CEWE Fotolab

9 tipů na focení města o Vánocích

Mnozí z nás si před Vánoci vyrazí na výlet do okolí, nebo na městské vánoční trhy. Toto čarovné období, dobroty a jedinečná atmosféra se přeci jen konají jednou ročně, tak je třeba toho využít.
Pokud jste milovníkem dobrého jídla a řemeslných prací jako já, tento článek je přesně pro vás. V následujících řádcích vám dám pár tipů na to, jak si danou atmosféru užít a zároveň obohatit portfolio o zajímavé fotografie.


GettyImages-1072658656 Vánoce, vánoční trhy, perníky, close-up

1. Pořádně se zabalte

Volte funkční oblečení, především když se vydáte na delší trasu a třeba zvolíte jízdu vlakem. Vrstvěte, abyste pak mohli případně nějakou vrstvu odložit. Batoh je lepší než taška, budete mít volné ruce. Nezapomeňte fotografické rukavice, kulicha a šálu. Do batohu si přibalte termosku s čajem a proteinovou tyčinku.

GettyImages-521667014, Vánoce, vánoční trhy, náměstí, sníh

2. Hýčkejte svoji techniku

Vezměte si hadřík na objektiv. Často budete v situaci, kdy se vám sklo zamlží při přechodu ze zimy do tepla.

3. Méně je více

Abych si s sebou nemusela brát moc vybavení, vezmu si nějaký univerzální objektiv. Třeba Canon RF 24–105 mm f/4 IS USM s tím, že v průběhu večera budu muset kvůli horší světelnosti objektivu hledat místa, kde si foťák postavím. Jestli nechcete být „punkáč“ jako já, vezměte si stativ.

Italy,Lombardy,Milan,Christmas Market in street lined with people at dusk

4. Kouzlo dlouhé expozice

Foťte detaily, vyzkoušejte dlouhou expozici, zkrátka se nesoustřeďte jen na jednu techniku. Kupříkladu si vyberte stojící osobu, nebo zlanařte vašeho kamaráda, který je s vámi na výletě, aby bez sebemenšího pohybu stál na místě. Mezitím se opřete o stůl, nebo použijte stativ a vyfoťte onen rej a neustálý pohyb. Nastavte nižší ISO a prodlužte expozici.

5. Odrazy, odrazy…

Odraz na kamenném chodníku ve chvíli, kdy padal mokrý sníh. Obrácená perspektiva.

Vnímejte i vaše okolí. Odrazy nemusí být jen v kalužích. Výborně poslouží i mokrá vozovka, ale dejte pozor, abyste nepřekáželi provozu a nepřišli k úrazu. Pokaždé poproste doprovod, aby vás během focení trochu pohlídal.

6. Využijte vzdálenost

Pokud můžete, běžte na most. Zachytíte větší část města v kontrastu světel a oblohy. Když to půjde, dosáhnete i pěkného zrcadlení na vodní hladině. Foťte výhledy z okna či balkonu. Získáte tím jiný úhel pohledu a perspektivu, kterou za běžného focení nemáte k dispozici.

Photo taken in Hamburg, Germany

7. Vychutnejte vánoční trhy

Nakoukněte pod pokličku. Využijte mrazivých teplot a zachyťte páru, která jde od nádob s občerstvením. Dá to divákovi najevo, že venku moc teplo nebylo. Za snímek stojí i bohatost, barevnost a čerstvost zboží na stánku. Hlavní je nebát se využít potenciál celkové atmosféry.

8. Dynamické zoomování

Zachyťte světelnou výzdobu na stromech jinak. Položte foťák, nebo ho dejte na stativ a nastavte delší expozici s nižším ISO, jak jsem psala výše. Vysuňte zoom a hned po zmáčknutí spouště ho zasuňte do základní polohy, tím dosáhnete dojmu, že se světla na stromečku pohybují směrem od vás. Klidně můžete přiznat i okolní budovy.

9. Chvilka pro sebe

Nezapomeňte se při tvoření náležitě pohostit a zahřát svařeným vínem. Každá práce musí být přeci odměněna 😉.

Girl friends having fun and enjoying on Christmas market

 

Doufám, že jsem vás aspoň trochu inspirovala a nějaký z daných tipů zkusíte na vánočním výletě.
Celý rok vám tyto jedinečné zážitky mohou zkrášlovat obývací pokoj stejně jako mně.

Šťastné, zdravé a veselé Vánoce přeje vaše Inge.

Ingrid Neveova

Miluji výtvarné umění, což se taky odrazilo i na výběru tématu mé diplomové práce. Kreativně aranžovaná fotografie, promítaní na nahé lidské tělo, bylo vlastně malování světlem. A co je fotografie - přesně to malování. Podťe se učit, inspirovat a hrát.

Přidat komentář