CEWE Fotolab
Polaroid Instax

Kouzlo Analogu: Insta fotky s fotoaparáty INSTAX 2. díl

Analogová fotografie má stále své kouzlo, které umí očarovat dynamikou světel a stínů i svými specifickými barvami. Cesta ke klasické fotce ale může být trnitá. Naštěstí existuje snadný a zábavný způsob – Instantní fotografie!

Pokud jste ještě nečetli první díl tohoto miniseriálu, určitě to napravte. Dozvíte se v něm, jak a podle čeho vybrat instantní fotoaparát nebo tiskárnu. Najdete v něm i tipy a zkušenosti s přístroji na velký formát filmu Instax Wide. V tomto díle dostanou prostor fotoaparáty (a tiskárny) na film Instax SquareMini. Článek zakončím radami, jak s fotoaparáty Instax pracovat. Nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou se vrhneme na populární čtvercový formát.

Instax na filmy „Square“

Fotografie s poměrem stran 1:1 byli v minulosti naprostým standardem. Stačí si vzpomenout na fotoaparát Flexaret od firmy Meopta, který používal svitkový film. Postupně ale začal přebírat otěže klasický kinofilm s poměrem stran 3:2 a čtvercové fotografie se začaly stávat historií. To změnila webová služba Instagram, která ve svých začátcích nebyla jen o reklamách a influencerech. Přispěly i mobilní telefony, na jejichž úzkém displeji vypadají čtvercové fotky dobře a na filmu Instax Square ještě lépe.

Velikost filmů Instax
Srovnání velikosti jednotlivých formátů Instax

Fotoaparáty Instax Square nejsou o mnoho větší než přístroje Mini a přesto nabídnou větší fotografie s množstvím detailů. Mám čtvercový formát rád, dává totiž prostor k zajímavé kompozici.

Instax Square SQ1

Instax Square SQ1 sází na minimalistický design a pastelové barvy

Instax Square SQ1 se snadno ovládá a funguje plně automaticky. Zapnete jej pootočením kroužku kolem objektivu, kdy v první pozici ostří od zhruba 60 cm, v druhé, nazvané „Selfie“, se nejkratší vzdálenost zkrátí na 30 cm. Změní se i hloubka ostrosti – ta určuje to, co bude ve fotografii ostré. V klasickém režimu to bude vše od 60 cm po nekonečno, v selfie a prakticky i close-up režimu pak 30 cm až cca 50 cm.

Fotoaparát SQ1 si můžete vybrat buď v testované modré, výrazné cihlové a elegantní bílé (která je spíše béžová). Mě se nejvíce líbí cihlová 🙂

K Instaxu SQ1 si Fujifilm připravil i zavírací pouzdra na míru, které si můžete barevně sladit s fotoaparátem.

Instax Square
Čtvercový formát Square je ideálním kompromisem mezi velikostí fotky a kompaktních rozměrech fotoaparátu.

Blesk fotoaparátu Instax Square SQ1 se aktivuje automaticky, měření expozice funguje perfektně, nikdy se mi nestalo, že by fotoaparát vyhodnotil scénu špatně a fotka byla příliš tmavá nebo světlá (přepálená). U modelu SQ1 si dejte pozor na jednu jedinou věc a to je poměrně citlivá spoušť. V prvních hodinách s přístrojem jsem udělal pár fotek omylem, ale pak jsem si na spoušť zvyknul a s jejím citlivým nastavením počítal.

O napájení se starají baterie CR2, které jsou oproti tužkovým o něco menší, postarají se o rychlé nabíjení blesku a mají dlouhou výdrž. Nevýhodou je jejich dostupnost – AA baterie koupíte ve skoro každé večerce, CR2 jen ve specializovaných obchodech, třeba ve Fotolabu 😉

Instax Share SP-3

instax share square
Přenosná tiskárna Instax Share SP-3 je k dostání ve dvou barevných kombinacích

Přenosná tiskárna Instax Share SP-3 toho neumí tak moc jako novější modely Link, ale to co má dělat – tisknout fotky – umí skvěle a kvalita fotografií je vysoká. Určitě doporučuji fotky lehce ztmavit, výtisky se mi zdály světlejší než na nových modelech. Jde to snadno přímo v aplikaci. V té můžete fotky i ořezat, otočit nebo na ně aplikovat různé filtry a vyrobit koláže. Zajímavostí je vyměnitelná baterie typu Fujifilm NP-50. Ta na jedno nabití zvládne vytisknout až 160 snímků, tedy 16 kazet po deseti filmech.

