CEWE Fotolab
Fujifilm X-T100

Nejlepší fotoaparáty: nákupní rádce

Přinášíme průvodce výběrem doporučených fotoaparátů (k 7/2019) v atraktivním poměru kvalita cena, zaměřených spíše na začínající fotografy a všechny ty, kteří nevyužijí potenciál profi fototechniky. V některých situacích si již vystačíte pouze s použitím mobilu, proto přinášíme i shrnutí, kde právě mobil má obvykle své limity.

Každý z nás má zcela jiné nároky na techniku, kterou používá k fotografování, a zatímco někomu nevadí tahat na rameni fotobrašnu plnou techniky, jiný chce mít k dispozici univerzální fotoaparát, který strčí do kapsy a nebude ho nijak omezovat. Zkrátka sto lidí sto chutí, i přesto se však pokusíme doporučit vhodné a aktuálně výhodné fotoaparáty pro několik skupin fotografů.

Mobilní telefony vs Fotoaparáty

Současná nabídka chytrých mobilních telefonů, respektive schopnosti jejich fotoaparátů, je nejen velmi široká, ale také konkurenceschopná. Současně je možné také mobil doplnit celou řadou příslušenství – od stativů, přes selfie tyče až po přídavné objektivy, které změní úhel záběru fotoaparátu. Kvalita fotografií v případě mobilního telefonu roste společně s rostoucí pořizovací cenou.

Má to však jeden háček. Tím je výkon fotomobilu ve zhoršených světelných podmínkách. Zatímco za slunečného nebo polojasného dne vytvoříte skvělé a líbivé fotografie, s pokročilou hodinou obvykle rapidně klesá i kvalita pořízených fotografií, což je dáno zejména fyzikálním omezením malého snímače.


Výhody mobilů

  • velmi jednoduchá práce
  • neustále při ruce
  • možnost okamžitého sdílení snímků
  • vždy „líbivé“ snímky

Nevýhody mobilů

  • obvykle široký úhel záběru
  • horší výkon při nedostatku světla
  • nemožnost zoomovat
  • absence pokročilých režimů

Ta správná fotografická zábava tedy přichází až s digitálním fotoaparátem, a to nejen kvůli většímu snímači, ale také díky kvalitnější optice, ergonomicky dokonalejšímu úchopu a ovládání. Fotoaparáty jsou navíc vybaveny zoomovým objektivem i se značným přiblížením, takže můžete měnit ohnisko podle libosti a není tak třeba spoléhat pouze na výřez u snímku pořízeného mobilem.

TIP: Přečtěte si více o tom, jaké výhody vám přinese velký snímač, který naleznete v pokročilých fotoaparátech.

Kompaktní fotoaparáty pro začátečníky

Při výběru digitálu je důležité uvědomit si, co vlastně očekáváte od výsledných fotografií, a co s daným foťákem chcete fotit. Zda se chcete zvěčnit u vody či dokonce pod vodou, pořizovat kouzelné scenérie navštívených destinací, rodinné záběry na výletech a sportovních akcích či všechny tyto aktivity dohromady. Výběr digitálu byste měli také přizpůsobit tomu, jak fotíte.

Kategorie těch úplně nejlevnějších modelů už je naštěstí vytlačena mobilními telefony, takže není třeba se zaobírat fotoaparáty v nejnižší cenové hladině, které vám ve srovnání s mobilem většinou vycházejí obrazově hůř. I mezi těmi levnými kompakty však najdete modely, které jsou zajímavé zejména velikostí a elegantním provedením těla.

V kategorii základních kompaktů nepočítejte s příliš velkými možnostmi nastavení, jedná se o jednoduché automaty typu „zamiř a stiskni spoušť“ jejichž cílem je vytvářet líbivé fotografie bez většího kreativního vkladu fotografa. I to je volba některých uživatelů, kteří se nechtějí zaobírat expozicí. Svébytnou skupinou jsou pak fotoaparáty pro děti, kde je spíše než obrazová kvalita důležitější míra zábavy.

Čtěte také na blogu: Odolné fotoaparáty a ultrazoomy na cesty


Nikon Coolpix A10

I ty nejjednodušší digitální kompakty můžete stále koupit. A ačkoli je jejich obrazová kvalita srovnatelná s mobilním telefonem, pro někoho jsou ideálním nástrojem především díky jednoduchosti ovládání.

Pětinásobný optický zoom společně s plně automatickým ovládáním a napájení dvojicí tužkových baterií jej předurčuje především pro nenáročné začátečníky


Canon Ixus 190

Fotoaparáty Canon Ixus vždy patřily mezi povedené stylové digitály s kovovým tělem, a to jim zůstalo. Navíc však přibyla celá řada praktických funkcí.

Ixus 190 nabídne 10× optický zoom s velmi praktickým rozsahem 24–240 mm a vysoké rozlišení 20 Mpx.

Pro vzdálené ovládání je k dispozici Wi-Fi s možností jednoduchého párování pomocí NFC tagu. Vše je v režii automatiky, takže stačí pouze stisknout spoušť.


Nikon Coolpix W100

Hned na první pohled je jasné, že tenhle kompakt se něčím liší. A je to zejména jeho odolné provedení, které jej předurčuje pro používání v bazénu.

Voděodolnost do hloubky 10 metrů a nárazuvzdornost vůči pádu z 1,8 m jej přímo předurčuje pro používání malými dětmi. Tomu ostatně odpovídá i výrazné barevné provedení.

Vedle plně automatického nastavení je zde i možnost využít Bluetooth spojení s mobilem pro jednoduché sdílení snímků.


Kompaktní fotoaparáty pro náročné

Aktuálně velmi rozšířenou skupinou fotoaparátů jsou tzv. pokročilé kompakty. Ty kombinují malé rozměry s větším snímačem a velmi dobrou světelností objektivu. Mnoho profesionálů volí takový kompakt jako druhý aparát ke své (bez)zrcadlovce pro okamžiky, kdy chtějí mít po ruce schopný nástroj, ale zároveň chtějí být nenápadní a nenosit s sebou třeba celou fotobrašnu.

Vedle velmi dobré obrazové kvality vám pokročilé kompakty umožní také pracovat s nastavením expozice v podobě nejpoužívanějších režimů, jako je priorita clony, času nebo plně manuální nastavení. Začínajícím fotografům, kteří mají ambice dále růst z pohledu dovedností a kreativity, zase nabídnou automatické i poloautomatické nastavení. Vzhledem k zaměření těchto kompaktů u nich najdete také širokou konektivitu a vedle klasického propojení s počítačem pomocí kabelu můžete využívat například bezdrátové spojení pro vzdálené ovládání.

TIP: K čemu jsou užitečné bezdrátové technologie ve fotoaparátu?

Podstatnou výhodou pokročilých kompaktů je také sofistikovanější ovládání, kdy je přímo na těle dostatek tlačítek přímého přístupu, případně tlačítek programovatelných, což znamená mnohem pohotovější práci při fotografování. U většiny digitálů této skupiny najdete také elektronický hledáček, jeho parametry nejsou nijak oslnivé a obrazová kvalita je spíše průměrná, ovšem i přes malé rozměry je velkým pomocníkem, zejména na ostrém slunci za jasného dne, kdy na displeji většinou vidíte pouze svůj odraz.


Sony CyberShot DSC–RX100 III

Jeden z nejúspěšnějších modelů od společnosti Sony se prodává v několika generačních obměnách. Z našeho pohledu je třetí generace tou nejvýhodnější z pohledu ceny a kvality obrazu.

Digitál má velký jednopalcový snímač s rozlišením 20Mpx, kterému sekunduje objektiv s rozsahem 24–70 mm a skvělou světelností F1,8–2,8.

Navíc je fotoaparát vybaven elektronickým hledáčkem, takže vás nezaskočí ani fotografování na ostrém slunci. Ovládáním a funkcemi je na velmi pokročilé úrovni.


