CEWE Fotolab

Recenze: Sony FE 20–70 mm f/4 G – Univerzální pracant

Dostali jsme do rukou asi nejuniverzálnější z univerzálních objektivů, které momentálně Sony nabízí. Pokud vám nevadí světelnost f/4, objektiv Sony 20–70 mm f/4 G prostě nepřekonáte. Je to první full frame standardní zoom objektiv od Sony, co začíná ohniskem 20 mm.

Tento objektiv má výborný rozsah, takže nemusíte často měnit skla. Na 20 mm můžete fotit nejrůznější široké scény, jako je krajina nebo architektura. Pouhým otočením zápěstí zase detaily či portréty.

Někdo by mohl namítnout, že model Sony 24–105 mm f/4 je ještě více univerzální, ale mám zdání, že širší 20mm ohnisko je o něco užitečnější než 105mm na dlouhém konci. Ohnisková vzdálenost 20 mm vám poskytne odlišný pohled ve srovnání s 24 mm, ale rozdíl mezi 70 a 105 mm je opravdu nepatrný. Nemluvě o tom, že je lehčí a menší. Jde ale o otázku priorit a je dobře, že máme na výběr.

Konstrukce a ovládání

Objektiv je robustní a v rukou působí pevně. Jeho hmotnost je pouhých 488 gramů a na tělech Sony je skvěle vyvážený. Kroužky manuálního ostření a zoomu fungují hladce. Je také odolný proti prachu a vlhkosti.  Na předním členu objektivu je fluorová vrstva, která pomáhá odpuzovat vodu, olej, drobné nečistoty a usnadňuje čištění.

Na těle najdeme tlačítka aretace zaostření a přepínač režimu ostření. Kroužek clony s přepínačem cvakání, jenž umožňuje vypnout cvakání při jednotlivých krocích clony, je-li třeba její hladká a plynulá činnost. Ideální třeba pro video. Pomocí spínače Iris Lock na tubusu objektivu lze také uzamknout nastavení Auto nebo f/4–22, aby se zabránilo náhodnému pohybu clonového kroužku.

Dva lineární motory XD (eXtreme Dynamic) zajišťují nejen rychlý, tichý a plynulý pohon ostření, ale i lepší výkon pro jisté a přesné sledování objektů. Pohybující se objekty jsou spolehlivě sledovány při kontinuálním snímání fotografií rychlostí až 30 snímků. Záznam videí s vysokou frekvencí záběrů je plynulý. Objektiv ale postrádá optickou stabilizaci.

Je vybaven dvěma AA (Advanced Aspherical) členy, třemi ED (Extra-low Dispersion) členy a jednou ED asférickou čočkou. Tyto specializované optické prvky redukují chromatické a sférické aberace a potlačují odlesky. Opticky nový objektiv využívá 13 skupin po 16 členech, má systém devítilamelové clony a zaostřuje od 30 cm s automatickým ostřením nebo 25 cm v manuálním režimu, což přináší až 0,39 násobné zvětšení.

Objektiv je dodáván s kvalitním měkkým pouzdrem a plastovou sluneční clonou (ALC-SH174), která po otočení o 90 stupňů zapadne na místo (není zde žádné zamykací tlačítko jako u některých prémiových objektivů).

V praxi

Objektiv jsem měl na test krátce, ale musím říct, že byl velice příjemným a univerzálním  společníkem.  Jak už to tu několikrát zaznělo, jeho nízká váha a rozměry z něj dělají ideálního parťáka na výlety a celodenní focení jak v přírodě, tak i ve městě, bez nutnosti mít u sebe další fototechniku.

Rozsah ohnisek: 20mm
Rozsah ohnisek: 70mm

Když uvažuji o jeho využití, napadají mě i jiné situace, kdy by tento objektiv dokázal odvést perfektní práci. Reportáž, svatba, rodina, ale to za předpokladu, že bude dost světla a clona f/4 bude stačit. Samozřejmě mít f/2,8 by bylo hezké, ale tím by objektiv nejspíš přibral na velikosti i váze. Tvůrci videoobsahu ocení dramatické změny ohnisek. Obrazová kvalita je v této kategorii f/4 objektivů výborná, určitě není horší než u variant FE 24–70 mm f/4 či FE 24–105 mm f/4.

Kresba je pěkná a plná detailů v celém rozsahu ohnisek už od maximální clony. Na širokém konci není v ostrosti žádný viditelný pokles, možná mírně na delší straně v 70 mm při okrajích, ale na cloně f/5,6 dochází ke zlepšení.

Sytost barev a kontrast je opravdu vynikající. V protisvětle se drží a je stále kontrastní.

Bokeh je na takový objektiv slušný, kruhová 9 lamelová clona odvádí dobrou práci a díky ní vytváří i krásné 18 paprskové sluneční hvězdy (difrakční hroty) z bodových světelných zdrojů zachycených na vyšší clonová čísla.

70mm, f/4
18 paprskové sluneční hvězdy

Aberace zde není žádný problém. Nejvíce viditelná je vinětace při ohnisku 20 mm, která po zaclonění na f/8 mizí.  Pozor na sluneční clonu. Mám zdání, že jde na širokém konci vidět. U objektivu v téhle cenové relaci bych to nečekal.

Test chromatické aberace, f/4, 70mm

FE 20–70 mm f/4 má na širokoúhlém konci extrémní soudkovitost. Geometrické zkreslení  při snímání v RAW je tak silné, že si fotoaparát vynutí korekci ve fotoaparátu, takže při focení je v hledáčku všechno bez vad.  Pokud tedy fotíte ve formátu JPG, máte fotografie srovnané a bez vinětace. Po nahrání fotografií do Lightroomu jsem tím byl překvapen. Profil korekce objektivu Sony FE 20–70mm f/4 G pro RAW v Lightroomu zatím není, což se určitě brzy změní a tyhle vady odstraníte jedním kliknutím.

20mm f4, foceno do Raw bez úprav
20mm f4 foceno do jpg, takhle vyrovná tělo vady objektivu sám.

 

Lze si ale položit otázku, zda by se měl objektiv tak silně spoléhat na softwarové korekce objektivu při fotografování RAW a korekce ve fotoaparátu při fotografování JPEG. Nejspíš ano, i tohle je cesta. Fotka se vyvíjí a brzy se budeme spoléhat na Ai Photo editory, které nám pomohou tyhle vady řešit, a objektivy budou menší, lehčí a levnější.

Během testování jsem měl dobrý pocit z ostření. Vždy pohotově a přesně zaostřil, kam jsem chtěl. Testoval jsem ho s novějším tělem Sony A7 mIV. 

Líbí se mi ovládání clony na objektivu. Při videu se dá vypnout klikání, takže v nahrávce není slyšet že clonu měníte. Ostření je tiché a plynulé. Absence optické stabilizace je u Sony řešena stabilizací snímače v tělech, takže by to nemusel být velký problém. Zoomování mi přišlo snadné a hladké. Ergonomie objektivu je výborná.

Průměr filtru je pěkných 72 mm, což znamená, že nákup filtrů nebude problém a finančně nás nezruinuje.

 

Osobně se mi objektiv moc líbí. Sedí krásně v ruce, je opravdu skladný a nenápadný. Rychle a tiše ostří. Kresba mi přišla skvělá: ostrost, barvy, živost. Nebylo třeba nějak zvlášť fotografie vylepšovat, či zachraňovat v editoru. Myslím že nebudu jediný, komu se bude líbit. Problémem je jeho cenovka. Dávám si otázku, zda bych si ho koupil za hodnotu kolem 40 tisíc? Ale jak znám Sony, cena se určitě ještě může pohnout směrem dolu, či bude v nějaké cashback akci.

20mm, f/8

Zatím je tu prostor pro úvahy. Jít cestou jednoho univerzálního objektivu? Nebo si pořídit kombinaci dvou objektivů různých značek s lepší světelností? Každopádně tohle si každý musí rozhodnout sám podle toho, jak fotí a co je pro něj důležité. Jednoznačně je to perfektní cestovní a reportážní sklo.

Závěrem

Je velice zajímavý, kompaktní, odolný univerzální objektiv. Jeho hlavní výhodu vidím právě v menší hmotnosti a rozsahu ohnisek. Širší rozsah ohnisek se vám může hodit jak při fotografování krajiny, architektury, tak i reportáže.  Nízká hmotnost a kompaktní rozměry jsou ideální pro každodenní focení. Může být velice oblíbený i na video. Je to takový spolehlivý, všestranný Sony švýcarský nůž. Produkuje ostré, kontrastní, živé snímky. Jedinou vadou na kráse je soudkovité a geometrické zkreslení v RAW na 20 mm, které je však možné řešit profily objektivu v softwaru.

 

Bajonet: Sony E

Formát: Full-frame

Ohnisková vzdálenost: 20 – 70mm

Světelnost: f/4 v celém rosahu

Clona: 9-lamelová clona s kruhovým otvorem

Optická konstrukce: 13 skupin po 16 členech,dva AA (Advanced Aspherical) členy, tři ED (Extra-low Dispersion) členy a jednu ED asférickou čočkou

Typ sluneční clony: ALC-SH174

Ovládání zoomu: AF/MF

Ovládací prvky objektivu: zaostřovací kroužek, tlačítko aretace zaostření, kroužek pro ovládání zoomu, kroužek clony, přepínač režimu ostření,  přepínač aretace clony, přepínač clony

Technologie zaostřování:  lineární motor

Optická stabilizace objektivu: Ne

Minimální zaostřovací vzdálenost: 30 cm, 25 cm v režimu ručního ostření

Zvětšení: 0,39x

Rozměry: (průměr x délka) – 78,7 x 99 mm

Hmotnost: 488 gramů

Odolnost proti povětrnostním vlivům: Ano

Průměr filtru: 72 mm

Aktuální cenu zjistíte na naších stránkách

Hodnocení: Sony FE 20–70 mm f/4 G

8.7

Obrazová kvalita

8.0/10

Ostření

9.5/10

Natáčení videí

9.5/10

Konstrukce

8.0/10

Ergonomie a ovládání

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Konstantní světelnost
  • Rozsah ohnisek
  • Rychlé, tiché a přesné ostření
  • Ostrost
  • Rychlé a přesné ostření
  • Kontrast
  • Velice slušná kresba už od clony f/4
  • Nízká hmotnost
  • Odolnost vůči vodě a prachu

Zasloužilo by vylepšení:

  • Vinětace
  • Chybějící optická stabilizace
  • Soubory RAW nutné korigovat softwarem pro korekci optického zkreslení
  • Vyšší cena

Marcel Jašek

Fotím a pohybuji se kolem fotografie zhruba od svých dvaceti. Za ty roky mám osobní zkušenosti s různými značkami a typy foťáků. Když mi čas dovolí, hltám recenze nejrůznější fototechniky a sleduji novinky napříč značkami.
Momentálně používám bezzrcadlovky Canon a Fuji.
Nikdy ode mě neuslyšíte, že jsem fotograf, nejradši si fotím do šuplíku, výjimečně pro kamarády či známé. Focení je zábava, pokud nejsem zrovna někde s kamarády na pivku či na skejtu, najdete mě ve městě s fotoaparátem v ruce.

Přidat komentář