CEWE Fotolab

Cesta k dokonalosti: Co nesmí chybět ve vašem fotobatohu

Mnoho lidí si na fototechniku pořídí brašnu nebo batoh, ale málokdo jej má dostatečně vybaven. Na každou fotografickou disciplínu je zapotřebí jiná technika a příslušenství a dnes se podíváme na to, které je podle nás nezbytné.

Fotobatoh je neodmyslitelnou součástí vybavení každého fotografa. Bez ohledu na to, zda jste profesionální fotograf, nadšený amatér nebo jen občasný milovník focení, správně vybavený fotobatoh je klíčovým prvkem pro úspěšné fotografování. 

V tomto článku se zaměříme na to, co by měl obsahovat fotobatoh (nebo fotobrašna) pro různé fotografické žánry. Uvedeme příklady vybavení vhodného pro cestovní fotografii, krajinářskou fotografii, portrétní fotografii, sportovní fotografii a další.

Batoh pro krajináře

Batoh pro krajináře by měl pojmout docela dost vybavení. Samozřejmostí je fotografické tělo, kde mají výhodu fotoaparáty s větším dynamickým rozsahem, abychom dostali více detailů ve světlých i tmavších plochách na fotografii.

V krajinářské branži dnes nebývá standardem fotit na běžná ohniska mezi 30–70 mm. Pro diváka jsou chytlavější scény, které mají odlišný zorný úhel než má lidské oko, a proto u krajinářů vedou široké a dlouhé objektivy, což znamená širokoúhlý objektiv pod 30 mm a teleobjektiv nad 70 mm.

Když fotíte přírodu, kvalitní „širokáč“ je základem. Podívejte se na naš výběr objektivů na focení krajin.

To bychom měli vybavení, které milovníkům výhledů ale zcela nemusí stačit a potřebují si přibalit ještě několik dalších pomocníků.

Asi nejdůležitější pomocník krajinářského fotografa je stativ, díky kterému si může fotografickou scénu zarámovat. Ten by měl být pevný a jeho ideální nosnost alespoň dvojnásobná váha fotoaparátu s objektivem.

Skvělou volbou pro krajináře je batoh Peak Design Everyday backpack 20l Ash

Pokud to však myslíte s fotografováním krajin vážně, neměla by vám chybět ve výbavě dálková spoušť k fotoaparátu a filtry vhodné ke krajinářské fotografii – především polarizační filtr (CPL) díky kterému bude obloha kontrastnější, a ztmavující filtr (ND), pro využití delšího expozičního času a tím rozmazat vodu nebo mraky.

Využití ND1000 filtru při fotografování krajiny

Batoh nebo brašna pro portréťáky

Pro působivé snímky mají portrétní fotografové v batohu vícero věcí.

Jeden portrétní objektiv funguje, ale je dobře mít alespoň dva, pro různé úhly. Za mě je ideální kombinace pevný objektiv kolem 35 mm a jeden delší 85 mm nebo více.

Bohužel portrétní fotografové musí často bojovat s tvrdým slunečním světlem, a proto na batohu mívají připnutou odraznou desku. U většiny z nich bývají v batohu různé světelné zdroje jako je LED světlo nebo systémový blesk. Blesky pro použití mimo těla fotoaparátu doplňuje ještě takzvaná řídící jednotka, odpalovač.

Batoh pro fotografy produktů a jídla

Existuje mnoho lidí, kteří tvoří zajímavé produkty nebo skvělé jídlo. Fotografování obou těchto témat je dost podobné, akorát jídlo se musí fotit rychleji, ať například nevychladne a nepřijdeme o kouř z horkého pokrmu, který chceme na fotce zaznamenat.

Zde je ideální mít k fotoaparátu minimálně jeden makro objektiv, abyste zachytili detail a strukturu daného výtvoru.

Nicméně tato kategorie je vybavením kombinací předchozích dvou a ve správném batohu takového fotografa bezesporu najdete stativ, dálkovou spoušť k fotoaparátu a polarizační filtr (CPL) – ten v tomto případě může fungovat jako skvělý pomocník při odstranění odlesků z odrazových materiálů.

Aby toho nebylo málo, tak u těchto fotografií se moc bez přídavného zdroje světla jako je odrazná deska, blesky nebo záblesková světla neobejdete. Světlo je totiž na těchto fotografiích to, co je dělá lákavými. Spolu se zajímavým nebo dokonale rovnoměrným světlem je zde důležité i aranžování scény, a proto je lepší mít i rekvizity k doplnění prostředí snímku.

U produktového focení se bude hodit menší odrazná deska. Nejlépe ale, když jich budete mít několik.

 

Batoh na sportovní a reportážní focení

Reportážní fotografové mají v batozích většinou ty nejspolehlivější fotoaparáty a objektivy. Je to z toho důvodu, že u těchto disciplín se nikdy nezopakuje stejný moment. Fotograf musí mít v technice jistotu, že mu ten správný okamžik neunikne a bude jej mít zachycen v nejlepší možné kvalitě.

S rychlou paměťovou kartou, jako například SanDisk Extreme PRO SDXC, můžete fotit větší série a nebát se, že se karta zasekne.

Přesně to je ten důvod, proč u těchto fotografů nalezneme v batohu většinou dva fotoaparáty a často tzv. svatou trojici objektivů. Svatá trojce je od toho, aby pokryla všechna nejpoužívanější ohniska. Konkrétně ji tvoří objektivy 14–24 mm, 24–70 mm a 70–200 mm. V závislosti na daném sportu nebo události však mohou být ty kratší objektivy zaměněny o delší, jako je například 200–500 mm

Srovnání cen objektivů ze „svaté trojice“

CanonNikonSony
Širokoúhlý zoomCanon EF 16-35mm f/2.8L III USMNikon NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Standardní zoomCanon EF 24-70mm f/2.8L USM IINikon NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 SSony FE 24-70mm f/2.8 GM
TelezoomCanon EF 70-200mm f/2.8L IS III USMNikon NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR SSony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS
Celková cena setu162 970 Kč202 970 Kč183 970 Kč

 

Mezi těmi všemi objektivy a fotoaparáty leží v batohu i blesk pro případ, že je někde málo světla.

Batoh Lowepro Pro Trekker BP450 AW II s vybavením na focení sportu

Vybavení pro každého

Existují věci, které mají nebo by měli mít u sebe v batohu všichni. Jedná se především o menší příslušenství.

Náhradní baterie a karty jsou vaše záloha a bez nich byste neměli na focení vyrážet. Není nic horšího, než když vám uprostřed důležitého focení dojde šťáva nebo se zaplní kapacita vaší karty.

Kvalitní popruh je něco, co je podstatné, především pokud celý den fotíte reportáž na festivalu či jiné celodenní události, tak aby vás potom nic nebolelo.

Čištění objektivu, případně i balónek na snímač jsou další důležité doplňky, které mohou zachránit situaci nejednomu fotografovi. V případě, že máte na objektivu otisk prstu, může se stát, že místo na fotografii je zamlženo. V tu chvíli se hodí mít po ruce lenspen, kterým si objektiv můžete snadno vyčistit. Balónek je pak zapotřebí ve chvíli, kdy vidím na fotografiích tmavší černé tečky – jedná se o prach na snímači fotoaparátu.

Set na čištění optiky je nezbytnou součastí každého fotobatohu

Závěrem bych rád dodal, že vybavení batohu a brašny je dost individuální záležitost a neexistuje striktně stavěný univerzální seznam věcí, co mít při sobě. Na tom nejdůležitějším se však většina fotografů shodne.

Radim Gibes

Odborný prodejce na opavské pobočce FOTOLAB. Fotografuje nejraději portréty a lidi celkově. Zastává názor, že dobrá fotografie vzniká ve fotoaparátu a nepotřebuje velké množství úprav.

Přidat komentář