CEWE Fotolab
Nikon Z6 II recenze

Nikon Z6 II: RECENZE

Nikon Z6 II přináší očekávaná vylepšení, která mohla některé tvůrce u předchozí verze jistým způsobem limitovat. Nově lze používat 2 sloty na paměťové karty, zlepšena byla svižnost a přesnost autofokusu (i s přispěním nového firmware), kapacita vyrovnávací paměti a rychlost kontinuálního snímání také doznaly změn k lepšímu. Jaké jsou hlavní klady a zápory jsme sepsali níže v recenzi.

Konstrukce a zpracování

Druhá generace FX (full frame) bezzrcadlovky Nikon Z6 je nástupce logický a očekávaný. Řeklo by se, že „šest dvojka“ je rozhodně zdárná dcera. Umí vše, co matka a přidává i nemálo navíc. Tělo tohoto fotoaparátu je z hořčíkové slitiny, má identické rozměry, hmotnost, design a rozmístění ovládacích prvků v porovnání s první generací.

Jediná povrchová změna se týká dvířek prostoru pro paměťové karty, pod kterými jsou nyní dva sloty, čtečka změnila tvar, což se promítlo i do zmíněných dvířek. Použit byl odolný a lehký materiál, utěsnění proti povětrnostním vlivům je v této kategorii samozřejmostí. Povrchová úprava je příjemná na dotyk, s jemnou texturou a příkladné zpracování odpovídá modernímu fotoaparátu této cenové třídy.

Nejmodernější technologická výbava je k dispozici v podobě dvou procesorů Expeed, osvědčeného FX CMOS snímače (24,5 Mpx), výkonného zaostřovacího systému, vynikajícího EVF hledáčku s rozlišením 3,69 Mpx, odolné závěrky, videa ve 4K, ultrarychlého sériového snímání až 14 sn/s, vysoké ISO citlivosti s minimem rušivého šumu (100 – 51.200) a vestavěné 5osé redukce vibrací.

K tomu všemu Nikon přihazuje stále se rozrůstající rodinu špičkových Z objektivů. K přístroji jsme měli k dispozici setový objektiv Z Nikkor 24-70mm f/4 SFTZ – Mount Adapter pro připojení F objektivů. Na ten jsem připojoval tyto F objektivy:  Nikkor AF-S 70-200 mm f/4G VR ED, portrétní Nikkor AF-S 105 mm f/1,4E a makro AF-S Micro Nikkor 60mm f/2,8G ED.

Ovládání a ergonomie

Je to zkrátka Nikon, tak jak ho známe – masivní grip, výborné materiály příjemné na dotek a dokonalá ergonomie. Ovládací prvky jsou tam, kde mají být, ovládání, zejména pokud jste už nějaký fotoaparát Nikon měli, je naprosto intuitivní. Struktura Menu, ovládací prvky, rozmístění informací na LCD, vše vychází z mnohokrát ověřeného konceptu. Držení je bezpečné i s těžkými objektivy. EVF hledáček poskytuje komfortní přehled o snímané scéně. Bez dotykového a výklopného LCD monitoru si snímání (produkty, makro, ale i krajinu) z různých netypických úhlů pohledu už ani nedovedu představit. Považuji za chvályhodné, že Nikon zachoval malý informační (tzv. stavový) LCD monitor na levé straně horního panelu fotoaparátu. Zvyk kontrolovat expoziční hodnoty právě tady, a ne na velkém, zadním LCD, mě asi hned tak neopustí. Stejně tak šikovný joystick na zadní stěně. Využívám ho hlavně pro posun zvoleného AF bodu (považuji jej v této „dotykové době“ za více než užitečný mechanický prvek). Samostatná kapitola je „setový“ objektiv Nikkor Z 24-70mm f/4 S, který je výborný opticky, a navíc je dokonalý i po mechanické stránce. Takhle by to v této třídě mělo vypadat.

Kvalita obrazu

Obrazový výstup je je dle očekávání na vysoké úrovni – FX CMOS snímač s 24,5 Mpx a dvojice výkonných obrazových procesorů EXPEED odvádí perfektní práci. Už tradičně je u Nikonu výborně fungující měření expozice a vyvážení bílé barvy. Oblíbil jsem si zejména předvolbu Auto O, která nastavuje White Balance automaticky, ale úspěšně eliminuje teplé barevné tóny a nechává bílou opravdu bílou (takový Ariel inside 😊). Vyzkoušeno na Nikon D850 (recenze) při focení svatebních reportáží.

Dynamický rozsah je špičkový na první pohled. Nezávislý test server novinku Z6 II zatím netestoval, ale u předchozího modelu Z6 naměřil 14,3 EV a „šest dvojka“ na tom bude podobně, ne-li lépe dle testovacích snímků. Prokreslení kontrastních scén je špičkové ve stínech i světlech.