Panasonic Lumix DMC-LX100 Mark II

Lumix LX to bylo vždy označení pokročilých kompaktů s malými rozměry a skvělo obrazovou kvalitou. Aktuální zástupce této řady mírně narostl, ovšem nabídne skvělý objektiv s rozsahem 24–75 mm a světelností F1,7–2,8.

Vedle toho uvnitř najdete jeden z největších snímačů mezi kompakty, osazen je totiž micro 4/3 snímač, který se používá u bezzrcadlovek, takže je zajištěna perfektní obrazová kvalita i za zhoršených světelných podmínek.

A jelikož se jedná o Panasonic, můžete počítat také s širokou konektivitou, kvalitním 4K videem nebo možností dodatečného zaostření snímku.


Canon PowerShot G5 X Mark II

Druhá generace pokročilého kompaktu od Canonu přišla s přepracovaným designem a vylepšenými funkcemi.

Základem je zde jednopalcový snímač s rozlišením 20 Mpx, kterému sekunduje objektiv o rozsahu 24–120 mm a světelnosti F1,8–2,8. Pro kompozici je určen výklopný displej nebo elektronický OLED hledáček.

Fotoaparát zvládne také vysokorychlostní Full HD video nebo standardní 4K záznam, avšak s možností přímého streamování díky vestavěné Wi-Fi.


Systémové kompakty / bezzrcadlovky

Aktuálně asi nejvíce zastoupená kategorie co do nových produktů jsou bezzrcadlovky či chcete-li kompakty s vyměnitelným objektivem. Mohlo by se zdát, že se jedná o předstupeň digitálních zrcadlovek, ale zdaleka tomu tak není.

Tato skupina fotoaparátů kombinuje výhody kompaktu v podobě menších rozměrů s výhodou zrcadlovky v podobě vyměnitelného objektivu. Konstrukčně jsou všechny fotoaparáty v podstatě shodné, rozdíly však najdete nejen ve vzájemné velikosti, ale také v celkové ergonomii.

Čtěte také na blogu: Výběr fotoaparátu: DSLR nebo CSC?

Najdete zde malé stylové kompakty, ale také pokročilé digitály, určené pro profesionální fotografickou práci nebo natáčení videa. Právě pro záznam videa jsou bezzrcadlovky ideální zejména díky tomu, že na displeji vidíte reálnou scénu, a to včetně nejrůznějších korekcí, které použijete – to musíte například u digitální zrcadlovky oželet v případě, že budete fotit přes hledáček – při snímání v režimu živého náhledu se zrcadlovky chovají podobně, jako CSC digitály.

Všechny bezzrcadlovky pak nabízejí možnost pracovat se stabilizací obrazu. Buď prostřednictvím stabilizovaného snímače, nebo stabilizovaných objektivů, případně lze najít i případy tzv. duální stabilizace, kdy je v jednu chvíli zapojen do procesu stabilizace jak objektiv, tak snímač. Díky tomu jsou na špici z pohledu efektivnosti stabilizování např. fotoaparáty Olympus, které dosahují díky tzv. duální stabilizaci výhodu okolo 6 až 7,5 expozičních kroků. Můžete tedy bez problémů pracovat i s delšími expozičními časy.

TIP: Zeptali jsme se profesionálů na zkušenosti s DSLR a CSC

Z hlediska ovládání tyto fotoaparáty pokrývají nároky všech skupin fotografů – najdete zde jednoduché modely s minimem ovládacích prvků, pokročilejší přístroje, kde je ovládání uzpůsobeno náročnějšímu fotografování a nechybí ani profesionální těla se vším všudy.


Olympus PEN E-PL9

Olympus PEN navazuje na tradici malých a stylových kinofilmových aparátů, kterými se značka proslavila. Jejich digitální podoba je stejně stylová a moderní.

Snímač standardu micro 4/3 je stabilizovaný v pěti osách a v základním setu mu sekunduje zoom s rozsahem 28–82 mm, který má elektronický pohon, díky tomu je objektiv velmi malý a navíc můžete měnit ohnisko i při vzdáleném ovládání pomoc mobilu.

Obrazová kvalita je velmi dobrá, stejně jako celkové provedení a ovládání – automatika je doplněna kompletní škálou expozičních režimů. Snad jedinou nevýhodou je absence hledáčku, na druhou stranu to však digitál nahrazuje opravdu kompaktní velikostí.


Panasonic Lumix DMC-GX80

Lumix GX80 patří mezi pokročilejší bezzrcadlovky, avšak zároveň si zachovává vcelku kompaktní rozměry. Velkou výhodou je zde vestavěný elektronický hledáček.

Snímač je taktéž standardu micro 4/3 se stabilizací. Obrazový procesor umožňuje záznam 4K videa i vysokorychlostní sériové snímání. Samozřejmostí jsou speciální funkce jako 4K photo nebo možnost dodatečného zaostření

V praxi oceníte široké možnosti konektivity a také nabíjení prostřednictvím USB, takže můžete nabíjet přímo z powerbanky.


Canon EOS M100

Malá a jednoduchá bezzrcadlovka, která skvěle poslouží začátečníkům, ale nezklame ani pokročilejší uživatele, to je EOS M100.

V kombinaci s širokoúhlým zoomem 24–72 mm dostanete ideální fotoaparát na cesty, který je osazen velkým APS-C snímačem (jako u zrcadlovek) s rozlišením 24 Mpx.

Vzhledem k rozměrům zde nenajdete hledáček, ovšem displej má jemný obraz a je výklopný, takže zvládnete i skupinová selfie. Digitál umí Full HD video a díky vestavěné Wi-Fi jej snadno spárujete s mobilem pro vzdálení ovládání nebo sdílení snímků.


Fujifilm X-T100

Fujifilm se od svých souputníků liší zejména retro designem a ovládáním, které je velmi podobné jako u starých kinofilmových zrcadlovek – ovšem můžete si jej přizpůsobit k obrazu svému.

Použitý APS-C snímač má rozlišení 24 Mpx a můžete jej doplnit celou řadou objektivů Fujifilm. Ceněná je u aparátu zejména reálná reprodukce barev, kterou můžete ovlivnit také stylovými filtry.

Jemný elektronický hledáček, propojení s mobilním zařízením prostřednictvím Bluetooth nebo 4K video jsou již standardem.


Digitální zrcadlovky

Pro mnoho fotografů vždy byly a nadále jsou digitální zrcadlovky pomyslným stupněm nejkvalitnějších digitálních fotoaparátů. Ovšem s rozvojem nových technologií to již neplatí úplně stoprocentně a v mnoha ohledech jsou bezzrcadlovky srovnatelné se zrcadlovkami, v některých případech je dokonce předčí.

Čtěte také na blogu: Výběr fotoaparátu: DSLR nebo CSC?

Zásadním rozdílem mezi zrcadlovkou a bezzrcadlovkou je obvykle (ne)přítomnost optického hledáčku, na který nedají zejména zkušení fotografové dopustit. V případě elektronického hledáčku totiž nutně dochází k mírnému zpoždění obrazu, což je pro mnoho profesionálů nežádoucí v případě sportovní a akční fotografie. Ostatně to jsou žánry, kde zatím zrcadlovky stále dominují právě kvůli hledáčku a rychlému kontinuálnímu ostření.

Jakou tedy má zrcadlovky výhodu pro běžného neprofesionálního fotografa? Vedle obvykle jistějšího a pohodlnějšího úchopu díky velkému gripu to je zejména široká nabídka kompatibilních objektivů. Ve srovnání s bezzrcadlovkami je nabídka nových skel velmi podobná, ovšem ten pravý ráj amatérského fotografa začíná s nabídkou starých objektivů, které můžete většinou bez problémů použít i s novým tělem (oželíte-li automatické ostření) – přeci jen aktuálně používané bajonety u zrcadlovek jsou tu s námi několik desítek let, a to už se nastřádá řádná porce objektivů.

Čtěte také na blogu: Čím se liší výměnné objektivy?


Canon EOS 2000D

Druhá nejlevnější digitální zrcadlovka z nabídky Canonu je ideálním nástrojem pro začínající fotografy, kteří aspirují na postupné zlepšování a kreativnější fotografování.

Koupit ji můžete hned v několika sadách s různými objektivy, avšak i ta základní sestava vám velmi dobře poslouží. Nečekejte zde superrychlé sériové snímání nebo video ve vysokém rozlišení, Obrazová kvalita je však velmi dobrá a možnosti nastavení poměrně široké.

Rozlišení 24 Mpx je dostačující i pro velké výtisky a propojení s mobilem prostřednictvím Wi-Fi s NFC je velmi snadnou cestou k tisku nebo sdílení fotek.


Canon EOS 250D

Horká novinka letošního léta je aktuálně nejmenší digitální zrcadlovkou s výklopným dotykovým displejem, která je osazena APS-C snímačem. A to je její největší konkurenční výhoda.

I přes velmi kompaktní rozměry však nebudete ochuzeni o širokou nabídku expozičních režimů (včetně průvodce), možnost záznamu 4K videa či propojení s mobilem pomocí Bluetooth.

Výhodou je také výrazně nižší spotřeba energie vůči předchůdci, takže na jedno nabit baterie pořídíte až 1000 snímků.


Nikon D3500

Základní model digitální zrcadlovky Nikon pořídíte pode deset tisíc korun a rozhodně to nebude špatná koupě.

Snímač s rozlišením 24 Mpx je v tomto případě doplněn objektivem s rozsahem 27–82 mm, který má praktickou skládací konstrukci pro minimální rozměry při transportu a zároveň také rychlý a tichý ostřící mechanismus, který oceníte nejen při záznamu videa. To zvládá zrcadlovka ve Full HD rozlišení.

Samozřejmostí je zde perfektní ergonomie doplněná velkým displejem a možnost spojení s mobilem prostřednictvím Bluetooth a aplikace SnapBridge.


Nikon D5600

Nikon D5600 získal ocenění nejlepší zrcadlovka pro začátečníky a právem si ho zaslouží. Velký podíl na tom má celkový ergonomie s dobře vyváženým gripem a zejména pak velký výklopný a otočný dotykový displej.

Použitý APS-C snímač má rozlišení 24 Mpx a umožňuje fotit i s vysokou citlivostí ISO a k dispozici máte 39 zaostřovacích bodů.

Bezdrátová konektivita je zde také k dispozici a jistě oceníte i hmotnost lehce přes 400 gramů. Z pohledu nabídky objektivů můžete vybírat opravdu z velmi široké škály.


Pentax K-70

V nabídce parametrově podobných zrcadlovek vyniká Pentax K-70 utěsněným a odolným provedením – jedná se v podstatě o jedinou zrcadlovku v ceně do 20 tisíc korun, se kterou se nemusíte bát fotit v dešti nebo zvířeném prachu

Snímač zde má také 24 Mpx, avšak není na něm antialiasingový filtr, což s sebou nese lepší ostrost obrazu. Možnosti záznamu jsou široké a vedle nabídky HDR režimu můžete využít také funkci snímání s vysokým rozlišením, a to díky stabilizovanému snímači.

Funkce Astro-Tracer pak umožňuje kompenzovat otáčení země, čímž při dlouhých expozičních časech nevznikají u noční oblohy typické světelné stopy.

Fotoaparáty pro okamžité fotky

Svébytnou kategorií jsou fotoaparáty, které hned po stisku spouště vytisknou snímek na speciální fotopapír. Možnost okamžité tvorby snímku dala vzniknout označení instantní fotografie a pravděpodobně ji znáte v podobě starých polaroidových fotek čtvercového formátu.

Doba však pokročila a dnes můžete vybírat hned z několika značek i technologií tisku. Asi nejpopulárnější jsou aparáty instax od Fujifilmu, jež využívají vlastní technologii tisku. Konkurence v podobě fotoaparátů nebo minitiskáren využívajících technologii tisku zvanou ZINK zatím zaostává nejen co do velikosti výsledných fotek, ale většinou také i v obrazové kvalitě, respektive barevnosti snímků.

