CEWE Fotolab

Nikon Z fc: představení novinky

Že Nikon představí fotoaparát s retro designem, prakticky nikdo nečekal. Vypadalo to tak, že pro řadu Z bude charakteristický jen moderní praktický design. Osobně vítám toto vybočení z řady. Není to první pokus Nikonu, mít v nabídce digitální fotoaparát, jehož design se inspiruje mechanickými filmovými fotoaparáty. Možná si pamatujete Nikon Df, plnoformátovou zrcadlovku s výborným snímačem, ale příliš velkou, s průměrnými parametry a bez videa. Cena byla vysoká a Nikon ji nikdy dostatečně nesnížil, aby byl fotoaparát zajímavý pro kupce. 

Design Nikonu Z fx je inspirovaný legendárním modelem Nikon FM2.

NIKON Z FC – RETRO APS-C BEZZRCADLOVKA

Design je inspirovaný legendárními fotoaparáty Nikon FM. Víc retro ovládaní nemají snad ani fotoaparáty Fujifilm. Každému znalci ihned do očí udeří charakteristický polep “hranolu”, třešničkou na dortu je malý displej zobrazující aktuální hodnotu clony. Čas, clona a citlivost se ovládají samostatnými tlačítky, další funkce jsou rychle nastavitelné díky rychlému menu, které se objeví po stisknutí tlačítka “i”. Zpracování obrazu můžete ovlivnit pomocí 20 upravitelných režimů Creative Picture Control.

Ovládání je inspirované manuálními filmovými fotoaparáty.

Tělo fotoaparátu je vyrobené z hořčíkové slitiny. Hybridní automatické zaostřování s fází detekce kontrastu (209 bodů) podporuje funkci detekce tváře a očí, při fotografovaní a videu, původně vyvinuté pro fotoaparáty Z6 II a Z7 II. Je možné dosáhnout nepřetržitého zaostřování na oči určitého objektu, i když je v záběru víc osob, nebo sledování očí pohybujících se zvířat.

Čtěte také na blogu: RECENZE NIKON Z 6II

Snímač formátu DX má rozlišení 20,9 MPX. Snímání jasných fotografií a videí v tmavých situacích umožňuje pokrytí širokého standardního rozsahu citlivosti ISO 100 – 51 200. Snímková frekvence je až 11 obr./s. Video je v 4K rozlišení. Video-tvůrce potěší vstup pro externí mikrofon.

Novinkou je hledáček OLED s přibližně 2 360 000 body a otočný 3” displej s rozlišením 1 040 000 bodů. Nechybí WiFi a Bluetooth pro bezdrátové připojení s aplikací Snapbridge.

3” displej s dotykovým ovládáním je plně otočný.

NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition

Nikon představil stříbrnou verzi objektivu NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR. Je to standardní objektiv se zoomem vycházející z objektivu NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,4 VR se stříbrným designem zvnějšku sladěný s fotoaparátem Nikon Z fc. Objektiv je kompaktní a lehký, má celkovou délku přibližně 32 mm a celkovou hmotnost přibližně 135 g.

 

NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE

Novinkou je objektiv NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE. Kompaktní a lehký objektiv, který je ideální na snímání portrétů a zátiší. Vyhotovený je v retro designu inspirovaném klasickými objektivy NIKKOR z období, kdy byl uvedený na trh fotoaparát FM2. Použitím stejné povrchové úpravy jako na fotoaparátu Nikon Z fc je objektiv NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE sladěný s klasickým vzhledem fotoaparátu.

NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE

PŘÍSLUŠENSTVÍ

Fotoaparát je kompatibilní s celou řadou objektivů systému Z a blesky Speedlight. Podporuje propojení s Bluetooth držákem/stojánkem. Podle obrázků na zahraničních serverech, by se měl v nabídce příslušenství objevit i malý přídavný grip zlepšující ergonomie držení.

NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR

Nikon dnes oznámil i vývoj objektivů NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR – objektiv s velkým rozsahem zoomu pro mirrorless fotoaparáty formátu APS-C (formát Nikon DX), který využívá bajonet Nikon Z. Ekvivalentní ohnisková délka je 27 až 210 mm. Objektiv tak pokrývá širokoúhlé, střední a dlouhé ohniska. Vydání objektivu je naplánované na konec tohoto roku.

NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR

Nikon neustále rozšiřuje nabídku objektivů formátu DX s bajonetem Z. Majitelé fotoaparátu Nikon Z fc mohou samozřejmě používat i plnoformátové objektivy s bajonetem Z a pomocí FTZ i objektivy s bajonetem F.

Fotoaparát je kompatibilní s adaptérem  FTZ umožňující používat objektivy s bajonetem F.

NA ZÁVĚR

Nikon Z fc je příjemným překvapením, které nemá jen design inspirovaný retrem, ale skutečně se ovládá jako fotoaparáty Nikon FM. Je přitom vybavený nejnovějšími technologiemi a funkcemi. Fotografům umožní intenzivněji prožívat proces fotografování, který bude navíc zábavnější.

Ceny produktů:

Tělo Nikon Z fc – 939 €
Nikon Z fc + 28 mm f/2.8 – 1 199 €
Nikon Z fc + 16-50 mm Silver – 1 099 €
Nikon Z fc Vlogger kit – 1 249 €

Produkty budou v prodeji od 28.7.2021. Zdroj informací a obrázky: Nikon.

Online event k ohlášení těchto novinek můžete sledovat od 17:00 

 Objednat na e-shopu

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

komentářů

  • Tělo hezké, ale ty objektivy, to je tragédie … A k tomu ty ceny, ve srovnání se malými zrcadlovkami, kde je výběr objektivů lepší (argument s adaptér neberu, to je nouzovka ne řešení).

    • Dobrý den,
      souhlasíme s Vámi, že Z objektivy jsou výraznější investicí. Což je ale vykoupeno kvalitou, která je prvotřídní. VF

    • Ještě jste s tím nefotil, a už tvrdíte, že ty objektivy jsou tragédie…
      Takové chytrolíny mám nejraději. Rád bych viděl nějakou vaši výstavní fotku. Narozdíl od vás uvedu plné jméno.