Odstup signál šum je také vynikající. Nástup rušivého obrazového šumu začíná kolem citlivosti ISO 10.000 viz. vzorové fotky. Při ISO 6.400 ještě není téměř patrný, na ISO 12.800 se teprve začíná objevovat a nad touto hodnotou je již viditelný. Výborné je, že dochází k minimálnímu zásahu do kontrastu a barevného podání snímků. Obrysová ostrost a čitelnost jemných detailů zůstává slušná do citlivosti cca ISO 50.000. Za zmínku stojí nabídka zpracování obrazu Picture Control, kde kromě klasických nastavení Automatické, Standardní, Neutrální, Živé, Monochromatické, Krajina, Portrét a Ploché ještě tzv. kreativní zóna. Vyzkoušejte, já jsem se „vyřádil“ zejména s volbou Dramatické, Denim a Ráno. Je to ideální „hračka“ např. na dovolené.

ISO test (plné rozlišení)

Nikon Z6 II recenze (test ISO)
ISO 100
Nikon Z6 II recenze (test ISO)
ISO 800
Nikon Z6 II recenze (test ISO)
ISO 6400
Nikon Z6 II recenze (test ISO)
ISO 25 600

Autofokus

Automatické zaostřování je postaveno na hybridním systému, který pracuje s detekcí kontrastu, ale i s fázovou detekcí. Využívá 273 AF bodů přímo na ploše snímače, pokrývá 90 % obrazové plochy a má citlivost až -6 EV. Klasicky můžete volit mezi AF-S a AF-C režimy pro jednorázové a průběžné zaostřování. Volit velikost ostřícího bodu od velmi malého bodu pro přesné zaostření malého objektu až po velký bod, případně celou plochu snímače. V krajině nejčastěji pracuji s kombinací AF-S plus malý bod, který ručně posunuji v obrazové ploše. Na sportovní fotku a objekty v pohybu volím AF-C a velkou AF plochu. Revoluce se odehrává v portrétní fotografii a to „v přímém přenosu“. Nevěřil bych, že budu někdy fotografovat portréty v režimu ostření AF-C, s aktivními všemi AF body, v celé obrazové ploše, s aktivovaným systémem detekce obličejů a očí. Ale funguje to tak výborně, že jsou všechny diskuse a obavy naprosto zbytečné. Použil jsem Nikkor 105mm f/1,4E (+ FTZ) s jeho minimální hloubkou ostrosti, úplně otevřený, tedy na cloně f1,4 a výsledek je dokonalý. Podívejte se na testovací snímky.

Stabilizace obrazu

Fotoaparát má vestavěnou mechanickou redukci vibrací, která funguje na jedničku. Systém pohybuje čipem fotoaparátu v pěti osách a dosahuje účinnosti až – 5 EV. VR, jak Nikon systém označuje, potlačuje neostrost vznikající chvěním ruky fotografa a dovoluje fotit delším expozičním časem. Vybrané Z objektivy mají vestavěnou VR redukci vibrací (pohybem skupiny čoček), stabilizované jsou také některé objektivy F, které lze připojit pomocí FTZ adaptéru. Tyto systémy spolupracují pro dosažení maximálního účinku. Při snímání za špatných světelných podmínkách již nemusíte fotit tak často ze stativu nebo zvyšovat citlivost ISO a riskovat vznik rušivého obrazového šumu. Mě osobně nejvíc baví možnost mít stabilizované moje oblíbené objektivy s F bajonetem bez VR. Mluvím zejména o portrétních objektivech AF-S Nikkor 58 mm f/1,4GNikkor 105 mm f/1,4E. Stopětkou připojenou pomocí FTZ adaptéru na tělo Z6 II/Z7 II dokážu pořizovat perfektně ostré fotografie i při expozičních časech 1/60s nebo 1/30s (při max. strnulé pozici s oporou lze ještě použít časy o něco delší). Na DSLR Nikon D850 se nemohu pustit pod 1/250s. To je perfektní!

Výdrž akumulátoru

Zet (nebo taky Zí) šestka druhé generace používá výkonný lithium – ionový akumulátor EN-EL15c. Výrobce udává výdrž 340 – 410 snímků na jedno nabití. Fotoaparát jsem za těch pár dní nabíjel jenom jednou a absolvoval jsem tak plus/mínus dva cykly. Pokaždé jsem vyfotil cca 700 snímků, střídal jsem focení přes hledáček i pomocí LCD, v poměru 2:1 pro hledáček. Fotografoval jsem uvnitř i venku, včetně pohybu v chladném, zimním počasí. Jedno platí vždy, na fotovýlety do přírody, stejně jako na seriózní práci, vždy je dobré mít s sebou druhý akumulátor, tak to prostě je.

Dvě nejnovější generace akumulátoru EN-EL15, označené „b“ a „c“ umožňují nabíjení přímo ve fotoaparátech řady Z a v zrcadlovce D780 pomocí USB kabelu. Céčko má navíc navýšenou kapacitu o cca 20 %. Příjemná je i kompatibilita všech předchozích generací (EN-EL15, EN-EL15a, EN-EL15b a EN-EL15c) s přístroji i nabíječkami (s výjimkou USB nabíjení v těle fotoaparátu). Tabulka kompatibility je na webu výrobce. Fotoaparát lze pomocí USB také napájet a zároveň baterii nabíjet. Nikon Z6 II recenze

Závěrečné shrnutí

Nikon Z6 II je vynikající fotoaparát. Moderní bezzrcadlovka se stabilizovaným FX snímačem, s bajonetem Nikon Z a celou řadou pokročilých funkcí. Fotoaparát, na kterém všechno šlape, rychle, tiše a přesně ostří, správně měří expozici, má rychlé sériové snímání, video ve vysoké kvalitě i široké možnosti propojení. Nikon vyslyšel volání fotografů po druhé slotu na paměťovou kartu a správně zvolil dostupnější formát SD/SDHC/SDXC. V systému utěšeně přibývají objektivy řady Z, rádiové ovládání blesků i bateriový grip. Na cestování, krajinu a reportáže (novinářské i svatební) je to skvělý přístroj.

Tělo je velmi odolné, utěsnění dovolí pracovat za každých povětrnostních podmínek. Povrchy jsou příjemné na dotek, držení je bezpečné a ergonomie příkladná. Ovládání je intuitivní, chod ovládacích prvků je přesný a bez zbytečných vůlí. Nezanedbatelná je i cenová politika, kde s tímto modelem (respektive dodávaných setech) Nikon dokázal udržet výborný poměr cena/výkon.

Abych jenom nechválil, pořád mi chybí některé mechanické ovladače na povrchu těla – mám na mysli hlavně volič snímacích režimů a ovládání režimů automatického ostření, včetně volby AF bodů. Snad na příštím modelu. Také s nadějí očekávám další Z objektivy, případně Z blesky (ale to už jsou spíš taková zbožná přání). A poslední věta – velká pochvala za vylepšenou detekci obličejů a očí, s možností nastavit menší funkční plochu a soustředit se plně na portrétovanou osobu. Tím se tento nástroj u mě přesouvá z kolonky „zajímavá vychytávka“ do kolonky „perfektní portrétní nástroj“ a Nikon Z6 II se dostává na můj osobní „must have“ seznam.

Dobré světlo Michael Mike Jurák.  

NIKON Z 6II ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Nikon Z6 II recenze

Nikon Z6 II – souhrn hlavních technických parametrů

  • Rozlišení a typ snímače: 24,5 Mpx, FX CMOS (23,9 x 35,9 mm)
  • Procesor a bajonet: 2x EXPEED , Nikon Z, FTZ adaptér
  • Autofokus, počet ostřicích bodů: hybridní AF (fázová detekce + detekce kontrastu), 273 AF bodů, citlivost -6 EV, pokročilá detekce obličeje a očí, včetně zvířecích
  • Rozsah ISO: 100-51200 (rozšířeně 50-204800)
  • Rozsah expozičních časů: 30s až 1/8000s, B, T, X = 1/200s (+FP), dlouhé expozice v režimu M lze rozšířit až na 900s
  • Sériové snímání: 14 sn/s (až 200 snímků v sérii)
  • Redukce vibrací: 5osá mechanická stabilizace pohybem snímače, optická VR u vybraných Z objektivů a vybraných F objektivů připojených pomocí adaptéru FTZ
  • Hledáček: 3,69 Mpx., snímač pohledu do hledáčku
  • LCD monitor: výklopný a dotykový TFT LCD, 3,2“ a 2,1 Mpx, 100 % obrazu
  • Video: 4K UHD (3840 x 2160) 30/25/24 fps + 60fps po upgrade firmware (během 2/2021), Full HD (1920 x 1080) až 120 fps + zpomalený záznam, formát MOV, MP4, komprese AVC/H.264/MPEG-4
  • 2 sloty pro pam. karty: 1x XQD (nebo CFexpress) + 1x SD/0SDHC/SDXC (UHS I/UHS II)
  • Bezdrátový přenos: WiFi, Bluetooth, aplikace Nikon SnapBridge
  • Konstrukce: odolná a lehká hořčíková slitina, utěsnění proti stékající vodě a prachu
  • Rozměry: 134,0 mm x 100,5 mm x 69,8 mm
  • Hmotnost: 705 g (včetně akumulátoru a karty)
  • Akumulátor: LEN-EL15c, možnost nabíjení v těle přes USB C (např. z powerbanky)

Vzorové fotografie pořízené Nikon Z6 II (plné rozlišení)


Michael Jurák

Příspěvek pro vás připravil MICHAEL JURÁK (produktový specialista a expert na fototechniku)

Kromě milovaného fotografování mám rád přírodu, hory, lesy, rybaření. Přes léto jezdím nejraději na horském kole a v zimě na snowboardu, rád se i projedu na motorce. Focení není pro mě jen koníček, ale dá se říci posedlost.

Přidat komentář