CEWE Fotolab

Jak na krásné fotografie pro CEWE FOTOKNIHU z dovolené

Je tu čas dovolených, výletů a dalších letních radostí. Navštěvujeme velká i malá města, mořská letoviska, vyhlášené pamětihodnosti …
Každé místo má svůj šarm, svoje kouzlo a to se snažíme na svých snímcích zachytit. Během takových cest nafotíme spoustu míst, slavné památky, přírodní scenérie nebo romantické západy slunce nad mořem.

cfk
Pokud cestujete s rodinou nebo přáteli je samozřejmě důležité věnovat svou fotografickou pozornost i jim. Až si budete po letech fotky prohlížet, určitě rádi zavzpomínáte na místa, která jste navštívili, ale také na to, s kým jste je navštívili.

Ale jak snímky prezentovat a jak se s nimi pochlubit třeba babičce, nebo kolegům v práci? Budete je ukazovat na smartphonu, posílat odkaz na online album, nebo lepit papírové fotky do obyčejného fotoalba? Ty nejhezčí vzpomínky a nejpovedenější fotky si zaslouží něco lepšího!

fotokniha_z_cest

Nejkrásnější fotky můžete velmi snadno změnit v nejkrásnější album v podobě vlastní CEWE FOTOKNIHY. Nejen že sami budete mít vzpomínky uchované v dokonalé podobě, ale můžete ho použít jako krásný dárek pro své spolucestovatele.

Vytvoření CEWE FOTOKNIHY je snadné a zábavné. Navíc v knize nemusíte použít pouze fotografie, můžete připojit popisky, texty, cliparty, rámečky a dokonce i videa a vytvořit tak jedinečný deník z cest. Možností je opravdu spousta a sestavování je tak trochu i umělecký zážitek.


Základem jsou ovšem samotné fotky z dovolené. Máme pro vás pár velmi jednoduchých tipů, díky kterým mohou být fotky z letní dovolené trochu lepší než loni.

Nefoťte „trpaslíky“

Někdy nám přijdou zábavné, když nám je ukazuje někdo jiný, jindy je uděláme sami. Fotografie, na kterých je obrovská gotická katedrála, nebo alpský masiv a kdesi dole se krčí postavičky trpasličí velikosti.

Zkuste to jinak – pokud chcete vyfotit své blízké na cestách, měli by být na fotce poznat a zabírat trochu více prostoru. Památku si můžete vyfotit zvlášť celou a osoby foťte spíše jako portrét, kde bude katedrála v pozadí hrát „druhé housle“ a nebude vadit, pokud se nevejde celá.

Foťte běžné zážitky, momentky, detaily

Ať už jste na výletě na Kokoříně, nebo objevujete exotické dálky, dokumentujte nejen celkové pohledy a snímky turistických lákadel, ale zkombinujte je s momentkami, které zachytí běžné okamžiky.
I při posedávání v kavárně můžete pořídit krásné fotky. Například bezprostřední portréty dětí, přítelkyně usrkávající kávu a podobně. Takové snímky vaši cestovatelskou kroniku krásně oživí.

Korekce expozice

Pokud při focení používáte automatické nastavení fotoaparátu nebo smartphonu, určitě se vám stává, že fotky jsou někdy příliš tmavé, nebo naopak světlé. Prostě nejsou podle vašich představ.
Automatický režim má své limity a náročné světelné situace nevyhodnotí vždy správně. A mezi takové patří i spousta „dovolenkových“ námětů. Například při focení na pláži, kdy se od písku odráží velké množství světla, při focení západů slunce, nebo ve stinných uličkách historických měst.

korekce-expozice
Téměř každý fotoaparát i smartphone disponuje funkcí korekce expozice. Díky ní můžete automatické hodnoty poupravit a snímek bude světlejší, když nastavíte hodnoty do plusu nebo naopak tmavší, pokud nastavíte korekci do mínusu. Výhodou digitální fotografické éry je, že na displeji přístroje okamžitě vidíte, co úprava expozice s vaším snímkem udělá. Tímto jednoduchým nastavením můžete zachránit mnoho záběrů, které by automatický režim nezvládl.

Kreativní režimy, video, panorama, efekty, filtry…

Nebojte se trochu experimentovat. Fotoaparátysmartphony většinou disponují zajímavými kreativními funkcemi, kterými lze celou cestovatelskou reportáž ozvláštnit. Použijte například režim panorama pro zachycení široké scény.

Nebo si trochu pohrajte s různými filtry, které mohou fotografiím dodat „umělecký“ nádech. Ale pozor, ne každé fotografii musí slušet extravagantní barvy nebo přehnané speciální efekty. Pro občasné ozvláštnění nebo ve chvílích kdy si budete chtít zkusit něco neobvyklého, však existuje spousta možností.

art filter

Stejně tak se nebojte používat krátké videosekvence. Jak se dozvíte níže, i ty lze použít v tištěné fotoknize. Pro dokreslení atmosféry je to naprosto ideální nástroj, který vtáhne do děje všechny, kterým takové album z dovolené ukážete. Ale nepřehánějte to s délkou videí a myslete na to, že v záběru by se mělo něco odehrávat – 10 minutový nehnutý záběr na nehybnou přírodní scenérii asi není to pravé.

…když už jsou fotky doma

Fotky a videa z dovolené už tedy máte a můžete se pustit do sestavení fotoknihy. Teď zbývá je roztřídit a to, pokud jste se opravdu činili, může znamenat projít desítky, stovky nebo dokonce tisíce fotografií. Někdo si v tom libuje a všechny fotky si rád projde jednu po druhé. Koho to ovšem příliš nebaví, ten může využít automatického asistenta výběru fotografií, který je součástí programu FOTOLAB FOTOSVĚT – softwaru pro sestavení fotoknihy.Asistent

Program FOTOLAB FOTOSVĚT si můžete stáhnout zdarma na www.fotolab.cz a kromě CEWE FOTOKNIHY lze jeho prostřednictví fotografie zpracovat jako celou řadu dalších exkluzivních fotoproduktů značky CEWE. Ale těm se budeme věnovat v dalších článcích.

CEWE FOTOKNIHU je možné objednat i z mobilní aplikace, online, nebo prostřednictvím prodejen FOTOLAB.cz. Nejvíce možností a komfortu při sestavování vám ovšem nabídne verze pro počítače a notebooky.

CFK

Ať už jste fotky vybrali za pomocí asistenta, sami nebo s pomocí celé rodiny, jste jen krůček k dokonalému albu vzpomínek z dovolené.


V první řadě je třeba vybrat velikost vaší budoucí CEWE FOTOKNIHY. Na výběr máte dokonce  9 velikostí, od té mini/malé až po opravdu velikou fotoknihu typu XXL.

  • MINI
    Formát:
    cca 15 x 11 cm
    Vazba: měkká
    Kvalita papíru: digitální tisk
    Počet stran: 26 až 74 stran
  • MALÁ
    Formát:
    cca 14 x 13 cm
    Vazba: sešit
    Kvalita papíru: digitální tisk
    Vazba: individuálně navržený sešit
    Počet stran: 26 až 50 stran
  • KOMPAKT PANORAMA
    Formát: cca 19 x 15 cm
    Vazba: sešit, měkká, tvrdá
    Kvalita papíru: digitální tisk, digitální tisk s vysokým leskem, fotopapír mat
    Počet stran: 26 až 74 stran
  •  ČTVERCOVÁ
    Formát: cca 21 x 21 cm
    Vazba: sešit, měkká, tvrdá
    Kvalita papíru: digitální tisk, digitální tisk s vysokým leskem, fotopapír mat, fotopapír lesk
    Počet stran:
    26 až 98 stran (měkká vazba, tvrdá vazba)
    26 až 50 stran (vazba sešit)
  • VELKÁ A4
    Formát: cca 21 x 28 cm
    Vazba: sešit, měkká, tvrdá
    Kvalita papíru: digitální tisk, digitální tisk s vysokým leskem, digitální tisk premium mat, fotopapír mat, fotopapír lesk
    Počet stran:
    26 až 154 stran (tvrdá vazba)
    26 až 130 stran (měkká vazba)
    26 až 98 stran (tvrdá vazba na fotopapír)
    26 až 50 stran (vazba sešit)
  • VELKÁ A4 panorama
    Formát: cca 28 x 21 cm
    Vazba: sešit, měkká, tvrdá
    Kvalita papíru: digitální tisk, digitální tisk s vysokým leskem, digitální tisk premium mat, fotopapír mat, fotopapír lesk
    Počet stran:
    26 až 154 stran (tvrdá vazba)
    26 až 130 stran (měkká vazba)
    26 až 98 stran (tvrdá vazba na fotopapír)
    26 až 50 stran (vazba sešit)
  • XL
    Formát: cca 30×30 cm
    Vazba: tvrdá, (imitace kůže, plátno premium)
    Kvalita papíru: digitální tisk, digitální tisk s vysokým leskem, digitální tisk premium mat, fotopapír mat, fotopapír lesk
    Počet stran:
    26 až 154 stran (tvrdá vazba)
    26 až 130 stran (plátno premium)
    26 až 98 stran (tvrdá vazba na fotopapír)
  • XXL
    Formát: cca 28 x 36 cm
    Vazba: tvrdá
    Kvalita papíru: digitální tisk, digitální tisk s vysokým leskem, fotopapír mat, fotopapír lesk
    Počet stran: 26 až 154 stran
  • XXL PANORAMA
    Formát:
    cca 38 x 29 cm (uzavřená, tvrdá vazba)
    cca 42 x 30 cm (uzavřená, plátno premium/ kůže)
    Vazba: tvrdá, (imitace kůže, plátno premium)
    Kvalita papíru: digitální tisk, digitální tisk s vysokým leskem, fotopapír mat, fotopapír lesk
    Počet stran:
    26 až154 stran (tvrdá vazba)
    26 až 98 stran (plátno premium,kůže)
    26 až 130 stran(tvrdá vazba ve vysokém lesku)

Na výběr máte i z pěti typů tisku a to:

  • Digitální tisk – vysoce kvalitní digitální tisk nabízí vysoké rozlišení a vynikající kvalitu tisku. Základní variantou je křídový papír s gramáží 200 g/m², pro sešitové knihy 150 g/m².
    Vzhledem k velikosti CEWE FOTOKNIH XXL jsou zpracovány na křídový papír o silnější gramáži, a to dokonce 250 g/m².
  • Digitální tisk premium mat – digitální tisk premium mat kombinuje vynikající kvalitu s atraktivním vzhledem. Pro tyto CEWE FOTOKNIHY používáme křídový tiskový papír v gramáži 170 g/m², který potiskneme speciálním HD inkoustem. Jsou vhodné zejména pro fotografie s jemnými detaily.
  • Digitální tisk s vysokým leskem – tento typ tisku přináší prvotřídní kvalitu a profesionální vzhled. Kvalitní křídový papír s gramáží 200 g/m² je v průběhu výrobního procesu opatřen vysoce lesklým povrchem. Díky této úpravě Vaše fotografie získají zářivý vzhled.
  • Fotopapír mat  u tohoto typu tisku je použit značkový matný fotografický papír Fujifilm. Stránky fotoknihy jsou vytištěny pomocí klasické osvitové metody. Výsledkem tohoto způsobu výroby jsou vysoké detailyvýjimečná hloubka barev a tím i vynikající kvalita obrazu. Tento typ CEWE FOTOKNIHY je obzvlášť vhodný pro panoramatické fotografie umístěné přes obě strany.
  • Fotopapír lesk – tento typ tisku je totožný jako u předchozího typu – Fotopapír mat a je tedy stejně vhodný pro panoramatické fotografie umístěné přes obě strany. Značkový lesklý fotografický papír Fujifilm zajišťuje jedinečnou kvalitu a výjimečnou hlobkou a ostrostí barev.velikost fotoknihy

Inspirujte se CEWE fotoknihami našich zákazníků v nejobsáhlejší galerii na českém internetu.

https://www.cewe-community.com/cz/galerie-fotoknih/

Když se vám opravdu povede, můžete vyhrát jednu z krásných měsíčních cen – fotoaparát Olympus, nebo na konci soutěže úplně nový automobil od Peugeotu. Přihlašte svoji fotoknihu do soutěže CEWE FOTOKNIHA ROKU:cfk

https://www.cewe-community.com/cz/soutez/?contest=31#Form

Helena Piwowarcziková

Přidat komentář