CEWE Fotolab
zdeněk dvořák výherce cpa

Rozhovor s měsíčním výhercem CEWE Photo Award 2023 Zdeňkem Dvořákem

Největší fotografická soutěž CEWE Photo Award 2023 je v plném proudu a my vám s radostí představujeme dalšího, měsíčního výherce z České republiky! Fotograf Zdeňek Dvořák nám prozradil, jestli vítězná fotografie byla dílem náhody, nebo promyšleného postupu.

Jak a kdy fotografie vznikla? Byla dílem náhody, nebo jste měl přesně vymyšlenou její
výslednou podobu?

Tak tato otázka je pro začátek ta nejlepší. Fotografie vznikla v srpnu 2021. Jistě mnozí znáte pořekadlo o kovářovic kobyle? Moje žena Šárka byla v loňském roce podruhé těhotná. Pořád jsem odkládal těhotenské focení, protože to není moje silná fotografická oblast. Na instagramu mě asi měsíc před samotným fotografováním zaujala street fotka od moře se siluetami postav a pověšeného prádla. V ten moment přišla první myšlenka. No a dál? Zpráva od lékařů, že je nutný císařský řez, nám dal jiné myšlenky než focení. Ale chuť přeci jen zachytit tyto okamžiky zvítězila a já nakonec poslední večer před nástupem do nemocnice jsem nachystal klacky, provázek, kolíčky, žena mi dala oblečení pro miminko a vyrazilo se na pole za vesnici hledat horizont. A ono to více než vyšlo. Původní myšlenka byla využít zábleskového světla, jenže ten západ byl prostě dokonalý a umělého světla nebylo potřeba.

zdeněk dvořák výherce cpa
Vítězná fotografie za měsíc květen CEWE Photo Award 2023 – Zdeněk Dvořák – Očekávání

S tím souvisí i další otázka. Pokud byla fotka předem naplánovaná, jak dlouho vám trvalo ji vyfotit, tak abyste byl s výsledkem spokojený?

Původně jsem chtěl fotit ženu samotnou, ale v daný moment přiběhla tříletá dcera Stela, která dosud byla v zákulisí, chytla bříško a začala si s bráškou v bříšku povídat. Přípravy trvaly i s cestou pro vhodné větve asi hodinu a samotné focení byla otázka minut. Sluníčko nepočkalo. Tady mi prostě přálo kus toho fotografického štěstí!

Pamatujete si na své fotografické začátky? Kdy jste poprvé držel foťák v ruce?

Na to se asi nedá zapomenout. Na rybníce pod vesnicí byly labutě. Táta mi půjčil jeho Prakticu MTL 3 s objektivem 50mm a já se plazil bahnem, abych je měl zblízka. Když jsem přišel domů, celý špinavý, tak táta mi řekl, že má ještě teleobjektiv 135mm a že to s ním půjde příště lépe. To byl cca rok 1997.

Zúčatnit se CEWE Photo Award 2023 můžete i vy

Jakou používáte techniku? Nejde nám tak ani o značku, jako spíš o typ foťáku. Používáte
zrcadlovku, csc nebo snad mobilní telefon? 

Jak jsem zmínil začínal jsem ještě na analogu s manuálem. Dlouhé roky jsem byl věrný jedné značce (Canon) a přešel u ní z filmu na digitál. Dlouhé roky mi dělaly společnost fullframe zrcadlovky. Bývala období zoomů (tzv. svatá trojice 16-35, 24-70 a 70-200) a pak zase pevných skel, kdy mi na většinu práce stačily objektivy 24/1,4 a 85/1,4 (prostě miluji práci s minimální hloubkou ostrosti). Před třemi lety však přišel zlom. Používaná technika začala dosluhovat. A já se rozhodl přejít na CSC. Jenže u dosud používaného Canonu prostě nebylo to, co by mě zaujalo a mohl jsem si to i finančně dovolit. Odhodlal jsem se tedy přejít po cca 20 letech ke značce Fujifilm. Jejich design je skvělý a nabídka pevných světelných skel mi vyhovuje. Např. objektiv 50/1 je famózní a s ním neřešíte, že fotíte na APS-C. Dnes už bych se k focení s klasickou zrcadlovkou vracet nechtěl. Ale musím odpovědět i na poslední možnost z vaší otázky. Miluji focení na telefon. Jsem věrný značce Huawei a paradoxně s mobilní fotkou slavím ve světě největší úspěchy ať jde např. o cenu Grand Prix v soutěži Huawei Next Image 2021 a nebo třeba v loňském ročníku CEWE Photo Award dvě fotografie v 1000 oceněných (shodou okolností též kategorie lidé). Poslal jsem desítky fotografií z profi fotoaparátů a uspěly jen ty pořízené na mobil!