Filmy a příslušenství pro Instax Square

V prvním díle seriálu jsem si zoufal nad slabším výběrem filmů pro formát Wide. To ovšem vůbec neplatí pro filmy Square. Vybírat můžete z celé řady filmů s barevnými rámečky.

Film Square Star Illumination

Vaše výtisky si můžete vystavit nebo schovat do alba určeného pro Square formát, vejde se do něj 80 fotek.

Instax na film „Mini“

Nejmenší formát filmu bych přirovnal velikostí ke kreditní kartě a mě osobně sedí nejvíce. Instax Mini totiž můžete mít neustále u sebe, navazovat tak kontakty nebo jenom tak dělat radost rodině a lidem v okolí. Fotografie se snadno schovají do peněženky nebo z nich můžete vyrobit alba a scrapbooky. Na jejich výrobu můžete navíc použít výstřižky a ozdobné samolepky. Přímo Fujifilm si nachystal nálepky „vintage“„lifestyle“.

Instax Mini 11

Instax Mini
Instax Mini 11 se vyrábí v šesti barvách a má líbivé baculaté tvary

Instax Mini 11 je přímý nástupce modelu Mini 9. Ten se ještě stále doprodává a poslední zásoby se dají koupit za zajímavé peníze. S modelem Mini 9 sám fotografuji už od roku 2017, zažil nejeden pád (fotí s ním i tříletá dcera) a stále funguje. Instax Mini 11 je ve srovnání s devítkou menší a plně automatický. U Mini 9 totiž bylo nutné ručně nastavit světelné podmínky – občas to člověk netrefí.

Mini 11 už nepoužívá fixní čas závěrky. Automatické měření expozice může pracovat s časy od půl sekundy do 1/250s. To je obrovská výhoda a stejnou technologii používají všechny nové přístroje Instax. Fotoaparát tak umí otevřít závěrku na delší dobu, poslat tak na film více světla. Vyrovná tím jas mezi subjektem nasvíceným bleskem a tmavým pozadím. To devítka neuměla a občas fotografie podexponovala nebo přeexponovala. Ne často, ale stává se to. Během testování Mini 11 bylo 100% fotek exponovaných správně.

Jinak je Instax Mini 11 esencí jednoduchosti a hravosti. Zapnete jej mechanickým tlačítkem pod objektivem, vypnete ručním zasunutím objektivu zpět do těla. V běžném režimu ostří přístroj zhruba od 60 cm, v selfie a close-up režimu pak mezi 30 a 50 cm. Ten aktivujete povytažením konce objektivu. O napájení se starají dvě tužkové baterie, které seženete všude.

Barvy Instax 11

Tip: Při komponování vašich fotografií v close-up režimu je nutné brát v potaz posun průhledového hledáčku vůči pozici objektivu. Odborně se tomuto říká paralaxa a obrázek vydá za tisíc slov – trik je v umístění objektu blíže levému spodnímu rohu – platí to pro všechny přístroje Instax až na Model Wide 300, ten má hledáček na opačné straně.

Návod Instax
Pro správnou kompozici v close-up režimu jsem si vytvořil pomůcku: „Posuň subjekt směrem k objektivu.“

Instax Mini 40

Instax Mini 40 používá oproti Mini 11 kvalitnější materiály a sází na klasický vzhled.

Komu více sedí klasický stříbrno-černý design, může zvolit model Instax Mini 40. Je technicky totožný s modelem Mini 11, fotografie z obou budou vypadat stejně. Mini 40 ale používá hodnotnější materiály a mě osobně se i při focení lépe drží. Mini 11 zase na druhou stranu vybízí k personalizaci pomocí nálepek nebo ozdobných krytek na spoušť, které dostanete v balení.

Instax LiPlay

Instax LiPlay
Povrchová úprava fotoaparátu Instax LiPlay je velmi zvláštně zdrsněná a je příjemná na dotek.

Digitální fotoaparát na film Mini Instax LiPlaypodrobně testoval kolega a já nemohu jinak, než jeho slova potvrdit. LiPlay je ze všech fotoaparátů Instax nejmenší, používá skvělé materiály a dobře se ovládá. Tisk fotek je navíc ukázkově rychlý. Zajímavou vlastností je technologie tisku, kdy se vlastně bavíme o standardním osvitu filmu, který si tak zachová svůj analogový nádech.

LiPlay lze propojit i s mobilním telefonem a může tak fungovat jako přenosná tiskárna. Na ukládání fotografií používá MicroSD karty a na nabíjení opět MicroUSB. 

Instaxu LiPlay možná vytknu jen jednu věc, a to omezené možnosti editace po vyfocení fotky. Například filtry jdou aplikovat pouze před focením. Schválně říkám možná, protože tak fotoaparát prakticky ctí své instantní kořeny a to je podle mě dobře, plně digitální konkurence s termosublimační tiskárnou mě nebavila zdaleka tolik, jako LiPlay.

Kvalita fotky je v dobrém světle perfektní, ve špatném osvětlení lehce pokulhává za analogovými Instaxy s klasickým bleskem – muselo se šetřit místem i baterií a jako blesk slouží jen silná LEDka.

Instax Mini Link

Velikost instax
Instax Mini Link se řadí s fotoaparátem LiPlay mezi nejmenší Instaxy na trhu.

Instax Mini Link umí to samé co Link Wide nebo Share, a přidává navrch zábavné párty funkce. Mezi ně patří například skládání tváří (které je super) nebo test shody párů (což je spíše taková hloupost, ale proč ne). Připojit se může až pět uživatelů naráz. Tiskárna navíc podporuje pohybové ovládání zoomu při focení mobilem, které kdyby neměla, ničemu by to nevadilo. Budu se už opakovat, ale nabíjení je opět pomocí MicroUSB místo USB-C, jinak nemám kapesní tiskárně Instax Mini Link absolutně co vytknout.


Filmy a příslušenství pro Instax Mini

Majitelé fotoaparátů na formát Mini mají to štěstí, že je tak trochu miláčkem Fujifilmu a výběr filmů i příslušenství je nejširší.

Pořídil jsem Instax, co teď?

Máte vybráno, pořídili jste fotoaparát s filmy a vložili nebo nabili baterie. Jak ale pokračovat dále? Práce s kazetami Fujifilm Instax je jednoduchá. Vkládají se tak, aby žlutý symbol na kazetce ležel vedle žlutého symbolu uvnitř komory pro film.

Vkládání filmu
Žlutá na žlutou, je to snadné.
Instax počítadlo snímků - pozice Start.
Počítadlo na pozici Start
Instax indikace vloženého filmu průhledem.
Průhled pro ověření přítomnosti filmové cartridge

Po vložení filmu bude na počítadle písmeno S jako Start. Můžete teď bez obav zmáčknout spoušť. Fotoaparát sice blýskne, ale místo fotografie vyjede z přístroje pouze plastový kryt kazety, který může putovat do popelnice na plasty. Mimochodem recyklovatelné je kompletní balení filmu i kazeta samotná.

Počítadlo snímků Instax
Počítadlo snímků může být buď digitální nebo také jako stylové okénko na zadní stěně přístroje.

Až po tom, co fotoaparát nebo tiskárna zbaví filmovou cartridge krytu, začne počítadlo svůj odpočet na číslovce deset. V okénku nebo na displeji tak vidíte zbývající počet fotek. Na snímku výše v Instaxu Mini 40 zbývá ještě devět snímků.

Čtěte také na blogu: „Proč si koupit INSTAX nebo POLAROID?“

Na závěr

Troufám si tvrdit, že teď víte o instantních fotoaparátech Instax téměř vše 🙂

Nezbývá nic jiného, než vyjít do světa a užívat si kouzlo insta fotek. Pamatujte, Instaxy nejsou o dokonalé ostrosti a přesných barvách. Instax je o zábavě z focení, o zachycení vzpomínek, vytvoření památek a suvenýrů, seznamování se s novými lidmi a v neposlední řadě i o zážitku z neobvyklé analogové fotografie, která baví úplně všechny.

Pokud jste se náhodou dočetli až sem a říkáte si, že jsem zapomněl na Instax Wide, zamiřte do prvního dílu této minisérie.

Instax Wide a Square

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář