CEWE Fotolab

Jak fotografovat jarní portrét

Někteří fotografové celou zimu nevytáhli fotoaparát ze skříně, ale teď je jaro rozhodně láká ven. Jedním z vděčných motivů na téma jarního focení je jednoznačně portrét. Příroda nám pro pěkné portréty vyčarovala krásné kulisy, tak pojďte ven fotit!

Kulisy vašemu jarnímu fotografování dodá příroda. Rozkvetlé stromy, louky, zelená tráva… Můžete vyrazit do přírody, ovocného sadu, parku nebo botanické zahrady. Hezké zákoutí můžete najít i tam, kde byste jej nečekali. Třeba i na sídlišti, mezi domy, pokud tedy nežijete zrovna v úplné panelákové džungli.

Bokeh v portrétu
Asi nejlépe vypadají portréty snímané plnoformátovým fotoaparátempevným portrétním objektivem.

Fototechnika

Hezký portrét můžete vyfotografovat s libovolnou technikou, dokonce i s telefonem. Nejvhodnější jsou ale přece jen systémové fotoaparáty, ať už je to zrcadlovka nebo bezzrcadlovka, v kombinaci s vhodným portrétním objektivem.

Portrét iPhone
Portrét zachycený na mobilní telefon vyšší třídy

I když doporučuji portrétní objektiv, použijte to, co máte k dispozici. Nenechte se odradit tím, že nemáte tu „pravou“ výbavu. S portrétním objektivem je to snazší, neboť dokáže efektně rozostřit pozadí a má podání perspektivy lichotivé k rysům obličeje.

Máte-li jen setový objektiv, nastavte jej na nejdelší ohnisko. Při něm bude úhel záběru nejužší a pozadí nejméně rušivé. Ještě lépe poslouží teleobjektiv, byť nejlevnější. Když ho vyzoomujete, dosáhnete ještě méně rušivého pozadí, i když musíte být daleko a s modelem se obtížněji komunikuje. Ale za ten výsledek to stojí.

Portrétní objektivy

Portrétní objektivy jsou krátké teleobjektivy s dobrou nebo výbornou světelností. Produkují líbivé portréty s výrazně rozmazaným pozadím (bokeh).

  • U Micro 4/3 formátu mají portrétní objektivy ohniskovou délku kolem 45 mm, může být ale také 75 mm. Světelnost se zde pohybuje v rozmezí f/1,8 až f/1,2.
  • U APS-C formátu je typickým portrétním ohniskem 50 mm, ale použít můžete i 85 mm objektiv. Světelnost se pohybuje v rozmezí f/1,8 až f/1,2.
  • Plný formát (FF) je pro fotografování portrétů nejvhodnější, protože u něj lze dosáhnout nejmenší hloubky ostrosti a nejvýraznějšího rozostření pozadí. Záleží ale také na parametrech objektivu. Typický portrétní objektiv pro FF systém má ohniskovou délku 85 mm a světelnost f/2 až f/1,2. Oblíbené jsou také portrétní objektivy 105 a 135 mm.

Tip: Vlastnostem speciálních portrétních objektivů se blíží makro objektivy se střední ohniskovou délkou. Ty zastanou práci rovnou ve dvou fotografických žánrech.

Teleobjektivy

I teleobjektivy umí podat u portrétu velmi dobrý výsledek. Mají přirozeně malou hloubku ostrosti, což spolu s úzkým úhlem záběru umožňuje dobře kontrolovat pozadí. Aby byl efekt rozostření maximální, použijte co nejdelší ohnisko. Nevýhodou je, že musíte být daleko od modelu a komunikace s ním je obtížnější. Nejvhodnější jsou teleobjektivy se světelností F2,8, které poskytují nejkrásnější bokeh, blížící se tomu, jaký produkují portrétní objektivy. Pamatujte ale, že na focení portrétů s rozmazaným pozadím stačí i základní teleobjektiv a Micro 4/3 nebo APS-C fotoaparát.

Expozice a nastavení

Expoziční program

Pro fotografování portrétů doporučuji použít expoziční program předvolby clony (A/Av), protože primárně pracujeme s hloubkou ostrosti, kterou ovládáme clonou.

Korekce expozice

Korekce expozice neodmyslitelně patří k fotografování s poloautomatickým režimem expozice. Měření expozice se může mýlit a je na vás, abyste ji korigovali, například v protisvětle. Pokud máte bezzrcadlovku, řiďte se obrazem v hledáčku, nebo na displeji, který simuluje expozici (i vyvážení bílé a obrazový profil). U zrcadlovky si nezapomeňte udělat testovací fotografie. Zkušenější se mohou řídit také histogramem.

Portrét v protisvětle
Při fotografování v protisvětle se nevyhnete použití korekce expozice. Tady jsem nastavil +2/3 EV, aby nedošlo k podexponování modelky a tím k efektu siluety.

Clona

S clonou ovládáme hloubku ostrosti. U portrétu je většinou požadována malá hloubka ostrosti, proto clonu otevřete. Té dosáhneme nastavením nízkého clonového čísla. U detailních portrétů může být hloubka ostrosti až příliš malá a doporučuje se mírně přiclonit. Pro jistotu pořiďte fotografie s různým nastavením clony a vybírejte z nich až v počítači.

Skupinové portréty
U skupinových záběrů musíte někdy obětovat nejkrásnější bokeh a zvětšit hloubku ostrosti tím, že přicloníte objektiv.

Čtěte také na blogu: „Bokeh – Ovládněte neostré části fotografie“

Expoziční čas

Za dobrých světelných podmínek, které na jaře panují, se expozičním časem nemusíte až tak dalece zabývat. Expozimetr fotoaparátu bude počítat velmi krátké časy, u světelných objektivů řádově v tisícinách vteřiny. Dávat si musíte pozor na to, jestli vám nevychází čas kratší, než je mechanický limit závěrky. V takovém případě začne zobrazení času blikat. Některé bezzrcadlovky nabízejí v režimu elektronické uzávěrky kratší časy, než u mechanické. Pokud takovou možnost nemáte a nechcete přiclonit objektiv a přijít o malou hloubku ostrosti, musíte použít neutrální šedý filtr (ND). Doporučuji ND8.

Tip: U portrétů se nebojte záběry záměrně přeexponovat. Zejména ženám sluší světlejší pleť. Při využití malé hloubky ostrosti ani nevadí, pokud na pozadí budete mít nějaké přepaly.

Citlivost ISO

Světla je dostatek, někdy až nadbytek a tak není důvod používat vyšší citlivosti ISO. Při fotografování portrétů v exteriéru používám pevně nastavenou citlivost na základní hodnotě, abych na fotografiích neměl šum. Pokud vám vycházejí časy kratší, než je limit závěrky, můžete nastavit i nižší, než nativní citlivost. Ne všechny fotoaparáty ale touto funkcí disponují. Nemusíte se bát mít nastaveno Auto ISO, se dobrých světelných podmínek bude fotoaparát nastavovat nízké hodnoty citlivosti.

Obrazový profil

Obrazový profil ovlivňuje reprodukci barev, jejich kontrast, saturaci a celkový kontrast. Ve svém fotoaparátu určitě najdete obrazový profil “portrét”. Můžete také použít profil „neutral“. Při fotografování do RAW, většina RAW konvertorů vybraný profil ignoruje a musíte jej nastavit ručně výběrem z nabídky profilů daného programu.

Trochu odlišné profily najdete ve fotoaparátech Fujifilm. Ty nejsou pojmenovány obecně, ale podle původních kinofilmů. Pro fotografování portrétů je doporučena Astia, ale také Pro Neg. STD a Pro Neg. High s vyšším kontrastem.

Vyvážení bílé (WB)

Aby měly všechny fotografie stejnou barevnost, nepoužívám Auto WB, ale vždy některý z presetů (slunečno, zataženo, ve stínu…), podle toho za jakých podmínek fotografuji. Při fotografování do RAW lze WB změnit v počítači bez ztráty kvality. Pozor ale, pro JPEG toto neplatí.

Jak vyvážit bílou
Doporučuji fotografovat do formátu RAW. V počítači pak můžete měnit vyvážení bílé a to i lokálně.

Zaostřování

U portrétů se zaostřuje na oko a zaostření musí být přesné, obzvláště při velmi malé hloubce ostrosti. Pokud má fotografovaná osoba potočenou hlavu, zaostřuje se na oko, které je blíže k fotografovi. Vyberte zaostřovací bod tak, abyste nemuseli měnit kompozici. Umístěte jej přímo na oko. Stále více bezzrcadlovek nabízí funkce Eye AF (detekci očí), která vám usnadní zaostřování. Navíc se můžete více soustředit na komponování a komunikaci s modelem. U pohybových snímků nastavte kontinuální zaostřování AF-C.

Mezi fotografy jsou pro focení portrétů velmi oblíbené objektivy Sigma z řady ART. Naprosto právem.