Fotíte jen momentky nebo rodinné snímky z dovolené? Nebo se focením živíte a jste
profesionální fotograf?

Focení mě živí už dlouhé roky. Dříve hlavně svatební fotografie, ale poslední roky nejvíc školní a školková fotografie. Zde se skloubila moje praxe fotografa a zároveň práce speciálního pedagoga, kterou jsem dělal 9 let. Jenže řídím se heslem, že fotograf musí mít i volnou tvorbu. A právě volná tvorba je mi největším relaxem. Miluji dlouhodobé dokumentární projekty. Výlovy rybníku v Jaroslavicích, život na vesnici či můj milovaný Cirkus Humberto. To jsou moje nejoblíbenější témata.

zdeněk dvořák výherec cpa
Autor: Zdeněk Dvořák – Klaun

Co je pro vás inspirací?

Tady asi odpovím krátce. Prostě život obyčejných, ale zároveň v něčem jedinečných, lidí!

Sledujete i práci ostatních fotografů? Chodíte na výstavy, nebo sledujete jejich profily na
sociálních sítích?

Žiju ve Znojmě a na výstavy je to občas z ruky. Ale pravidelně se zapojuji do soutěže Czech Press Photo, kde se občas i zadaří a snažím se tak zapojit k dalším kolegům, kteří mají rádi podobný styl fotografie. Z fotografů z našich luhů a hájů obdivuji práci fotografů jako je Roman Vondrouš, Jindřich Štreit, a poslední roky obdivuji práci fotografa Miloše Nejezchleba a samozřejmě i mnoha dalších. Máme tu spoustu špičkových fotografů!

Nejvetší fotografická soutěž CEWE Photo Award 2023

Používáte na editaci a úpravu fotek nějaký program? A pokud ano, který konkrétně a jak
moc jste fotografii upravoval?

Mám předplacený Photoshop a Lightroom. Tyto programy mi plně vyhovují. Oceněná fotografie, ale v editoru moc času nezabrala.

Plánujete přihlásit do soutěže ještě další fotografie?

Samozřejmě. I když už mám nyní více než splněno :-), tak se určitě zapojím i nadále. Kromě lidí, se snažím fotit i jídlo a tato kategorie zde je, takže se musím snažit zabojovat i tam! Jenže bude to těžké, v tomto směru jsem pořád začátečník.

Co by měli čtenáři udělat, aby se jim podařilo vyfotit takovou, řekněme vítěznou fotku?

Na to se odpovídá těžko. Hodnocení fotografií je vždy subjektivní záležitost, ale důležité je, aby ta fotka udělala hlavně radost vám a pak je úspěch jako je tento velkým bonusem. Foťte, co se vám líbí, hledejte inspiraci v galerii soutěže, na sociálních sítích. Inspirace je fajn, ale je zároveň potřeba se inspirací posunout a dát do fotky kus sebe.

Co vlastně nejraději fotíte? Objevuje se ve vašem hledáčku řekněme od každého trochu,
nebo fotíte výhradně jeden/dva fotografické žánry?

To jsem už asi prozradil. Nejvíc mě baví reportáž a dlouhodobý dokument. Snažím se tato témata vidět jak černobíle, tak i barevně a poslední dva roky jsem začal fotit jídlo ve stylu co si vyfotím, si taky musím prvně sám uvařit.

Nejvetší fotografická soutěž CEWE Photo Award 2023

Jaké máte plány na léto? Chystáte se fotit nebo si dáte „pauzu“ a budete fotit maximálně
rodinné momentky?

Konečně po mnoha letech dovolená u moře s rodinou a věřím, že vyjde i další návštěva cirkusu Humberto.

V neposlední řadě nás zajímá, jak archivujete fotky? Necháváte si je vyvolat, nebo je jen
ukládáte na externí disky či online úložiště?

Tak asi jako většina archivuji ve světě jedniček a nul, ale to nejlepší se snažím tisknout. V rámci soutěže o CEWE FOTOKNIHU roku jsem si nechal zpracovat svoje portfolio ve verzi knihy XXL na šířku a to je skvělá prezentace pro ty nejlepší fotografie, co máte!

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně dalších úspěchů ve Vaší fotografické práci!

Přidat komentář