. Tleskám a doporučuji.

Bodové hodnocení: Sigma 16mm f/1.4 DC DN

9.2

Obrazová kvalita

9.0/10

Ostření

9.5/10

Natáčení videí

9.5/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

9.0/10

Další výbava a funkce

8.0/10

Poměr cena/výkon

10.0/10

Potěšilo nás:

  • Kvalitní zpracování
  • Vysoká obrazová kvalita s minimem vad
  • Malé rozměry a slušná hmotnost
  • Výkon i na otevřenou clonu
  • Rychlé a přesné ostření
  • Skvělá cena

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence clonového kroužku (varianta pro Fujifilm)
  • Aberace vyžaduje kapátko, automatická oprava ji zvládne tak na 90%

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

komentářů

  • Zdravím, jak si tato sigma vede v porovnání s objektivem od fujifilmu xf 16mm f1.4 bez ohledu na cenu? Jde mi o bokeh, kresbu, kontrast a chování v protisvětle. Děkuji

    • Dobrý den,

      kdybych si měl vybrat nehledě na cenu, volím objektiv od Fujifilmu. Rozhodnutí ale není úplně černobílé, naopak, po zohlednění ceny je pro mě Sigma jasná volba. Vysvětlím. Sigma je na otevřenou clonu o dost ostřejší, má lepší kontrolu nad optickými vadami, menší vinětaci i zkreslení. Dokáže také fotit z kratší vzdálenosti. Na druhou stranu ostrost se kolem clony f/4 srovná a náskok naopak začne získávát Fujifilm. Také je navíc vybaven posuvným přepínačem AF a MF, kdy má manuální ostření (MF) dorazy a poměrně přesnou stupnici vzdáleností (ta mě baví). U Fuji mě také přijde o něco hezčí bokeh, ale to je subjektivní. V rychlosti ostření má náskok Fujinon, opět ale, po nasazení na nejnovější moderní tělo se rozdíly smazávají.

      Celkově je tento výběr o preferencích jednotlivce. Kdo chce tu nejlepší možnou ostrost na otevřenou clonu a dobrou cenu, volí Sigmu. Kdo chce clonový kroužek, prstenec ostření se stupnicí vzdáleností, vyšší kvalitu bokeh a lepší ostrost na přivřenou clonu, volí Fujifilm – to vše ale za mnohem vyšší cenu.

      A kdybych si měl vybrat já? Nehledě na peníze, Fujifilm. S ohledem na peněženku bych si ale s naprostým klidem vybral skvělou Sigmu a za zbytek si jel užít nějaký fajn prodloužený víkend v horách s rodinou 🙂

      Díky, Standa