Tipy pro fotografování

  • Využijte „zlatou hodinku“, čas krátce před západem slunce. Světlo není tak tvrdé a má krásnou zlatavou barvu. Nebojte se fotografovat i v protisvětle, se zapadajícím sluncem v pozadí.
  • Světla je na jaře dostatek, ale ne vždy je ideální. Při focení na přímém slunci nebo v protisvětle se musíte vypořádat se stíny. V protisvětle nastavte expozici tak, aby byla správně exponována fotografovaná osoba. Na pozadí nezáleží. Chcete-li vyrovnat expozici popředí pozadí, nebo prosvětlit stíny, použijte systémový blesk s vysokorychlostní synchronizací, nebo odraznou desku.
Odrazné desky
Odrazná deska je levné příslušenství. Funguje také jako difuzor pro změkčení světla.
  • Pokud fotografujete v příliš ostrém světle dopadajícím svrchu, například v poledne nebo krátce po poledni, bude světlo příliš ostré. Vyhledejte proto raději stín s nepřímým odraženým světlem.
  • Odrazná deska je levné, ale velmi účinné přílsušenství pro fotografování portrétů. Odraženým světlem můžete prosvětlit stíny. Funguje také jako difuzor pro změkčení světla. Investice do desky se vám určitě vyplatí.
  • Před samotným fotografováním se inspirujte, například na Pinterestu.
Portrét s odraznou deskou
Modelku jsem umístil do stínu a pomocí odrazky jsem na ni nasměroval sluneční světlo. Efekt jako z ateliéru.
  • Do popředí umístěte prvek, který fotografii dodá hloubku, například fotografujete přes větvičku.
  • Při fotografování lidí si dávejte pozor na to, aby rám obrazu neřezal přes klouby.
  • Kontrolujte si pozadí. Vyberte místo tak, aby bylo pozadí co nejdál od fotografované osoby. Vyvarujte se rušivých prvků v pozadí, ať už tvarem nebo barvou.
Rekvizity pro focení
Využijte přírodní prvky pro přirozené rámování.
  • Vyplňte formát záběru, ale nechte si dostatek prostoru kolem fotografované osoby.
  • Na Instagramu je populární také středová kompozice, která se hodí ke čtvercovému formátu.
  • Použijte výškový i šířkový formát.
Jarní portrét
Fotografujte i na šířku, využijte negativní prostor.
Středová kompozice
Nebojte se komponovat na střed, ačkoli začátečníkům doporuuji pravý opak. Můžete zkusit i následný ořez na čtvercový formát.
  • Nafotografujte raději více záběrů, ať máte z čeho vybírat. Celou postavu, polocelek i detailní portrét.
  • Použijte rekvizity, zaměstnáte tím model. Může to být starý fotoaparát, kniha, slunečník, nebo nějaký módní doplněk.
  • Fotografovaný subjekt nemusí zabírat většinu formátu záběru, využijte tvz. negativní prostor.
  • Portréty fotografujeme z výšky očí fotografované osoby nebo z mírného podhledu.
Série fotek
Nafoťte celou sérii. Postupně přecházejte od celkových záběrů postavy, přes polo detail až po detail.

Jak na postprodukci

Úpravou fotografii můžete nejen doladit expozici a barvy, můžete jim dodat i styl. K tomu jsou ideální presety. Presety jsou předpřipravené úpravy. Jedním kliknutím můžete fotografiím dodat výrazný styl. Presety určitě znáte z aplikace Instagram. Najdete je v mnoha editorech, například Lightroome, Luminari, Capture One atp. Na internetu najdete velké množství presetů i speciálních portrétních, některé jsou zdarma, jiné placené.

Úpravy v Adobe Lightroom
Pomocí presetů rychle upravíte celou sérii fotografii. Budou mít stejný vzhled. Vlevo neupravená fotografie, vpravo po aplikování jednoho z mých presetů.

Tip: Zálohujete? Tisknete? Na CEWE myPhotos pro vás máme zdarma 15GB prostoru pro všechny vaše snímky!

Retro oblečení
Presety dodají vašim fotografiím charakteristický vzhled. Tady jsem použil preset ve stylu „retro“, který se hodí k image modelky.

Při fotografování portrétů se někdy nevyhnete retušování. Zkušenější s tím nemají problém. Začátečníci mohou využít programy nebo zásuvné moduly do programů s funkcí jednoduchého retušování portrétů.

Práce v Luminar PhotoLuminar Neo má několik intuitivních nástrojů pro retušování portrétů, se kterými si hravě poradí i naprostí začátečníci.

Na závěr

Ještě jeden tip pro jarní portrétní fotografování. Udělejte si s přáteli piknik v přírodě nebo parku. Dohodněte se na nějakém tématu. Pro vás, jako fotografa, to bude skvělá příležitost k zachycení reportážně laděných portrétů. Bezprostřednějších, plných emocí a radosti. Přeji dobré světlo!

Reportážní portrét
Retro piknik je příležitostí k fotografování reportážně laděných portrétů.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář