CEWE Fotolab

Sníh nás baví anebo Zimní focení dětí v přírodě

Venkovní aktivity a hry jsou pro děti tím nejpřirozenějším, co existuje. Oproti ateliérovému focení má to venkovní výhodu v tom, že se vaše ratolesti při pózování nebudou nudit. Vypadá, že sníh přijde každým dnem, a pokud chcete mít úžasnou vzpomínku na zimu v celé její kráse, je tento článek právě pro vás.

©Leonora Grigat, děti, rodina, zimní focení, zima, maminka, sourozenci, čepice, svetry

Zima je kouzelná a děti ji mají spojenou s Vánoci, klidnou atmosférou rodinných návštěv a nadílkou dárků od Ježíška. Mám pro vás tip na vánoční dárek pro babičku, dědečka, sestru, bratra, tetu nebo přátele. I když sami děti nemáte, focení pro přátele a jejich rodiny je také skvělým dárkem. Alespoň na chvíli si vyzkoušíte, jaké to je fotit dětské radovánky. Fotografování ve sněhu však není jednoduché, proto jsem pro vás nachystala pár nápadů a rad.  Samozřejmě je nutné se dobře připravit, abyste si domů kromě fotek nepřinesli i nachlazení a pod stromečkem se pak netřpytila pouze plata s léky.

Oblečení je základ

V zimě může být oblečení výzvou, málokdo totiž vypadá v obrovské bundě špičkově. Něco vymyslet se ale dá…   

©Leonora Grigat, děti, rodina, zimní focení, zima, maminka, sourozenci, čepice, svetry
Děti oblékněte nejlépe v neutrálních barvách, nic křiklavého, bez nápisů a potisků. Vrstvěte tak, abyste je mohli případně trochu svléknout. Inspirujte se barvami přírody. Pro dotvoření atmosféry jsou skvělé jednobarevné pletené čepice, rukavice a šály. Bundu lze rozepnout, nebo pokud svítí slunce, dokonce na pár minut sundat. Pro tuto příležitost s sebou nosím tlustou deku, do které oblečení uložím a zabalím, aby nepromoklo od sněhu. Nezapomeňte na termosku s čajem a možná i na nahřívací rukavice anebo hřejivé polštářky do kapes. ©Leonora Grigat, děti, rodina, zimní focení, zima, saňky, sourozenci, čepice, svetry

Dobře se vybavte

Je třeba mít na paměti, že se jedná o velmi rychle focení. Za prvé nechcete, aby děti nastydly, takže si budete muset pospíšit. Za druhé počítejte s tím, že vaši maličtí modelové budou neustále v pohybu. Proto je k tomuto druhu focení potřeba pokročilý fotoaparát a objektiv s rychlým ostřením. Bude se hodit jak zrcadlovka, tak bezzrcadlovka. Výhodou těchto foťáků je, že objektivy můžete měnit podle situace. Světelnost objektivu je zde klíčová.

Čtěte také na našem blogu: Světelnost objektivu: proč je důležitá? 

Za slunečného dne, zejména na horách, sníh intenzivně odráží světlo. Pokud plánujete fotit ve sněhu jako já, je dobré použít na objektiv filtr. Neutrální šedý filtr pomůže zmírnit nežádoucí přesvícení pro případ, kdybyste chtěli fotit s maximálně otevřenou clonou. Pro portréty na sněhu se budou hodit slabší šedé filtry, například ND 8x. Anebo polarizační filtr, který si poradí se zbytečnými odlesky a ještě udělá kontrastní modrou oblohu. Za předpokladu, že převládá šedá obloha a sporé rozptýlené světlo, vystačíte s obyčejným ochranným UV filtrem. ©Leonora Grigat, děti, rodina, zimní focení, zima, saňky, sourozenci, čepice, svetry, maminka, objetí, sníh

Výběr lokality

Nemusíte cestovat daleko, stačí jít kousek od domova. Jestli sněží, rychle si sbalte věci, oblékněte děti a bez váhání vyrazte. Někdy stačí výlet na chatu, nebo na vaše oblíbené místo, kde jste zvyklí fotit i v létě. Snažte se vybrat místo, kde je co nejméně rušivých detailů, jako jsou auta, paneláky, městské reklamy. Hlavně si nezapomeňte dobrou náladu.©Leonora Grigat, děti, rodina, zimní focení, zima, čepice, svetry

Něco navíc

Vezměte si sáňky, boby či brusle. Využijte veškerých možností zábavy pro děti v přírodě. Budete pak kolem nich jen běhat a zachycovat nezapomenutelné radostné okamžiky. Jako motivace na dětské focení jsou dobré fotogenické sladkosti. Například ovoce, velká lízátka nebo sušenky a k tomu hezký hrníček, kam nalijete teplý čaj nebo kakao. Počítejte s tím, že když se něco z toho dítěti dostane do ruky, muže se každou chvíli zašpinit. Proto mějte po ruce vlhčené ubrousky a nejlépe i asistenta, který to obstará sám a vy nebudete muset odkládat foťák a přerušovat focení.

Pokud nevíte, co dál se svým fotografickým materiálem, na webu cewe.cz najdete spoustu inspirace. Mně osobně se moc líbí Stolní kalendář Nature se stojánkem nebo možnost vytisknout si CEWE foto ihned, last minute fotky, které najdete ve všech prodejnách CEWE Fotolab. Aby vaše dárky vypadaly pod stromečkem „tutti frutti“

Vánoce, kalendáře, tisk, CEWE

Vánoce, kalendáře, tisk, CEWEPřeji vám spoustu zábavy a jedinečných fotografických vzpomínek.

Ingrid Neveova

Miluji výtvarné umění, což se taky odrazilo i na výběru tématu mé diplomové práce. Kreativně aranžovaná fotografie, promítaní na nahé lidské tělo, bylo vlastně malování světlem. A co je fotografie - přesně to malování. Podťe se učit, inspirovat a hrát.

komentářů

  • Ano, hezky popsáno, dobré rady a informace se vždy hodí! Pěkné záběry tu jsou, je to jistě náročné s dětmi – osobně jsem děti fotil, ale rozhodně jsou tyto fotečky mnohem pěknější jako ty moje, děkujeme za článek a typy!