Při pořízení instantního fotoaparátu musíte počítat s vyššími náklady na spotřební materiál, přeci jen cena jednoho snímku se obvykle přehoupne přes hranici 25 Kč, což není málo. Na druhou stranu ale držíte v ruce okamžitě fotografii, což s sebou obvykle nese kopec zábavy.


Fujifilm instax mini LiPlay

Instantní fotoaparát v hybridní podobě přináší vedle okamžitého tisku snímků také možnost uložení jejich digitální podoby. A co víc, před samotným tiskem fotky ji můžete upravit podle svého a zkontrolovat, zda například není rozmazaná.

Fotografie mají velikost 86×54 mm a jejich součástí může být i QR kód, který diváka odkáže k přehrání až desetisekundové zvukové poznámky, kterou můžete vložit při fotografování.

Objektiv má širokoúhlé ohnisko 28 mm a velmi dobrou světelnost F2,8, takže můžete pořizovat fotografie i při zhoršených světelných podmínkách. Praktické je také zrcátko vedle objektivu pro kontrolu záběru při selfie fotografiích.


Polaroid Snap Touch

Polaroid Snap Touch je digitální fotoaparát s integrovanou tiskárnou, která využívá technologii ZINK a tiskne fotografie velikosti 7,6×5 cm.

Fotoaparát samozřejmě můžete spárovat s mobilním telefonem pro úpravu fotografií anebo pro tisk snímků přímo z mobilu.

Výhodou ZINK fotopapíru je rychlý tisk a především odolnost vůči otěr a vodě. Každá fotka je zároveň samolepkou, takže si užijete nemalé množství zábavy.

Slot pro MicroSD kartu a použitý 13Mpx snímač pak oceníte pro možnost ukládání pořízených fotografií i bez jejich vytištění.


Pokud by se vám zdála cena za jednu fotografii příliš vysoká, ale nechcete se ochudit o možnost okamžitého tisku fotografií, může pro vás být alternativou termosublimační tiskárna. Její rozměry nejsou příliš velké a dokáže vytisknout snímky velikosti až 10 × 15 cm, přičemž cena jedné fotografie se pohybuje kolem 8 Kč. Tisknout obvykle můžete rovnou z fotoaparátu prostřednictvím kabelu anebo bezdrátově například z mobilního telefonu


Canon Selphy CP1300

Přenosná termosublimační tiskárna Selphy CP1300 je vybavena displejem pro kontrolu a základní úpravu fotografií před tiskem.

Díky bezdrátovému rozhraní můžete tisknout opravdu z jakéhokoli zdroje a navíc je možné i kombinovat snímky z více zdrojů do jedné fotografie.

Maximální velikost snímku je 15×10 cm a na jedno nabití baterie jich vytisknete více jak padesát.


TIP pro pohlednice z dovolené

Jestliže rádi rozesíláte pohlednice z dovolené rodině a přátelům, můžete se u nich blýsknout novinkou v podobě CEWE pohlednice. Již není třeba hledat pohlednice v trafikách a na poště pak složitě shánět vhodnou známku. Nyní jen stačí stáhnout si do mobilu nebo tabletu aplikaci CEWE pohlednice (dostupná je pro iOS i pro Android) a velmi snadno vytvoříte pohlednici z vlastních fotografií. Práce s aplikací je velmi jednoduchá a cena více než příznivá – za 58 Kč získáte originální pohlednici, a to včetně poštovného.


Článek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Petr Březina

K fotografování jsem přičichl poprvé v roce 1996, kdy jsem ukořistil otcův Zenit 11 a k němu pořídil světelný 135mm objektiv, na vysoké to bylo ve znamení kompaktů a koupě filmové zrcadlovky. Od roku 2004 spolupracuji s různými redakcemi na testování digitálů, takže mi rukama prošlo nemálo strojů. Nejlépe se však cítím se světelnou pětatřicítkou, která mi naprosto vyhovuje nejen při reportáži, ale i při portrétech.

Přidat komentář