CEWE Fotolab

Rollei Lensball – Vánoce do skla zakleté

Dnes se budeme věnovat velmi neobvyklému kusu fotografického příslušenství. Je jím koule z čirého skla, kterou můžete využít jako jedinečný optický prvek. Povedené fotografie můžete použít například k vytvoření originální vánoční pohlednice nebo přání, ale své využití najde po celý rok.

Nejprve potřebujete skleněnou kouli

Rollei je známý výrobce fotopříslušenství, který zareagoval na rostoucí popularitu využití „věštecké“ koule ve fotografii. Koule má průměr 90 mm. Na trhu jsou i menší koule, ale pracuje se s nimi obtížněji, hlavně pokud nemáte objektiv pro snímání detailů v dostatečném měřítku. 90 mm koule je poměrně těžká, hmotnost je 945 gramů. Při manipulaci s ní proto buďte opatrní.
Rollei Lensball 90 mm je dodáván v pěkné papírové krabici, ve které naleznete kvalitní pouzdro (podobné jako na objektivy), to lze připnout na opasek, batoh nebo brašnu. Zevnitř je polstrováno tak, aby se koule nepoškrábala. V balení naleznete také velmi kvalitní a velkou mikrovláknovou utěrku, kterou budete často potřebovat, abyste z koule setřeli otisky prstů. Ta má kapsu, do které kouli vložíte, při otírání hrozí menší riziko, že vám vypadne z rukou.

Koule na focení
Rollei Lensball 90 mm.

Technické parametry 🙂

Typ koule: Čirá
Průměr: 90 mm
Určení: Amatérské věštění a tvorba optických iluzí
Materiál těla: Sklo
Utěsnění proti prachu a vodě: Vodotěsnost do hloubky 10 944 m
Hmotnost: 945 g

Praktické fotografování

Kouli umístíte mezi objektiv a fotografovanou scénu. Kouli při fotografování můžete držet v ruce, nebo ji někam položit. Pozor, aby se nekutálela! Ideální je mít pomocníka, který kouli podrží. Vy se tak více můžete věnovat samotnému fotografování, využívajíc obě ruce pro držení fotoaparátu a jeho obsluhu.

Věštecká koule
Lensball můžete držet v natažené ruce. Může to být unavující, ideální je mít asistenta, pro něj bude držení snazší a vy se můžete soustředit na fotografování.
Skleněná koule
Nebo lensball opatrně položte na podložku. Hezké záběry vznikají i když ji položíte na sníh.

Nejprve si najděte vhodný motiv. Než se pustíte do fotografování, zkuste komponovat obraz v kouli. Zkoušejte jak blízko musíte být k fotografované scéně, a v jaké výšce musíte držet kouli.

Fototechnika

Fantazii se meze nekladou. Pracujte s různými ohnisky, zkuste malou i velkou hloubku ostrosti. Mně se osvědčil objektiv s ekvivalentní ohniskovou délkou 50-90 mm, který ale musí být schopen zaostřit na vzdálenost natažené ruky. Konkrétně jsem fotografoval s Olympus M.Zuiko 45/1,2 PRO. Jako nejpraktičtější se však ukázal zoom objektiv Olympus M.Zuiko 12-40/2,8 PRO (ekvivalent 24-80 mm), který dokáže snímat v měřítku 1:2 z relativně krátké vzdálenosti a má akurátní hloubku ostrosti. Fotografovat můžete také kvalitnějším chytrým telefonem.

Zaostřování a expozice

Při focení zaostřujete na promítaný obraz v kouli, tedy na krátkou vzdálenost. Při práci s malou hloubkou ostrosti si dávejte pozor, obraz je totiž promítán na sférickou plochu, ne na rovinu.

Vánoční stromeček
Zaostřujte na obraz v kouli. Vlastně fotografujete detail, i když je v kouli obraz vzdálené scény.

Já používám expoziční režim předvolby clony A v kombinaci s korekcí expozice +/-. Clonou ovlivňuji hloubku ostrosti, korekcí expozici. Sledujte expoziční čas, aby byl dostatečně krátký, abyste záběry nerozmazali. Vánoční atmosféra ve městě znamená osvětlení spíše slabými zdroji světla. Hodit se tak bude světelný objektiv a na fotoaparátu nastavte vyšší citlivost.

Efekt rybí oko
Já mám rád menší hloubku ostrosti s pěkným bokehem. Využívám rozostření bodových zdrojů světla.

Zpracování fotografii

Lensball je jednoduché optické zařízení. Není zde žádný člen, který by obraz otočil. To co fotíte, je jednoduše vzhůru nohama. Je na vás, co s tím uděláte. Záběry můžete nechat tak, nebo je otočíte o 180°. Šikovnější mohou v grafickém editoru překlopit jen obraz v kouli – použijte kruhový nástroj výběr, aplikujte na něj prolnutí a obraz překlopte.

Otočení obrazu v Photoshopu
Obraz v kouli jsem překlopil ve Photoshopu tak, aby nebyl vzhůru nohama.

Pokud se vám fotografie s lensballem podaří, byla by škoda je nevyužít. Můžete z nich udělat vánoční nebo novoroční pohlednici či přání. Navrhnout a objednat si je můžete online z webového prohlížeče, z chytrého zařízení nebo z počítače v aplikaci CEWE Fotosvět.

Aplikace CEWE fotosvět
V aplikaci snadno vytvoříte přání, pohlednice nebo kalendář

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář